Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 15/04/2025 - 17:56

Cirkusdirektør om ulovlig arbejdskraft: Vi har behandlet dem godt

Cirkusdirektør udtaler sig til medie i sag om påstået ulovlig arbejdskraft.

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Står det til anklagemyndigheden, skal selskabet bag Cirkus Arena og direktør Benny Berdino-Olsen idømmes en bøde på 2,7 millioner kroner. Nu kommenterer direktøren sagen til Sjællandske Nyheder.

- Vi har 125 udlændinge ansat til at drive cirkus, og jeg har i 30 år haft en mand, der har skaffet arbejdskraft til mig. Her har vi ikke lige været opmærksomme på, at de ni arbejdere kom fra et tredjeland. Men det er ikke noget, vi har gjort bevidst, og arbejderne har fået den løn, de skal have, og vi har behandlet dem godt, siger Benny Berdino-Olsen til mediet.

Sagen drejer sig om ni georgiske arbejdsmænd, som i en periode på fem måneder og tre dage arbejdede for Cirkus Arena i en periode fra marts til august sidste år.

Men de havde ikke arbejdstilladelse, og i en periode fra midten af juni og frem havde de ikke engang lovligt ophold i landet, påstår anklagemyndigheden ved Københavns Politi.

Ritzau kunne mandag fortælle, at der er rejst tiltale i sagen mod selskabet International Entertainment og direktør Benny Berdino-Olsen i sagen.

Cirkusset har ikke reageret på Ritzaus henvendelser i sagen.

De ni georgiere blev tilbageholdt, da de den 20. august forsøgte at rejse ud af landet via Københavns Lufthavn. I paskontrollen opdagede politiet, at de ni opholdt sig ulovligt i landet.

Politiets efterforskning afslørede, at de havde arbejdet for Cirkus Arena, og derfor er selskabet bag cirkusset og direktøren nu blevet sigtet for brud på udlændingeloven.

Og der er tale om et brud under særligt skærpende omstændigheder, mener anklagemyndigheden. For det er både sket i erhvervsøjemed og for at opnå en økonomisk vinding, lyder det i anklageskriftet.

Anklagemyndigheden mener derudover, at overtrædelsen er sket forsætligt - altså, at cirkusset har lukket øjnene for den mulighed, at der kunne være tale om ulovlig arbejdskraft.

Cirkusdirektøren afviser over for Sjællandske Nyheder, at der skulle være tale om en forsætlig overtrædelse.

- Vi har hyret en sagfører, der er godt inde i reglerne, til at føre sagen for os, og så må vi håbe på forståelse hos den dommer, der skal se på sagen, siger Benny Berdino-Olsen.

Retssagen om de ni georgiere er berammet til behandling i Københavns Byret i april 2026.

/ritzau/

, 27/11/2025 - 08:00

FAKTA: Lad krystalservicen blive i skabet

* En julefrokost kan føles som en oplagt mulighed for at bruge dit gamle krystalservice. Men mange af de gamle skåle og glas indeholder bly, som kan skade centralnervesystemet.

* Når servicen kommer i kontakt med for eksempel sild og snaps, kan der ske en afsmitning af bly til fødevarerne, som du indtager.

* Hos børn kan selv små mængder bly påvirke indlæringsevnen og intelligensen, mens det hos voksne kan skade nyrerne og øge blodtrykket. 

* Hovedparten af det krystalservice, du kan købe i dag, er blyfrit. Har dit service et blåt skær, når du kigger igennem det i dagslys, kan det skyldes bly.

* Julens sure fødevarer som rødbeder, citron og sild kan også opløse aluminium i bakker og sølvpapir. Varerne opbevares bedst i porcelæn, plastskåle eller glas.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 27/11/2025 - 08:00

Undgå at rester fra julebordet giver dig mavepine

Nicoline Kjems-Krognos/Ritzau Scanpix

Tjek temperaturen på dit køleskab, og varm retterne godt igennem. Med få huskeregler kan du sikre, at hverken du eller dine gæster ender med ondt i maven.

Langbordet fra julefrokosten efterlader ofte en del rester, som til stor fornøjelse kan nydes i dagene efter.

Men rester af sildesalat, tarteletfyld og risalamande kan give din mave store problemer, hvis maden ikke håndteres korrekt.

Det fortæller Sørine Quaade Møller, der er sektionsleder i Foder- og Fødevaresikkerhed i Fødevarestyrelsen.

En grundig rengøring, et temperaturtjek og oprydning i køleskabet er ifølge sektionslederen gode steder at starte.

Temperaturen i dit køleskab bør være maksimalt fem grader.

- Der kommer rigtig meget mad ind, og meget af det er måske tilberedt og har høje temperaturer.

- Så er det godt, at der er lidt ekstra plads i køleskabet, så der kan være noget luft omkring maden. På den måde kan man sikre, at temperaturfaldet sker på en fornuftig måde, siger Sørine Quaade Møller.

En tommelfingerregel er, at maden skal ned fra 65 grader til en kernetemperatur på under 10 grader over maksimalt fire timer, forklarer hun.

Laver du tarteletfyldet, den brune sovs eller risengrøden til juledesserten i dagene op til servering, kan et simpelt tip mindske bakterievæksten.

- Det er en virkelig god idé at dele maden op i nogle mindre portioner og smide dem i køleskabet, siger Sørine Quaade Møller.

Under tilberedningen af julebordets uendelige retter er det vigtigt, at du holder råt kød og kødsaft helt adskilt fra alt andet.

Så kan bakterier som for eksempel salmonella og campylobacter ikke sprede sig til den færdiglavede mad og gøre dig syg.

Når retterne skal på bordet, så server lidt ad gangen for at undgå, at store mængder af den lækre mad står ude i mange timer og må ende i skraldespanden.

- Server maden, når gæsterne har sat sig til bords og er klar til at spise. Og tag den væk, så snart I er færdige, og kom den i køleskabet, siger Sørine Quaade Møller.

Det gælder især for røget laks, sildesalater og kødpålæg. Særligt rullepølse og rejesalater, der indeholder friske krydderurter, er ofte mindre holdbare.

Det er ikke kun de sygdomsfremkaldende bakterier fra maden, der kan udfordre dit helbred i juledagene.

Norovirusinfektion, der også kaldes roskildesyge, florerer især i vintermånederne, og det forebygges bedst med god håndhygiejne.

- Med varmt vand og sæbe kommer man virkelig langt. Håndsprit virker ikke på norovirus, fortæller Sørine Quaade Møller.

Sørg desuden for at bruge skeer og tænger til at tage maden. Hold på brødet med et klæde, og opdager du, at skeen er druknet i sovsen, så skift den ud med en ren, lyder hendes opfordring.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek