Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Washington D.C., 06/02/2025 - 09:30

Danmarks prinsesse i det store udland fylder 49

Prinsesse Marie har haft et år med flere besøg i Danmark, selv om hun og familien er flyttet over Atlanten. 6. februar fylder prins Joachims hustru 49 år.

Torben Christensen/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Prinsesse Marie fejrer torsdag 6. februar sin 49 års-fødselsdag, og for andet år i træk fylder hun år på tværs af Atlanten.

Kongehuset har markeret fødselaren på Instagram med et billede af prinsesse Marie, der har familiens hund, Cerise, ved sin side.

Fødselsdagen er normalt en flagdag, hvilket betyder, at statslige myndigheder har pligt til at flage. Men grundet skyderiet i Sverige, som kostede mindst 11 personer livet tirsdag, bliver der ikke flaget på prinsesse Maries fødselsdag, ligesom at der heller ikke blev flaget på dronning Marys 53-årsfødselsdag onsdag.

Beslutningen er ifølge Justitsministeriet truffet i samråd med kongehuset af respekt for ofrene.

Efter at have boet fire år i den franske hovedstad, Paris, skiftede prinsesse Marie, hendes mand, prins Joachim, og parrets to børn, 15-årige grev Henrik og 13-årige komtesse Athena, i august 2023 de parisiske gader ud med den amerikanske forbundshovedstad, Washington D.C.

Flytningen over Atlanten skete, efter at prins Joachim tiltrådte en ny stilling som forsvarsindustriattaché ved den danske ambassade i USA.

Stillingen er tidsbegrænset til tre år, og familien har ikke afvist, at de vender tilbage til Danmark en gang i fremtiden.

- Danmark er vores base, Danmark er vores hjem. Men vi er lige startet her, så det er slet ikke noget, vi har i tankerne lige nu, sagde prins Joachim til Ekstra Bladet i 2023.

Med bopælen i Washington D.C. er det ikke første gang, at prinsesse Marie kalder USA for "hjem".

Hun er født Marie Agathe Odile Cavallier i Paris, hvor hun også er opvokset. Studentereksamenen tog hun i Schweiz. Efterfølgende læste hun en Bachelor of Arts i USA.

I 2019 flyttede prinsesse Marie, børnene og prins Joachim tilbage til Paris, da prins Joachim fik arbejde som forsvarsattaché ved den danske ambassade i byem.

Også prinsesse Marie var tilknyttet ambassaden i tiden i Paris, hvor hun fungerede som kulturrepræsentant.

Flytningen til USA har stået i familiens tegn i de to år, de har boet der.

- Prinsessen vil først og fremmest fokusere på, at familien finder sig til rette i et nyt land, sagde kongehusets daværende kommunikationschef, Lene Balleby, til Billed-Bladet i forbindelse med flytningen.

Særligt har prinsesse Marie koncentreret sig om parrets to børn, der skal have en god og tryg begyndelse på deres nye skole, lød det.

Af samme grund var hverken prinsesse Marie, grev Henrik eller komtesse Athena til stede ved tronskiftet 14. januar sidste år, hvor dronning Margrethe overlod tronen til sin søn - prinsesse Maries svoger - kong Frederik X.

Dog har prinsesse Marie stadig varetaget sine protektorater i det forgangne år.

En af prinsessens mærkesager er madspild. I april besøgte hun nonprofitorganisationen Mad med hjertet, der blandt andet tilbereder gratis måltider til familier ramt af kritisk sygdom eller dødsfald.

Prinsessen hjalp med at modtage og sortere overskudsvarer, der blev delt ud til trængte familier ved samme lejlighed.

Hun har også tidligere haft sit eget program om madspild på DR1, "Prinsesse Maries kamp mod madspild", og skrevet kogebogen "Mad med respekt" sammen med kogebogsforfatter Selina Juul i 2019.

I det forgange år har prinsessen også fået tid til at pleje et andet hjertebarn.

Sammen med Autismeforeningen, som hun er protektor for, besøgte prinsesse Marie Region Hovedstadens Psykiatri i foråret.

I et interview med B.T. har prinsesse Marie tidligere fortalt, at hun har autisme i sin nære familie og derudover har flere venner, der har børn med autisme.

- Man siger, at når man har mødt én autist, så har man mødt én autist. Det betyder, at hvert enkelt autistisk menneske skal ses, forstås, støttes og hjælpes fra lige præcis det unikke ståsted, vedkommende har, sagde hun i en tale ved Autismeforeningens 60-års jubilæum i 2022.

Ud over at passe de mange mærkesager, som står prinsessens hjerte nær, fik hun også mulighed for at lufte gallakjolerne ved flere anledninger i det forgangne år.

Hen mod slutningen af sidste år deltog hun for eksempel i gallataflet i forbindelse med et statsbesøg fra Egypten.

Her bar prinsesse Marie prinsesse Dagmars blomsterdiadem, som hun har fået i gave af dronning Margrethe, der selv modtog diademet fra sine forældre, kong Frederik IX og dronning Ingrid.

Diademet fik prinsesse Marie af dronning Margrethe, da hun blev gift med prins Joachim.

Prinsesse Marie og prins Joachim har været gift siden 24. maj 2008, hvor de blev viet i Møgeltønder Kirke og efterfølgende holdt bryllupsmiddag på Schackenborg Slot, som dannede rammen om deres første år som ægtepar.

Parret mødte hinanden år forinden ved et middagsselskab, hvor Marie fik den danske prins som bordherre.

- Jeg tænkte ikke så meget over, at han var prins. Det var bare hyggeligt. Og så var han den eneste, som kunne tale fransk, har hun efterfølgende sagt om mødet til Billed-Bladet.

Men vejen til kærligheden kom ikke let. Det tog tid og et kortvarigt brud, inden de to for alvor tog hul på livet som mand og hustru.

- Fordi jeg er så fornuftig, kom kærligheden langsomt. Jeg ville ikke give mig selv hen. Jeg ville være forsigtig. Men derefter var jeg ikke i tvivl. Joachim var manden i mit liv, sagde hun siden til Billed-Bladet.

Ud over komtesse Athena og grev Henrik består familien også af prins Joachims voksne sønner, greverne Nikolai og Felix, fra sit ægteskab med grevinde Alexandra.

/ritzau/

København, 14/05/2025 - 09:03

25 år efter første møde: Kongeparret fejrer bryllupsdag

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Kong Frederik og dronning Mary sagde ja til hinanden i Vor Frue Kirke i København for 21 år siden. Begge har officielle opgaver på bryllupsdagen.

Der er sket meget, siden det danske regentpar, kong Frederik og dronning Mary, mødte hinanden for første gang på baren Slip Inn i den australske storby Sydney under de olympiske lege i 2000.

25 år, to teenagere og to myndige børn senere kan kongeparret onsdag fejre 21-års bryllupsdag.

Både kong Frederik og dronning Mary har officielle opgaver på bryllupsdagen, fremgår det af kongehusets kalender.

Dronning Mary afholder Mary Fondens præsidiemøde på Amalienborg Slot. Kong Frederik skal overrække Videnskabernes Selskabs Guldmedalje hos Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab.

Kong Frederik lever nu den skæbne, han blev tildelt ved fødslen. Og Mary, der blev født på den australske ø Tasmanien, har udskiftet tilværelsen som borgerlig på den sydlige halvkugle af kloden med titlen som Danmarks dronning.

De første frø til deres liv som kongepar blev for alvor plantet, da den daværende tronarving, kronprins Frederik, og den borgerlige australske Mary Elizabeth Donaldson sagde "ja" til hinanden 14. maj 2004 i Vor Frue Kirke i København.

14. januar 2024 skete det så. Efter at have annonceret sin abdicering som regent for rullende kameraer 14 dage forinden overlod dronning Margrethe tronen til sin søn foran en yderst velbesøgt Christiansborg Slotsplads i hjertet af København.

Det nye regentpar modtog folkets hyldest sammen med deres fire børn, kronprins Christian, prinsesse Isabella og tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine.

Netop familiens rolle under tronskiftet nævnte kong Frederik, da han 31. december 2024 holdt sin første nytårstale som Danmarks nye monark.

- Minutterne, inden dørene til balkonen gik op. En meget dyb indånding. Christiansborg Slotsplads. Menneskemængden foran mig. Min familie lige bag mig, sagde han.

I nytårstalen hyldede han også sin hustru.

- Jeg er taknemmelig for min hverdag med dronning Mary, vores fire børn og vores to hunde.

- Mary og jeg kunne ikke have ønsket os en bedre start som kongepar. Vi glæder os til at tage fat på alt det, der følger i det nye år, og frem for alt at følges ad. Med hinanden og med alle jer, sagde han.

I bogen "Kongeord" fra 2024 roser han sin hustru for at minde ham om, at han ikke altid har ret.

- Den modstand holder mig på tæerne, lyder det i bogen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/05/2025 - 07:55

Grøn melder udsolgt for tredje år i træk

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Billetterne til alle otte værtsbyer er blevet udsolgt på rekordtid, oplyser Tuborg og Muskelsvindfonden.

Alle otte byer, som i år er vært for Grøn, melder udsolgt til årets koncerter.

Det oplyser Tuborg og Muskelsvindfonden, som arrangerer koncerterne, i en pressemeddelelse.

Billetterne blev i år udsolgt på rekordtid, oplyser arrangørerne yderligere.

199.000 gæster har købt billet til årets koncerter. Det er 4000 mere end ved Grøn 2024.

Simon Toftgaard Jespersen, forperson for Muskelsvindfonden, glæder sig i pressemeddelelsen over den store interesse i årets festival.

- Vi lever lige nu i en verden, hvor der i den grad er behov for at skabe plads til mangfoldighed, og det er netop det, vi forsøger at gøre med Grøn.

- Vi sælger meget mere end musikoplevelser. Vi skaber plads til forskelle og håb for mennesker med muskelsvind.

Overskuddet fra Grøn går til Muskelsvindfondens arbejde med forskning og rådgivning, samt sommerlejre og netværk for muskelsvindramte børn.

Det er tredje år i træk, at alle billetter til alle værtsbyer er udsolgt.

I år vil man blandt andet kunne opleve Medina, Gilli og Suspekt samt en række andre kunstnere.

Årets festival har i alt slået tre af sine egne rekorder. Det drejer sig om historisk tidligt udsolgte koncerter, en publikumsrekord på 199.000 gæster samt en ny rekord for billetsalg i første døgn, hvor der blev afsat 175.050 billetter.

Årets koncerter finder sted i perioden fra 17. juli til 27. juli.

De otte værtsbyer er Tårnby, Kolding, Aarhus, Aalborg, Esbjerg, Odense, Næstved og Valby.

Hvis man alligevel stadig ønsker at deltage i en af årets koncerter, opfordrer Tuborg og Muskelsvindfonden potentielle gæster at benytte den officielle platform for videresalg af billetter på Grøns hjemmeside.

Den første officielle Grøn blev afholdt i 1983 af Muskelsvindfonden og Tuborg.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 14/05/2025 - 09:00

FAKTA: Saunagus

* Saunagus er et wellness-ritual, som bliver anført af en gusmester. Ordet saunagus stammer fra det tyske ord aufguss, der kan oversættes til infusion.

* Saunagus er en blanding af sauna og aromaterapi. Duften af æteriske olier og varmen fra en sauna med 80 grader kan give en oplevelse, der kan virke afslappende og afstressende.

* I løbet af en saunagus vil en gusmester hælde vand blandet med æteriske olier på de varme sten og sprede duftene rundt i saunaen ved hjælp af teknikker med et håndklæde.

Kilde: Just Sauna.

/ritzau fokus/

 

 

Læs Mere >>

, 14/05/2025 - 09:00

Hav helt styr på sauna og olier inden du hopper med på trenden

Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Saunagus er blevet populært med sin blanding af sundhed og fællesskab. Selv om det er godt for nogle, er det dog ikke helt sikkert, at det er godt for dig.

Tidligere mødtes man til fodboldtræning eller i motionscentret, når sundheden og fællesskabet skulle holdes ved lige. Nu tager mange i saunagus med andre samt en gusmester, hvor den står på sauna, koldt vand og æteriske olier.

Ulla Rebbe Jerslund, der er danmarksmester i showgus, bestyrelsesmedlem i Gusmesterforeningen og grundlægger af Just Sauna, fortæller, at hun har set en øget popularitet de seneste år.

- For mange handler det om at komme et sted hen, hvor man gør noget godt for en selv og kroppen, og det ikke handler om mobiltelefoner, alkohol eller andet, siger hun.

Typisk har folk hørt om saunagus fra venner eller bekendte, og har selv fået lyst til at prøve.

- Der har været et stort saunafællesskab i flere år, der virkelig går op i saunagus, men der er også kommet en ny gruppe til med flere yngre personer, der har fundet saunagus de seneste tre til fire år, siger hun.

Man ved ikke lægefagligt, hvilken effekt saunagus har på kroppen. Derfor deler man det op i effekten af henholdsvis sauna og inhalation af de æteriske olier.

Disse olier har bioaktive komponenter, som har forskellige indvirkninger på os, fortæller Charlotte Bech, der er privatpraktiserende læge og i flere år har beskæftiget sig med aromaterapi og æteriske olier.

- De bioaktive komponenter går direkte fra næsen op i hjernen og dels ned i lungerne, når man indånder dem. Fra lungerne kan de gå over i blodbanen og cirkulere rundt i kroppen. Det bliver dermed en terapi, da de indre organer bliver påvirket forskelligt alt afhængig af olien, siger hun.

Ulla Rebbe Jerslund mener dog ikke, at de æteriske olier har samme påvirkning i saunagusen.

- I aromaterapi får du en direkte inhalering af de æteriske olier eller direkte påføring på huden, hvor du i saunagus blander et par dråber op med vand eller is, samtidig med at du sidder i damp og i et rum med for eksempel 20 mennesker, siger hun.

Saunaens effekt er kun undersøgt i mindre samples, og der er derfor ikke videnskabelig evidens. Der er dog visse ens tendenser i de forskellige undersøgelser, fortæller Charlotte Bech.

- Når man går i sauna, så gør varmen, at man slapper af. Det gør, at blodkarrene udvider sig, og det giver en bedre blodgennemstrømning, hvilket også gør, at blodtrykket falder. Det er dermed gavnligt, hvis man er stresset eller har forhøjet blodtryk, siger hun.

Hun mener, at det er gavnligt for rigtig mange at gå i sauna, da det kan hjælpe kroppen.

- Sauna kan hjælpe på gigt, smerter i led og muskler, det kan gavne, hvis man har astma eller kronisk bronkitis, siger hun.

Der er ikke lavet undersøgelser af kombinationen af sauna og koldt vand. Men aktiviteterne er blevet undersøgt hver for sig.

- Jeg fraråder absolut at gå i sauna, straks i koldt vand og sauna igen. Overgangen øger dannelsen af adrenalin, hvilket er et stresshormon. Det er slet ikke sundt for kroppen, siger læge Charlotte Bech.

Disse overgange er kendt fra den finske tradition, men måske burde vi rette øjnene mod et af vores nabolande.

- I Tyskland har man tradition for, at man gradvist nedkøler og gradvist varmer op, så man undgår chokeffekten, siger hun.

Inden du hopper i saunagusen, skal du dog være opmærksom på visse forbehold.

- Jeg vil ikke anbefale at gå i saunagus, hvis man er gravid, fejler noget med hjertet, eller hvis man er en mand, der vil have børn, fordi saunaen kan forringe sædkvaliteten, siger hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek