Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 25/12/2023 - 10:00

Forvandl anderesterne til nye lækre retter

Kok Umut Sakarya og kokkeunderviser hos Hotel- og Restaurantskolen Thomas Rønsch Toftdahl kommer med bud på, hvordan du giver juleanden nyt liv dagen derpå.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Når juleaftens madeskapade er overstået, er det ikke unormalt at stå tilbage med en god portion rester.

Og frem for bare at genopvarme anden, sovsen og kartoflerne kan du ganske nemt anrette lækre og friske måltider med den ellers tunge julemad.

Ifølge kok Umut Sakarya kan du eksempelvis lave en lækker ragout, hvor du bruger anden fra dagen før og en masse sunde bælgfrugter.

- Brug andeskroget til at koge en superlækker fond. Så bringer du fonden i kog og tilsætter bælgfrugter og andekødet fra i går.

- Har du danske linser, kan du bare komme dem direkte i, men hvis du bruger hestebønner eller Ingrid-ærter, skal de ligge i blød natten over, forklarer Umut Sakarya.

Ingrid-ærter minder lidt om kikærten i udseende og anvendelsesmetode.

Herefter kan du ellers spæde til med lidt forskelligt som løg, hvidløg, timian og kål. Riv desuden lidt moden parmesan på toppen.

- Man kan virkelig få ryddet op i sit køleskab og sine skuffer, mens man også får brugt resterne fra juleaften.

- Og så passer det supergodt ind mellem jul og nytår, hvis man eksempelvis har fået lidt meget at drikke og har brug for et kram, lyder det fra kokken.

Ifølge Thomas Rønsch Toftdahl, der er kokkeunderviser hos Hotel- og Restaurantskolen, kan du også lave en salat med anderesterne.

- Jeg vil rigtig gerne undgå blot at varme mine rester op. Det bliver småtørt og kedeligt, siger han.

- Derfor plejer jeg at lave en andesalat, hvor jeg rører en mayonnaise sammen med lidt forskelligt som bladselleri, karry og måske ærter og majs og tilsætter det kolde andekød.

Du kan ifølge kokkeunderviseren også kaste dig ud i at give anderesterne en overhaling, så de bliver lidt mere spændende.

- Ofte er der en masse andefedt i overskud, og hvis du gemmer det, kan du confitere resterne i det, så det får en nænsom og blød opvarmning.

Ifølge Thomas Rønsch Toftdahl skal du varme andefedtet op til lige under kogepunktet på godt og vel 85-90 grader. Herefter lader du andestykkerne simre i en halv times tid.

- Vælg stykker med knogler i som eksempelvis låret, ellers er der risiko for, at kødet bliver tørt.

- Smid eventuelt tørrede enebær i blandingen eller nogle fed hvidløg i de sidste ti minutter. Lidt skal fra en usprøjtet appelsin kan også give en god orangesmag.

Ud over anden er der ofte også kartofler tilovers. Umut Sakarya anbefaler, at du også tager dem i brug.

- Med resterne fra de almindelige hvide kartofler kan du eksempelvis lave en kartoffelsalat eller en kartoffelmad.

- Biksemad er også en favorit blandt mange. Lav lidt andebiksemad, hvor du putter andekødet i og slutter af med et spejlæg på toppen, lyder det fra Umut Sakarya.

Slutteligt lyder rådet fra den kendte kok, at du prøver at bremse dig selv en smule juleaften.

- Der kan nemt gå ræs i at spise mest juleaften. Husk på, at resterne ikke bliver dårligere lige med det samme, og du kan lave rigtig mange lækre ting dagen efter.

/ritzau fokus/

København, 21/11/2025 - 19:00

Fagjury vender tilbage til Eurovision-semifinaler efter tre år

Denis Balibouse/Reuters

Arrangør fjernede juryer i Eurovision-semifinaler fra og med 2023 efter stemmesnyd. Nu er fagjuryerne tilbage.

Fremover vil det ikke blot være seernes stemmer, der har betydning for udfaldet ved semifinalerne i Eurovision Song Contest.

Efter tre års fravær vender fagjuryerne nemlig tilbage til semifinalerne i den internationale sangkonkurrence.

Det skriver European Broadcasting Union (EBU), der arrangerer Eurovision Song Contest, i en pressemeddelelse.

Dermed bliver det en blanding af en fagjury og seerstemmer, der ved det næste Eurovision, der afholdes i østrigske Wien i maj, sender deltagere hjem eller videre til finalen.

DR's Eurovision-kommentator, Ole Tøpholm, siger til DR, at der har været et misforhold mellem, hvordan seerne stemte i semifinalen, og hvordan resultatet blev i finalen med juryen.

- Nu får man så et mere balanceret resultat, fordi afstemningssystemet er det samme hele vejen igennem, siger han til DR.

Martin Green, der er direktør for Eurovision, understreger, at Eurovisions neutralitet og integritet har afgørende betydning for EBU, medlemslandene og seerne.

- Vi tager klare og beslutsomme skridt for at sikre, at konkurrencen fortsat er en fejring af musik og fællesskab. Konkurrencen skal forblive et neutralt rum og må ikke blive brugt som et redskab, siger han i pressemeddelelsen.

Det seneste internationale melodigrandprix blev heftigt debatteret fra flere sider, efter at JJ fra Østrig vandt med nummeret "Wasted Love" i finalen i Basel i Schweiz.

Stod det alene til seerne, ville Israels artist, Yuval Raphael, suverænt have vundet i finalen.

Men JJ fik sammenlagt flest point, da seernes stemmer blev lagt sammen med fagjuryens.

Flere tv-stationer ønskede at få gransket, om der forekom fusk, og om det nuværende system reelt afspejlede seernes holdning til numrene.

Martin Green siger i meddelelsen, at man har lyttet til de input, der løbende er kommet, hvorfor man har ændret reglerne til afstemningen - heriblandt indførelsen af fagjuryer i semifinalerne.

Der er ofte meget stor forskel på, hvad henholdsvis de professionelle juryer og seerne vægter højest i bedømmelserne.

EBU ændrede senest reglerne for fagjury i semifinalerne i slutningen af 2022. Her fjernede man juryen fra 2023, da der var blevet observeret uregelmæssigheder i stemmemønstrene for jurystemmerne fra seks lande.

Fra 2009 og indtil da havde der ellers været fagjuryer i semifinalerne.

Foruden indførelsen af fagjuryer i semifinalen, har EBU også indført klare regler for promovering af sangene, og det maksimale antal stemmer per telefon eller kreditkort halveres fra 20 til 10.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/11/2025 - 18:39

Fagjury vender tilbage til Eurovision-semifinaler efter tre år

Arrangør fjernede juryer i Eurovision-semifinaler fra og med 2023 efter stemmesnyd. Nu er fagjuryerne tilbage.

Fremover vil det ikke blot være seernes stemmer, der har betydning for udfaldet ved semifinalerne i Eurovision Song Contest.

Efter tre års fravær vender fagjuryerne nemlig tilbage til semifinalerne i den internationale sangkonkurrence.

Det skriver European Broadcasting Union (EBU), der arrangerer Eurovision Song Contest, i en pressemeddelelse.

Dermed bliver det en blanding af en fagjury og seerstemmer, der ved det næste Eurovision, der afholdes i østrigske Wien i maj, sender deltagere hjem eller videre til finalen.

DR's Eurovision-kommentator, Ole Tøpholm, siger til DR, at der har været et misforhold mellem, hvordan seerne stemte i semifinalen, og hvordan resultatet blev i finalen med juryen.

- Nu får man så et mere balanceret resultat, fordi afstemningssystemet er det samme hele vejen igennem, siger han til DR.

EBU ændrede senest reglerne for fagjury i semifinalerne i slutningen af 2022. Her fjernede man juryen fra 2023, da der var blevet observeret uregelmæssigheder i stemmemønstrene for jurystemmerne fra seks lande.

Fra 2009 og indtil da havde der ellers været fagjuryer i semifinalerne.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 21/11/2025 - 08:00

FAKTA: Genbrug og giv nyt liv

* Lav om: Hvis ærmerne er blevet slidte, kan du klippe dem af og strikke nye kanter i ærmegabet - så har du en vest. Du kan også forvandle en sweater til en cardigan.

* Genbrug garnet: Du kan vælge at trevle en sweater op og genbruge garnet i et nyt projekt. Det er en fantastisk måde at spare både ressourcer og penge på. Og har du børnestrik, der er blevet for småt, kan du forlænge ærmer og krop, så trøjen passer en sæson mere.

* Brug resterne: De små nøgler, der ligger og venter på at blive brugt, kan blive til den smukkeste personlige sweater. Strik med striber, felter eller tone-i-tone, og nyd, at intet går til spilde.

Kilde: strikdesigner og indehaver af Strikkeakademiet Pernille Cordes.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 21/11/2025 - 08:00

FAKTA: Sådan vasker du i hånden

* Fyld en balje med lunkent vand (højst 35 grader), og tilsæt lidt uldvaskemiddel.

* Læg strikken i blød i 20-30 minutter. Undgå at vride eller gnide.

* Skyl forsigtigt, og sørg for at vandet har samme temperatur hele vejen igennem, så ulden ikke får et "kuldechok".

* Læg strikken i et håndklæde, og rul den, så vandet presses ud.

* Alternativt kan du lægge den i et vaskenet og køre en kort centrifugering på maks 800 omdrejninger - det fjerner vandet hurtigt og effektivt uden at skade fibrene.

Kilde: strikdesigner og indehaver af Strikkeakademiet Pernille Cordes.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek