Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 28/11/2023 - 10:00

Pryd julebordet med skovens knaldrøde bær og nødder med huer på

Det milde efterårsvejr har sikret dig de bedste betingelser for at finde dekorative fund i naturen til decembers juledekorationer.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Fyld varm kakao på termokanden, hop i gummistøvlerne, og drag med familien ud i skoven på jagt efter naturlig pynt til julebordet.

I år er der i den grad gode chancer for at få noget rigtig fint med hjem, siger Jes Aagaard, der er naturvejleder ved Naturstyrelsen.

- Vi kan få ekstra farveknald på juletræet og vores dekorationer i år, fordi det lune efterår har været stjernegodt for tjørnebuske, hunderoser og mange andre arter, der sætter bær, siger han og fortsætter:

- Derfor står de faktisk stadig og stråler med kysseklare bær med knaldrøde farver på, og dem er man altså mere end velkommen til at klippe en lille gren af og tage med hjem.

Jes Aagaard fortæller, at de relativt høje temperaturer her i efteråret har skabt gode vækstbetingelser for naturens farverige buske. Det betyder, at de har sat flere frugter.

Samtidig har skovene endnu ikke haft besøg af de store flokke af drosselfugle, der mæsker sig i bærrene på deres færd fra Norden mod sydligere himmelstrøg.

- De er ikke taget afsted endnu, fordi der stadig er mad til dem i Skandinavien, men lige om lidt kommer der et tog af drivende drosler gennem landet, og her i løbet af vinteren vil de tømme naturens spisekammer for bær og frugter, siger naturvejlederen.

Skoven bugner også af alskens dekorative nødder som for eksempel bog og agern, der ser fine ud i en juledekoration.

Det siger Ida Kryger, der er konsulent hos Friluftsrådet, hvor hun har ansvar for rådets naturpædagogiske arbejde for børn i alderen 0-6 år.

- Agern har jo de her små sjove huer på. Kogler er der også mange af, og der synes jeg, at det er sjovt at finde nogle, som dyrene har spist af, fortæller hun og fortsætter:

- Så ser de lidt anderledes ud, alt efter hvilket dyr der har gnavet i dem. Hvis det er en mus, er det meget fint gnavet. Hvis det er et egern, er det mere groft, og en spætte har måske hakket koglen til plukfisk.

Derudover foreslår Ida Kryger, at I har øjnene på stilke efter flotte grene.

- Dem kan man bruge til at bygge dekorationen op omkring. Så i stedet for at bruge den klassiske runde klat ler, kan man finde en fed grenstump i en eller anden sjov form.

Måske falder du og børnene også over nogle flotte trævoksende svampe.

- Der er nogle, der er store og voldsomme og næsten ikke til at få af, men der er også en masse små gevækster i flotte farver, siger Ida Kryger.

Noget andet, der kan pynte på julebordet, er frøstande fra afblomstrede sommerblomster som for eksempel prikbladet perikon eller kartebolle.

Frøstandene kan også bringe nyt liv til din have i det nye år.

- Tag dem med hjem, og lad dem tørre i fyrrummet eller på en radiator, før du forsigtigt slår dem mod et hvidt stykke papir, så der kommer frø ud, som du kan så til foråret. På den måde får du noget vild natur med hjem i haven, siger naturvejleder Jes Aagaard.

Selv om skoven byder på et væld af fine sager til julebordet, må du og familien ikke gå helt pluk-amok, understreger han:

- Du må samle, hvad der svarer til, hvad der kan være i en hat, sagde kongen i gamle dage. I dag oversætter vi det til, at man må tage, hvad der svarer til en kurvfuld.

/ritzau fokus/

København, 23/07/2024 - 08:00

Joan Ørtings sommer: Kanotur og kærestetid

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Sexolog og parterapeut Joan Ørting holder en romantisk sommerferie med sin kæreste, musiker Rune Ørum.

Sommeren flyder på en strøm af kærlighed for sexolog og parterapeut Joan Ørting, der planlægger en ferie på vandet sammen med sin kæreste, musikeren Rune Ørum.

- Vi kan godt lide at sejle, men vi har ikke lige fundet en båd, som vi kan låne i år, så jeg tror, det ender med at blive en kanotur, fortæller Joan Ørting med smil i stemmen.

Generelt er de som par bare gode til at hygge sig og hænge ud, fortæller hun. De bor ikke sammen, men veksler mellem hinandens baser - hendes hus på Langeland og hans lejlighed på Østerbro i København.

- Det er rigtig dejligt hele tiden at være foranderlige. Her på Langeland går vi ture med hunden, går i haven og spiser landmad, og i København er vi mere sådan: "Hvad skal vi lave fredag aften?". Det er mere udadvendt, lyder det fra Joan Ørting.

Parret mødte hinanden for snart tre år siden til en fredagsbar i Joan Ørtings hus Villa Wilder på Christianshavn, som til daglig danner ramme om hendes forskellige terapeutuddannelser.

- Det var mig, der spurgte, om han havde lyst til at danse, og den fysiske kontakt var der bare med det samme, så der startede vores relation, mindes hun og fortæller, at hun på det tidspunkt ikke havde haft en kæreste siden bruddet med eksmanden Carsten Islington i 2015 efter 15 års ægteskab.

- Og så mødte jeg Rune, og det er så spændende. Vi er fuldstændig ærlige over for hinanden. Alt kan siges, lyder det fra den 64-årige sexolog, parterapeut og forfatter.

Der er 25 års forskel mellem de to, men det er ikke noget, parret selv lægger mærke til eller går op i. De passer bare godt sammen, lyder det fra Joan Ørting.

- Vi er utroligt ens, og vi hygger os i hinandens selskab, hvad end vi spiller skak og drikker rødvin eller ser "Bachelorette" (realityprogram på TV 2, red.).

Og kærligheden lader kun til at vokse, som dagene går.

- Vi er begge meget forelskede i hinanden stadigvæk. Vi kan bare snakke sammen i timevis i telefonen. Vi taler nok i telefon to timer om dagen. Vi er helt vilde med at tale med hinanden og diskutere, hvad der sker i verden, fortæller Joan Ørting.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 22/07/2024 - 19:37

Thomas Vinterberg er blevet far for femte gang

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Den Oscar-vindende instruktør Thomas Vinterberg og hans hustru, skuespiller og præst Helene Reingaard Neumann, er blevet forældre igen.

Thomas Vinterberg har senere på året premiere på sin stort anlagte TV 2-serie "Familier som vores". Og det er ikke det eneste, den danske stjerneinstruktør barsler med.

Thomas Vinterberg og hans hustru, skuespiller og præst Helene Reingaard Neumann, er blevet forældre til deres tredje fælles barn.

Det bekræfter Helene Reingaard Neumann over for Ekstra Bladet.

- Vi er blevet beriget med en datter 30. maj og er så taknemmelige. Den største lykke, skriver Helene Reingaard Neumann i en besked til Ekstra Bladet.

Den 55-årige instruktør og den 36-årige skuespiller og præst, der giftede sig i 2010 efter at have mødt hinanden under indspilningerne af filmen "En mand kommer hjem" fra 2007, har i forvejen en søn og en datter.

Thomas Vinterberg har også to døtre fra sit første ægteskab. Datteren Ida mistede familien på tragisk vis i 2019, da hun omkom i en trafikulykke - blot 19 år gammel.

Filmen "Druk", som Thomas Vinterberg vandt en Oscar for i 2021, dedikerede han til hende.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 23/07/2024 - 08:00

FAKTA: Fire gode båltyper

* Pyramidebål: Den klassiske båltype, hvor du stiller brænde op på højkant i en pyramide rundt om optændingsmaterialet. Et fint og hyggeligt bål, der er godt til snobrød.

* Pagodebål: Et god og solidt bål, hvor der kommer masser af ilt til brændet. Læg brændestykker i en firkant rundt om optændingsbrændet, og byg det opad.

* Finsk fakkel: Kræver ikke meget arbejde, men du skal bruge en træstub og en økse/motorsav. Skær riller i enden, eller flæk træstubben, og bind den godt sammen i bunden. Tænd op i rillerne. Ideelt hvis du skal sætte en kedel vand over til kaffe.

* Jægerild: Tænd op mellem to træstammer eller store brændestykker, som du kan sætte en gryde på til madlavning. Pas på, at ilden ikke breder sig til siderne.

Kilde: Friluftsrådet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 23/07/2024 - 08:00

FAKTA: Hvad siger bålreglerne?

* Tænd kun bål, hvor du må. I Naturstyrelsens skove må du kun tænde bål på særligt indrettede bålpladser. I private skove skal du spørge ejeren om lov. På stranden må du tænde et lille bål, hvis der ikke er bevoksning.

* Tænd ild med respekt. Vær sikker på, at ilden ikke kan sprede sig til træer, græs eller kvas. Tænk på vind og vejr, og hav vand i nærheden. Efterlad ikke et ulmende bål, og dæk det heller ikke til med sand.

* Tjek forbud mod åben ild. Det kan du gøre på den pågældende kommunes hjemmeside, via skiltning eller på www.brandfare.dk.

Kilde: Friluftsrådet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek