København, 19/05/2025 - 12:45
Psykiatriaftale skal mindske fikseringer med flere tvangsmetoder
På sigt skal antallet af bæltefikseringer reduceres markant, men det kræver andre tvangsmuligheder.
Emil Helms/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
For at undgå de mest indgribende former for tvang, skal der indføres flere muligheder for tvang af psykiatriske patienter.
Det er blandt initiativerne i en ny 10-årsplan for psykiatrien, der blev præsenteret fredag.
- Skal vi lykkes med at mindske den mest indgribende tvang, skal personalet også have andre handlemuligheder, siger indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) på et pressemøde.
I 10-årsplanen fremgår det, at det er en ambition, at bæltefikseringer kun anvendes i "helt ekstraordinære situationer".
Men det kræver, at personalet får flere muligheder for mindre indgribende tvang.
Det indebærer blandt andet mulig arealbegrænsning for, hvor en patient skal opholde sig og mulighed for aflåsning af en patientstue.
- Disse tvangsformer vil blive oplevet som mindre indgribende end bæltefiksering. Det er jeg overbevist om, siger Sophie Løhde.
Ifølge Jane Alrø Sørensen, der er generalsekretær i organisationen Bedre Psykiatri, er det "den helt forkerte vej at gå", at nye tvangsformer "skal erstatte de gamle".
- Tvang skal derimod gøres overflødigt. Det er den eneste sikre vej til mindre tvang. Det gør vi med bedre vilkår og flere medarbejdere, der har tid at lytte til og forstå patienterne, siger Jane Alrø Sørensen i en skriftlig kommentar.
Generalsekretæren fastslår dog også, at "det er en god dag" for mennesker med psykisk sygdom.
Med 10-årsplanen tilføres psykiatrien et årligt løft på 4,6 milliarder kroner ekstra fra 2030.
- Aftalen giver en solid saltvandsindsprøjtning, som vil sikre flere medarbejdere, kortere ventetider og bedre behandling, lyder det.
Danmark har sammenlignet med andre lande registreret et højt brug af langvarige bæltefikseringer.
Ses der på tal fra 2023, har 14 procent af bæltefikseringer en varighed på mere end 24 timer.
Sagsbehandlingstiderne ved Det Psykiatriske Patientklagenævn er steget i de seneste år blandt andet på baggrund af et stigende antal klager over tvang.
- Vi må erkende, at vi har et højt brug af de mest indgribende tvangsformer. Derfor er vi er optagede af at reducere de mest indgribende tvangsformer, siger Sophie Løhde.
- Vi kan ikke være det bekendt, at vi bruger den mængde bæltefiksering. Derfor vil vi sætte en ny retning for psykiatrien, siger hun.
Et næsten samlet folketing står bag psykiatriaftalen, der blandt andet sikrer unge med angst og depression ret til påbegyndt udredning inden for 30 dage.
/ritzau/