Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

20/04/2023 - 08:00

Fra asparges til ferskener: Få ny inspiration til grillmenuen

Selv om det ofte ender med hotdogs og burgere er der næsten uanede muligheder for, hvad du kan tilberede på grillen. Her får du inspiration til nye grillretter.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Mads Ingemann Abbes, Ritzau Fokus

Det er sommer, solen bager, og duften af grillkul breder sig i haven.

For mange vil det naturlige skridt være at smide nogle pølser eller bøffer på grillen. Det smager skønt, men hvis du har lyst til at gøre lidt ekstra ud af grillmaden, er det slet ikke så svært.

Det fortæller Nikolaj Juel, der er kok og kogebogsforfatter til blandt andet bogen "Grill grønt".

- Nu er det snart aspargessæson. Smid dem på grillen, og bland dem derefter med tomater, salatblade, lidt citron, olivenolie og høvl parmesan over. Så har du en fantastisk salat, der smager af sol og varme, anbefaler han.

Nikolaj Juel foreslår, at du også laver en mexicansk salsa på grillen.

Her skal du have fat i en støbejernspande, der kan tåle den hårde varme fra grillen. På den smider du hele fed hvidløg, store stykker løg, chilier og tomater. Panden skal derefter direkte på grillen.

- Det hele får en brændt overflade, og det er en del af smagen - så det skal du ikke være bange for, siger han.

Når grøntsagerne er tilberedte, skal de over i enten en morter eller en foodprocessor og blandes med frisk limejuice og lidt koriander. Så har du en salsa, der for eksempel kan bruges som tilbehør til et stykke kød.

Carsten Wandorf, til daglig direktør for Fritz Schur Consumer Products, der har skabt grilluniverset grillmestrene.dk, mener heller ikke, at du skal være bange for at udforske grillens mange muligheder.

Han griller selv året rundt. Og selv om fjerkræ og kød ofte er på menuen, så er fisk også blandt favoritretterne.

Det kan for eksempel være en hel side laks.

- Du lægger laksesiden på et stykke stanniol, som du har penslet med olivenolie og krydrer den med lidt citronpeber. Læg laksen på kuglegrillen, luk låget og grill den indirekte i omkring 30 minutter, forklarer Carsten Wandorf.

Han foreslår også, at du giver dig i kast med de italienske bruschetta.

Først skærer du nogle skiver af et daggammelt brød og griller dem kort på begge sider over direkte varme. Så tager du nogle af de grøntsager, du har i køleskabet - det kunne for eksempel være rød peber, tomater og forårsløg - og skærer dem i små stykker.

Bland grøntsagerne i en skål med lidt olivenolie og læg dem på brødet.

- Grantinér eventuelt med mozzarellaost og læg en skive parmaskinke hen over. Læg bruschetta-brødene på grillen over indirekte varme, læg låget på i fem til ti minutter, og så har du en dejlig forret, siger han.

Har du inviteret gæster på grillmiddag er det oplagt at slutte af med en dessert - og den kan faktisk også tilberedes på grillen, forklarer Nikolaj Juel. Han foreslår, at du laver grillede ferskener.

Her skal ferskenerne først grilles og derpå lægges i en støbejernspande sammen med likøren amaretto, lidt sukker og vanilje. Herefter tildækkes panden med enten et låg eller noget stanniol.

- Så sætter du det hele tilbage på grillen ved en lavere varme og lader det stå i ti minutter. Retten serverer du med enten creme fraiche eller vaniljeis, og det smager sindssygt godt, siger Nikolaj Juel.

/ritzau fokus/

København, 04/12/2023 - 12:06

Vild med dans-stjerner finder begge kærligheden efter skilsmissen

Betina Garcia/Ritzau Scanpix

Danseren Katrine Bonde og musikeren Noam Halby har begge fundet kærligheden igen, efter at de tidligere på året gik fra hinanden, skriver Her & Nu.

Man siger, at julen er hjerternes fest.

Danseren Katrine Bonde og musikeren Noam Halby har begge fundet en at flette deres julehjerter sammen med igen.

Det skriver Her & Nu.

Ifølge ugebladet afslører Noam Halby på det sociale medie Facebook, at han har fået en ny kæreste, Simone, mens at Katrine Bonde på sin Instagram-profil skriver, at hun er meget forelsket.

- Jeg deler mere, når tiden er klar, tilføjer hun i opslaget på det sociale medie.

Katrine Bonde og Noam Halby oplyste i februar, at de var gået fra hinanden efter 14 år sammen.

Den i dag 39-årige danser og 51-årige Johnny Deluxe-forsanger mødte hinanden under "Vild med dans" tilbage i 2009, hvor sjette sæson valsede over skærmen. Parret dansede sig til en syvendeplads, men vandt hinanden.

Året efter gik de kortvarigt fra hinanden, men fandt siden sammen igen. I 2012 fik de sønnen Milas, og i 2017 kom datteren Saga til verden.

Noam Halby friede til en måbende Katrine Bonde for åben skærm i "Go' Morgen Danmark" i 2013. Tre år efter blev parret gift og var sammen i syv år som ægtepar, inden kærligheden bristede.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/12/2023 - 10:19

40 år gamle DR-børneudsendelser bliver til teater

Philip Davali/Ritzau Scanpix

I samarbejde med DR sætter Sjællands Teater børneserien "Ude på noget" op som forestilling.

Næsten 40 år efter Jess Ingerslev, Tom McEwan og Ghita Nørby var "ude på noget" i DR's børneprogrammer af samme navn, skal deres figurer, Palle, Polle og Ruth, på farten igen.

"Ude på noget" rammer næste år de skrå brædder og skal i samarbejde med DR opføres på Sjællands Teater i Holbæk og siden i Slagelse.

Det oplyser public service-stationen i en pressemeddelelse.

- På den måde kan nye minder skabes på tværs af generationer med udgangspunkt i den snart 40 år gamle klassiker fra DR, lyder det i pressemeddelelsen fra seniorprojektleder Thit Dyreberg fra DR Salg.

"Ude på noget" havde premiere på DR i 1984.

I den nye teaterforestilling spilles Jess Ingerslevs, Tom McEwans og Ghita Nørbys respektive roller som Palle, Polle og Ruth af henholdsvis Aske Hass Thorsen, Gustav Allen Schriver og Christine Gaski.

Tommy Kenters rolle som Sigurd overtages af Jesper Riefensthal, mens Bente Eskesen har rollen som tjeneren Fladmast, der i DR-klenodiet blev spillet af Ole Fick.

Forestillingen får stadig et strejf af McEwan-magi, da Tom McEwans søn Oliver McEwan skriver nye sange til stykket. Nogle af børneprogrammets originale sange indgår også i forestillingen, forsikrer DR.

"Ude på noget" handler om Palle, Polle og Ruth, som har et magisk kamera, der kan klikke dem derhen, hvor de drømmer om.

Serien blev i sin tid opfundet af Søren Kragh-Jacobsen og Niels Lund, som skrev historierne til DR.

Teaterudgaven bliver iscenesat af instruktør Brian Kristensen. Ifølge ham handler historien om fællesskabets kraft.

- Det er et opbyggeligt eventyr om, hvad der kan lade sig gøre, når vi sætter alles kompetencer og evner i spil. Vi lever i en tid, hvor det er almindeligt hele tiden at melde ud, hvad man ikke vil og ikke har lyst til, siger han i pressemeddelelsen.

- Med forestillingen bliver det tydeligt, hvilken kraft der ligger i at melde ud, hvad man gerne vil og virkelig har lyst til.

"Palle, Polle & Ruth – Ude på noget" får premiere på Sjællands Teater i Holbæk 9. februar. Fra 1. marts kan forestillingen ses i Slagelse.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/12/2023 - 15:00

FAKTA: Største stigning i folkepensionen i næsten 15 år

* I 2024 stiger den maksimale folkepension før skat med op til 6.700 kroner sammenlignet med sidste år.

* Det svarer til en stigning på 3,5 procent og er den højeste stigning i folkepensionen siden 2010.

* Nedenstående beløb viser, hvad man kan få i folkepension årligt. Stigningen er lavere for par.

* Enlig uden ældrecheck - 179.328 kroner.

* Enlig med ældrecheck - 199.228 kroner.

* Par uden ældrecheck - 132.360 kroner hver.

* Par med ældrecheck - 152.260 kroner hver.

Kilder: retsinformation.dk og Danica Pension.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 04/12/2023 - 12:00

FAKTA: Hvad er skimmelsvampesporer?

* Skimmelsvampe er mikroskopiske svampe, som kan vokse både udendørs og indendørs, hvor der er fugt og organisk materiale.

* Skimmelsvampe formerer sig ved sporer, som spredes med vinden over store afstande ligesom pollen.

* Der findes mange tusinde forskellige skimmelsvampe, som hver især danner millionvis af sporer. De vigtigste udendørs skimmelsvampesporer, som kan være årsag til allergi i Danmark, kommer fra slægterne Alternaria og Cladosporium.

* Har du spørgsmål til de udendørs svampesporer, har Astma-Allergi Danmark en rådgivningslinje, der kan kontaktes på telefonnummer 43 43 42 99.

Kilde: Astma-Allergi Danmark.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv