Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 25/12/2023 - 10:00

Forvandl anderesterne til nye lækre retter

Kok Umut Sakarya og kokkeunderviser hos Hotel- og Restaurantskolen Thomas Rønsch Toftdahl kommer med bud på, hvordan du giver juleanden nyt liv dagen derpå.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Når juleaftens madeskapade er overstået, er det ikke unormalt at stå tilbage med en god portion rester.

Og frem for bare at genopvarme anden, sovsen og kartoflerne kan du ganske nemt anrette lækre og friske måltider med den ellers tunge julemad.

Ifølge kok Umut Sakarya kan du eksempelvis lave en lækker ragout, hvor du bruger anden fra dagen før og en masse sunde bælgfrugter.

- Brug andeskroget til at koge en superlækker fond. Så bringer du fonden i kog og tilsætter bælgfrugter og andekødet fra i går.

- Har du danske linser, kan du bare komme dem direkte i, men hvis du bruger hestebønner eller Ingrid-ærter, skal de ligge i blød natten over, forklarer Umut Sakarya.

Ingrid-ærter minder lidt om kikærten i udseende og anvendelsesmetode.

Herefter kan du ellers spæde til med lidt forskelligt som løg, hvidløg, timian og kål. Riv desuden lidt moden parmesan på toppen.

- Man kan virkelig få ryddet op i sit køleskab og sine skuffer, mens man også får brugt resterne fra juleaften.

- Og så passer det supergodt ind mellem jul og nytår, hvis man eksempelvis har fået lidt meget at drikke og har brug for et kram, lyder det fra kokken.

Ifølge Thomas Rønsch Toftdahl, der er kokkeunderviser hos Hotel- og Restaurantskolen, kan du også lave en salat med anderesterne.

- Jeg vil rigtig gerne undgå blot at varme mine rester op. Det bliver småtørt og kedeligt, siger han.

- Derfor plejer jeg at lave en andesalat, hvor jeg rører en mayonnaise sammen med lidt forskelligt som bladselleri, karry og måske ærter og majs og tilsætter det kolde andekød.

Du kan ifølge kokkeunderviseren også kaste dig ud i at give anderesterne en overhaling, så de bliver lidt mere spændende.

- Ofte er der en masse andefedt i overskud, og hvis du gemmer det, kan du confitere resterne i det, så det får en nænsom og blød opvarmning.

Ifølge Thomas Rønsch Toftdahl skal du varme andefedtet op til lige under kogepunktet på godt og vel 85-90 grader. Herefter lader du andestykkerne simre i en halv times tid.

- Vælg stykker med knogler i som eksempelvis låret, ellers er der risiko for, at kødet bliver tørt.

- Smid eventuelt tørrede enebær i blandingen eller nogle fed hvidløg i de sidste ti minutter. Lidt skal fra en usprøjtet appelsin kan også give en god orangesmag.

Ud over anden er der ofte også kartofler tilovers. Umut Sakarya anbefaler, at du også tager dem i brug.

- Med resterne fra de almindelige hvide kartofler kan du eksempelvis lave en kartoffelsalat eller en kartoffelmad.

- Biksemad er også en favorit blandt mange. Lav lidt andebiksemad, hvor du putter andekødet i og slutter af med et spejlæg på toppen, lyder det fra Umut Sakarya.

Slutteligt lyder rådet fra den kendte kok, at du prøver at bremse dig selv en smule juleaften.

- Der kan nemt gå ræs i at spise mest juleaften. Husk på, at resterne ikke bliver dårligere lige med det samme, og du kan lave rigtig mange lækre ting dagen efter.

/ritzau fokus/

København, 27/11/2025 - 10:48

DR løfter sløret for næste års julekalender

I DR's julekalender, der får premiere i 2026, bliver julen sat i fare, da to venner finder en magisk bog.

Næste år kommer DR med en ny julekalender, der har titlen "Den Store Julefortælling".

Julekalenderen får premiere 1. december 2026, skriver DR torsdag i en pressemeddelelse.

Julekalenderen handler om drengen Aksel, der 1. december flytter hjem til sin mormor i den lille by Vester Kløjs sammen med sin søster.

Her bliver han hurtigt venner med Vigga, der bor i byen.

Da de to finder den magiske bog "Den Store Julefortælling", kommer både byen og julen i fare, da nissen Rolfe ved en fejl trylles ud af bogen.

Sammen må de tre stå sammen for at redde Vester Kløjs og julen, som vi kender den.

Ifølge chef for DR Drama, Henriette Marienlund, er temaet i den nye julekalender "de historier, der binder os sammen som mennesker".

- Fortællinger er julens hjerte, og julekalenderen minder os om, at det er vigtigere end nogensinde at bevare og dele de fortællinger, der skaber nærvær, underholdning og identitet, siger hun i meddelelsen.

Optagelserne gik i gang i september og fortsætter hen over vinteren.

DR optager både i DR Byens studier på Amager i København, i Birkerød, på Frilandsmuseet og i Den Gamle By i Aarhus.

- DR står på en stolt julekalendertradition, og med "Den Store Julefortælling" bygger vi videre på den med et nyt magisk univers for hele familien, siger Henriette Marienlund.

"Den Store Julefortælling" er skrevet af Lars T. Therkildsen og Uffe Rørbæk, der sammen står bag "Julemandens Datter"-filmene.

Uffe Rørbæk står desuden bag julekalenderne "Ludvig og Julemanden" samt "The Julekalender".

I sidstnævnte spiller han rollerne som nissen Hansi og Benny Jensen.

Den nye DR-julekalender instrueres af Morten Boesdal Halvorsen, som blandt andet har instrueret julekalenderne "Valdes Jul - Skovens Vogter" og "Valdes Jul - Vintermiraklet", der i år har premiere på TV 2.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 27/11/2025 - 10:27

DR løfter sløret for næste års julekalender

I DR's julekalender, der får premiere i 2026, bliver julen sat i fare, da to venner finder en magisk bog.

Næste år kommer DR med en ny julekalender, der har titlen "Den Store Julefortælling".

Julekalenderen får premiere 1. december 2026, skriver DR torsdag i en pressemeddelelse.

Julekalenderen handler om drengen Aksel, der 1. december flytter hjem til sin mormor i den lille by Vester Kløjs sammen med sin søster.

Her bliver han hurtigt venner med Vigga, der bor i byen.

Da de to finder den magiske bog "Den Store Julefortælling", kommer både byen og julen i fare, da nissen Rolfe ved en fejl trylles ud af bogen.

Ifølge chef for DR Drama, Henriette Marienlund, er temaet i den nye julekalender "de historier, der binder os sammen som mennesker".

- Fortællinger er julens hjerte, og julekalenderen minder os om, at det er vigtigere end nogensinde at bevare og dele de fortællinger, der skaber nærvær, underholdning og identitet, siger hun i meddelelsen.

Optagelserne gik i gang i september og fortsætter hen over vinteren.

DR optager både i DR Byens studier på Amager i København, i Birkerød, på Frilandsmuseet og i Den Gamle By i Aarhus.

- DR står på en stolt julekalendertradition, og med "Den Store Julefortælling" bygger vi videre på den med et nyt magisk univers for hele familien, siger Henriette Marienlund.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 27/11/2025 - 08:00

FAKTA: Lad krystalservicen blive i skabet

* En julefrokost kan føles som en oplagt mulighed for at bruge dit gamle krystalservice. Men mange af de gamle skåle og glas indeholder bly, som kan skade centralnervesystemet.

* Når servicen kommer i kontakt med for eksempel sild og snaps, kan der ske en afsmitning af bly til fødevarerne, som du indtager.

* Hos børn kan selv små mængder bly påvirke indlæringsevnen og intelligensen, mens det hos voksne kan skade nyrerne og øge blodtrykket. 

* Hovedparten af det krystalservice, du kan købe i dag, er blyfrit. Har dit service et blåt skær, når du kigger igennem det i dagslys, kan det skyldes bly.

* Julens sure fødevarer som rødbeder, citron og sild kan også opløse aluminium i bakker og sølvpapir. Varerne opbevares bedst i porcelæn, plastskåle eller glas.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 27/11/2025 - 08:00

Undgå at rester fra julebordet giver dig mavepine

Nicoline Kjems-Krognos/Ritzau Scanpix

Tjek temperaturen på dit køleskab, og varm retterne godt igennem. Med få huskeregler kan du sikre, at hverken du eller dine gæster ender med ondt i maven.

Langbordet fra julefrokosten efterlader ofte en del rester, som til stor fornøjelse kan nydes i dagene efter.

Men rester af sildesalat, tarteletfyld og risalamande kan give din mave store problemer, hvis maden ikke håndteres korrekt.

Det fortæller Sørine Quaade Møller, der er sektionsleder i Foder- og Fødevaresikkerhed i Fødevarestyrelsen.

En grundig rengøring, et temperaturtjek og oprydning i køleskabet er ifølge sektionslederen gode steder at starte.

Temperaturen i dit køleskab bør være maksimalt fem grader.

- Der kommer rigtig meget mad ind, og meget af det er måske tilberedt og har høje temperaturer.

- Så er det godt, at der er lidt ekstra plads i køleskabet, så der kan være noget luft omkring maden. På den måde kan man sikre, at temperaturfaldet sker på en fornuftig måde, siger Sørine Quaade Møller.

En tommelfingerregel er, at maden skal ned fra 65 grader til en kernetemperatur på under 10 grader over maksimalt fire timer, forklarer hun.

Laver du tarteletfyldet, den brune sovs eller risengrøden til juledesserten i dagene op til servering, kan et simpelt tip mindske bakterievæksten.

- Det er en virkelig god idé at dele maden op i nogle mindre portioner og smide dem i køleskabet, siger Sørine Quaade Møller.

Under tilberedningen af julebordets uendelige retter er det vigtigt, at du holder råt kød og kødsaft helt adskilt fra alt andet.

Så kan bakterier som for eksempel salmonella og campylobacter ikke sprede sig til den færdiglavede mad og gøre dig syg.

Når retterne skal på bordet, så server lidt ad gangen for at undgå, at store mængder af den lækre mad står ude i mange timer og må ende i skraldespanden.

- Server maden, når gæsterne har sat sig til bords og er klar til at spise. Og tag den væk, så snart I er færdige, og kom den i køleskabet, siger Sørine Quaade Møller.

Det gælder især for røget laks, sildesalater og kødpålæg. Særligt rullepølse og rejesalater, der indeholder friske krydderurter, er ofte mindre holdbare.

Det er ikke kun de sygdomsfremkaldende bakterier fra maden, der kan udfordre dit helbred i juledagene.

Norovirusinfektion, der også kaldes roskildesyge, florerer især i vintermånederne, og det forebygges bedst med god håndhygiejne.

- Med varmt vand og sæbe kommer man virkelig langt. Håndsprit virker ikke på norovirus, fortæller Sørine Quaade Møller.

Sørg desuden for at bruge skeer og tænger til at tage maden. Hold på brødet med et klæde, og opdager du, at skeen er druknet i sovsen, så skift den ud med en ren, lyder hendes opfordring.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek