Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 01/04/2023 - 10:00

Sådan skriver du en vellykket festsang

Glæd dine nære og kære med en hjemmelavet gave, der kan synges til forårets og sommerens sammenkomster.

Bjørn Khler/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Niecen skal konfirmeres, og du er ikke den store taler. Så hvorfor ikke springe ud som rimsmed?

To professionelle af slagsen giver her deres bedste fif til, hvordan du kreerer en gedigen lejlighedssang.

1) Vælg simple toner.

Allerførst skal du finde en melodi, der er nem at gå til, lyder det fra Eva Flinker, som har 25 års erfaring med at forfatte personlige festsange.

- Brug børnesange, som alle kender. De fungerer godt som fællessange, fordi der ikke er den mindste tvivl hos gæsterne om, hvordan de skal synges, siger hun.

Ifølge tekstforfatter Merete Stoltze Møller, der ligesom Eva Flinker skriver sange på bestilling, bør du også undgå numre med omkvæd.

- Det er sådan med mange melodier med omkvæd, at folk tror, de kender dem, men faktisk kender de kun omkvædene og ikke versene, siger hun og fortsætter:

- Selv en melodi som "Kald det kærlighed", som er blevet spillet utallige gange, og hvor alle kan omkvædet, kan du risikere, at du når til verset og tænker: "Hvordan er det nu lige, det er?"

2) Lav en stikordsliste.

Med melodien på plads kan du kaste dig over teksten.

Eva Flinker opfordrer dig til at lave varieret og organiseret liste med stikord om sangens hovedperson. Listen kan rumme karakteregenskaber, interesser og sjove anekdoter.

- For mig er det vigtigt at lave et grundigt forarbejde, hvor der stilles uddybende spørgsmål til de allerede skrevne stikord, for at alle de vigtige detaljer kommer med, fortæller hun.

Husk også at få med, hvilket forhold I har til hinanden, og hvad personen betyder for dig.

3) Syng dig gennem takterne.

Når listen er færdig, er du klar til at sætte tekst og toner sammen. Her hjælper du dig selv godt på vej ved at få styr på takterne, fastslår Merete Stoltze Møller.

- En stavelse i et ord svarer til en takt i musikken. Tæl derfor, hvor mange takter der er i den musik, du har valgt, og noter, hvor rimene er.

Nu handler det om at kreere sætninger, der matcher rytmen i den oprindelige tekst. Sørg for hele tiden at synge det, som du skriver. På den måde kan du nemmere høre, hvis der er noget, der ikke passer.

Så snart du har et udkast på plads, råder Merete Stoltze Møller dig til at præsentere det for en, du kender.

- Det kan være meget godt at få en anden til at synge sangen, og det skal være en, der ærligt vil sige, hvis der er steder, som ikke fungerer, siger hun.

3) Drop ironien.

En lejlighedssang gerne må gerne være festlig og humoristisk, men først og fremmest skal den være kærlig, mener Eva Flinker.

- Det skal være en gave og må ikke gøre nogen kede af det. Vi er enormt ironiske i Danmark, men ironi skal man passe på med i lejlighedssange.

- Du må gerne være selvironisk, men du skal ikke være ironisk på andres bekostning, siger hun.

Samme toner kommer fra Merete Stoltze Møller.

- Det er en gave og tradition, som man kommer med til konfirmanden eller sølvbryllupsparret, siger hun og fortsætter:

- Man kan faktisk ende med at have en hel familiehistorie liggende, hvis man gemmer de her sange.

/ritzau fokus/

København, 19/03/2024 - 08:00

Peter Qvortrup Geisling: Enormt glad for modspil

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Tv-læge Peter Qvortrup Geislings datter skal konfirmeres. Selv om han selv er darwinist, glæder han sig over, at datteren oplever andre syn på livet.

Tv-læge Peter Qvortrup Geisling er kendt for sin videnskabelige tilgang til livet og har i mange år vejledt danskerne i folkesundheden.

Måske af den grund havde han ikke regnet med, at datteren Merle ville konfirmeres.

Men det skal den 13-årige Merle, som tv-lægen har sammen med veninden Christina Maria Meldola, i slutningen af april.

- Lige pludselig så ville hun konfirmeres. Der mødte vi bare en folkekirke i verdensklasse. Hun skulle egentlig havde været til konfirmationsforberedelse allerede i september, men begyndte først for halvanden måned siden. Der er en enorm fleksibilitet, siger han.

Peter Qvortrup Geisling, der betegner sig selv som darwinist, kan se på datteren, at hun suger ny viden og indtryk til sig.

- Jeg synes selv, at det er dejligt at møde mennesker, der ikke mener det samme som mig. Livet handler om at omgive sig med mennesker, der er klogere end en selv. Det er det, det hele handler om, siger Peter Qvortrup Geisling.

Og tv-lægen, der er kendt fra værtstjansen på DR-podcasten "Lægens bord", synes, det er dejligt, at datteren bliver eksponeret for et andet syn på livet.

- Jeg er enormt glad for, at hun får det modspil og mærker rummeligheden i kirken, siger han og tilføjer, at hun kommer i en kirke, hvor bænkene er skiftet ud med sofaer, og kirkerummet er pyntet med en lilla Jesus-figur, led-lys og en bar.

- Kirken kan være så anderledes. Det er fedt, at kirken kan være så rummelig, siger han videre.

Både far og datter glæder sig til konfirmationen, der skal holdes på en restaurant. Selve festen skyder hun dog til et senere tidspunkt, så alle klassekammeraterne kan komme med.

- Så det bliver en meget ung konfirmation med 20 til 25 af hendes klassekammerater, siger han

Men inden konfirmationen, hvor datteren Merle skal sige trosbekendelsen og fadervor i kirken, har hun også skulle døbes.

- Det skal man jo først, smiler Peter Qvortrup Geisling.

Privat danner tv-lægen par med Lise Abildgaard. Parret mødte hinanden under en ferie i Skagen.

/ritzau/

Læs Mere >>

Windsor, 19/03/2024 - 04:49

Medie: Prinsesse Kate fanget på video ved marked i Windsor

Hollie Adams/Reuters

Spekulationer om prinsesse Kates helbred har fyldt på de sociale medier de seneste uger.

Den britiske prinsesse Kate er ifølge en video offentliggjort på den britiske tabloidavis The Suns hjemmeside mandag blevet set på et lokalt marked i Windsor.

Videoen er blevet filmet af en privatperson og sendt til The Sun.

Det har umiddelbart ikke været muligt for Ritzau at verificere, at videoen både er ægte, og at den er ny.

Den 42-årige prinsesse og hustru til prins William gennemgik i januar en planlagt maveoperation. Dengang lød det, at hun ville vende tilbage til sine pligter efter påske.

Siden juledag er hun ifølge nyhedsbureauet Reuters ikke blevet set i offentligheden - med undtagelse af nogle få slørede billeder.

Den 10. marts blev der af Kensington Palace lagt et billede af Kate og hendes tre børn på Instagram.

En række nyhedsbureauer trak dagen efter billedet tilbage, da de vurderede, at billede var blevet manipuleret.

Og de seneste uger har spekulationer og rygter om prinsessens helbred fyldt på de sociale medier, skriver Reuters.

Dagen efter instagramopslaget kommenterede prinsesse Kate selv billedet i et opslag på det sociale medie X. Her forklarede hun, at hun er amatørfotograf, og at hun af og til redigerer billeder.

Desuden beklagede hun "enhver forvirring, som fotografiet måtte have forårsaget".

Ifølge Reuters og et andet nyhedsbureau, franske AFP, viser videoen fra The Sun en smilende og afslappet klædt Kate, der går og bærer indkøbsposer sammen med sin mand.

Ifølge Reuters ser prinsessen i videoen sund og rask ud.

Det royale par har ikke kommenteret videoen, mens Kate talsperson siger ifølge Reuters, at prinsessen er ved at komme sig ovenpå operationen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 19/03/2024 - 08:00

FAKTA: Så mange gætter rigtigt

* Lidt over 75 procent af skattepligtige borgere står til at få penge tilbage, mens lidt under 25 procent skal betale restskat.

* 0,4 procent af borgere har ramt plet med et resultat på 0 kroner.

* Det er de 60-69-årige, som hyppigst skal betale restskat.

Kilde: analyse foretaget af Skatteguiden. Tallene er et øjebliksbillede fra 11. marts 2024. De vil muligvis ændre sig, i takt med at flere indberetter deres fradrag.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 19/03/2024 - 08:00

Se om du bør skyde over eller under på næste forskudsopgørelse

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Om du skal sætte din indkomst lidt højere eller lavere end forventet på forskudsopgørelsen, afhænger af din løn, lyder det fra ekspert.

Pulsen stiger, i takt med at du nærmer dig adgang til årsopgørelsen. På den anden side bliver det nemlig afsløret, om du bliver mødt med et rødt eller grønt tal.

Det kan være svært at ramme lige i nåleøjet med sin forskudsopgørelse. Og hvis du igen og igen oplever, at du skal have penge op ad lommen, kan det være, du skyder ved siden af med din indkomst.

Et af de spørgsmål, som virksomheden Skatteguiden ofte får, er, om man skal sætte sit indkomstbeløb højere eller lavere for en sikkerheds skyld.

Skatteguiden er en app, hvor man blandt andet kan få et estimat af sin årsopgørelse, inden den bliver frigivet.

Ifølge jurist i Skatteguiden Kristoffer S. Olesen er der dog god grund til forvirringen - svaret er nemlig ikke entydigt, men afhænger af din indtægt.

- Ligger du i indkomstgruppen mellem 50.000 og 423.000 i 2024, er det bedre at sætte tallet lidt lavere end højere, siger Kristoffer S. Olesen.

Det skyldes beskæftigelsesfradraget, som beregnes ud fra din lønindkomst. Jo højere din løn er, jo højere er beskæftigelsesfradraget.

- Hvis du på din forskudsopgørelse siger, at du forventer at tjene 300.000 kroner, men du virkeligheden kun kommer til at tjene 250.000, så har du faktisk fået glæde af et for højt beskæftigelsesfradrag i løbet af året. Og det skal du jo så betale tilbage.

Ligger du på topskattegrænsen, så sæt i stedet din forventede indkomst lidt højere. Det skyldes, at du kan komme i klemme med de 15 procent i ekstra skat, som du kan ende med at skulle betale.

- Har du sagt til din forskudsopgørelse, at du forventer at tjene 500.000 kroner, så laver Skat beregningen ud fra, at du ikke skal betale de 15 procent og tager højde for det resten af året, siger Kristoffer S. Olesen.

- Men tjener du over topskattegrænsen, så er der lige pludselig penge, som du skal betale ekstra 15 procent skat af. Og har du ikke fortalt det til beregneren, har den ikke taget højde for det i løbet af året.

Ifølge Skattestyrelsen fik godt 3,8 millioner borgere udbetalt i alt omkring 25,5 milliarder kroner i overskydende skat sidste år.

Det er godt 6650 kroner per borger. Godt og vel 800.000 endte med at skulle betale 6,4 milliarder retur i restskat.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek