Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

16/06/2023 - 08:00

Forbered dit barn på økonomisk at flyve fra reden

Du kan hjælpe og guide som forælder, når dit barn skal flytte hjemmefra og have tjek på økonomien. Hav styr på budget og forsikringer, lyder et par af rådene.

Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Der kan være mange ting at tage stilling til, når dit barn skal flyve fra reden og have styr på økonomien.

Faktisk spiller du som forælder en stor rolle. Det siger Christian Heebøll Hammer, der er analysechef hos Finans Danmark.

- I tidligere analyser har vi for eksempel spurgt de unge om, hvor de har lært om privatøkonomi. Der er det hyppigste svar forældrene.

- Så meget af arbejdet med at hjælpe de unge til selv at kunne styre deres økonomi starter, flere år før de flytter hjemmefra

Det vil også være en god idé at hjælpe med at lægge et fornuftigt budget med en rimelig buffer til uforudsete udgifter, råder analysechefen.

- Sig til den unge: Okay, du skal flytte hjemmefra. Der vil dels være nogle engangsudgifter til flytning, og så er der det månedlige budget med faste og variable udgifter. Der bør man være meget realistisk og have det hele på bordet fra starten, siger han.

Efter at den unge er flyttet hjemmefra, er det også en god idé at hjælpe den unge til at genbesøge budgettet med jævne mellemrum og tjekke, om der er balance.

Dels kan der være udgifter, man har undervurderet eller glemt, men det kan også være, at nogle poster er blevet dyrere.

Derudover er det ifølge Christian Heebøll Hammer en god idé, at der i årene før, den unge flytter hjemmefra, opbygges en opsparing, der netop kan bruges i tilfælde af ubalance eller uforudsete udgifter. Det kan for eksempel være en børneopsparing.

Det kan også være, at dit barn på et tidspunkt har brug for at låne penge. Her kan du med fordel gå ind med råd og vejledning. Og så længe dit barns budget rækker til det, giver det tit god mening, siger analysechefen.

- Man kan dels tage en dialog med sit barn om, hvorvidt lånet går til et fornuftigt formål, og om den unge forstår, hvad det indebærer at optage lånet. Er det tilfældet, bør man hjælpe den unge med at undersøge markedet og få en forståelse for, hvor meget der skal betales månedligt i rente og afdrag, siger han.

Når dit barn flytter i eget hjem, kan det også med fordel lave en budgetkonto med faste betalinger, der tilmeldes automatisk betaling.

Det anbefaler specialkonsulent i finansielt forbrug Louise Skjødsholm hos Rådtilpenge.dk under Finanstilsynet.

- Tag en snak om, at det er en hjælp, at man lader betalingerne køre og undgår at misse regninger, så man ikke får kedelige rykkergebyrer, siger Louise Skjødsholm, der også anbefaler, at I lægger et budget med en buffer.

Hun råder også til, at der er styr på indbo- og ulykkesforsikringen, hvis barnet ikke er dækket af din forsikring.

- Mange unge tænker, at de ikke har noget af værdi, og at forsikringerne ikke er vigtige. Men det er dyrt, hvis man skal erstatte sin computer og cykel. Man kan også komme til at gøre skade på andre, siger hun.

Som forælder kan du videregive sparetips - for eksempel i form af madplaner, at man skal gå efter tilbud og tjekke priserne på abonnementer og streamingtjenester, men også købe brugte ting.

- Man introducerer den unge til, at man har en lille og stram økonomi, men at man kan gøre mange ting, så det ikke bliver nødvendigt med en kassekredit til møbler for 25.000 kroner, siger hun.

Endelig kan I tage en snak om generelle økonomiske emner såsom risikoen for at havne i RKI - register over dårlige betalere - og hvad man skal holde øje med, når man optager et lån.

Det er for eksempel i forhold til gebyrer og ÅOP. Sidstnævnte er et udtryk for et låns årlige omkostninger i procent.

/ritzau fokus/

Malmø, 17/04/2024 - 20:58

Sverige varsler øgede sikkerhedstiltag ved Eurovision

Laurie Dieffembacq/Ritzau Scanpix

Malmø er i år vært for Eurovision. Forud for konkurrencen har Israels deltagelse været til stor debat.

Når dette års Eurovision løber af stablen i Malmø, vil det være flankeret af øgede sikkerhedstiltag.

På grund af krigen i Gaza har Israels deltagelse ført til stor debat.

Og forud for begivenheden er der indgivet flere ansøgninger for at få tilladelse til at protestere mod, at landet er med i årets sangkonkurrence.

Imens har svenske myndigheder sagt, at der politimæssigt vil komme forstærkninger fra både Danmark og Norge.

- Denne gang kommer der til at være meget politi i Malmø - med deres sædvanlige bevæbning, men også med større våben, herunder maskinpistoler.

- Dem er vi ikke vant til at se i Sverige og Malmø, har Petra Stenkula, chef for Malmø Politi, udtalt.

Rigspolitiet bekræfter over for Ritzau, at danske politifolk skal assistere under afviklingen af Eurovision.

- Det er korrekt, at dansk politi - efter anmodning fra svensk politi - assisterer med personale og materiel i forbindelse med afholdelse af Eurovision i Sverige.

- Dansk politi har også ved flere andre lejligheder assisteret Sverige i politimæssige indsatser, og dansk og svensk politi har ligeledes trænet sammen, siger politiinspektør Thomas Marconi i et skriftligt citat.

Af hensyn til det svenske politis planlægning vil politiinspektøren ikke uddybe omfanget af assistancen, eller hvilken type materiel der bliver tale om.

Han siger videre, at det desuden er almindelig praksis hos det danske politi, at man ikke giver detaljer om planerne for politiindsatser.

De to semifinaler i årets Eurovision finder sted den 7. og 9. maj, mens finalen afvikles 11. maj.

Vinderen af dette års danske melodigrandprix, Saba, repræsenterer Danmark.

Hun var blandt de deltagere, der i slutningen af marts, kom med en fælles udtalelse på Instagram, hvori de opfordrede til våbenhvile og fred i Gaza.

I ugen, der leder op til begivenheden, ventes mere end 100.000 at komme til Malmø.

I forbindelse med sangkonkurrencen vil sikkerhedskontrollen blive intensiveret, især når der handler om at få adgang til forskellige steder, hvor det også vil være forbudt at medbringe tasker.

Det har Malmøs sikkerhedschef, Per-Erik Ebbeståhl, varslet på et pressemøde.

- Til de forskellige begivenheder, der er knyttet til Eurovision, vil sikkerhedsforanstaltninger være tydeligt synlige.

Eurovision arrangeres i år af European Broadcasting Union (EBU) og det svenske medie SVT.

Ifølge begivenhedens executive producer Ebba Adielsson fra SVT er sikkerhedsplanen "yderst stabil".

- Det, der skræmmer mig mest, er, at folk er for bange for at deltage i begivenheden, siger hun.

/ritzau/AFP

Læs Mere >>

Fredensborg, 17/04/2024 - 19:53

Kongeparret fortsætter forårstradition på Fredensborg Slot

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Kong Frederik og dronning Mary vil blive mødt af flag, når parret skifter residens til Fredensborg Slot i maj.

Kong Frederik og dronning Mary vil den 2. maj skifte residens til Fredensborg Slot, hvor kongefamilien vil bo i de følgende måneder.

Det skriver kongehuset i en pressemeddelelse.

Kongeparret fortsætter dermed traditionen for at bruge det nordsjællandske slot som residens i sommerhalvåret, hvilket også dronning Margrethe igen i år gør.

Hun har allerede skiftet residens til Fredensborg Slot.

Det gjorde hun efter et påskeophold på Marselisborg Slot i Aarhus.

Når kong Frederik og dronning Mary ankommer til Fredensborg den 2. maj klokken 17, vil de blive modtaget med flag og sang.

Det er Fredensborg Slotskirkes Pigekor og Fredensborg Brass Ensemble, der skal levere musikken.

Siden 1988 har borgere i Fredensborg budt kongefamilien velkommen, når den i foråret skifter residens, og traditionen er vigtig for byen.

Det siger borgmester i Fredensborg Kommune Thomas Lykke Pedersen (S) i en pressemeddelelse.

- Det er en stor glæde, at vi kan fortsætte denne smukke tradition og byde vores nye kongepar velkommen til Fredensborg.

- Jeg ved, at det betyder rigtig meget for borgerne, at vi på denne måde hilser på hinanden, synger sammen og ønsker alle en god sommer, siger han.

Kongeparret skal ikke bo på selve Fredensborg Slot, men derimod i Kancellihuset.

Huset var parrets primære residens frem til 2010. Siden har de boet i Kancellihuset, når de har resideret på Fredensborg Slot.

Også fremover vil huset være den faste residens for kongeparret, når der tages længerevarende ophold på Fredensborg Slot, oplyser kongehuset.

Inden kongen og dronningen ankommer til Fredensborg, skal de på sejltur på kongeskibet "Dannebrog".

Kongeparret stiger om bord den 2. maj klokken 12 i Københavns havn.

Derpå sejler skibet nordpå og anløber Helsingør Havn klokken 15.30, hvorefter kongeparret kører til Fredensborg.

Med sejlturen indleder kong Frederik og dronning Mary deres første sejlsæson som kongepar.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 17/04/2024 - 10:00

FAKTA: Tre tip til en madplan der holder

* Skab overblik, så du har styr på, hvad du allerede har i køleskabet, skufferne og fryseren, så du kan lave din madplan med udgangspunkt i, hvad du allerede har på lager.

* Sørg for at planlægge måltider, som du glæder dig til at spise. Gør du ikke det, risikerer du nemt at blive fristet til at bestille take away.

* Spring over, hvor gærdet er lavest. Køb den færdige pizzadej i supermarkedet for eksempel. Det skal være overskueligt at følge madplanen.

Kilde: Kristine Melgaard-Mani, der er forfatter til bogen "Familieliv på budget".

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 17/04/2024 - 10:00

Stil din take away-sult med hjemmelavet fastfood

Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Der er penge at spare ved altid at have ingredienser ved hånden til at kreere hurtige retter, der kan erstatte bestillingen hos din lokale pizzamand.

Trætte dage kalder på lette løsninger i køkkenet. Men i stedet for at falde for take away-fristelsen kan du kaste dig ud i at lave din egen fastfood.

Det gør Kristine Melgaard-Mani, som står bag den nye kogebog "Familieliv på budget", der rummer gode fif til, hvordan især børnefamilien kan spare på madbudgettet.

- De gange, vi køber pizzaer for 250 kroner, sidder jeg altid tilbage med en ærgerlig følelse bagefter, fordi jeg tænker på, hvad vi kunne have brugt de 250 kroner på i stedet for, siger hun.

En af favoritterne hjemme hos Kristine Melgaard-Mani er kebabpizza. Den kan du lave hurtigt og nemt ved at bruge pizzabunde eller -dej, som kan købes færdige i supermarkedet.

Smør noget pizzasauce på bundene, og drys dem med revet mozzarella. Kom pizzaerne i en forvarmet ovn, og snit imens noget grønt. Det kan være icebergsalat eller spidskål samt agurk og tomat og løg. Herefter steger du kebabkød fra frost på panden.

Når pizzaerne er færdigbagte, hiver du dem ud af ovnen og topper med grønt, kebabkød og en dressing.

- En god dressing eller syltede rødløg kan gøre en stor forskel for de her retter. Det er sådan nogle små ting, der gør, at maden smager af langt mere, siger Kristine Melgaard-Mani og fortsætter:

- Vi har også udvidet vores krydderiskab. Før havde vi altid paprika, timian og oregano stående, hvor nu har vi flere forskellige smage, og det kan virkelig løfte retterne. Det samme kan som sagt syltede rødløg eller en god chiliolie.

En anden sikker vinder i Kristine Melgaard-Manis fastfoodkatalog er en kyllingeburger med salsa. Her bruger hun kyllingebøffer fra frost, som tilberedes efter anvisningen på pakken.

Bøfferne ryger ind i varmede burgerboller, der er smurt med mayonnaise og fyldt med et par salatblade, en skive cheddarost og et skvæt salsa.

- De her retter tager ikke længere tid for os at lave, end det ville tage at starte bilen og køre af sted for at hente maden et andet sted fra, siger Kristine Melgaard-Mani, der derfor altid har ingredienser på lager til en eller flere af de hurtige retter.

- Det er slet ikke hver uge, at vi spiser det, men det er fedt at have i skabet og fryseren, hvis det nu skulle blive aktuelt, siger hun.

Kogebogen "Familieliv på budget" udkommer 22. april på forlaget Grønningen 1.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek