Herning, 06/05/2025 - 15:53
Fremmedkrigere får nej til forhøjet erstatning for nøgenvisitation
Advokat for to fremmedkrigere oplyser, at sag om forhøjet erstatning til dem, vil blive indbragt for landsret.
Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Retten i Herning har afvist at forhøje erstatningen til to fremmedkrigere, der i 2016 og 2017 blev udsat for nedværdigende behandling under deres varetægtsfængsling.
Det oplyser Tobias Stadarfeld Jensen, der er advokat for de to mænd.
Rigsadvokaten tilkendte i august sidste år de to mænd erstatninger på henholdsvis 30.000 og 35.000 kroner.
Erstatningen fik de for daglige kropsvisitationer uden tøj på og daglige ransagninger af deres celler.
De beløb var dog for små, mente mændene, der indbragte afgørelserne fra Rigsadvokaten for domstolene med et krav om højere erstatning.
Retten i Herning har nu set på sagen og vurderet, at den erstatning, mændene blev tilkendt af Rigsadvokaten, var passende.
Tobias Stadarfeld Jensen oplyser dog, at begge sagerne vil blive anket til landsretten.
Han mener, at retten burde have benyttet et takstsystem til at fastsætte erstatningens størrelse. Det betyder, at de to mænd skulle have et beløb for hver af de uberettigede visitationer, de var blevet udsat for.
Den ene af mændene er i dag 30 år. Han blev i 2017 idømt fem års fængsel for at være rejst til Syrien i 2013, hvor han tilsluttede sig og kæmpede for Islamisk Stat.
Han var dansk statsborger, men havde også algerisk statsborgerskab. I forbindelse med dommen blev han frataget sit danske statsborgerskab.
Det fremgår af et dokument om sagen fra Statsadvokaten i Viborg, at manden under sin varetægtsfængsling - en periode på 344 dage i 2016 og 2017 - blev udsat for 477 personundersøgelser.
Den anden involverede i sagen er en i dag 34-årig mand, der har færøsk og tunesisk baggrund.
Han blev i 2018 idømt fire års fængsel for at være rejst til Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat. Under sin varetægtsfængsling, som strakte sig over 337 dage i 2016 og 2017, blev han underkastet 285 personundersøgelser.
En personundersøgelse kan indebære, at den indsatte skal tage alt tøjet af. Den indsatte kan også blive bedt om at gå på hug og sprede ballerne.
Den slags må fængselspersonalet godt, for eksempel af sikkerhedshensyn. Men det må ikke gå for vidt, slog Højesteret fast i en dom i 2022, hvor en mand blev tilkendt en erstatning på 30.000 kroner.
I den forbindelse meddelte Kriminalforsorgen, at man nu ville sætte en stopper for, at daglige visitationer kunne foregå automatisk.
De to sager, der er blevet afgjort i Retten i Herning mandag og tirsdag, stammer dog fra tiden, inden Kriminalforsorgen ændrede praksis.
/ritzau/