Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

20/04/2023 - 08:00

Fra asparges til ferskener: Få ny inspiration til grillmenuen

Selv om det ofte ender med hotdogs og burgere er der næsten uanede muligheder for, hvad du kan tilberede på grillen. Her får du inspiration til nye grillretter.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Mads Ingemann Abbes, Ritzau Fokus

Det er sommer, solen bager, og duften af grillkul breder sig i haven.

For mange vil det naturlige skridt være at smide nogle pølser eller bøffer på grillen. Det smager skønt, men hvis du har lyst til at gøre lidt ekstra ud af grillmaden, er det slet ikke så svært.

Det fortæller Nikolaj Juel, der er kok og kogebogsforfatter til blandt andet bogen "Grill grønt".

- Nu er det snart aspargessæson. Smid dem på grillen, og bland dem derefter med tomater, salatblade, lidt citron, olivenolie og høvl parmesan over. Så har du en fantastisk salat, der smager af sol og varme, anbefaler han.

Nikolaj Juel foreslår, at du også laver en mexicansk salsa på grillen.

Her skal du have fat i en støbejernspande, der kan tåle den hårde varme fra grillen. På den smider du hele fed hvidløg, store stykker løg, chilier og tomater. Panden skal derefter direkte på grillen.

- Det hele får en brændt overflade, og det er en del af smagen - så det skal du ikke være bange for, siger han.

Når grøntsagerne er tilberedte, skal de over i enten en morter eller en foodprocessor og blandes med frisk limejuice og lidt koriander. Så har du en salsa, der for eksempel kan bruges som tilbehør til et stykke kød.

Carsten Wandorf, til daglig direktør for Fritz Schur Consumer Products, der har skabt grilluniverset grillmestrene.dk, mener heller ikke, at du skal være bange for at udforske grillens mange muligheder.

Han griller selv året rundt. Og selv om fjerkræ og kød ofte er på menuen, så er fisk også blandt favoritretterne.

Det kan for eksempel være en hel side laks.

- Du lægger laksesiden på et stykke stanniol, som du har penslet med olivenolie og krydrer den med lidt citronpeber. Læg laksen på kuglegrillen, luk låget og grill den indirekte i omkring 30 minutter, forklarer Carsten Wandorf.

Han foreslår også, at du giver dig i kast med de italienske bruschetta.

Først skærer du nogle skiver af et daggammelt brød og griller dem kort på begge sider over direkte varme. Så tager du nogle af de grøntsager, du har i køleskabet - det kunne for eksempel være rød peber, tomater og forårsløg - og skærer dem i små stykker.

Bland grøntsagerne i en skål med lidt olivenolie og læg dem på brødet.

- Grantinér eventuelt med mozzarellaost og læg en skive parmaskinke hen over. Læg bruschetta-brødene på grillen over indirekte varme, læg låget på i fem til ti minutter, og så har du en dejlig forret, siger han.

Har du inviteret gæster på grillmiddag er det oplagt at slutte af med en dessert - og den kan faktisk også tilberedes på grillen, forklarer Nikolaj Juel. Han foreslår, at du laver grillede ferskener.

Her skal ferskenerne først grilles og derpå lægges i en støbejernspande sammen med likøren amaretto, lidt sukker og vanilje. Herefter tildækkes panden med enten et låg eller noget stanniol.

- Så sætter du det hele tilbage på grillen ved en lavere varme og lader det stå i ti minutter. Retten serverer du med enten creme fraiche eller vaniljeis, og det smager sindssygt godt, siger Nikolaj Juel.

/ritzau fokus/

København, 08/06/2023 - 04:50

Uenige anmeldere både roser og diskvalificerer dansk thriller

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Anmelderkorpset er dybt uenigt om Julie R. Ølgaards nye thriller om kvindedrab, der har premiere torsdag.

"Englemageren" er alt andet end en vellykket krimi.

Sådan lyder den hårde dom over ny film af Julie R. Ølgaard og Esben Tønnesen i en anmeldelse i Politiken torsdag. Her får filmen to hjerter.

- Det krymper sig i mig af ubehag, når jeg ser endnu en udpenslet krimi om mænd, der hader kvinder, skriver avisens anmelder Kim Skotte.

Julie R. Ølgaard spiller selv med i den psykologiske thriller, der har premiere torsdag. Her har hun rollen som kriminalbetjenten Laura, der har specialiseret sig i cyberkriminalitet og vender tilbage fra sygeorlov for at tage del i en efterforskning.

Også i Jyllands-Posten får filmen to stjerner.

- Ølgaard og Tønnesen forsøger forsigtigt at sige noget relevant, men sovser deres pointer ind i en usædvanligt dårlig kriminalintrige, som man skal være ufattelig tyndhudet for at lade sig rive med af, lyder det i Jyllands-Posten, hvor Katrine Sommer Boysen har anmeldt filmen.

Heller ikke Berlingskes anmelder er begejstret.

- Troværdigheden skrider i dansk film om sadistisk kvindemorder, lyder det fra Thomas Brunstrøm.

Han spørger i anmeldelsen sig selv om, hvorvidt verden "virkelig" har brug for endnu en film om en stjernepsykopatisk seriemorder, der dræber kvinder, og tildeler filmen tre stjerner.

Lidt mere positivt stemt er Bo Tao Michaëlis, der har anmeldt "Englemageren" for filmmagasinet Ekko.

I modsætning til avisernes anmeldere kalder han filmens handling "gammel vin på nye flasker".

- Den er både spændende og effektiv, skriver Michaëlis og giver filmen fire stjerner.

- Dansk krimithriller formår fermt at skildre jagten på en sadistisk seriemorder, der slår unge kvinder ihjel, lyder det.

I Alt for damerne fremhæves især kameraarbejdet, som anmelder Stephanie Caruana roser.

- Kameraarbejdet af Sophie Caroline Gohr er stærkt, smukt og dragende, og giver nye facetter på en type fortællinger, som publikum kender, skriver Caruana.

Hun giver filmen fire hjerter.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/06/2023 - 11:00

Gravid Jada ramt af komplikationer og aflyser Fredagsrock

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

På lægernes anbefaling aflyser Jada alle sine koncerter i juni. Til Fredagsrock i Tivoli afløser Hugorm den gravide sangerinde.

Den danske popstjerne Jada er i lykkelige omstændigheder og venter sit første barn.

Men for en uge siden blev Jada indlagt grundet komplikationer i graviditeten. Læger og jordemødre har gjort det klart for hende, at hun som følge af komplikationerne ikke skal ud og synge foreløbig.

Derfor må sangerinden aflyse alle koncerter i juni, herunder Fredagsrock i Tivoli, og alle kommende internationale shows.

- Jeg har været rigtig bange og ked af det og er det stadigvæk, men er også enormt lettet over, at tingene er stabile og så utrolig taknemmelig for den fantastiske omsorg og behandling, vi har fået, skriver Jada i en besked.

Takket være det har hun og den lille efterårsbaby, som hun venter, det stadig okay, skriver hun videre.

- Jeg troede, jeg skulle dele nyheden nu for bagefter at stå på scenen hele sommeren og gøre det, jeg elsker, sammen med jer. Jeg kan ikke beskrive, hvor meget jeg havde glædet mig til at skulle rundt til jer alle sammen og synge med mit barn i maven, skriver Jada.

- Lige nu skal jeg passe på mig selv og min familie. Men jeg glæder mig usigeligt til at komme ud og spille for jer igen, lyder det fra hende.

Jada, der står bag hits som "Nudes", "Dangerous" og "Don't Say My Name and Forget It Again", skulle have optrådt på Plænen i Tivoli den 16. juni.

- Det vigtigste er at passe på sig selv og sit barn! Gode tanker herfra til Jada, og så håber vi at få Jada tilbage på Plænen en anden gang, siger Tivolis underholdningsprogramchef, Thor Feilberg, i pressemeddelelsen.

Det er lykkedes forlystelsesparken at finde en afløser for Jada, og som på grund af de pludselige omstændigheder kan optræde med kort varsel.

Trioen Hugorm, der har Simon Kvamm i front, træder ind på scenen på Plænen næste fredag i stedet for.

- Det er altid beklageligt, når nogen må aflyse - og særligt Jada, som i min bog virkelig har et seværdigt liveshow kørende. Men når det nu skal være, træder Hugorm med glæde til for at tjene og servicere de ærværdige Tivoli-gæster, der fortjener kun det bedste, siger Simon Kvamm i pressemeddelelsen.

- Vi glæder os og kommer sprængfyldte med energi og lyst til at lade vores musik flyde ud i alle hjørner af den gamle have.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 07/06/2023 - 13:33

PFS-artikel trukket tilbage

PFS-artikel " Hold øje med boligkøbets røde flag" er trukket tilbage, da den er sendt ud ved en fejl.

Artiklen " Hold øje med boligkøbets røde flag" fra Ritzau Fokus er trukket tilbage, da den først skal udsendes til PFS-kunder mandag, hvor den vil blive udsendt på ny.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 07/06/2023 - 13:17

FAKTA: Bank- og advokatforbehold kan gavne

* Når du underskriver en betinget købsaftale, giver du dig selv en frist til blandt andet at få undersøgt boligens forhold, købsaftalens indhold og din endelige finansiering.

* Gør du købsaftalen betinget af både banken og din advokats godkendelse - et såkaldt bank- og advokatforbehold - har du mulighed for at fortryde en underskrevet købsaftale inden for en tidsfrist.

* Finder advokaten forhold i aftalen, som betyder, at du ikke vil købe alligevel, kan du fortryde handlen inden seks hverdage. Her kan sælger ikke kræve, at du betaler én procent af købesummen, som sælger ellers ville kunne.

Kilde: Nordea.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv