Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 11/07/2023 - 08:00

Dansk skuespiller: Jeg kunne næsten ikke være i min krop

Musicalperformer og tv-vært Pelle Emil Hebsgaard er aktuel i sin første rolle i Cirkus Summarum i løbet af sommeren. Her fortæller han om sine sommerminder.

ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Af: Af Laura Pretzmann, Ritzau Fokus

Mange ser frem til at nyde en afslappet sommer i solens stråler og til at tage sig en kold dukkert i de varme sommermåneder.

Men for musicalperformer Pelle Emil Hebsgaard skal de fleste af sommerens timer bruges inde i et cirkustelt, fordi han skal rundt i hele Danmark med Cirkus Summarum.

Han må derfor nøjes med den kolde dukkert efter arbejde, og det er noget, han ser frem til efter en lang dag i et varmt telt.

Han glæder sig også til, at hans familie kommer og besøger ham i cirkusteltet, så de på den måde kan holde en slags sommerferie sammen.

Her fortæller Pelle Emil Hebsgaard, hvad han bedst kan lide ved sommeren.

Hvad er dit bedste sommerminde?

- Jeg har et, der står klokkeklart – og det var, da min søn blev født i august 2019. Det havde været en brandvarm sommer, men lige præcis den nat stormede det, og regnen piskede mod vinduerne.

- Og især som husejer, er det bare en dejlig fornemmelse, at der endelig er vand til haven. Og det var lidt sådan, jeg havde det. Det var en ret svær fødsel, så det var lidt som om, at den der storm gjorde op for det negative.

- Ellers husker jeg også et andet minde med mine forældre og min søster. Vi tog til Indonesien sammen på sådan en lille, nærmest øde ø, da jeg var 15 år, min storebror var 18 år, og min søster var 22 år.

- Det var som at være i et paradis. Og så var det den sidste rejse sammen som en kernefamilie, inden der gik efterskole, gymnasie og børn i den. Så den ferie har en meget stor plads i mit hjerte.

Hvad er dit værste sommerminde?

- Jeg var en tiårig dreng, som bare gerne ville ud og nyde sommeren i Ikast. Men den sommer stod det bare ned i stænger, og man kunne ikke andet end at være indenfor, og mine forældre skulle arbejde, så vi skulle ikke ud og rejse.

- Det lyder lidt forkælet, men det var bare noget af det mest deprimerende at stå indenfor og kigge på regnen, der piskede ned i tre måneder.

Hvad er dine must-haves om sommeren?

- Jeg bader meget, fordi min krop er en milliard grader, så jeg skal altid køles ned om sommeren. Især hvis det er efter en forestilling – for der bliver meget varmt inde i et telt.

- Så ofte bader jeg på vej hjem fra en forestilling. Det startede, da jeg spillede med i "Seebach – The Musical", fordi jeg skulle have striktrøjer og paryk på, når jeg spillede Tommy Seebach – så jeg kunne nærmest ikke være i min krop, fordi det blev så varmt.

Hvad er det bedste ved sommeren?

- Når jeg står og griller, lægger en bøf på, drikker en kold øl, og når min søn leger i noget vand ude i haven. Så har jeg bare en følelse af, at der ro og styr på det hele, og at alle er glade. Og så længe min familie er glad og har det godt, så er det en god sommer.

- Men for fem år siden, ville jeg have sagt Distortion og Roskilde Festival.

Hvad spiser du især om sommeren?

- Herhjemme elsker vi majs. Majskolber på grillen. Dem skovler vi ind, og det samme gør vi med sodavandsis.

Pelle Emil Hebsgaard er også aktuel i den kommende musical "Askepot - The Musical", som har premiere i 2024.

/ritzau/

Albertslund, 01/10/2023 - 08:00

Sofie Gråbøls mange meritter

* Sofie Gråbøl er autodidakt skuepsiller.

* Hun havde sin første filmrolle i 1986 i "Oviri" over for Hollywood-legenderne Donald Sutherland og Max von Sydow og udmærkede sig senere samme år i filmatiseringen af Tove Ditlevsens "Barndommens gade".

* Sofie Gråbøl har modtaget tre Bodil-statuetter, der uddeles af de Danske Filmkritikere: Bedste Kvindelige Birolle for førnævnte "Oviri" i 1987, Bedste Kvindelige Hovedrolle for "Sort høst" i 1994 og senest i år for Bedste Kvindelige Hovedrolle for sin præstation i "Rose".

* Hun har fået syv Robert-priser. Blandt for Årets Kvindelige Birolle i 2000 for "Den eneste ene" og i kategorien Årets Kvinde Hovedrolle I En Tv-serie for "Forbrydelsen" i 2013.

* Også internationalt har Sofie Gråbøl udmærket sig med roller i blandt andet "Fortitude" og "The Undoing".

/ritzau/

Læs Mere >>

Albertslund, 01/10/2023 - 08:00

Huset-aktuelle Sofie Gråbøl blev blæst bagover

ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Størstedelen af ansigterne på skærmen i DR-dramaet "Huset" er helt nye talenter, og det imponerede den erfarne skuespiller Sofie Gråbøl.

Som skuespiller får Sofie Gråbøl muligheden for at få et enestående indblik steder, som de færreste ellers får.

Som en del af forberedelsen til DR-dramaet "Huset" har Sofie Gråbøl været på workshop hos Kriminalforsorgen.

- Man har en eller anden idé om, at man godt ved, hvad der foregår i de her rimelig lukkede dele af systemet. Men det havde jeg ikke. Jeg tror, at jeg har baseret min opfattelse på nogle tv-serier og på en eller anden fornemmelse. Så for mig har det været virkelig interessant at sætte sig ind i denne her forholdsvis lukkede verden, siger Sofie Gråbøl.

- Vi berører jo nogle af de allermest grundlæggende dele af vores samfund - justitssystemet, som et fængsel er manifestationen af.

I "Huset" får fængslet, serien udspiller sig i, tre måneder til at få bugt med den dårlige omtale foranlediget af hierarkiet og handlen med stoffer, der dominerer blandt fangerne.

I front for fortællingen er fire fængselsbetjente, som ud over Sofie Gråbøl spilles af David Dencik, Charlotte Fich og Youssef Wayne Hvidtfeldt. Derudover er erfarne stjerner som Laura Christensen og Bjarne Henriksen også på rollelisten.

Og så udgjorde den i dag nedlagte Vridsløselille Fængsel i Albertslund, hvor størstedelen af optagelserne har fundet sted, en væsentlig faktor, fortæller Sofie Gråbøl.

- Bygningen har været en meget kraftig medspiller, synes jeg. Det parret med, at vi har sindssygt mange skuespillere med - nogle har spillet før, nogle har aldrig spillet før - har blæst mig bagover, siger den prisvindende skuespiller.

Størstedelen af ansigterne på skærmen er helt nye talenter, og det imponerede den rutinerede seriestjerne.

- De har været så sindssygt engagerede, modige, dygtige og har bragt en autenticitet med sig, siger Sofie Gråbøl.

- En del af dem kender også den verden fra deres eget liv. De har på en eller anden måde gjort, at alle os almindelige skuespillere, eller hvad man skal sige, virkelig har skullet stå på tæer, samtidig med at vi har fået sindssygt meget forærende.

Næste afsnit af "Huset" kan ses på DRTV fra fredag morgen og sendes på DR1 søndag klokken 20.00.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 08:00

FAKTA: Så langt bør du sidde fra dit tv

* 40 tommer tv: 2,4 meter (mindst 1,8 meter).

* 42 tommer tv: 2,5 meter (mindst 1,9 meter).

* 44 tommer tv: 2,6 meter (mindst 2,0 meter).

* 46 tommer tv: 2,7 meter (mindst 2,1 meter).

* 48 tommer tv: 2,8 meter (mindst 2,2 meter).

* 50 tommer tv: 2,9 meter (mindst 2,3 meter).

* 55 tommer tv: 3,2 meter (mindst 2,5 meter).

* 60 tommer tv: 3,4 meter (mindst 2,6 meter).

* 65 tommer tv: 3,6 meter (mindst 2,7 meter).

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 08:00

Hæng dit tv op rigtigt: Optimal højde for den bedste tv-oplevelse

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Hænger du dit tv op for højt på væggen? Det er der mange, som gør, lyder det fra filmoperatør.

Når der er blevet købt nyt tv, går diskussionen ofte på, hvor i rummet den smarteste placering af flimmerkassen er.

Men egentlig burde vi tale noget mere om, hvor højt oppe på væggen, vi hænger fjernsynet.

For det gør mange danskere nemlig forkert, lyder det fra Michael Berg, der er filmoperatør, biografdirektør i Birkerød Bio og direktør i det internationale filmdistributionsselskab United International Pictures.

- Mange sætter fladskærme op midt på væggen i hjemmet. Men det gør, at du ender med at kigge op for at se tv'et, siger han.

- I virkeligheden skal tv'et langt længere ned mod gulvet.

Ifølge filmoperatøren skal tv'et hænges op i sådan en højde, at du får tv'ets midte lige ud for dine øjne, når du sidder ned i sofaen.

På den måde sikrer du dig, at I hverken skal kigge op eller ned for at følge med.

- Den grundlæggende regel er, at tv'et skal placeres fra gulvet og så en tredjedel op på væggen. Placerer du den i midten vil det være alt for højt oppe, siger Michael Berg.

Det er selvfølgelig også en smagssag, hvor du ønsker at hænge dit tv, men dine præferencer er sandsynligvis påvirket af, hvor i verden du kommer fra. Sådan lyder det fra Rasmus Larsen, der er direktør for teknologimediet flatpanels.dk.

- Amerikanerne hænger gerne deres skærme højt, men det er ofte et praktisk hensyn i forhold til placeringsmuligheder eksempelvis over pejsen, fortæller Rasmus Larsen.

- De undersøgelser, som jeg er bekendt med, viser, at det ikke er sundt for nakken at kigge opad, idet det belaster nakkemusklerne og kan give nakkesmerter og hovedpine.

Herhjemme har vi for vane at gøre tingene en smule anderledes, lyder det. Her hænger vi typisk tv'et lidt lavere.

- I Europa har vi en anden tilgang, der er mere på linje med, hvordan vi også arbejder foran vores PC-skærme, siger han.

Lig med Michael Berg anbefaler Rasmus Larsen derfor, at du placerer dit tv ud fra dit synsfelt.

- Mit råd er, at når man sidder i sin sofa eller sine lænestole i stuen, så skal skærmens midterfelt være nogenlunde lige ud for synsfeltet eller en tak under, forklarer han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv