Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 25/12/2023 - 10:00

Forvandl anderesterne til nye lækre retter

Kok Umut Sakarya og kokkeunderviser hos Hotel- og Restaurantskolen Thomas Rønsch Toftdahl kommer med bud på, hvordan du giver juleanden nyt liv dagen derpå.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Når juleaftens madeskapade er overstået, er det ikke unormalt at stå tilbage med en god portion rester.

Og frem for bare at genopvarme anden, sovsen og kartoflerne kan du ganske nemt anrette lækre og friske måltider med den ellers tunge julemad.

Ifølge kok Umut Sakarya kan du eksempelvis lave en lækker ragout, hvor du bruger anden fra dagen før og en masse sunde bælgfrugter.

- Brug andeskroget til at koge en superlækker fond. Så bringer du fonden i kog og tilsætter bælgfrugter og andekødet fra i går.

- Har du danske linser, kan du bare komme dem direkte i, men hvis du bruger hestebønner eller Ingrid-ærter, skal de ligge i blød natten over, forklarer Umut Sakarya.

Ingrid-ærter minder lidt om kikærten i udseende og anvendelsesmetode.

Herefter kan du ellers spæde til med lidt forskelligt som løg, hvidløg, timian og kål. Riv desuden lidt moden parmesan på toppen.

- Man kan virkelig få ryddet op i sit køleskab og sine skuffer, mens man også får brugt resterne fra juleaften.

- Og så passer det supergodt ind mellem jul og nytår, hvis man eksempelvis har fået lidt meget at drikke og har brug for et kram, lyder det fra kokken.

Ifølge Thomas Rønsch Toftdahl, der er kokkeunderviser hos Hotel- og Restaurantskolen, kan du også lave en salat med anderesterne.

- Jeg vil rigtig gerne undgå blot at varme mine rester op. Det bliver småtørt og kedeligt, siger han.

- Derfor plejer jeg at lave en andesalat, hvor jeg rører en mayonnaise sammen med lidt forskelligt som bladselleri, karry og måske ærter og majs og tilsætter det kolde andekød.

Du kan ifølge kokkeunderviseren også kaste dig ud i at give anderesterne en overhaling, så de bliver lidt mere spændende.

- Ofte er der en masse andefedt i overskud, og hvis du gemmer det, kan du confitere resterne i det, så det får en nænsom og blød opvarmning.

Ifølge Thomas Rønsch Toftdahl skal du varme andefedtet op til lige under kogepunktet på godt og vel 85-90 grader. Herefter lader du andestykkerne simre i en halv times tid.

- Vælg stykker med knogler i som eksempelvis låret, ellers er der risiko for, at kødet bliver tørt.

- Smid eventuelt tørrede enebær i blandingen eller nogle fed hvidløg i de sidste ti minutter. Lidt skal fra en usprøjtet appelsin kan også give en god orangesmag.

Ud over anden er der ofte også kartofler tilovers. Umut Sakarya anbefaler, at du også tager dem i brug.

- Med resterne fra de almindelige hvide kartofler kan du eksempelvis lave en kartoffelsalat eller en kartoffelmad.

- Biksemad er også en favorit blandt mange. Lav lidt andebiksemad, hvor du putter andekødet i og slutter af med et spejlæg på toppen, lyder det fra Umut Sakarya.

Slutteligt lyder rådet fra den kendte kok, at du prøver at bremse dig selv en smule juleaften.

- Der kan nemt gå ræs i at spise mest juleaften. Husk på, at resterne ikke bliver dårligere lige med det samme, og du kan lave rigtig mange lækre ting dagen efter.

/ritzau fokus/

København, 05/12/2025 - 13:33

Netflix lander stor milliardaftale om at købe HBO Max

Netflix køber Warner Bros. Discovery for en samlet værdi på omkring 530 milliarder kroner.

Netflix har lavet en aftale om at købe konkurrenten Warner Bros. Discovery, herunder streamingtjenesten HBO Max.

Det oplyser Netflix i en meddelelse.

Med aftalen vil Netflix overtage Warner Bros. Discoverys film- og tv-studier, streamingtjenesten HBO Max og HBO.

Handlen har en samlet værdi på 82,7 milliarder dollar, svarende til omkring 530 milliarder kroner.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 05/12/2025 - 11:29

Jødisk museum får penge til at styrke unges viden og bekæmpe antisemitisme

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Dansk Jødisk Museum modtager millionbeløb som led i tværministeriel handlingsplan mod antisemitisme.

Dansk Jødisk Museum har modtaget 5,4 millioner kroner til fem nye projekter, der skal styrke oplysning om jødisk liv og historie i Danmark.

Det oplyser museet i en pressemeddelelse.

Det sker som led i en tværministeriel handlingsplan mod antisemitisme.

- Viden og oplysning er et afgørende værn mod fordomme og antisemitisme. Det er virkeligt glædeligt, at vi nu for alvor kan omsætte igangsatte initiativer til blivende ressourcer, siger Janus Møller Jensen, direktør for Dansk Jødisk Museum, i pressemeddelelsen.

Midlerne er en del af regeringens samlede indsats mod antisemitisme fra 2022. Siden har museet fået støtte til flere projekter på området.

2. december i år præsenterede regeringen en ny handlingsplan med 17 initiativer, der skal bekæmpe antisemitisme.

Den nye handlingsplan omfatter blandt andet initiativer målrettet børn og unge.

Museets projekter skal afvikles i årene 2026 til 2028 og omfatter blandt andet videreudvikling af eksisterende undervisningstilbud til folkeskoler og gymnasier.

Tre af projekterne er museets egne. Her formidler museet om blandt andet jødiske begravelsespladser.

I et af de nye projekter vil Dansk Jødisk Museum i de kommende år samarbejde med Koldkrigsmuseet Langelandsfortet om de polske flygtninge, som kom til Danmark i 1970'erne.

Der vil også blive indledt et samarbejde med Museum Nordsjælland om en ny særudstilling med navnet "Oktober 1943", hvor publikum vil få fortalt historier gennem lys, lyd og lugte.

Oktober 1943 var den måned under den tyske besættelse af Danmark, hvor besættelsesmagten iværksatte en aktion for at arrestere danske jøder.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek