Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 23/04/2023 - 08:00

Filmatiserer sygeplejerskesagen: Vi skal turde tale om det svære

Det er ikke bare en serie om noget rædselsfuldt, der er sket, men en historie om vigtigheden af whistleblowere og om et system itu, fortæller instruktøren bag.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Nu kommer serien "Sygeplejersken", som er baseret på den virkelige, gruopvækkende sag om sygeplejersken Christina Aistrup Hansen fra Nykøbing Falster Sygehus, som i 2017 blev idømt 12 års fængsel for drabsforsøg på fire patienter.

Serien lægges op på streaminggiganten Netflix 27. april og består af i alt fire afsnit.

Ifølge Kasper Barfoed, der er instruktøren bag, blev han inspireret til at lave en serie om hændelserne, efter at han læste Kristian Corfixens bog om sagen, "Sygeplejersken - En af danmarkshistoriens mest spektakulære drabssager".

- Jeg blev overrasket over, hvor lang tid det her var foregået over, og hvor mange mennesker der egentlig havde mistænkt noget og undret sig, men ikke ageret.

- Og hvis de så agerede, så var de blevet lukket ned og bedt om at tie stille.

I "Sygeplejersken" kommer seerne ind bag murene på sygehuset i Nykøbing Falster, hvor alle kender alle.

Her følger man Pernille Kurzmann, spillet af Fanny Louise Bernth, i de første dage af hendes nye job som sygeplejerske, hvor hun møder sygeplejerskekollegaen Christina Aistrup Hansen, som spilles af Josephine Park.

Christina virker til at være noget helt særligt og altid først på pletten i en nødsituation.

Men som dagene går, og Pernille bliver mere fortrolig med sin nye arbejdsplads, begynder hun at se, at der måske er mere ved Christina end ved første øjekast.

Pernille beslutter, at hun ikke kan lukke øjnene for det, der sker foran hende.

I første omgang gik mange af Kasper Barfoeds overvejelser på, hvordan man kunne fortælle historien på en sober måde og være tro mod de grundlæggende fakta.

- Det har været og er hårdt for nogle mennesker, og det vil det givetvis også være for dem at se denne serie, hvilket jeg selvfølgelig er ked af, fortæller instruktøren.

Men ikke desto mindre synes han, at historien er vigtig at fortælle, netop fordi den er sket for nylig, og fordi den handler om nogle personer, som opdager et system, der er i stykker.

- Hvad sker der næste gang? Skal det være en ung, uerfaren person, som tager ansvaret på sig? Eller har vi indrettet et system, så alle godt tør sige fra? Også når de er i tvivl?

- En vigtig pointe er jo, at Pernille - selv om hun havde stærke fornemmelser - ikke var 100 procent sikker og skulle kaste sig ud på dybt vand. Det har krævet enormt meget for hende.

- Og sådan burde det jo ikke være, siger Kasper Barfoed.

Derfor er det også en whistleblower-historie, mener han.

- Jeg synes, man kan mærke, at der i nogle sammenhænge er ting, man ikke tør tale om. At man hellere undgår at snakke om svære emner.

- Der skal vi tage fat i problemerne - også hvis der sker fejl - tale om dem og sørge for, at det ikke sker fremover.

Med serien følte Kasper Barfoed, at han havde bedre mulighed for at gå ind i psykologien og relationerne mellem personerne og placere seerne midt i begivenhederne.

- Set i bakspejlet er det jo altid oplagt, at man skal whistleblowe, men i situationen har der været mange dilemmaer, hårde valg og modstand for de involverede. Det ville jeg tydeliggøre.

- Jeg håber, at folk bliver inspireret af Pernille og det mod, hun udviser, siger Kasper Barfoed.

"Sygeplejersken" har premiere på Netflix 27. april og har blandt andre Josephine Park, Fanny Louise Bernth, Peter Zandersen, Amalie Lindegård og Dick Kaysø på rollelisten.

/ritzau/

København, 04/12/2023 - 12:06

Vild med dans-stjerner finder begge kærligheden efter skilsmissen

Betina Garcia/Ritzau Scanpix

Danseren Katrine Bonde og musikeren Noam Halby har begge fundet kærligheden igen, efter at de tidligere på året gik fra hinanden, skriver Her & Nu.

Man siger, at julen er hjerternes fest.

Danseren Katrine Bonde og musikeren Noam Halby har begge fundet en at flette deres julehjerter sammen med igen.

Det skriver Her & Nu.

Ifølge ugebladet afslører Noam Halby på det sociale medie Facebook, at han har fået en ny kæreste, Simone, mens at Katrine Bonde på sin Instagram-profil skriver, at hun er meget forelsket.

- Jeg deler mere, når tiden er klar, tilføjer hun i opslaget på det sociale medie.

Katrine Bonde og Noam Halby oplyste i februar, at de var gået fra hinanden efter 14 år sammen.

Den i dag 39-årige danser og 51-årige Johnny Deluxe-forsanger mødte hinanden under "Vild med dans" tilbage i 2009, hvor sjette sæson valsede over skærmen. Parret dansede sig til en syvendeplads, men vandt hinanden.

Året efter gik de kortvarigt fra hinanden, men fandt siden sammen igen. I 2012 fik de sønnen Milas, og i 2017 kom datteren Saga til verden.

Noam Halby friede til en måbende Katrine Bonde for åben skærm i "Go' Morgen Danmark" i 2013. Tre år efter blev parret gift og var sammen i syv år som ægtepar, inden kærligheden bristede.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/12/2023 - 10:19

40 år gamle DR-børneudsendelser bliver til teater

Philip Davali/Ritzau Scanpix

I samarbejde med DR sætter Sjællands Teater børneserien "Ude på noget" op som forestilling.

Næsten 40 år efter Jess Ingerslev, Tom McEwan og Ghita Nørby var "ude på noget" i DR's børneprogrammer af samme navn, skal deres figurer, Palle, Polle og Ruth, på farten igen.

"Ude på noget" rammer næste år de skrå brædder og skal i samarbejde med DR opføres på Sjællands Teater i Holbæk og siden i Slagelse.

Det oplyser public service-stationen i en pressemeddelelse.

- På den måde kan nye minder skabes på tværs af generationer med udgangspunkt i den snart 40 år gamle klassiker fra DR, lyder det i pressemeddelelsen fra seniorprojektleder Thit Dyreberg fra DR Salg.

"Ude på noget" havde premiere på DR i 1984.

I den nye teaterforestilling spilles Jess Ingerslevs, Tom McEwans og Ghita Nørbys respektive roller som Palle, Polle og Ruth af henholdsvis Aske Hass Thorsen, Gustav Allen Schriver og Christine Gaski.

Tommy Kenters rolle som Sigurd overtages af Jesper Riefensthal, mens Bente Eskesen har rollen som tjeneren Fladmast, der i DR-klenodiet blev spillet af Ole Fick.

Forestillingen får stadig et strejf af McEwan-magi, da Tom McEwans søn Oliver McEwan skriver nye sange til stykket. Nogle af børneprogrammets originale sange indgår også i forestillingen, forsikrer DR.

"Ude på noget" handler om Palle, Polle og Ruth, som har et magisk kamera, der kan klikke dem derhen, hvor de drømmer om.

Serien blev i sin tid opfundet af Søren Kragh-Jacobsen og Niels Lund, som skrev historierne til DR.

Teaterudgaven bliver iscenesat af instruktør Brian Kristensen. Ifølge ham handler historien om fællesskabets kraft.

- Det er et opbyggeligt eventyr om, hvad der kan lade sig gøre, når vi sætter alles kompetencer og evner i spil. Vi lever i en tid, hvor det er almindeligt hele tiden at melde ud, hvad man ikke vil og ikke har lyst til, siger han i pressemeddelelsen.

- Med forestillingen bliver det tydeligt, hvilken kraft der ligger i at melde ud, hvad man gerne vil og virkelig har lyst til.

"Palle, Polle & Ruth – Ude på noget" får premiere på Sjællands Teater i Holbæk 9. februar. Fra 1. marts kan forestillingen ses i Slagelse.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/12/2023 - 15:00

FAKTA: Største stigning i folkepensionen i næsten 15 år

* I 2024 stiger den maksimale folkepension før skat med op til 6.700 kroner sammenlignet med sidste år.

* Det svarer til en stigning på 3,5 procent og er den højeste stigning i folkepensionen siden 2010.

* Nedenstående beløb viser, hvad man kan få i folkepension årligt. Stigningen er lavere for par.

* Enlig uden ældrecheck - 179.328 kroner.

* Enlig med ældrecheck - 199.228 kroner.

* Par uden ældrecheck - 132.360 kroner hver.

* Par med ældrecheck - 152.260 kroner hver.

Kilder: retsinformation.dk og Danica Pension.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 04/12/2023 - 12:00

FAKTA: Hvad er skimmelsvampesporer?

* Skimmelsvampe er mikroskopiske svampe, som kan vokse både udendørs og indendørs, hvor der er fugt og organisk materiale.

* Skimmelsvampe formerer sig ved sporer, som spredes med vinden over store afstande ligesom pollen.

* Der findes mange tusinde forskellige skimmelsvampe, som hver især danner millionvis af sporer. De vigtigste udendørs skimmelsvampesporer, som kan være årsag til allergi i Danmark, kommer fra slægterne Alternaria og Cladosporium.

* Har du spørgsmål til de udendørs svampesporer, har Astma-Allergi Danmark en rådgivningslinje, der kan kontaktes på telefonnummer 43 43 42 99.

Kilde: Astma-Allergi Danmark.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv