Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 11/04/2024 - 10:00

Birkesaft og livlige gedder: Foråret byder på skønne naturoplevelser

En forårstur i skoven eller ud til nogle af Danmarks fantastiske kyster kan vende selv den sureste mund. Få inspiration til, hvad du skal opleve netop nu.

Eva Seider/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Frisk forårsvind, flotte farver og grønne blade, som springer ud.

Det er med andre ord på tide at få banket noget rust af vinterkroppen og komme ud og opleve den smukke danske natur.

Hvis du ikke ved, hvor du skal starte, får du her fem forslag fra to naturkendere.

1. Tap birkesaft.

I foråret kommer der mere saft i birketræerne, som den danske natur huser mange af.

Derfor er det nu, du skal slå til, hvis du vil smage den søde birkesaft. Det anbefaler Anne-Kristine Sverdrup, der er seniorspecialist hos WWF Verdensnaturfonden.

- Tap noget saft ned i en flaske, og tag det med hjem til køleskabet. Det smager bedst, hvis det er lidt afkølet, siger seniorspecialisten.

Du tapper saften ved at skære en gren på halvanden til to centimeters tykkelse af birketræet. Vælg en gren, som sidder tæt på stammen.

Stik så det stykke af grenen, der sidder tilbage på træet, ned i en flaske, og lad saften dryppe ud.

2. Oplev livlige gedder.

Det er ikke for sjov, når gedderne går på lavt vand i april for at parre sig. Derfor kan det være en sjov oplevelse at tage ud at se, lyder det fra Anne-Kristine Sverdrup.

- Du kan finde dem ude i kanten af søerne, som står i forbindelse til større vandløb, siger hun.

Senere på foråret kan du opleve parringssæsonen for ørrederne, og det går ifølge Anne-Kristine Sverdrup endnu mere vildt for sig.

- Ørrederne ligger i gydebanken og nærmest flytter med stenene. Du finder fiskene ude i de store vandløb ved vandløbsspidserne, siger hun.

3. Led efter frøer.

Fra vandløb til vandhuller. Her er der også rig mulighed for at finde masser af dyreliv i foråret, lyder det fra naturvejleder hos Aage Jensen Naturfond Niels Lisborg.

- Den grønne frø begynder at kvække i maj måned. Der er virkelig gang i den, og du kan høre den på stor afstand, siger naturvejlederen.

Frøen er sky, så du skal passe på med ikke at skræmme den væk ved at larme for meget.

Begiver du dig ud allerede i april, kan du ifølge Niels Lisborg finde den brune frø, som dog ikke kvækker lige så meget som den grønne.

4. Saml og lav tangchips.

Bliver du lækkersulten på dine forårsudflugter, kan du lave blæretangschips.

- Foråret og sensommeren er det bedste tidspunkt til at samle tangen, og du kan gøre det over hele kysten, fortæller Niels Lisborg.

Du skal ikke spise det tang, som allerede er skyllet op på stranden. Saml i stedet det friske i vandet.

Skyl tangen, og blanchér det i kogende vand. Så går tangen fra at være brun til at få en smuk grøn farve ifølge naturvejlederen.

Pensl den med olie på en bageplade, og sæt den i ovnen på 120 grader i cirka 35 minutter, eller indtil den er sprød.

Så har du gode blæretangschips.

5. Find snoge og hugorme.

En solrig dag i april er et rigtig godt tidspunkt at spotte Danmarks to slanger, snogen og hugormen.

Her kommer de nemlig op fra deres underjordiske dvale, fortæller Anne-Kristine Sverdrup.

- Du finder dem oftest på tørre, åbne arealer. Her kravler de op og lægger sig på sten for at blive varmet af solen, siger hun.

Husk, at hugormen er giftig, men den bider kun, hvis den føler sig truet.

/ritzau fokus/

København, 14/07/2024 - 08:00

BLÅ BOG: Ankerstjerne

* Bag kunstnernavnet Ankerstjerne gemmer der sig det borgerlige navn Lars Ankerstjerne Christensen.

* Han debuterede i 2007 under pseudonymet Jinks med singlen "One Night" fra soundtracket til ungdomsfilmen "Rich Kids".

* Han har især udmærket sig som producer. I 2013, 2014 og 2015 var Ankerstjerne den mest afspillede komponist i Danmark. Han har blandt andet skrevet nogle af Rasmus Seebachs og Burhan G's største hits.

* Ankerstjerne var dommer i 12. og 13. sæson af "X Factor" i 2019 og 2020.

* Privat danner han par med skuespillere Lise Koefoed, som han har to døtre med.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/07/2024 - 08:00

Dansk hitmager brændte ud: Nu er han tilbage efter otte års pause

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

For otte år siden brændte sanger Ankerstjerne fuldstændig ud. Han trak sig tilbage som liveperformer, men i år er han tilbage med koncerter på flere festivaler.

Sanger, rapper, sangskriver, producer, tidligere X Factor-dommer.

Ankerstjerne har mange titler.

En, han aldrig troede, at han skulle tage på sig igen, var liveperformer.

Men nu, otte år efter sin sidste festivalkoncert, er han i den grad vendt tilbage til rampelyset og scenen.

- Egentlig var det slut. Jeg var ikke ude og annoncere det. Men jeg havde tænkt, at det var et overstået kapitel, siger Ankerstjerne.

- Jeg tænkte, at jeg bare skulle være sådan en studierotte, der kunne gemme sig lidt væk og fokusere på at skrive.

Men snart optræder han til Fredagsrock på Plænen i Tivoli og senere på årets Smukfest.

Ankerstjerne har allerede lagt vejen forbi flere festivaler i år, blandt andet Jelling Festival, Skvulp Festival i Holbæk og Nibe Festival.

- Det er en kæmpe fest. Og jeg kan se, at alle de der store hits fra før i tiden lever endnu. Der er stadig fællessang på samme måde som for otte år siden, siger han.

Han nævner blandt andet 2011-hittet "Tag hvad du vil" og hans nyeste sang, "Børn af Natten (Hola Bonita)", der i øjeblikket ligger nummer fem på hitlisterne i Danmark.

- Det er, som om at jeg bare er blevet trukket tilbage på en eller anden måde, som også er lidt smuk. Da jeg gik på scenen for nylig, tænkte jeg: "Jeg kan slet ikke huske, hvorfor jeg ikke ville det her mere", siger Ankerstjerne.

Men han kan faktisk godt huske, hvorfor han stoppede med at optræde.

- Det brændte fuldstændig ned for mig, fortæller han.

- Jeg levede et liv, hvor jeg spillede torsdag, fredag og lørdag. Ofte havde jeg flere shows om dagen, og samtidig festede jeg helt vildt meget.

Når han ikke var ude at spille koncerter, sad han i studiet og skrev nye sange. Både til sig selv, men også til Rasmus Seebach og Burhan G.

- Det var ikke den mest holdbare livsstil, jeg havde gang i dengang, siger Ankerstjerne og tilføjer:

- Jeg havde heller ikke en manager. Jeg forhandlede mine egne kontrakter og svarede på e-mails. Så når jeg stod på scenen, tænkte jeg ofte på arrangøren eller noget økonomi i stedet for at fokusere på publikum.

Til sidst knækkede filmen, og efter en festivalkoncert i 2016 trak Ankerstjerne sig tilbage.

- På et tidspunkt kunne jeg slet ikke mærke noget som helst længere. Men jeg havde det i hvert fald ikke sjovt - så langt kunne jeg komme i regnestykket, siger han og fortsætter:

- Så gik jeg af scenen, og jeg kom aldrig derop igen.

Sådan har det været indtil sidste år, hvor idéen om at vende tilbage som liveperformer kulminerede med en udsolgt koncert i Store Vega i København.

- Jeg kunne se på Spotify og andre streamingtjenester, at folk stadig lyttede til min musik, så da jeg holdt koncerten (i Store Vega, red.), var det, fordi jeg syntes, at det var fair over for dem. Det var deres fest, og jeg var der bare. Sådan havde jeg det, indtil jeg stod på scenen, fortæller den 39-årige sangskriver.

- Da jeg så stod der, var det ægte fedt. Der var et eller andet, der pludselig tændte sig i mig igen. Jeg blev skideforelsket i det, mens jeg stod der.

Det at være væk fra rampelyset har ændret Ankerstjerne. Nu er han mere taknemmelig, når han står på scenen, og så er han blevet mere struktureret.

- Jeg har også fået en større lyst til at tage det seriøst. Og så er jeg helt klart mere glad. Jeg er mere glad end nogensinde før, siger han.

I den otte år lange pause er Ankerstjerne blevet far to gange. Sammen med sin kæreste, skuespilleren Lise Koefoed, har han to døtre - Leona på fem år og Roxie på tre.

- Mine børn er helt oppe at køre over musik, og de optræder og synger supermeget, siger han.

Døtrene er også meget interesserede i deres fars musik.

- Lige for tiden synger min ældste datter den der "Tusind farver" med Rasmus Seebach, og det er jo min sang.

- De er også begyndt på forhånd at spørge: "Er det din sang?". Bare for at få det afklaret, fortæller Ankerstjerne og griner.

Når Ankerstjerne spiller i Tivoli til Fredagsrock den 19. juli, skal hans døtre også med ind og se ham.

- Jeg prøver bare at give dem så mange wow-oplevelser, som de forhåbentligt kan huske. De var også med inde og se en masse prøver, da jeg arbejdede på "Askepot". Det var fedt at kunne vise dem det - også fordi det er et eventyr, siger han.

I foråret havde "Askepot - The Musical" premiere i Tivolis koncertsal. Her var det Ankerstjerne, der havde skrevet sangene sammen med blandt andre Rasmus Seebach.

- Da Seebach ringede, synes jeg, at det lød som et fedt arbejde, fordi jeg vidste, at jeg skulle lave det med ham, som jeg elsker og har arbejdet med i 100 år. Vi har det altid sjovt, siger Ankerstjerne.

I to år var musicalen hans hovedfokus.

- Vi blev virkelig forelskede i det, og vi tog det virkelig alvorligt. Vi rejste til London for at tage til West End og se musicals, fortæller han.

Dengang var det uvant territorie, men Ankerstjerne drømmer om at arbejde mere i den genre.

- Jeg har en lang liste med ting, som jeg ikke har sat flueben ved endnu, siger han og tilføjer:

- Jeg vil gerne skrive større historier - enten som teater, serier eller film.

Han har allerede været med til skrive flere tv-serier, blandt andet en til streamingtjenesten HBO, men den blev dog aldrig sat i produktion.

- Mine tekster er jo lidt små historier. Der er ofte en eller anden form for begyndelse, midte og ende. Så jeg vil gerne gøre det stort og fortælle en større historie - eller i hvert fald være med til det, siger han.

Ankerstjerne spiller til Fredagsrock i Tivoli 19. juli.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 13/07/2024 - 10:00

FAKTA: Hvorfor lige tre døgn?

* Anbefalingen om at kunne klare sig i tre døgn i krisesituationer er udarbejdet af Beredskabsstyrelsen i samarbejde med en række myndigheder.

* I alvorlige tilfælde kan det ikke udelukkes, at der vil opstå situationer, hvor myndighederne ikke er i stand til at hjælpe alle borgere med det samme og på én gang.

* Hvis man kan klare sig selv i tre døgn, giver det mulighed for, at myndighederne kan fokusere kræfterne, hvor behovet er størst.

Kilde: Beredskabsstyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 13/07/2024 - 10:00

Tre døgn uden strøm: Undgå at mobilen og powerbanken løber tør

Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Med det rigtige forarbejde kan du have elforsyning nok til tre dage, sådan som beredskabsmyndighederne har opfordret til.

Hvis du ikke har strøm de næste tre døgn, vil det så betyde et farvel til mobiltelefonen, når den løber tør, og et famlende mørkt hjem, når solen er gået ned?

Du skal kunne klare dig selv i tre døgn, lød meldingen fra beredskabsmyndighederne pludselig i juni. Truslen kan være alt fra voldsomme vejrhændelser til omfattende cyberangreb.

Fælles for de potentielle krisesituationer er, at de kræver lidt forarbejde - ud over dåsemad og toiletpapir - hvis du stadig skal have adgang til strøm. Og det kan alle gøre, fortæller Jesper Sandberg, som er konsulent hos Tekniq Arbejdsgiverne.

- Med nogle få hundredkronesedler eller tusind kan man købe en lille benzingenerator, som er en lille benzinmotor, som trækker en strømgenerator, der kan levere en forsyning på 230 volt - som er det, vi kender fra en almindelig enfaset stikkontakt, siger Jesper Sandberg og fortsætter:

- Den kan man bruge til at lade mobiltelefonen op, tænde lys, lade computeren og powerbanken op og drive en lille radio, så man kan høre FM-signaler i en krisesituation.

En lidt større generator vil potentielt også kunne bruges til at koge vand i en elkedel. Men som udgangspunkt er de bedst egnet til formål, der kræver lav effekt som opladning.

Når generatoren skal tages i brug, skal du tænke lidt over placeringen.

- Den må ikke stå i kælderen, når du bruger den. Du er nødt til at tage den ud i det fri, så du ikke forgifter dig selv, siger konsulenten.

Du kan dog også sagtens klare dig med et mindre setup, hvis du ikke vil "stå og fedte med at starte en generator ved at hive i en snor som med en gammel plæneklipper", som Jesper Sandberg udtrykker det.

- Så er en opladt powerbank et supergodt alternativ, den kan godt holde dig kørende i tre døgn til at oplade det mest nødvendige, siger han.

Vil du have muligheden for at fylde lidt på undervejs, kan du tænke i alternativer som et lille solcellepanel. De fås i små smarte sammenfoldelige udgaver.

Du kunne også være en lygte eller radio med håndsving for at nedsætte afhængigheden af strøm.

Der er lidt mere at tage af, hvis du hører til dem, der allerede har en kæmpestor powerbank holdende i garagen. En del nyere elbiler har nemlig den indbyggede funktion, at du ikke bare kan lade på batteriet, men også trække strøm ud igen.

Og det kan du få stor glæde i en krisesituation, fortæller Søren W. Rasmussen, som er bilteknisk redaktør hos medlemsmagasinet Motor, som udgives af bilejernes interesseorganisation, FDM.

- Man trækker strøm ud af bilen ved at sætte en adapter i ladestikket. De fleste elbiler, der har den mulighed, bliver solgt med en adapter. Ellers kan du tilkøbe en, men det er kun fabrikkens egen, der virker, forklarer han.

Med adapteren i ladestikket kan du oplade mobiltelefonen eller powerbanken. Men den har også effekt nok til at koge vand i en elkedel til kaffen.

- Vi har set eksempler, hvor man har koblet en elektrisk grill til, så man kan lave mad med strøm fra grillen. Det kan man bruge, hvis det værst tænkelige sker, hvor al strøm og forsyning bryder sammen, siger Søren W. Rasmussen.

Du kan ikke holde hele huset kørende på elbilens batteri, men hvis du bruger det til "need to have" og ikke "nice to have", burde du fint kunne være forsynet med strøm i tre døgn, vurderer han.

- At preppe går i den sammenhæng ud på at købe adapteren, prøve den og finde ud af, hvordan den virker. Så når situationen opstår, ved man, hvor adapteren er, hvordan den virker, og man kender dens muligheder og begrænsninger, siger Søren W. Rasmussen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek