Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

16/06/2023 - 08:00

Forbered dit barn på økonomisk at flyve fra reden

Du kan hjælpe og guide som forælder, når dit barn skal flytte hjemmefra og have tjek på økonomien. Hav styr på budget og forsikringer, lyder et par af rådene.

Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Der kan være mange ting at tage stilling til, når dit barn skal flyve fra reden og have styr på økonomien.

Faktisk spiller du som forælder en stor rolle. Det siger Christian Heebøll Hammer, der er analysechef hos Finans Danmark.

- I tidligere analyser har vi for eksempel spurgt de unge om, hvor de har lært om privatøkonomi. Der er det hyppigste svar forældrene.

- Så meget af arbejdet med at hjælpe de unge til selv at kunne styre deres økonomi starter, flere år før de flytter hjemmefra

Det vil også være en god idé at hjælpe med at lægge et fornuftigt budget med en rimelig buffer til uforudsete udgifter, råder analysechefen.

- Sig til den unge: Okay, du skal flytte hjemmefra. Der vil dels være nogle engangsudgifter til flytning, og så er der det månedlige budget med faste og variable udgifter. Der bør man være meget realistisk og have det hele på bordet fra starten, siger han.

Efter at den unge er flyttet hjemmefra, er det også en god idé at hjælpe den unge til at genbesøge budgettet med jævne mellemrum og tjekke, om der er balance.

Dels kan der være udgifter, man har undervurderet eller glemt, men det kan også være, at nogle poster er blevet dyrere.

Derudover er det ifølge Christian Heebøll Hammer en god idé, at der i årene før, den unge flytter hjemmefra, opbygges en opsparing, der netop kan bruges i tilfælde af ubalance eller uforudsete udgifter. Det kan for eksempel være en børneopsparing.

Det kan også være, at dit barn på et tidspunkt har brug for at låne penge. Her kan du med fordel gå ind med råd og vejledning. Og så længe dit barns budget rækker til det, giver det tit god mening, siger analysechefen.

- Man kan dels tage en dialog med sit barn om, hvorvidt lånet går til et fornuftigt formål, og om den unge forstår, hvad det indebærer at optage lånet. Er det tilfældet, bør man hjælpe den unge med at undersøge markedet og få en forståelse for, hvor meget der skal betales månedligt i rente og afdrag, siger han.

Når dit barn flytter i eget hjem, kan det også med fordel lave en budgetkonto med faste betalinger, der tilmeldes automatisk betaling.

Det anbefaler specialkonsulent i finansielt forbrug Louise Skjødsholm hos Rådtilpenge.dk under Finanstilsynet.

- Tag en snak om, at det er en hjælp, at man lader betalingerne køre og undgår at misse regninger, så man ikke får kedelige rykkergebyrer, siger Louise Skjødsholm, der også anbefaler, at I lægger et budget med en buffer.

Hun råder også til, at der er styr på indbo- og ulykkesforsikringen, hvis barnet ikke er dækket af din forsikring.

- Mange unge tænker, at de ikke har noget af værdi, og at forsikringerne ikke er vigtige. Men det er dyrt, hvis man skal erstatte sin computer og cykel. Man kan også komme til at gøre skade på andre, siger hun.

Som forælder kan du videregive sparetips - for eksempel i form af madplaner, at man skal gå efter tilbud og tjekke priserne på abonnementer og streamingtjenester, men også købe brugte ting.

- Man introducerer den unge til, at man har en lille og stram økonomi, men at man kan gøre mange ting, så det ikke bliver nødvendigt med en kassekredit til møbler for 25.000 kroner, siger hun.

Endelig kan I tage en snak om generelle økonomiske emner såsom risikoen for at havne i RKI - register over dårlige betalere - og hvad man skal holde øje med, når man optager et lån.

Det er for eksempel i forhold til gebyrer og ÅOP. Sidstnævnte er et udtryk for et låns årlige omkostninger i procent.

/ritzau fokus/

København, 02/10/2023 - 12:10

Aura: På forunderlig vis er jeg blevet mor

Oscar Scott Carl/Ritzau Scanpix

Aura er for nylig blevet mor for første gang, og derfor må musikeren flytte en række af sine koncerter for at hellige sig familien.

Musikeren Aura må flytte en række af sine annoncerede koncerter.

Aura blev for nylig mor for første gang. Og derfor er hun nødt til at tænke og leve anderledes og ikke mindst prioritere anderledes for en tid.

Det oplyser hun i et længere opslag på Instagram.

- Som I sikkert allerede ved, har musik altid været den største del af mit liv, og jeres støtte har været ubeskrivelig og uvurderlig for mig. Som I sikkert også ved, er jeg på forunderlig vis blevet mor, og det har åbnet op for en helt ny verden af kærlighed og ansvar, skriver Aura blandt andet.

- På grund af denne særlige og helt naturligt krævende begivenhed i mit liv må jeg med tungt hjerte se mig nødsaget at flytte de fleste af mine koncerter for en kortere periode. Dette har været en ubeskrivelig og ganske svær beslutning. Men det er nødvendigt og vigtigt for mig at måtte have fokus på min lille familie i denne tid.

Aura udgav sidste år albummet "Life of a Rainbow", og det var i anledning af det album, at hun skulle have indledt sin turné i Rønne senere i oktober og sluttet af i slutningen af november i Næstved.

Aura, der bærer det borgerlige navn Maria Louise Joensen, albumdebuterede i 2008 med pladen "Columbine", der indeholdt hits som "I Will Love You Monday" og "Something From Nothing".

Siden har Aura udgivet tre plader, hvoraf det seneste, "Life of a Rainbow", udkom sidste år.

Den 38-årige sangerinde er blevet hædret med flere fornemme priser gennem sit musikalske virke. Blandt andet har hun modtaget flere Danish Music Awards-statuetter. Herunder i kategorien Årets Danske Kvindelige Kunstner og Årets Danske Hit for "Geronimo" tilbage i 2012.

/ritzau/

Læs Mere >>

Paris, 02/10/2023 - 11:32

Nikolaj Coster-Waldau gik catwalk med datteren

Mohammed Badra/Ritzau Scanpix

Den danske verdensstjerne Nikolaj Coster-Waldau har været ansigt for L'Oreal Paris siden 2018. Nu har han fået følgeskab af sin datter Safina Coster-Waldau.

Der var dansk stjernestøv på den røde løber til L'Oreal Paris' show søndag under modeugen i den franske hovedstad.

Game of Thrones-stjernen Nikolaj Coster-Waldau, som siden 2018 har været L'Oreal Paris' globale ansigt inden for hudpleje til mænd, gik på catwalken sammen med sin yngste datter, 19-årige Safina Coster-Waldau.

Sammen fremviste den celebre far-datter-duo næste års forårs- og sommerkollektion.

Det fremgår af en række billeder fra modeshowet.

Det var en sand stjerneparade, der havde indfundet sig på podiet.

Ud over Safina og Nikolaj Coster-Waldau var supermodellen Kendall Jenner, der er en del af Kardashian-klanen, de Oscar-vindende verdensstjerner Helen Mirren og Viola Davis samt skuespillerinderne Andie MacDowell og Eva Longoria på den stjernespækkede catwalk.

Sidste år var Nikolaj Coster-Waldau også på podiet for skønhedsmastodonten. Her akkompagnerede hans hustru, sanger og skuespiller Nukâka Coster-Waldau, den danske superstjerne.

Ud over Safina Coster-Waldau er parret også forældre til 23-årige Filippa Navarana Coster-Waldau.

Hun var også på podiet med sin verdensberømte far i 2021.

Begge Coster-Waldau-døtre er gået i deres forældres fodspor. Både som skuespillere - og nu også som L'Oreal-modeller.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 02/10/2023 - 10:00

FAKTA: Vær godt klædt på inden du booker

* Når du booker hotelophold på en bookingplatform, er der flere ting, du med fordel kan gøre.

* Undersøg, om du indgår en aftale med hotellet eller bookingplatformen. Det har betydning, hvis der opstår problemer, og du vil klage. Hvis bookingsiden for eksempel blot er formidler, skal det tydeligt fremgå, at den ikke er ansvarlig.

* Du kan undersøge, om andre kunder har anmeldt hotellet, og hvor tilfredse de har været.

* Tænk over dine behov, før du søger. Det kan være nemt at lade sig friste af gode tilbud. Derfor bør du overveje, om du for eksempel har brug for et hotel tæt på centrum, en afbestillingsforsikring eller har andre ønsker.

Kilde: forbrug.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 02/10/2023 - 10:00

Sådan bliver du snydt når du booker hotel

Clara Margais/Ritzau Scanpix

Du bør ikke bare gå efter det første og det bedste, når du booker hotelophold via bookingplatforme. Flere hoteller betaler for at ligge højt på listen.

Når du skal bestille din næste rejse til London, Paris eller Rom, bruger du sikkert en af de mange bookingplatforme til at finde et sted at bo.

Men faktisk finder du ikke nødvendigvis det bedste hotel på den måde. For hos mange platforme betaler hoteller for at ligge højere på udvalgslisten.

Det viser en undersøgelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, som har dykket ned i bookingportalernes søgemekanismer.

- Hvis man kigger på de første mange sider på en platform, så har næsten alle hoteller købt et rangeringsboost. Enten permanent eller i en afgrænset periode, hvor man betaler til platformen for at komme højere op på listen, siger souschef Andreas Maaløe Jespersen fra styrelsens forbrugerpolitiske center.

Ifølge analysen fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er hotellernes chance for at valgt blive af kunderne større, jo højere en rangering, de har.

Og det kan være dårligt nyt for forbrugerne.

- Som kunde får man ikke noget ud af, at et hotel har købt sig længere op på listen. Det gør det ikke billigere for kunden, og man får ikke nødvendigvis et bedre hotel, siger Andreas Maaløe Jespersen.

Men bookingportalerne gør også livet lidt lettere som forbruger, fordi de samler diverse udbydere på en overskuelig liste. Så hvis du gerne vil bruge bookingportalerne til at booke dit næste hotelophold, er der flere steder, hvor du kan sætte ind.

Går du op i prisen, kan du sortere listen, så hotellerne rangeres fra lav til høj pris. Dermed får du vist hotellerne efter pris og ikke rangeringsboost.

Derudover kan du forsøge at være så nøjagtig som muligt, når du leder efter et hotel.

For jo mere præcis, du kan være, jo mindre kommer hotellernes forudbetalte rangering til at spille ind.

Derudover kan det være godt givet ud selv at afsøge markedet, forklarer Andreas Maaløe Jespersen.

- Hvis man finder et hotel, man godt kan lide, kan man prøve at undersøge, om det koster mindre andre steder, eller om man kan få et bedre tilbud ved at kontakte hotellet direkte, siger souschefen.

Du har sikkert også mødt udsagn som "book nu" eller "kun tre værelser tilbage" på bookingsider. Men der er sjældent grund til panik.

- Du kan næsten altid finde et bedre eller lige så godt tilbud andre steder. Så man skal ikke føle sig presset til at træffe en hurtig beslutning.

- Der er masser af hoteller, medmindre man skal til en meget lille by og kun vil bo et bestemt sted. Men her kan det bedre betale sig at bruge tid på at finde noget andet end at lade sig presse til at booke noget, siger Andreas Maaløe Jespersen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv