Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 01/03/2023 - 07:00

Larmende råger i nærheden? Sådan håndterer du dem

Ifølge vildtkonsulent fra Naturstyrelsen kan du forsøge at "skræmme" fuglene væk. Men gør det, inden det er for sent.

Sergei Gapon/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Måske har du stiftet bekendtskab med den støjende råge - en sort kragefugl, der yngler i kolonier og kan være til stor gene for nogle boligejere.

Fuglene flokkes ved deres reder og kan være larmende fra solopgang til solnedgang med deres skrig.

Og her i slutningen af februar og starten af marts indfinder fuglene sig i kolonierne og begynder så småt at bygge reder, inden ynglesæsonen rigtigt går i gang.

Hvis man er tilstrækkeligt generet af fuglenes tilstedeværelse, kan man i yderste tilfælde få en reguleringstilladelse til at fjerne de voksne fugle, inden de begynder at yngle.

Men det kræver altså en tilladelse, fordi rågen er en fredet fugl.

Og en regulering er absolut sidste løsning, lyder det fra Sandor Hestbæk Markus, der er vildtkonsulent hos Naturstyrelsen.

I stedet peger han på, at man kan forsøge at slippe af med rågerne på andre måder, hvis man døjer med en rågekoloni i baghaven.

- Rågerne begynder at dukke mere og mere op omkring deres ynglekoloni, i takt med at vejret bliver bedre, og solen kommer mere frem, siger han.

- Oplever man det, gælder det om at stresse dem så meget som muligt og især efter solnedgang.

Her råder Sandor Hestbæk Markus til, at når fuglene falder til nattero som oftest en halv time efter solnedgang, går man ud og klapper et par gange i hænderne og får rågerne på vingerne.

Vent en halv time, til der er ro i kolonien igen, og gør det så igen og igen, lyder det.

Har du en flok naboer, kan man ifølge vildkonsulenten lave en lille vagtordning, så der konstant er en form for stressfaktor for fuglene.

Fuglene er ligesom os mennesker. Det er ikke sjovt at blive forstyrret, når man skal sove, fortæller Sandor Hestbæk Markus.

- Jo mere du gør det op mod ynglesæson, som er i slutningen af marts, jo mere tilbøjelige er de til at flytte sig, siger Sandor Hestbæk Markus.

- Måske lykkedes det ikke første år, men gør man det løbende, så skal det nok ske.

Men man skal være varsom, for hvis rågerne allerede har lagt æg, er det for sent.

Du må nemlig ikke forstyrre dem i yngletiden. Og derfor gælder det om at holde ekstra godt øje med, hvordan kolonien udvikler sig.

- Når rågerne er der 100 procent af tiden uden at flyve væk om dagen, så har de lagt æg, og så får du dem ikke til at flytte, påpeger vildtkonsulenten.

- Men gør du det, inden de lægger æg, så vil de måske finde et andet sted at opfostre ungerne.

En anden måde at håndtere larmende råger på er lidt mere simpel ifølge biolog Knud Flensted fra Dansk Ornitologisk Forening: Acceptér dem.

For ligesom hvis du eksempelvis har slået dig ned i et havneområde, vil der jo være mågeskrig, lyder det.

- Har du bosat dig i et område med varieret natur, så vil der også være fugle og fugleliv i området.

- Og vi befinder os i en biodiversitetskrise, så jeg synes, at det er trist, hvis man ikke vil lade den vilde natur udfolde sig i nærområdet, siger han.

Han mener, at rågen er en spændende fugl, som man ikke skal af med.

Er det strengt nødvendigt at få fjernet rågerne, bør man ifølge Knud Flensted gå til kommunen.

- I yderste tilfælde kan man selvfølgelig få tilladelse til at fjerne dem, hvis de virkelig støjer over støjgrænserne. I de tilfælde bør kommunen lave en samlet forvaltningsplan.

- For jages de væk, flytter de jo til et andet sted. Så hvis der skal gøres noget betydningsfuldt ved problemet, skal der lægges en plan for, hvor fuglene så må være.

/ritzau fokus/

København, 19/04/2024 - 14:14

Taylor Swift tager styringen over eget narrativ i nyt album

Robyn Beck/Ritzau Scanpix

Med nyt album skaber Taylor Swift så jordnære følelser, at man kan spejle sig selv i lyrikken, mener anmelder.

Popstjernen Taylor Swifts nye album "The Tortured Poets Department", som er udkommet fredag, er overordnet set "virkelig skarpt".

Sådan lyder det fra kulturmediet Soundvenues anmelder Kjartan Stolberg.

- Det bliver på ingen måde skjult, at hun er en stor stjerne. Hun er bare dygtig til at få lytteren med på en stor stjernes liv, siger anmelderen til Ritzau.

Popikonet skaber således ifølge Kjartan Stolberg så jordnære og relaterbare følelser, at lytteren kan spejle sig selv i lyrikken og Swifts oplevelser.

- Og pludselig bliver man draget med på eventyret til kæmpestore scener rundt omkring.

Med sit nye album, der ligesom tidligere albums gemmer på sange om forliste forhold, formår Taylor Swift at tage styringen over sin egen narrativ, lyder det.

Det gælder blandt andet forholdet til den kontroversielle musiker Matthew Healy, som Swift efter alt at dømme dannede par med sidste år.

Ifølge Kjartan Stolberg har mange Taylor Swift-fans - såkaldte swifties - taget afstand til forholdet.

- Taylor Swift har aldrig rigtig kommenteret på det (forholdet, red.). Og under nogle bestemte briller bekræftede hun aldrig, at forholdet fandt sted, og at det bare var noget, pressen opfandt.

- Men jeg synes, det virker rimelig tydeligt, at de rent faktisk dannede par, og at lyrikken i det her album i høj grad reflekterer over det, siger Kjartan Stolberg.

Taylor Swift går ikke tilbage i tiden og graver gamle minder frem. I stedet lever albummet i nutiden. Og så er især lyden rigtig spændende, mener anmelderen.

- Det er knap så eksplosivt som tidligere i karrieren. Det er måske en lyd, som taler meget mere til, hvordan popmusik er i dag.

Kjartan Stolberg hæfter sig ved første sang i det nye album, hvor den amerikanske verdensstjerne Post Malone gæsteoptræder.

- Så tænker man, om der går hiphop i den, men Post Malone ender med at give diskrete vokaler, som ikke distraherer det store fra det alternative popunivers, som Taylor Swift skaber, lyder det.

Magtfuld er ikke bare noget, som Taylor Swift måske bare føler sig som.

Popstjernen er således på en femteplads på mediet Forbes' liste over verdens mest magtfulde kvinder. Sidst år blev hun desuden kåret som årets person af Time Magazine.

Hendes indvirkning er så stor, at Taylor Swift er blevet spået til at kunne få afgørende indflydelse på det kommende præsidentvalg i USA.

Men ifølge Kjartan Stolberg rummer albummet ikke politiske motiver. Om end det måske fremtræder "meget diskret".

/ritzau/

Læs Mere >>

Oslo, 19/04/2024 - 12:56

Kong Harald vender tilbage efter operation og sygdom

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Ifølge dronning Sonja går det kong Harald "meget, meget bedre" efter sygdomsforløb.

Norges kong Harald vender mandag tilbage til pligterne efter sit sygdomsforløb.

Det fremgår af det norske kongehus' hjemmeside fredag.

Kongen blev syg under en ferie i Malaysia i slutningen af februar.

Han blev kort efter bragt hjem til Norge med et ambulancefly og har i Norge fået indopereret en pacemaker, som skal stabilisere hans hjerterytme.

Tirsdag sagde hans hustru, dronning Sonja, til NRK, at det går kongen "meget, meget bedre".

På hjemmesiden står der nu, at kongen skal modtage forsvarschefen i audiens mandag.

Torsdag sidste uge oplyste kongehuset, at kongen var blevet udskrevet fra Rigshospitalet i Oslo.

Kong Harald er 87 år og har de seneste år flere gange været ramt af sygdom, som har krævet hospitalsbehandling.

Den 6. marts udsendte kongen og dronning Sonja en pressemeddelelse, hvor de takkede den norske befolkning for opmærksomheden i forbindelse med kongens sygdom.

- Vi føler et stort behov for at takke for al omsorg, hjælp og støtte, i forbindelse med at kongen blev syg på vores ferie i Malaysia.

- Vi har mærket varmen strømme fra det norske folk i denne tid. Det store engagement har rørt og styrket os. Tusind tak til alle for den omsorg, som I har vist os i familien, lød det fra kongeparret.

Kong Harald har siddet på tronen siden 1991. Han og dronning Sonja har to børn, kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise.

Under kongens sygemelding har kronprins Haakon overtaget hans opgaver.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 19/04/2024 - 10:00

FAKTA: Antal sommerhuse stiger lidt år for år

* 2024: 223.118 sommerhuse.

* 2023: 222.066 sommerhuse.

* 2020: 221.024 sommerhuse.

Kilde: Danmarks Statistiks opgørelse over boligbestanden herunder antallet af sommerhuse uden CPR-tilmelding.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 19/04/2024 - 10:00

Sommerdrømme-dommer: Sådan får du mere plads i sommerhuset

Hans Ravn/TV2/Ritzau Scanpix

Hvis sommerhuset føles klemt eller dårligt udnyttet, får du her dommer i TV2-programmet "Sommerdrømme" Patrick Bentsens bedste råd til at optimere pladsen.

Sommerhuset skal ofte rumme et skiftende hold af gæster - fra familien til vennegruppen. Og derfor kan det ellers hyggelige sommerhus måske komme til at føles en smule klemt, når det fyldes op med gode mennesker.

Men du kan godt optimere pladsen i sommerhuset - uden at skulle have den store pengepung op til tilbygning.

Det fortæller Patrick Bentsen, som er tømrermester og dommer på TV2-programmet "Sommerdrømme", hvor en række hold dyster i at sætte et sommerhus i stand - og potentielt vinde det.

Her får du hans råd til, hvor du skal sætte ind.

1) Optimer rumfordelingen.

Et godt sted at starte er at se på rumfordelingen. For med lidt snilde kan du måske udnytte kvadratmeterne bedre, der hvor I faktisk helst vil opholde jer.

- Jeg oplever, at folk gerne vil have store opholdsrum i sommerhuset, hvor familien eller vennerne kan samles og spille eller få nogle drinks, siger Patrick Bentsen.

- Så gå efter at lave små værelser, hvor der lige er plads til et lille skab og en seng, og få renoveret opholdsrummene store, siger han.

Hvis man ikke er bange for at smøge ærmerne op og kan lave lidt selv, så er det ifølge tømrermesteren ikke uoverskueligt at lægge en væg ned og sætte nogle nye op. Det kan være lette gipsvægge, eller i ældre sommerhuse kan det være trævægge med træbeklædning.

- I de mindre sommerhuse er der som regel ikke noget, der er bærende inde midt i, så der vil man sagtens kunne lægge en væg ned, siger han.

Husk dog, at når væggen er væk, venter der lidt arbejde med at reparere loft og gulv, der hvor den stod før.

2) Udnyt uderummene.

Føler du dig begrænset af husets fire vægge, råder Patrick Bentsen til også at tage et kig udenfor.

- Det er jo ikke alle, der bare lige bygger til - eller lægger en væg ned. Det kan jo være en bekostelig affære. Men hvis man har et godt uderum, kan man vinde en del kvadratmeter, siger han.

Tømrermesteren råder til at prøve at skabe nogle rum i haven, som indbyder til at opholde sig og nyde sommerhuslivet:

- Det kan være en stor terrasse, og nogle steder du kan ligge og dase i skyggen. Man kan måske lave en lille overdækning eller en pergola, hvor man kan sidde ude.

Hvis man ikke er helt stærk på håndværk og finish, er uderummet ifølge tømrermesteren et godt sted at forsøge sig alligevel - her må udtrykket nemlig godt være lidt mere groft.

3) Tænk i højden.

Hvis sommerhuset føles lidt klemt eller lille, kan man se på, om man kan hæve loftet en smule, så rummene føles større, lyder rådet fra Patrick Bentsen.

Drømmer du om at åbne helt op, skal du dog nok have fat i en fagperson for at vurdere det.

- I sådan nogle små huse består tagkonstruktionen ofte af nogle ret små spær, og hvis man skal have loft til kip, skal man måske se på tagkonstruktionen for at se, om der kan være plads til isolering, i stedet for at det bare ligger oven på loftet, forklarer tømrermesteren.

Mangler du plads til opbevaring eller sovepladser, kan højden også være din ven. Det kan eksempelvis være ved at bygge en hems eller købe en køjeseng til et lille værelse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek