Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 29/01/2023 - 10:00

Lav den moderne fastelavnsbolle: Danmark møder Sverige

Det er tid til en nytænkning af fastelavnsbollen. Kokke fra Sverige og Danmark giver deres bud på en hybrid mellem svenske semlor og den danske klassiker.

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Af: Af Tenna Linnet Bork-Larsen, Ritzau Fokus

Sæsonen for fastelavnsboller er skudt i gang, og du har måske bemærket, at semlor også pryder hylderne.

Det er den svenske version af fastelavnsbollen, fortæller svenske Magnus Petterson, der er kok og indehaver af smørrebrødsrestauranten Selma i København.

- Det er den samme type dej, man bruger. Udtrykket er lidt anderledes, men det er samme princip, siger han.

Hvis han skulle nytænke fastelavnsbollen, ville han derfor lave en hybrid mellem de to.

Det samme ville den danske kok Nicolaj Møller.

- Hvis jeg skulle lave min egen fastelavnsbolle, ville jeg kalde den "Danmark møder Sverige". Det er sjovt at kombinere dem.

- For en semla er fandeme også en lækker fastelavnsbolle, siger han.

Her får du opskriften på en lækker blanding af den danske fastelavnsbolle og de svenske semlor.

Både Magnus Petterson og Nicolaj Møller bruger den svenske version af dejen.

- Det er jo, fordi jeg er svensker, siger Magnus Petterson.

- Jeg er vant til den danske, så jeg kan godt lide den svenske, siger Nicolaj Møller.

Først skal 50 gram gær røres sammen med fem deciliter kold mælk, til gæren er opløst.

Blandingen hældes sammen med 185 gram sukker, 175 gram saltet smør, 17 gram groft kværnet kardemomme og tre gram salt.

Så skal du arbejde med melet, til konsistensen er glat.

Bollerne skal i køleskabet i 24 timer.

- Og så ville jeg bage hele bollen for sig selv, som man gør med semlor. Seks til otte minutter ved 225 grader, til de er gyldne, siger Magnus Petterson.

Magnus Petterson har fravalgt den svenske mandelmasse og i stedet valgt en konditorcreme.

Den kan du lave af tre deciliter fløde, én deciliter mælk, 70 gram sukker, en tredjedel af en revet tonkabønne, 80 gram æggeblomme og 14 gram majsstivelse.

Blandingen varmes under omrøring i en tykbundet gryde op til 95 grader.

Cremen skal sigtes, og derefter tilsættes cirka 350 gram brunet smør.

- Mængden kommer an på, hvor beskidt man vil være - på den gode måde, selvfølgelig, siger Magnus Petterson og griner.

Det brunede smør skal tilføjes, mens hele blandingen blendes med en stavblender.

- Men pas på med at hælde for meget i ad gangen. Så kan den skille ligesom mayonnaise, og så skal du starte forfra, siger Magnus Petterson.

Det brunede smør giver en mere fast creme, når den bliver kold.

- Det er utrolig lækkert og giver en nøddeagtig tone. Det giver enormt god mening med en fastelavnsbolle, så cremen ikke flyder ud over det hele, når man bider i den, forklarer han.

Når det hele er blandet, afkøles massen og hældes på en sprøjtepose.

- Skær toppen af bollerne, udhul dem lidt og fyld dem op med konditorcreme og solbærsyltetøj, siger han.

Danske Nicolaj Møller fortæller, at du selv kan beslutte fyldet.

- Indeni ville jeg tage det gode fra den danske fastelavnsbolle, nemlig en vaniljecreme. Og så ville jeg lave min egen alsidige syltetøj af jordbær, hindbær og frisk mynte.

- Så om det er marcipan, vaniljecreme eller syltetøj, du bruger, så handler det bare om at bruge gode råvarer og komme i gang med at bage, siger han.

/ritzau fokus/

København, 15/04/2024 - 13:35

Remee lettet: Natklubben reddet

Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix

Gæster kan fortsat feste på Remees natklub Museo i Indre København. Det skriver B.T. og lokalmediet KøbenhavnLiv.

Festen fortsætter på Remees natklub Museo i hjertet af København.

Natklubbens naboer har skrinlagt planerne om at indrette hotellejligheder i området. Det bekræfter naboen, Daniel & Jacobs Apartments, over for lokalmediet KøbenhavnLiv.

Skulle der opføres hotellejligheder, ville det betyde, at Museo skulle skrue ned for musikken for at overholde støjkravene. Og det var uforeneligt med den ambition, Remee har for Museo.

Så det glæder naturligvis Remee, at han ikke skal sige farvel til 130 medarbejdere, 50-års klubhistorie, en betydelig omsætning og en masse glade gæster fra hele verden, som han skriver det i en sms til B.T.

- Heldigvis har jeg nogle konstruktive partnere, som fik løst problemet, så den gode energi kan fortsætte, uddyber Remee over for avisen.

Remee er kendt for at stå bag megahits som "Let Love Be Love", "Keep This Fire Burning" og "Superstar". Men ved siden af musikken er den 49-årige popproducer involveret i en række andre projekter. Blandt andet et hotel i Tyrkiet, influencermarketing, musikevents og altså også i Museo.

Museo har tidligere rettet henvendelse til Teknik- og Miljøforvaltningen om, at lokalerne, der skulle opføres hotellejligheder i, kun var godkendt til kontorformål, i håbet om at lokalerne ikke måtte bruges til beboelse.

Teknik- og Miljøforvaltningen indledte en lovliggørelsessag, men gav naboerne afslag grundet brandforholdene.

Det blev dog håndteret, lød det senere. Men nu er planerne om hotellejligheder omkring Østergade og Lille Kongensgade i Københavns Indre By alligevel droppet.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/04/2024 - 10:07

TV 2 News sender nyheder igen efter tekniske problemer

Der var tekniske udfordringer hos TV 2 News mandag morgen, men kort efter klokken 09.00 kører kanalen igen.

TV 2 News var mandag morgen ramt af tekniske problemer og udkom derfor ikke med nyheder.

Men kort efter klokken 09.00 er tv-kanalen igen oppe at køre, skriver mediet selv.

- TV 2 News udkommer igen fra klokken 09.00 efter at have haft tekniske problemer. Der har ikke været sendt friske morgennyheder på TV 2 News mandag mellem klokken 06.00 og 09.00, skriver TV 2.

Det er fortsat uvist, hvad årsagen til problemerne var.

Typisk går TV 2 News på med morgennyheder fra klokken 06.00.

TV 2 News er Danmarks eneste danske 24-timers nyhedskanal.

Kanalen gik i luften 1. december 2006. News har ifølge TV 2 selv hver dag knap 700.000 seere, der hver ser med i over en time i gennemsnit.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/04/2024 - 10:00

FAKTA: Disse fisk er i sæson i foråret

* Danmark har nogle af verdens fineste spisefisk, og der er mange af de arter, som fiskes hele året.

* Der vil dog altid være perioder, hvor forskellige fisk er bedst.

* I april er det særligt rødspætter, kuller, pighvar, helleflynder, havkat, havtaske, søtunge, slethvar, hornfisk, sild, stenbider og multe.

Kilde: kenddinfisker.dk ejet af Konsumfisk, der er et fiskeriklyngesamarbejde på tværs af havne i Hvide Sande, Thorsminde og Thyborøn.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 15/04/2024 - 10:00

Forår betyder fladfisk på menuen

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

I de danske farvande fanges der mange fantastiske spisefisk. Her er dem, du skal holde øje med netop nu.

Der er andre fisk i havet end tun, torsk og laks. Og når forårsvejret rigtig sætter ind, står menuen i fladfiskens tegn.

Du kan eksempelvis kaste dig over slethvar, pighvar eller skærising, fortæller Søren Birch, der er køkkenchef på restauranten Alimentum i Aalborg.

- Jeg er vild med fladfisk. Og de her fisk er også af en vis størrelse, så der er kød på fileterne, siger han.

Selv kommer han til at servere slethvarren eller pighvarren for sine middagsgæster i privaten dette forår.

- En helbagt pighvar eller slethvar er superlækkert, lyder det fra Søren Birch, der anbefaler, at du bruger godt med smør og krydderurter, når du tilbereder fisken.

Rids fisken ned langs ryggen, put smør og krydderurter ovenpå, og smid den så ind i ovnen. Servér med nye danske kartofler vendt i smør og persille.

Ifølge køkkenchefen kan du tjekke, om fisken er færdig, ved at tage en almindelig smørkniv og vippe fileten af. Slipper den benene, har den fået nok.

- Drik et koldt glas hvidvin til, og så spiller det bare, siger Søren Birch.

Du kan også tage fladfisken med ud på grillen, når vejret tillader det - hvis du da ikke er typen, der også griller i regnvejr.

Grillrøgen giver nemlig fisken noget helt andet end en traditionel ovn, siger kok Mads Dalsborg, der ejer restauranten Bjørnekælderen på Frederiksberg.

- Fisken bliver varm på en anden måde, og røgen giver en noget anden smag, siger kokken, der også tilslutter sig anbefalingen om, at du serverer fladfisk som skærising og pighvar for dine forårsgæster.

Lav nogle snit i fisken, og giv den citronskal, krydderier og smør. Smid hele fisken på grillen. Ligesom i ovnen har fisken fået nok, når du kan løfte fileten langs rygraden med en kniv.

Ifølge Mads Dalsborg kan du også spørge din lokale fiskemand efter helleflynder, som også en god fladfisk at spise lige nu.

I den mere billige ende kan du kaste dig over skrubben, foreslår Jens Peter Moestrup Hansen, der er kok og fiskehandler hos Hav i Torvehallerne i København.

- Hvis du skal lave et nemt familiemåltid til mange, så er skrubben helt perfekt, siger han og peger ligeledes på slethvarren som endnu et godt alternativ, siger han og fortsætter:

- I retten ville jeg også bruge en masse forårsgrøntsager som asparges, ærter og gulerødder og lave en frikassé.

Vend fisken i mel, og steg den i smør i cirka fire minutter på hver side. Servér sammen med frikasséen.

- Vil du have retten helt op at ringe, så tilsæt lidt peberrod. Så har du en ret, man bare skal spise her til foråret, siger Jens Peter Moestrup Hansen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek