Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 28/11/2023 - 10:00

Pryd julebordet med skovens knaldrøde bær og nødder med huer på

Det milde efterårsvejr har sikret dig de bedste betingelser for at finde dekorative fund i naturen til decembers juledekorationer.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Fyld varm kakao på termokanden, hop i gummistøvlerne, og drag med familien ud i skoven på jagt efter naturlig pynt til julebordet.

I år er der i den grad gode chancer for at få noget rigtig fint med hjem, siger Jes Aagaard, der er naturvejleder ved Naturstyrelsen.

- Vi kan få ekstra farveknald på juletræet og vores dekorationer i år, fordi det lune efterår har været stjernegodt for tjørnebuske, hunderoser og mange andre arter, der sætter bær, siger han og fortsætter:

- Derfor står de faktisk stadig og stråler med kysseklare bær med knaldrøde farver på, og dem er man altså mere end velkommen til at klippe en lille gren af og tage med hjem.

Jes Aagaard fortæller, at de relativt høje temperaturer her i efteråret har skabt gode vækstbetingelser for naturens farverige buske. Det betyder, at de har sat flere frugter.

Samtidig har skovene endnu ikke haft besøg af de store flokke af drosselfugle, der mæsker sig i bærrene på deres færd fra Norden mod sydligere himmelstrøg.

- De er ikke taget afsted endnu, fordi der stadig er mad til dem i Skandinavien, men lige om lidt kommer der et tog af drivende drosler gennem landet, og her i løbet af vinteren vil de tømme naturens spisekammer for bær og frugter, siger naturvejlederen.

Skoven bugner også af alskens dekorative nødder som for eksempel bog og agern, der ser fine ud i en juledekoration.

Det siger Ida Kryger, der er konsulent hos Friluftsrådet, hvor hun har ansvar for rådets naturpædagogiske arbejde for børn i alderen 0-6 år.

- Agern har jo de her små sjove huer på. Kogler er der også mange af, og der synes jeg, at det er sjovt at finde nogle, som dyrene har spist af, fortæller hun og fortsætter:

- Så ser de lidt anderledes ud, alt efter hvilket dyr der har gnavet i dem. Hvis det er en mus, er det meget fint gnavet. Hvis det er et egern, er det mere groft, og en spætte har måske hakket koglen til plukfisk.

Derudover foreslår Ida Kryger, at I har øjnene på stilke efter flotte grene.

- Dem kan man bruge til at bygge dekorationen op omkring. Så i stedet for at bruge den klassiske runde klat ler, kan man finde en fed grenstump i en eller anden sjov form.

Måske falder du og børnene også over nogle flotte trævoksende svampe.

- Der er nogle, der er store og voldsomme og næsten ikke til at få af, men der er også en masse små gevækster i flotte farver, siger Ida Kryger.

Noget andet, der kan pynte på julebordet, er frøstande fra afblomstrede sommerblomster som for eksempel prikbladet perikon eller kartebolle.

Frøstandene kan også bringe nyt liv til din have i det nye år.

- Tag dem med hjem, og lad dem tørre i fyrrummet eller på en radiator, før du forsigtigt slår dem mod et hvidt stykke papir, så der kommer frø ud, som du kan så til foråret. På den måde får du noget vild natur med hjem i haven, siger naturvejleder Jes Aagaard.

Selv om skoven byder på et væld af fine sager til julebordet, må du og familien ikke gå helt pluk-amok, understreger han:

- Du må samle, hvad der svarer til, hvad der kan være i en hat, sagde kongen i gamle dage. I dag oversætter vi det til, at man må tage, hvad der svarer til en kurvfuld.

/ritzau fokus/

København, 04/03/2024 - 13:39

Dar Salim scorer international rolle i spinoff til populær serie

Britta Pedersen/Ritzau Scanpix

Dar Salim skal spille over for den amerikanske skuespiller Chris Pratt i serien "The Terminal List: Dark Wolf".

Skuespiller Dar Salim har fået en fod inden for i Hollywood, efter at han spillede side om side med Jake Gyllenhaal i actionfilmen "The Covenant".

Snart skal danskeren spille over for endnu en verdenskendt stjerne.

Denne gang er det i en spinoffserie til den populære amerikanske tv-serie "The Terminal List", hvor Guardians of the Galaxy-stjernen Chris Pratt er en af hovedrolleindehaverne.

Det skriver flere amerikanske medier, blandt andet Variety.

Serien udspiller sig fem år før "The Terminal List" og udfolder baggrundshistorien for flere af den oprindelige series centrale karakterer.

I spinoffserien, "The Terminal List: Dark Wolf", skal Dar Salim spille karakteren Mohammed "Mo" Farooq, der er en irakisk special operations officer trænet under den amerikanske efterretningstjeneste, CIA.

Ud over Dar Salim er de amerikanske skuespillere Luke Hemsworth og Tom Hopper også på rollelisten.

Dar Salims nye rolle er blot én i en lang række af den danske skuespillers udenlandske projekter.

Han har tidligere spillet med i den populære tv-serie "Game of Thrones" samt i filmene "Exodus: Gods and Kings" fra 2014 og "The Devil's Double" fra 2011.

Derudover er han aktuel i gangsterserien "The Gentlemen", der har premiere i marts.

Herhjemme er den irakiskfødte skuespiller bedst kendt for sin præstation i Underverden-filmene, som han i år modtog den publikumsbestemte EchoPrisen for.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/03/2024 - 11:40

Populært DR-program får ny vært

Jonas Madsen overtager værtstjansen på DR-programmet "Versus" efter Sofie Østergaard, der takker af efter fem år.

For nylig kunne seerne se Jonas Madsen i værtsrollen ved børnenes MGP, hvor han sammen med Onkel Reje var garant for glimmer og grandprixstemning.

Fremover bliver han fast inventar som vært på DR-underholdningsprogrammet "Versus", hvor han overtager værtsstafetten fra Sofie Østergaard og fremover skal styre slagets gang, når Hjalte og Tjelle dyster i vilde konkurrencer på tv.

Det oplyser DR til Ekstra Bladet.

- Jeg er enoooormt glad over at få mulighed for at underholde for fuld skrue, når vi igen skal samle hele familien til et drønsjovt program, siger 32-årige Jonas Madsen til Ekstra Bladet.

- "Versus" er et helt fantastisk program, som jeg har set, lige siden det startede med Jacob Riising som vært. Jeg glæder mig helt overdrevet til at vise jer, hvad vi har fundet på, siger han videre.

Den erfarne tv- og podcastvært Sofie Østergaard skal fortsat lave projekter for public service-kanalen, skriver Ekstra Bladet.

Men hun siger farvel til "Versus", som hun har været vært for siden 2019, så hun kan få mere tid til "at udfylde sin vigtigste opgave" som mor til sine tre børn, skriver hun i et opslag på Instagram.

- Derfor må jeg indse, at jeg ikke kan være alle steder og nogle gange må jeg vælge fra. Det har jeg gjort med "Versus", skriver Sofie Østergaard om at forlade rollen som vært på DR-programmet.

- Nu giver jeg stafetten videre, og hvor er det dog dejligt, at den lander hos ingen ringere end Jonas Madsen, skriver hun videre i instagramopslaget.

Jonas Madsen, som er kandidat i journalistik fra Syddansk Universiteter, er ikke ny i værtsrollen. Han er et kendt ansigt blandt det yngre publikum, da han i en årrække har været vært på DR's "Ultra nyt".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/03/2024 - 10:00

FAKTA: Motion giver ekko i generne

* Hjerneforskning viser, at din medfødte intelligens bliver påvirket af, hvilke gener du bærer med dig, og at du selv kan påvirke næste generation.

* I et forsøg med mus satte forskerne den ene halvdel af en gruppe hanmus til at motionere, mens den anden halvdel var passiv. Herefter lod man begge grupper parre sig med hunmus, og dernæst studerede man de unger, der kom ud af det.

* Forsøget konkluderede, at ungerne til de motionerende musefædre var mere intelligente end de unger, der havde musefædre, som ikke havde været fysisk aktive.

Kilde: hjerneforsker Troels W. Kjær.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 04/03/2024 - 10:00

Styrk din hjerne med motion og gåture

Liv Latricia Habel/Ritzau Scanpix

Når du bevæger kroppen, sætter du gang i produktionen af nye hjerneceller, fortæller forsker og forfatter til ny bog.

Der skal mere end mental gymnastik til at holde hjernen skarp hele livet. Fysisk aktivitet spiller nemlig også en rolle for, hvor god form du er i på øverste etage.

Det slår hjerneforsker Troels W. Kjær fast i den nye bog "Gik Einstein til fitness?", som han har skrevet sammen med journalist Jeppe Kyhne Knudsen.

- Fysisk aktivitet frigiver et protein, der kaldes BDNF (Brain Derived Neurotrophic Factor, red.), og det hjælper både med at lave flere nerveceller og flere forbindelser mellem nervecellerne, siger Troels W. Kjær og fortsætter:

- Nerveceller har at gøre med alt, hvad du tænker og gør. Hjernen har en fem millimeter tyk hjernebark, som rummer milliarder af nerveceller, og det er dem, der gør, at vi kan tænke og være kreative, se og høre og bevæge os.

Skabelsen af nye celler og forbindelser på indersiden af din hovedskal er vigtig. For hjernen skrumper støt, fra du er i begyndelsen af tyverne og fremefter. Men den proces kan motion altså være med til delvist at kompensere for. Dog er det ikke hvilken som helst træning, der gør godt.

- Der er nogle få sportsgrene, som skader hjernen på den ene eller anden måde. Blandt dem er amerikansk fodbold, boksning og bjergbestigning, fortæller Troels W. Kjær.

Til gengæld er fodbold uden hovedstød en gevinst for din svindende hjernemasse. Det samme gælder gang, løb, dans, cykling og svømning.

- Forskning tyder på, at svømning er rigtig godt, fordi vi her bruger alle muskelgrupper, og fordi vi ligger ned, mens vi bevæger os, hvilket øger blodgennemstrømningen til hjernen. Men fælles for alle disse sportsgrene er, at de alle styrker hjernen med signalstoffer, der bygger nye nerveceller.

Du behøver dog ikke decideret dyrke en sport for at sætte gang i produktionen af ny hjernekapacitet. En simpel gåtur tæller også med i regnskabet. Det handler om at opbygge en rutine, hvor du giver dig selv de bedste betingelser for at lykkes med at få noget motion, lyder det fra Troels W. Kjær.

- Lad bilen stå, og gå i stedet hen for at handle ind. Få det ind i hverdagen, at du kommer ud og kommer i gang. Nogle gange gør vi hverdagen lidt for let for os selv, hvor det faktisk ville gøre os godt lige at tage en omvej.

Selv gør Troels W. Kjær flere ting i løbet af en almindelig hverdagsuge for at styrke hjernen. På hans arbejdsplads har de for eksempel en regel om, at de et par gange om dagen sammen går et par runder om bygningen for både at få en pause, noget bevægelse og noget frisk luft.

- Derudover plejer jeg at cykle på arbejde, og så har jeg købt en ladcykel, så jeg kan køre hen og hente børnebørn. I min fritid spiller jeg golf, og så bestræber jeg mig på at gå 10.000 skridt hver dag. Jeg har altid min skridttæller på mig. Det har jeg haft i ti år, fortæller hjerneforskeren.

Bogen "Gik Einstein til fitness?" udkommer 12. marts på Politikens Forlag.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek