Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 26/11/2022 - 08:00

Peter Mygind: Jeg er kriger frem for offer

2021 var et intenst år arbejdsmæssigt for Peter Mygind. - Jeg har lært, at det er vigtigt, at man passer på sig selv, siger den erfarne skuespiller.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Med premieren på "Riget Exodus" - Lars von Triers længe ventede finalesæson - har Peter Mygind nu fået sendt alle de serier, han indspillede sidste år, af sted og ud til seerne.

Med tredje sæson i titelrollen som "Sommerdahl" i TV 2 Charlies krimisucces, den fjerde sæson af det lige så populære DR-drama "Borgen" og den førnævnte finalesæson af "Riget" var 2021 et intenst år for Peter Mygind.

Der var så meget knald på karrieren, at han til sidst knækkede. Midt i en optagelse på "Borgen".

- Det var ting, jeg ikke kunne sige nej til. Men jeg skal ikke sige ja til så meget i fremtiden, medgiver Peter Mygind.

- Jeg har prøvet at være sindssygt træt. Jeg har prøvet at have hovedpine og bare tage nogle Treo'er. Jeg har troet, kroppen stod af, men bare spillet videre. Men jeg har aldrig prøvet, at jeg ikke kunne mere fysisk. Det var vildt. Og flovt.

- Min krop sagde bare stop. Som i stop.

Peter Mygind brød sammen og flygtede væk fra settet.

En lineproducer fandt ham grædende og sendte ham hjem. En dyr beslutning for filmholdet, men en endnu dyrere beslutning for Peter Mygind, hvis han var tvunget til at blive og få optagelserne i kassen.

Han kørte direkte til sin læge, som sygemeldte ham.

- Jeg har lært, at det er vigtigt, at man passer på sig selv. Hvis jeg var blevet og havde gennemført, havde jeg måske været sygemeldt flere måneder efter.

- Heldigvis har jeg min hustru (Lise Mühlhausen, red.), et management og en læge, der bakkede mig 100 procent op. Men i sidste ende er det ens egen beslutning at lytte til sig selv og tage sig selv alvorligt, siger han.

Peter Mygind gør alt, for at han ikke risikere at kollapse, som han gjorde den dag, når han kigger frem mod sit 2023 arbejdsmæssigt.

- Jeg sorterer virkelig i det. Hvis jeg kan mærke, jeg ikke har overskud eller lyst, så siger jeg nej. Også selv om man går glip af nogle penge. Men penge er ikke alt, siger Peter Mygind og fortsætter:

- Jeg lever sindssygt privilegeret. Jeg har en hustru, hvis butik går rigtig godt. Hun træner topledere, politikere og tv-værter i personlig kommunikation Vi bor i et hus flere generationer sammen. Så vi er på mange måder sindssygt privilegerede. Og det er et nøgleord i mit liv - taknemlighed.

Når Peter Mygind kigger frem mod næste år, kan det være, at han skal lave endnu en sæson af "Sommerdahl".

Men ganske sikkert og vist er det, at han skal til Tyskland for at indspille en tysk serie i begyndelsen af 2023.

Et sprog, han mestrer efter fem år på kostskole i St. Moritz i Schweiz.

Hans forældre mente, at han var alt for vild, så han blev sendt til Alperne for at blive afrettet.

Der var skolegang fra 07:45 til 18:30. Også om lørdagen. 380 drenge. Alle iført jakkesæt.

- Man lagde sit pas, så hvis man flygtede, blev man stoppet ved den italienske grænse og sendt tilbage, fortæller Peter Mygind.

- Der lærte jeg noget om disciplin, selvansvar og at gøre sig umage. Jeg lærte også noget om mobning, siger han og fortsætter:

- Sunde fællesskaber er fantastiske for dem, der er i dem. Men dårlige, usunde fællesskaber er onde og forfærdelige, siger han.

De omstændigheder har været med til at forme Peter Mygind til den, han er i dag.

- Jeg tror, jeg lærte at blive en kriger frem for et offer. Jeg lærte også, at i bund og grund er du alene her i verden. Så tag ansvar for dit liv. Tag ansvar for dine handlinger. Og opfør dig ordentligt, siger han.

- Ikke dermed sagt, at jeg har opført mig ordentligt hele tiden. Jeg har også lavet bommerter og sagt og gjort ting, jeg har været ked af. Men jeg arbejder med mig selv. Kigger ind i mig selv. Og hver dag når jeg møder på arbejde - om det er "Sommerdahl", "Riget" eller "Borgen" - prøver jeg at møde alle med venlighed, respekt og kærlighed. Det er min livsmission.

Kunsten er at omfavne, hvordan man omfavner sine nedture, siger han.

- Det er også derfor, mig og Lise har været sammen i mere end 31 år. Vi har støttet hinanden i op- og nedture. Vi har overlevet kriser. Vi har passet på hinanden. Vi har grinet, vi har danset, og vi har været der, når den anden ikke kunne mere. Vi har lige været ude at spise brunch, siddet og holdt i hånden og kigget hinanden i øjnene, siger Peter Mygind og fortsætter:

- Jeg er helt vild taknemlig over, at vi stadigvæk er så vilde med hinanden. Men vi har fandeme også arbejdet for det og kigget ind i os selv i stedet for altid at give de andre skylden for, at livet er noget lort.

/ritzau/

London, 08/05/2024 - 21:04

Harry og kongen var få kilometer fra hinanden men mødes ikke

Jordan Pettitt/Ritzau Scanpix

"På grund af Hans Majestæts helt fulde program" kan prins Harry og kong Charles ikke mødes, siger talsmand.

Ganske få kilometer fra hinanden deltog prins Harry og hans far, kong Charles, i begivenheder i London onsdag.

Det skriver BBC.

Men de to ventes ikke at se hinanden, mens prins Harry over tre dage er i Storbritannien for blandt andet at markere tiåret for veteranstævnet Invictus Games.

Onsdag mødtes kongen med offentligheden til havefest i Buckingham Palace.

Samme dag holdt Harry tale til en begivenhed i forbindelse med Invictus Games i St Paul's Cathedral en køretur på omkring fire kilometer væk.

En talsmand for prinsen sagde tirsdag, at et møde mellem kong Charles og prins Harry ikke er "muligt på grund af Hans Majestæts helt fulde program".

- Hertugen (af Sussex, prins Harry, red.) har selvfølgelig forståelse for sin fars mange forpligtelser og diverse andre prioriteter og håber på snart at se ham.

Prinsen var i Storbritannien i februar, hvor han kort mødtes med sin far, efter at det var blevet meddelt, at kong Charles var blevet diagnosticeret med kræft.

De seneste måneder har kong Charles haft færre forpligtelser end normalt, mens han får behandling.

Men ifølge nyhedsbureauet AFP er kongens kalender så småt begyndt at blive mere fyldt op, efter at læger har sagt, at de er "meget opmuntrede" af den måde, hvorpå behandlingen skrider frem.

Prins Harry bor i den amerikanske delstat Californien sammen med sin hustru, hertuginde Meghan, og parrets to børn, Archie og Lilibet.

Parret trak sig i 2020 som fremtrædende medlemmer af det britiske kongehus.

Siden flytningen har parret i vid udstrækning distanceret sig fra det britiske kongehus og har i heftige vendinger kritiseret det.

Blandt andet udgav prins Harry sidste år en selvbiografi, der på dansk har titlen "Reserven". Den indeholder en kras kritik af kongehuset.

Det er kun sket ved enkelte lejligheder, at prinsen er vendt tilbage til Storbritannien. Det gjorde han blandt andet til Kong Charles' kroning sidste år.

/ritzau/

Læs Mere >>

Aarhus, 08/05/2024 - 20:48

Rapper modtager dom i Spanien og aflyser Northside

Quique Garcia/Ritzau Scanpix

Den spanske rapper Morad skulle have optrådt på Northside i juni, men har fået betinget dom på to års fængsel.

Den spanske rapper Morad skal ikke optræde på den aarhusianske musikfestival Northside i juni. Han har nemlig været arresteret og har efterfølgende modtaget en dom i Spanien.

Det skriver festivalen på Facebook.

Northside har modtaget en besked fra rapperens team, som undskylder for ulejligheden.

- Vi er beklager meget at skulle meddele dette. Efter mange konsultationer med vores advokater og juridiske rådgivere står det nu klart, at det ikke bliver muligt at garantere kunstnerens optræden på Nortside lørdag den 8. juni.

- Vi har derfor besluttet, at det er bedst at aflyse showet i denne omgang, skriver teamet.

Northside understreger i første linje af opslaget, at der er en løsning på vej.

- Der er ikke megen tid, inden vi rammer Northside 2024. Ikke desto mindre arbejder vores bookere hårdt på at finde en erstatning, lyder det fra festivalen.

Northside Festival finder sted fra 6. til 8. juni i Eskelunden ved Aarhus Å.

Morad er dømt for at forstyrre den offentlige orden og for at opfordre til grov vold i 2021 i forbindelse med optagelser til en musikvideo i en by nær Barcelona i 2021, skrev det catalanske nyhedsbureau Catalan News i februar.

Naboer klagede over støjen i forbindelser med optagelserne.

Da politiet ankom, "blev de mødt af en stor gruppe af omkring 150 mennesker, som, da de så politiet, blev opfordret til at fornærme betjentene samt kaste æg og sten efter dem", lyder det ifølge Catalan News i retsdokumenter fra sagen.

Dommen lød oprindeligt på seks års fængsel.

Under forhandlinger mellem anklager og forsvarer blev straffen dog ændret til to års betinget fængsel, hvis Morad opgav sin ankeret og accepterede at skulle betale dagsbøder i to år. Det valgte han at takke ja til.

Morad skulle desuden betale for skaderne på i alt seks politibiler, der blev beskadiget under episoden.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 08/05/2024 - 08:00

FAKTA: Slip tæerne fri

* Dine fødder har godt af at bevæge sig uden at være iført sko og strømper.

* Alle sko sidder fast på foden og presser den på den ene eller anden måde. Derfor er det godt at prioritere dagligt at gå rundt på bare tæer derhjemme.

* Nogle ifører sig sutsko, så snart de kommer indendørs og har derfor måske kun bare tæer, når de går i bad eller sover. Og dermed går fødderne glip af luft og sund bevægelse.

Kilde: Mette Bøeg, der er selvstændig bevægelsesunderviser og ergonomisk konsulent.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 08/05/2024 - 08:00

Ondt i fødderne? Her er de typiske årsager

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Med små træningsøvelser og et kritisk blik på skohylden baner du en vej for dine fødder uden for mange smertefulde skridt.

Du går rundt på dem fra morgen til aften, og derfor spænder det hurtigt ben for hverdagen, hvis dine fødder gør ondt.

Men du kan selv gøre en indsats for at lindre nogle af de mest almindelige gener, som livets gang byder på.

1) Forfodsplatfod.

Forfodsplatfod er en lidelse, som Mette Bøeg, der arbejder som selvstændig bevægelsesunderviser og ergonomisk konsulent hos Privatklinikken Willemoesgade 31, tit møder hos sine klienter.

Det er, når den forreste del af foden er sunket ned, så du får én stor trædeflade. Følenerverne, der ligger i forfoden, bliver tit klemt, hvilket kan forårsage udstrålende smerter i foden. Den øgede belastning vil typisk føre til hård hud og ligtorne.

- Du bliver hurtigere træt i foden og kan opleve føleforstyrrelser. Enten er du ikke i så god kontakt med dine tæer, eller også mærker du dem lidt for meget, fordi der er strålende smerter ud i dem, fortæller Mette Bøeg.

Især kvinder udvikler nedsunken forfod. Dette skyldes i høj grad skovalg. Sko med høje hæle øger vægtbelastningen på forfoden, og spidse sko gør, at tæernes muskler ikke kan aktiveres.

Problemet kan også opstå som følge af graviditet, fordi både vægtøgning og hormoner får fødderne til at ændre sig.

Ud over at tænke over hvilke sko du går i, kan du lindre problemet ved at styrke musklerne i foden.

- Det kan være øvelser, hvor du krummer tæerne sammen. Krum tæerne alt, hvad du kan i fem sekunder, og giv så slip, og gentag nogle gange. Du kan også krumme tæerne om en bold, siger Mette Bøeg.

2) Slidgigt.

Ømme og stive fødder kan skyldes artrose, der også kaldes slidgigt. Her får du ondt i fodens ledforbindelser. Smerterne kan gøre, at du bevæger dig mindre, men det bliver det kun værre af, lyder det fra Mette Bøeg.

Især mobilitetsøvelser og udspændingsøvelser er gode at lave, fortæller hun.

- Du kan have en lille bold liggende ved siden af sengen, så du kan starte dagen med at rulle fødderne godt igennem. Det er med til at vække foden og skabe en øget kontakt til den.

Også med slidgigt er det vigtigt at tage et kig på, hvilke sko du går rundt i. Gå efter nogle, der giver god plads til din fod, så dine fodmuskler bliver trænet ved hvert skridt.

- Det er også godt at gå i forskellige sko, så fødderne får varierende stimuli, siger Mette Bøeg.

3) Hælsporer.

Dine fødder reagerer nemt, hvis du ændrer adfærd. Det fortæller fodterapeut Mariah Kruse, som driver klinikken Kastrup Fodterapi.

- Når man går i gang med at træne uden at forberede sig først eller har de forkerte sko på, så kan der komme hælsporer, siger hun og fortsætter:

- Det kan også ske, hvis du skifter arbejde og pludselig har mere stående arbejde på et hårdt underlag. Eller om sommeren, når folk begynder at gå i klipklapper.

Bliver du ramt af hælsporer, kan du afhjælpe problemet ved at gå i stødabsorberende fodtøj, lyder det fra fodterapeuten.

- Sæt også gerne en hælkile i skoen, så du får noget hælforhøjelse og en aflastning af akillessenen, siger Mariah Kruse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek