Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 07/01/2024 - 08:00

Skuespillerinde: Kvinden over 50 bliver latterliggjort

Skuespillerinde Ann Eleonora Jørgensen fandt inspiration fra sit eget liv til sin rolle i serien "Bag enhver mand", hvor hun spiller restaurantejeren Vibeke.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: Af Amalie Dinesen, Ritzau Fokus

Det er den midaldrende kvinde, der står for skud, når der skal skabes et godt grin uden samvittighedskvaler.

I hvert fald hvis man spørger skuespillerinde Ann Eleonora Jørgensen. Hun er aktuel som restaurantejeren Vibeke i den nye DR-dramakomedieserie "Bag enhver mand".

Med sine 58 år er skuespillerinden selv en del af den gruppe, som hun påpeger, bliver karikeret, uden at det bemærkes.

- Jeg mener, at vi i princippet må udstille og lave pis med alt og alle, men vi skal lige være klar over, at det eneste, vi efterhånden udleverer med helt god samvittighed, er kvinder over 50, siger skuespillerinden.

Selv om solidaritet på tværs af køn er vigtigt for Ann Eleonora Jørgensen, vil hun alligevel gerne slå et slag for den midaldrende kvinde.

- Vi er lidt latterlige, når vi bliver ældre - både i samfundet, medierne, mediebossernes og instruktørbossernes øjne. Det synes jeg, er pænt forstemmende og værd at bide mærke i, siger skuespillerinden.

Ann Eleonora Jørgensen har været skuespiller siden starten af 90'erne både på teateret, filmset og tv. Hun er kendt for roller i tv-serierne "Herrens veje" og "Forbrydelsen", men har også gjort sig i dramakomedier som "Italiensk for begyndere".

Hun er freelancer og beskriver selv sin måde at arbejde som at springe fra tue til tue. Den måde at arbejde på har budt på flere forskellige konstellationer, hvor hierarkiet har været og stadig er en unægtelig del.

- Hvad enten vi vil det eller ej, så er det der jo, siger Ann Eleonora Jørgensen.

- Det er mere måden, hvorpå man opfører sig i hierarkiet, som stadig er værd at sætte under lup, forklarer skuespillerinden og tilføjer:

- Jeg er selv fra en generation, der bestemt har oplevet hierarki og en masse småkrænkelser. Der er blevet fjernet mange hænder.

I serien "Bag enhver mand" bliver netop hierarkiet på arbejdspladsen skitseret. Den tager udgangspunkt i en københavnsk gourmetrestaurant, hvor man følger magtkampen mellem køkkenchefen Michael og den nyansatte souschef Naja.

Ann Eleonora Jørgensens rolle, Vibeke, er restaurantens ejer og har mere dens renommé for øje end medarbejdernes ve og vel. Det overlader hun blandt andet til den yngre køkkenchef, som hun - fra sit perspektiv - har en uskyldig flirt med.

- Jeg synes, at det er dejligt at se en kvindelig krænker. Vi har det med stereotypt at tænke, at en krænker er en mand, siger Ann Eleonora Jørgensen.

Skuespillerinden har fundet inspiration til rollen ved at tænke tilbage på, hvem hun selv er stødt på hen ad vejen.

- Jeg udleverer lidt nogle, som jeg kender. Nogle, der laver noget andet, men som jeg har mødt, siger hun med et smil.

Det næste afsnit af serien "Bag enhver mand" kan ses fredag aften på DR1, og seriens alle otte afsnit er allerede nu tilgængelige på DRTV.

/ritzau/

København, 21/04/2024 - 10:34

Dronning Mary har taget billeder af fødselsdagsbarnet Isabella

Kongeparrets ældste datter, Isabella, fylder 17 år søndag den 21. april. Nye billeder foreviger prinsessen.

Prinsesse Isabella fejrer søndag den 21. april sin fødselsdag med familie og venner.

I anledning af at hun fylder 17 år, har kongehuset delt billeder af prinsessen på det sociale medie Instagram.

Billederne er taget på Amalienborg af dronning Mary og viser prinsesse Isabella sammen med kongefamiliens ene hund Coco.

Prinsesse Isabella er kongeparrets førstefødte datter. Hun er den anden i arvefølgen efter sin storebror, kronprins Christian.

Hun er storesøster til tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine.

Til daglig går prinsesse Isabella på Øregård Gymnasium i Hellerup, hvor hun startede i 1.g sidste sommer.

Ifølge Billed-Bladets hofreporter Marianne Singer vil fremtiden for prinsesse Isabella byde på en anden end den, der venter kronprins Christian. Hun vil dog stadig have forpligtelser.

- Idet prinsesse Isabella er søster til Danmarks kommende konge og en del af tronfølgen, vil hun aldrig kunne leve et helt normalt liv uden offentlig interesse, siger Marianne Singer til mediet.

- Hun har til gengæld en langt større frihed end sin bror for at kunne tjene sine egne penge og leve et forholdsvist privat arbejdsliv i mere lukkede rammer.

I januar fik prinsesse Isabella og tvillingparret Vincent og Josephine en ny titel som riddere af Elefantordenen.

Det skete som et led i, at kong Frederik overtog tronen fra dronning Margrethe. I ordenens vedtægter lyder det nemlig, at kongens børn er fødte medlemmer.

De har endnu ikke fået overrakt ordnen. Det vil forventeligt ske, når de fylder 18 år.

Prinsesse Isabella er ikke den eneste i kongehuset, der fylder år i april.

Den 29. april fejrer prinsesse Benedikte sin 80-års fødselsdag, mens dronning Margrethe fyldte 84 år den 16. april.

Festlighederne blev dog nedtonet grundet branden på Børsen i København.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 08:00

FAKTA: Anette Støvelbæk

* 56-årige Anette Støvelbæk blev uddannet skuespiller fra Odense Teater i 1997.

* Hun fik sit gennembrud i dogmefilmen "Italiensk for begyndere" fra 2000. Siden er hun kendt fra store roller i DR-dramaet "Krøniken" og fra TV 2-serierne "Lærkevej", "Sygeplejeskolen" og "Badehotellet".

* Privat er hun gift med den verdenskendte danske stjerneskuespiller Lars Mikkelsen.

* De har spillet over for hinanden mange gange. Ud over "Badehotellet" har de blandt andet begge medvirket i "De fortabte sjæles ø" fra 2007 og "Venuseffekten" fra 2021.

* Sammen har de sønnerne Lue Støvelbæk, som blev uddannet skuespiller i 2019, og Thor Støvelbæk, som læser til skuespiller ved Statens Scenekunstskole i Odense.

Kilde: danskefilm.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Lav de traditonelle hveder derhjemme

John Jønssons hvedeopskrift er over 100 år gammel. I sit eget bageri bager han meget store portioner. Følgende opskrift er skaleret ned til 45 til 50 hveder per portion, men kan med fordel halveres yderligere.

* 120 gram sukker.

* 30 gram salt.

* 20 gram kardemomme.

* 250 gram økologisk smør.

* 7 æg.

* 75 gram - svarende til halvanden pakke - gær.

* Omkring 1,2 liter vand.

* Omkring 3 kilogram hvedemel.

Hvis du ælter dejen på maskine, skal dejen være glat, så den slipper kanten af skålen. Gør du det i hånden, skal den være blød, men ikke klæberig.

Kilde: John Jønsson, formand for Bager- og konditormestre i Danmark og ejer af Johns Kagehus.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Sjællænderne er mest traditionstro

* 76 procent af respondenterne bosat i Region Sjælland synes, at vi i Danmark skal holde fast i traditionen med at spise hveder på store bededag, til trods for at helligdagen er afskaffet. Mens 63 procent af dem, der er bosat i Region hovedstaden, mener det samme.

* Når det komme til fynboerne, mener 67 procent, at vi skal blive ved med at spise hveder på den tidligere store bededag.

* Også jyderne støtter i stor stil op om at fastholde hvedetraditionen. 74 procent af vestjyderne, 71 procent af nordjyderne og 70 procent af jyderne i Syd- og Sønderjylland bakker op om traditionen, mens østjyderne ligger lidt under med 67 procent.

Kilde: undersøgelsen baserer sig på 1990 webinterviews indsamlet via Norstats panel og er gennemført på vegne af smørproducenten Lurpak. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt til danskere i alderen 18 til 75 år, og fuld repræsentativitet er sikret ved efterfølgende vægtning.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek