Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Roskilde, 03/07/2023 - 11:47

Kendisser: Dem vil vi se på Orange Scene i 2024

Popstjerner og rockbands står højt på de kendte festivalgæsters ønsker over dem, de gerne ser på Roskilde Festivals ikoniske Orange Scene næste sommer.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Laura Pretzmann, Ritzau Fokus

Den sidste sang er sunget til årets Roskilde Festival, fadøllene er drukket, og soveposerne er rullet sammen.

Festivalen blev skudt i gang af bandet Blæst, som væltede Orange Scene, mens svanesangen blev sunget af Ukendt Kunstner på Arena.

Der er blevet kastet håndtegn til Kendrick Lamar, gjaldet med på Blur og danset til Lizzo, som var blandt bookingerne på årets Roskilde Festival.

Hvem skal Roskilde Festival gafle af artister næste år?

Det har en række af årets celebre festivalgængere forskellige ønsker til.

Tv-vært Sarah Grünewald:

- Depeche Mode vil jeg virkelig gerne se - men jeg tror slet ikke, at de spiller på festivaler. Og så vil jeg også godt se Mø på Roskilde Festival næste år, for jeg synes, hun er fuldstændig fabelagtig, lyder det fra Vild med dans-værten.

Reggaesanger Wafande:

- Damian Marley, Bob Marleys søn, eller noget stort og fedt som Céline Dion. Jeg har set Prince og Stevie Wonder og nogle af de der rigtigt store, og jeg føler, at det er sådan nogle artister, der skal være på Orange Scene, siger Wafande, som ikke selv drømmer om at stå på den ikoniske scene.

- Jeg vil hellere spille i teltene, hvor der er mere stemning. Orange Scene er for langt væk. Jeg kan godt lide at have publikum tæt på, lyder det fra reggaestjernen.

Tv-vært Ibi Støving:

- Jeg bliver nødt til at sige Harry Styles. Jeg ved godt, at det er megapoppet. Men jeg synes sateme, at han skriver nogle fede sange. Og så synes jeg, at han er et utroligt ydmygt menneske - ikke nogen nykker og meget taknemmelig. Det kan jeg godt lide, siger tv-værten om det britiske popikon.

Podcastvært Claus Elming:

- Der er nogle verdensklassebands, som man altid har lyst til at se, og som man altid håber på, at Roskilde eller nogle af de andre festivaler tager til sig. Det kunne være fedt at få Metallica til at komme og blæse en koncert af, lyder det fra Claus Elming.

Skuespiller Lærke Winther:

- Det er et svært spørgsmål ... Men så ville jeg gerne have, at Prince kommer tilbage. Jeg har engang været til den fantastiske koncert her på Roskilde (i 2010, red.). Jeg bliver ved med at savne ham, siger skuespillerinden, der til efteråret kan ses i efterfølgeren til biografbaskeren "Jagtsæson".

Komiker Natasha Brock:

- Lewis Capaldi, når han får det godt igen. Det kunne være skønt, siger hun om den skotske sanger, som for nylig har aflyst flere koncerter af helbredsmæssige årsager.

Roskilde Festival 2024 løber efter planen af stablen fra 29. juni til 6. juli.

/ritzau/

København, 26/05/2024 - 09:21

Kongehuset markerer kong Frederiks fødselsdag med nyt billede

Kong Frederik fylder 56 år søndag den 26. maj. Det er hans første fødselsdag, efter at han er blevet regent.

Kongehuset har søndag offentliggjort et nyt billede af kong Frederik, i forbindelse med at han fylder 56 år.

Det sker på kongehusets hjemmeside.

Her er der i dagens anledning også oprettet en såkaldt digital gratulationsliste, hvor det er muligt at skrive en fødselsdagshilsen til kongen.

Fejringen søndag ser lidt anderledes ud, end den tidligere har gjort for kong Frederik. Det er nemlig hans første fødselsdag som regent, siden han overtog rollen efter dronning Margrete i januar.

Fødselsdagen markeres klokken 12 på Amalienborg, hvor kong Frederik og kongefamilien vil vise sig på balkonen på Frederik VIII's Palæ.

Traditionen med at vinke fra balkonen er en, som han fører videre fra sin mor, dronning Margrete.

På Amalienborg Slotsplads kan de fremmødte fejre kongen med fællessang, når Den Kongelige Livgarden spiller "I dag er det kongens fødselsdag".

Den Kongelige Livgarde vil, som traditionen byder på regentens fødselsdag, have røde gallauniformer på, som bruges ved særlige lejligheder.

På vejen gennem byen spiller Livgarden en række af de kongelige marcher.

Koncerten sluttes af med "Kronprins Frederiks Honnørmarch", da der endnu ikke er lavet en ny march i anledningen af hans nye titel som konge.

Resten af dagen fejres under private former, oplyser kongehuset.

Kong Frederik tog mandag hul på fejringen af sin fødselsdag med det årlige motionsløb Royal Run.

Løbet havde sin debut i 2018, i forbindelse med at kongen fyldte 50 år.

Det er blevet afholdt hvert år siden debuten med undtagelse af 2020, som blev aflyst på grund af coronapandemien.

I 2018 var der 70.938 tilmeldte, og i år blev rekorden sat med mere end 95.000 tilmeldte.

Kongen deltog selv i tre af løbene i tre forskellige værtsbyer på dagen.

Ligesom fødselsdagen er kong Frederiks første som regent, var deltagelsen i motionsløbet det samme. Her føltes det dog ikke så anderledes for kongen som de tidligere år.

- Det er ligesom at løbe som kronprins. Jeg har fået et nyt karosseri, men motoren er den samme, lød det med et glimt i øjet fra kongen, da han kom i mål på sin sidste rute.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/05/2024 - 08:59

Kongehuset markerer kong Frederiks fødselsdag med nyt billede

Kong Frederik fylder 56 år søndag den 26. maj. Det er hans første fødselsdag, efter at han er blevet regent.

Kongehuset har søndag offentliggjort et nyt billede af kong Frederik, i forbindelse med at han fylder 56 år.

Det sker på kongehusets hjemmeside.

Det er kongens første fødselsdag, efter at han blev udnævnt som regent den 14. januar.

På kongehusets hjemmeside er der i dagens anledning også oprettet en såkaldt digital gratulationsliste. Her er det muligt for alle at skrive en fødselsdagshilsen til kongen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/05/2024 - 10:00

FAKTA: Hvad er bladlus?

* Bladlus er insekter, som typisk er en-tre centimeter lange. De suger saften fra planter. De kan overføre forskellige virussygdomme mellem planterne og via deres afføring give svampevækst til planterne.

* Lusene føder i et stort antal. En enkelt hun kan føde 40-100 unger i løbet af sin livstid på op til tre uger. Derfor dannes der hurtigt store kolonier på planterne.

* Der findes flere arter af bladlus, som kan angribe planter. Typisk er det nogle få arter, som dominerer. Agurkbladlus, ferskenbladlus, stribet kartoffelbladlus og kartoffelbladlus. Alt efter arten kan bladlus være lige fra gullige til grønlige, brune og sorte.

Kilde: Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 26/05/2024 - 10:00

Bladlusene kommer: Sådan forsvarer du planterne mod dem

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Juni måned byder på en hovedpine for haveejerne. Bladlusene gør nemlig deres indtog, men du skal ikke gå i panik, lyder det fra ekspert.

På denne tid af året stifter mange bekendtskab med bladlus, som sætter sig i store kolonier på havens planter.

Nogle haveejere går i panik, men det er der slet ingen grund til, lyder det fra Louise Møller, der er faglig redaktør hos Haveselskabet.

- Det kan se voldsomt ud, når alle bladlusene sidder i toppen af planten. Men slå koldt vand i blodet, og spul dem med vand, fortæller hun.

- Så mister de deres evne til at formere sig så hurtigt, da mange af dem vil falde til jorden og have svært ved at finde tilbage igen.

Ifølge Louise Møller vil bladlusene kunne være et problem for haveejere det meste af juni måned.

Her har bladlusenes naturlige fjender som mariehøns og guldøjelarver nemlig ikke formeret sig tilstrækkeligt til at kunne holde bestanden nede. Det har de først sidst på måneden.

Derfor anbefaler hun, at du selv bekæmper planteplagen indtil da.

- Spul med vand hver dag i tre til fire dage. Så får du taget mange af dem. Og dem, der er tilbage, skal naturen nok selv sørge for at bekæmpe, siger hun.

Bladlusene dræber ikke de planter, som de sætter sig på, men det kan stadig være hårdt for planten, lyder det fra Hans Christian Kristensen, der er gartner hos Lundhede Planteskole i Herning.

- Bladlus suger plantesaft fra planterne. Hver gang lusene suger, laver de et lille hul i bladet eller stænglen, som får skud og blade til at krølle sammen som en reaktion på at ville hele. Saften, som suges ud, skulle jo have været brugt af planten på at vokse videre. Alt dette sætter planten meget tilbage, siger han og tilføjer:

- Samtidig er lusenes afføring meget sukkerholdig. Den bliver udskilt på bladene. Den sukkerholdige afføring giver grobund for svampesygdomme, som trives i dette miljø. Så set fra plantens synspunkt, så er bladlus ikke et sjovt skadedyr.

Ifølge Hans Christian Kristensen kan der komme lus i de fleste planter, alt efter hvordan planten har det, hvordan miljøet og vejret er, og hvordan man holder haven.

- Holder man planterne i den bedste kondition med vand og lidt gødning, så er det ikke et problem at have lidt bladlus, men det kan gå meget hurtigt med, at de formerer sig, hvis vejret er lunt, og der ikke er naturlige rovdyr til stede, siger han.

- Lus i roser er meget normalt, og det er tit der, at de fleste haveejere har problemer. Vi ser flere lus i ligusterhække, efterhånden som vi får en varmere og varmere sommer. Lus i bøg er også meget normalt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek