26/08/2024 - 08:00
Flere lynnedslag i vente: Beskyt boligen mod skader
Der vil være kortere mellem lynene i fremtiden, og derfor bør du tjekke, om boligen er klar til at modstå nedslagene.
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus
I midten af august blev der ifølge DMI registreret 1172 lynnedslag på bare én aften og til den følgende morgen i særligt det sydlige og sydvestlige Jylland.
Og i fremtiden skal vi vænne os til endnu flere og voldsommere lyn og torden på grund af klimaforandringer, udtaler klimaforsker ved Nationalt Center for Klimaforskning hos DMI Martin Olesen til DR.
Derfor kan det være en god idé at se på, om din bolig er klar til at modstå de glimtende nedslag, som kan resultere i kortslutning og potentielt brand.
- Det er heldigvis sjældent, at et lyn rammer direkte ned i et hus. Det er mere almindeligt med overspændingsskader på grund af lynnedslag i nærområdet. Overspænding kan beskadige dine elinstallationer og de elektriske apparater, som er tilsluttet din strømforsyning, oplyser Sikkerhedsstyrelsen til Ritzau.
Det mest simple råd til at undgå skaderne er helt lavpraktisk at trække stikkene til dine elektriske apparater ud, når der bliver varslet tordenvejr, lyder rådet fra styrelsen.
Det er dog også muligt at få lavet en mere permanent installation til beskyttelse:
- Du kan få en autoriseret elinstallatør til at installere en overspændingsbeskytter, som kan beskytte dine elprodukter derhjemme. De fleste nyere huse, der er bygget efter 1. juli 2019, har allerede en overspændingsbeskyttelse installeret, oplyser Sikkerhedsstyrelsen.
Anne Garde Slothuus er forsikringsekspert hos Forsikringsoplysningen, som hører under brancheorganisationen Forsikring og Pension. Og hun tilslutter sig rådet om at få hevet stikkene ud af eksempelvis fjernsynet og andre elektriske apparater.
Hun bemærker, at man til gengæld bare skal lade fryseren og køleskabet blive i stikket, så ens madvarer ikke bliver dårlige.
- Det er heller ikke sådan, at der står i forsikringsvilkårene, at man skal have trukket ledningerne ud for at være dækket, fortæller hun.
Både indbo- og husforsikringen dækker skader som følge af lynnedslag.
Selv om der er registreret et stort antal lynnedslag i august og et stigende antal, hvis man ser på det over en længere årrække, har det ikke betydet, at der nu er stor risiko for, at ens hus bliver ramt.
Hos Østjyllands Brandvæsen forventer de derfor heller ikke, at der skal rykkes ud til et større antal brande i den forbindelse.
- Det er vores vurdering, at lynbrande fortsat sker med en meget lav frekvens, men at konsekvenserne selvfølgelig kan være bygningsbrande, siger Anders Jensen, som er beredskabsinspektør og indsatsleder hos Østjyllands Brandvæsen.
/ritzau fokus/