Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Washington D.C., 06/02/2025 - 09:30

Danmarks prinsesse i det store udland fylder 49

Prinsesse Marie har haft et år med flere besøg i Danmark, selv om hun og familien er flyttet over Atlanten. 6. februar fylder prins Joachims hustru 49 år.

Torben Christensen/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Prinsesse Marie fejrer torsdag 6. februar sin 49 års-fødselsdag, og for andet år i træk fylder hun år på tværs af Atlanten.

Kongehuset har markeret fødselaren på Instagram med et billede af prinsesse Marie, der har familiens hund, Cerise, ved sin side.

Fødselsdagen er normalt en flagdag, hvilket betyder, at statslige myndigheder har pligt til at flage. Men grundet skyderiet i Sverige, som kostede mindst 11 personer livet tirsdag, bliver der ikke flaget på prinsesse Maries fødselsdag, ligesom at der heller ikke blev flaget på dronning Marys 53-årsfødselsdag onsdag.

Beslutningen er ifølge Justitsministeriet truffet i samråd med kongehuset af respekt for ofrene.

Efter at have boet fire år i den franske hovedstad, Paris, skiftede prinsesse Marie, hendes mand, prins Joachim, og parrets to børn, 15-årige grev Henrik og 13-årige komtesse Athena, i august 2023 de parisiske gader ud med den amerikanske forbundshovedstad, Washington D.C.

Flytningen over Atlanten skete, efter at prins Joachim tiltrådte en ny stilling som forsvarsindustriattaché ved den danske ambassade i USA.

Stillingen er tidsbegrænset til tre år, og familien har ikke afvist, at de vender tilbage til Danmark en gang i fremtiden.

- Danmark er vores base, Danmark er vores hjem. Men vi er lige startet her, så det er slet ikke noget, vi har i tankerne lige nu, sagde prins Joachim til Ekstra Bladet i 2023.

Med bopælen i Washington D.C. er det ikke første gang, at prinsesse Marie kalder USA for "hjem".

Hun er født Marie Agathe Odile Cavallier i Paris, hvor hun også er opvokset. Studentereksamenen tog hun i Schweiz. Efterfølgende læste hun en Bachelor of Arts i USA.

I 2019 flyttede prinsesse Marie, børnene og prins Joachim tilbage til Paris, da prins Joachim fik arbejde som forsvarsattaché ved den danske ambassade i byem.

Også prinsesse Marie var tilknyttet ambassaden i tiden i Paris, hvor hun fungerede som kulturrepræsentant.

Flytningen til USA har stået i familiens tegn i de to år, de har boet der.

- Prinsessen vil først og fremmest fokusere på, at familien finder sig til rette i et nyt land, sagde kongehusets daværende kommunikationschef, Lene Balleby, til Billed-Bladet i forbindelse med flytningen.

Særligt har prinsesse Marie koncentreret sig om parrets to børn, der skal have en god og tryg begyndelse på deres nye skole, lød det.

Af samme grund var hverken prinsesse Marie, grev Henrik eller komtesse Athena til stede ved tronskiftet 14. januar sidste år, hvor dronning Margrethe overlod tronen til sin søn - prinsesse Maries svoger - kong Frederik X.

Dog har prinsesse Marie stadig varetaget sine protektorater i det forgangne år.

En af prinsessens mærkesager er madspild. I april besøgte hun nonprofitorganisationen Mad med hjertet, der blandt andet tilbereder gratis måltider til familier ramt af kritisk sygdom eller dødsfald.

Prinsessen hjalp med at modtage og sortere overskudsvarer, der blev delt ud til trængte familier ved samme lejlighed.

Hun har også tidligere haft sit eget program om madspild på DR1, "Prinsesse Maries kamp mod madspild", og skrevet kogebogen "Mad med respekt" sammen med kogebogsforfatter Selina Juul i 2019.

I det forgange år har prinsessen også fået tid til at pleje et andet hjertebarn.

Sammen med Autismeforeningen, som hun er protektor for, besøgte prinsesse Marie Region Hovedstadens Psykiatri i foråret.

I et interview med B.T. har prinsesse Marie tidligere fortalt, at hun har autisme i sin nære familie og derudover har flere venner, der har børn med autisme.

- Man siger, at når man har mødt én autist, så har man mødt én autist. Det betyder, at hvert enkelt autistisk menneske skal ses, forstås, støttes og hjælpes fra lige præcis det unikke ståsted, vedkommende har, sagde hun i en tale ved Autismeforeningens 60-års jubilæum i 2022.

Ud over at passe de mange mærkesager, som står prinsessens hjerte nær, fik hun også mulighed for at lufte gallakjolerne ved flere anledninger i det forgangne år.

Hen mod slutningen af sidste år deltog hun for eksempel i gallataflet i forbindelse med et statsbesøg fra Egypten.

Her bar prinsesse Marie prinsesse Dagmars blomsterdiadem, som hun har fået i gave af dronning Margrethe, der selv modtog diademet fra sine forældre, kong Frederik IX og dronning Ingrid.

Diademet fik prinsesse Marie af dronning Margrethe, da hun blev gift med prins Joachim.

Prinsesse Marie og prins Joachim har været gift siden 24. maj 2008, hvor de blev viet i Møgeltønder Kirke og efterfølgende holdt bryllupsmiddag på Schackenborg Slot, som dannede rammen om deres første år som ægtepar.

Parret mødte hinanden år forinden ved et middagsselskab, hvor Marie fik den danske prins som bordherre.

- Jeg tænkte ikke så meget over, at han var prins. Det var bare hyggeligt. Og så var han den eneste, som kunne tale fransk, har hun efterfølgende sagt om mødet til Billed-Bladet.

Men vejen til kærligheden kom ikke let. Det tog tid og et kortvarigt brud, inden de to for alvor tog hul på livet som mand og hustru.

- Fordi jeg er så fornuftig, kom kærligheden langsomt. Jeg ville ikke give mig selv hen. Jeg ville være forsigtig. Men derefter var jeg ikke i tvivl. Joachim var manden i mit liv, sagde hun siden til Billed-Bladet.

Ud over komtesse Athena og grev Henrik består familien også af prins Joachims voksne sønner, greverne Nikolai og Felix, fra sit ægteskab med grevinde Alexandra.

/ritzau/

København, 02/07/2025 - 13:27

Uvejr kan lukke scener midlertidigt på Roskilde Festival onsdag

Roskilde Festival har onsdag udsendt et varsel til gæsterne, der kan blive ramt af voldsomt uvejr.

Enkelte scener kan blive lukket midlertidigt i tilfælde af uvejr på årets Roskilde Festival.

Det skriver festivalen på sin hjemmeside.

Det oplyses ikke, hvilke scener der er tale om.

DMI har varslet op mod 34 grader på festivalen onsdag, men det gode vejr ser ud til at blive afløst af lyn, torden og byger senere på dagen.

Hvis uvejret rammer festivalen, rådes gæsterne til at holde sig fra metalgenstande og undgå høje steder.

- Træk væk fra forscene-hegnet, teltmaster og lignende. Broen og nogle scener kan forventes lukket midlertidigt, skriver festivalen.

/ritzau/

Læs Mere >>

Sydney, 02/07/2025 - 12:08

Kanye West har fået australsk visum annulleret

Jean-Baptiste Lacroix/Ritzau Scanpix

Den amerikanske rapper Kanye West udgav i maj en sang kaldet "Heil Hitler", der roser Adolf Hitler.

Kanye West har fået sit australske visum annulleret efter at have udgivet en sang kaldet "Heil Hitler".

Det oplyser landets indenrigsminister i et interview med tv-kanalen ABC.

Den amerikanske rapper, der nu går under navnet Ye, udgav sangen, der roser Adolf Hitler, i maj i år.

Spotify, YouTube og Apple Music har blokeret sangen, men sangen og dens video florerer på sociale medier, hvor den ifølge det amerikanske medie NBC News har fået millioner af visninger.

- Vi har allerede nok problemer i dette land uden bevidst at importere intolerance, siger ministeren Tony Burke i interviewet.

Han understreger, at Wests tidligere offensive kommentarer ikke har påvirket status på visummet, men at myndighederne har revurderet det efter udgivelsen af sangen.

Det var ifølge ministeren et visum af "lavere niveau".

- Myndighederne kiggede på loven og sagde, at sådan en sang og at promovere den form for nazisme har vi ikke brug for i Australien, siger Burke.

Ministeren oplyser i interviewet, at West har familie i Australien og længe har besøgt landet før visumannulleringen.

I december 2022 blev den amerikanske rapper gift med Bianca Censori, der er en australsk arkitekt.

Kanye West har ikke umiddelbart kommenteret annulleringen af visummet.

Det er langt fra første gang, at rapperens udtalelser har skabt kontroverser.

Senest i februar forsvandt Wests konto på det sociale medie X, efter naziudtalelser.

Her kom han med en række udtalelser om jøder og skrev, at han "elsker Hitler".

- Jeg er nazist, skrev han også.

Derudover delte rapperen pornografisk indhold.

Om han selv har lukket sin konto, eller om kontoen er blevet lukket, står ikke umiddelbart klart.

Forinden havde X klassificeret rapperens konto som "potentielt følsomt indhold".

Kontoen er efterfølgende åbnet igen, men advarslen om sensitivt indhold er der stadig.

/ritzau/Reuters

Læs Mere >>

, 02/07/2025 - 08:00

FAKTA: Træn fødderne

* Du kan ikke træne udtalte knyster væk. Men det kan generelt være en god idé at træne fødderne, ligesom man træner resten af kroppen, for at holde dem sunde og raske.

* Lav kortfodsøvelser, hvor du for eksempel samler ting op fra gulvet med fødderne. Gå på hæle og på tæer.

* Gør det eksempelvis til en vane at stå på tæer, mens du børster tænder.

* Prøv også at sprede tæerne.

Kilde: fodkirurg ved Aalborg Universitetshospital Mette Sørensen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 02/07/2025 - 08:00

Overvej nøje om knysten skal opereres væk

Elisabeth Rahe/Ritzau Scanpix

Op mod en tredjedel af den voksne befolkning har knyster. Det er dog langtfra alle, der vil blive rådet til en operation.

Omkring en fjerdedel af den voksne befolknings fodtøj gemmer på en eller flere knyster. Oftest ved storetåens grundled.

For nogle kan en knyst være generende hver eneste dag, andre glemmer, at den overhovedet er der. Fælles for dem er dog, at knysten ikke forsvinder af sig selv og ikke kan trænes væk. Overvejer du, om operation kunne være noget for dig, er der en række faktorer, du bør have med i ligningen.

Det fortæller Jens Kurt Johansen, som er overlæge på Ortopædkirurgisk Afdeling ved Amager og Hvidovre Hospital.

- Man skal gøre fordele og ulemper op ved operation. Hvad er funktionstabet, hvad er generne, hvad er smerterne, hvor meget fylder det i dagligdagen, og hvad kan man forvente af en operation, nævner overlægen som eksempler på det, de tager stilling til.

Før man tyer til operation, er anbefalingen at forsøge sig med ikke-operative tiltag. Kan man mindske generne uden operation, er det klart at foretrække.

- Det kan være bredere sko, knystbeskytter eller smertestillende medicin. Det kan også være, man kan ændre sit aktivitetsniveau, så man for eksempel går 10 kilometer om dagen i stedet for 15, siger Jens Kurt Johansen.

Ved alle operationer er der en risiko.

Og ved operation for knyst kan der ifølge fodkirurg ved Aalborg Universitetshospital Mette Sørensen efterfølgende opstå smerter, føleforstyrrelser, følelsesløshed eller mindre bevægelsesfrihed - om ikke andet så i en periode.

- Det drejer sig om at finde ud af, hvad der er rigtigt for lige præcis den patient. Som hovedregel skal det ved operation være en knyst, som giver anledning til så store gener, at man er villig til at acceptere, at der kan være nogle andre gener bagefter, forklarer hun.

- Kirurgi er det, man vælger, når der ikke er andet, der virker. Ingen er lovet, at man kommer igennem uden problemer. Her deler man knoglen og forskyder den, og der er risiko for, at den ikke vokser sammen. Ofte holder vi den med en skrue, som kan komme til at genere.

Ud over risikoen for komplikationer er en operation for knyst heller ikke en garanti for, at problemerne forsvinder for altid, forklarer overlæge Jens Kurt Johansen.

- Cirka 85 procent opnår et godt resultat og vil sige, at de ville gøre det igen.

- De sidste 15 procent kan principielt deles op i en gruppe, hvor forventningerne var for høje, og en anden gruppe, der oplever genkomst af skævhed, genkomst af knyst, smerter med mere, siger han.

Derfor handler en stor del af forarbejdet om at forventningsafstemme med patienten, så man kan tage stilling på et oplyst grundlag og undgå at blive skuffet over resultatet.

I mange tilfælde vil operation slet ikke komme på tale. For knyster er i sig selv ikke problematiske.

- Man må gerne have en stor knyst uden at skulle opereres, siger overlæge Jens Kurt Johansen.

- Så det vigtigste budskab er, at en knyst, der ikke generer, den skal bare have lov at være i fred. Hvis ikke det driller på nogen måde, så er det principielt et kosmetisk problem, og det skal man ikke opereres for.

Selv om knysten ikke i sig selv giver smerter, kan det dog på sigt give problemer, hvis den er meget stor. Det kan blive svært at få fodtøj på, man kan få sår ved knysten, tæerne kan komme til at ligge oven på hinanden, eller der kan være belastning på foden, så det giver smerter andre steder.

Derfor er det altid en konkret vurdering, om operation vil være den bedste løsning.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek