Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 21/09/2024 - 08:00

Danske stjerner slår sig sammen: Vi er ligesom brødre

Én gang for alle slår Melvin Kakooza, Hadi Ka-koush, Joel Hyrland og Mahamad Habane fast, at de ikke skal spilles ud mod hinanden. Sammen er de stærke og sjove.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: Af Tenna Linnet, Ritzau Fokus

Det vigtigste i relationer er samtaler. Det har de krøllede hjerner bag comedykvartetten Bros mærket på egen krop.

Siden september 2023 har Melvin Kakooza, Hadi Ka-koush, Mahamad Habane og Joel Hyrland mødtes én gang om måneden for at optage deres podcast, "Bros".

Det har gjort, at de har udviklet et helt særligt venskab, fortæller Melvin Kakooza, som ud over at være komiker også er tv-vært og skuespiller.

- I bund og grund er vi bare fire gutter, som har samme udgangspunkt i komik, og som samtidig svinger helt vildt godt.

- Det er befriende, og det tror jeg også, folk kan mærke. Vi kan sidde og lave sjov med hinanden, fordi vi i bund og grund holder af hinanden, siger han.

Hadi Ka-koush, der i mange år udgjorde den ene del af satireduoen "Adam og Noah", stemmer i.

- Der er kærlighed og respekt for hinanden. Det er ligesom at være brødre. Vi ved godt, at selv om vi kører på hinanden, så betyder det ikke noget, siger han.

Nu er podcasten blevet til et show, når de fire komikere tager på turné - en hel arenaturné på en række af landets største scener - med showet "Bros - så blev der mørkt", der har premiere i Gigantium i Aalborg 21. september og senere i løbet af efteråret blandt andet også rammer Royal Arena i København.

Arenaturnéen er en videreudvikling af podcasten, som både er blevet sendt live foran publikum, men også hjemme hos Melvin Kakooza - helt uformelt.

- Jeg har ikke følt, at det var et arbejde. Jeg fik bare tre gutter på besøg. Det har været ligesom en hvilken som helst anden venneaftale. Men i det her tilfælde får vi talt ud om nogle ting. Det synes jeg, har været rart, siger han.

For Melvin Kakooza har det været en form for ventil i hverdagen, hvor de også har delt essentielle kriser som kærestesorger og traumer fra barndommen. I første afsnit fortalte Mahamad Habane om at flygte til Danmark fra Somalia.

Melvin Kakooza delte desuden, at han var begyndt til psykolog for at udrede de traumer, hans forældres skilsmisse gav ham.

- Det chokerede folk, at vi gav noget af os selv. Det hele er ikke kun sjov. For mig har det været helt terapiagtigt at sidde sammen, fire gutter, og vende verdenssituationen og det private, siger Melvin Kakooza.

- Der er ikke en impuls til at tage sin telefon frem. Vi har det så hyggeligt, og snakken går bare. Jeg glæder mig altid, skyder Joel Hyrland ind.

- Det gør jeg også, svarer Melvin Kakooza.

Mens podcasten har været aktiv, har de fire komikere kunnet dele mange store milepæle.

I starten af året offentliggjorde Mahamad Habane, at han skulle være far for første gang.

Det vidste de tre andre selvfølgelig allerede.

På den måde er der en naturlig grænse mellem det, de deler i podcasten, og det, der sker i privaten.

- Dem, der er forældre, ved godt, at i de første måneder afventer man lige nogle ting. Og der respekterede de andre 100 procent mit privatliv, siger Mahamad Habane.

Alle er enige om, at man selv skal fortælle, hvad man ønsker at dele.

Hadi Ka-koush er meget privat omkring sit personlige liv og har kun inden for det seneste år nævnt offentligt, at han har børn. Han tager heller ikke billeder af dem og deler på sociale medier.

- Men jeg ved, at Joel er okay med, at vi nævner hans søn i podcasten, fordi han også laver videoer med ham på Instagram. På den måde kender vi hinandens grænser, siger Hadi Ka-koush, inden Joel Hyrland fortsætter:

- Ja. Min søn er væsentligt ældre end dine børn, og han har selv sagt, at han gerne vil være med i videoerne. Så vi kender efterhånden hinanden på et ret dybt plan, og vi har aldrig italesat, at vi ikke må sige de her ting. Det er bare indforstået, understreger han.

Den tillid tager de fire med ud i landet.

Det er ikke set før i Danmark, at fire komikere tager på en arenaturné sammen.

- Vi er alle meget opmærksomme på hinanden, og vi vil også gerne have, at de andre lykkes. Det er en holdindsats, understreger Melvin Kakooza, inden Hadi Ka-koush tager over:

- Jeg er sikker på, at vi kommer til at lytte til hinanden få et bifald ude bagved og tænke: Fuck, hvor fedt, mand! Og hvis én falder igennem, føler jeg, at alle har fejlet, siger han.

Hver af de fire står for et bestemt antal minutter i løbet af showet - og så kan improvisation komme, hvis det giver mening.

Undervejs bygger de hele tiden hinanden op, fortæller Mahamad Habane.

- At stå sammen på en scene kan noget andet end at stå der alene. Jeg er ikke nervøs, på samme måde som jeg plejer at være, for jeg bliver hele tiden samlet op, siger han.

Med podcasten og showet forsøger de fire komikere at hjælpe hinandens karrierer videre, samtidig med at de har det sjovt.

De er alle glade for, når det går godt for de andre, selv om de laver noget vidt forskelligt. Melvin Kakooza laver for eksempel meget tv, og Hadi Ka-koush og Joel Hyrland gør sig meget inden for skuespil.

Alligevel oplever de fire, at andre indimellem forveksler dem med hinanden.

- I starten blev I to sammenlignet, siger Hadi Ka-koush henvendt til Melvin Kakooza og Mahamad Habane.

Melvin Kakooza retter ham med det samme.

- Jeg kan godt lide, at du siger "i starten". Til Smukfest i år var der én der kom hen og sagde, at han ville have et billede med Melvin. Men han gik direkte forbi mig og hen til Habane.

- Mens jeg sad lige overfor! Kan I huske det?, siger han, og gruppen griner.

- Det er konstant og hele tiden, lyder det fra Joel Hyrland.

Selv om det er Mahamed Habane, der forholdsvist for nylig er blevet far, har Melvin Kakooza også oplevet, at nogle har sagt tillykke til ham.

- Så på den måde er vi blevet forældre, griner Melvin Kakooza.

Men indimellem sammenligner folk dem også på en måde, som ikke er rar.

Nogle kan finde på at gå op til Mahamad Habane og sige, at han er meget sjovere end Melvin Kakooza.

Og det er slet ikke nødvendigt, mener Mahamad Habane.

- Det synes jeg altid, har været rigtig vildt: at en person sviner Melvin til og betragter det som en ros til mig - det er det virkelig ikke!, siger han.

Også Joel Hyrland og Hadi Ka-koush oplever det, som de kalder at blive spillet ud mod hinanden.

- Det er én, som man kender så godt og har det så godt sammen med. Til dig siger de, at du er den sjoveste, og til mig siger de, at jeg er. Men jeg har intet behov for at være sjovere, siger Joel Hyrland.

Det var også en af årsagerne til, at Melvin Kakooza i første omgang havde lysten til at gå sammen med Hadi Ka-koush, Joel Hyrland og Mahamad Habane.

Én gang for alle vil han og de andre slå fast, at de ikke skal spilles ud mod hinanden.

- Man skal heller ikke komme til showet, hvis man forventer at gå ud derfra og tænke, at den ene var sjovere end de tre andre. Vi laver det her sammen. Det er også derfor, det hedder "Bros", understreger Melvin Kakooza.

/ritzau/

Oslo, 02/12/2025 - 14:30

Høibys mormor betaler sagsomkostninger efter forsøg på at stoppe bog

Jonas Faeste Laksekjn/Ritzau Scanpix

Retten i Oslo afviste for to uger siden at nedlægge et fogedforbud mod en bog om Marius Borg Høiby.

Den norske kronprinsesses søn Marius Borg Høiby har fået en økonomisk håndsrækning til betalingen af sagsomkostninger på over en halv million norske kroner efter sag om bogen "Hvide striber, sorte får".

Det er Høibys 88-årige mormor, Marit Tjessem, der har betalt omkostningerne, bekræfter Høibys advokat til TV 2 Norge.

Pengene er betalt, efter at Retten i Oslo for to uger siden afviste at nedlægge et fogedforbud mod bogen.

Bogen blev udgivet af forlaget Aschehoug i oktober og indeholder ifølge Høibys advokater flere urigtige og ulovlige påstande om ham.

Derfor har advokaterne forsøgt at få standset salget af bogen med et fogedforbud.

Det blev dog afvist, hvorfor Høiby skulle betale 460.000 norske kroner til Aschehoug og 70.500 norske kroner til Den Norske Forlæggerforening.

Det svarer samlet set til knap 336.000 danske kroner.

Både Aschehoug og Den Norske Forlæggerforening bekræfter, at de har modtaget pengene og opfatter det dermed som en bekræftelse på, at sagen er afsluttet. Det oplyser begge parter til det norske medie.

Elias Christensen, der er en af Høibys advokater, oplyser til TV 2 Norge, at det normalvis ikke oplyser, hvem der har betalt sagsomkostningerne.

- Men i dette tilfælde har klienten på grund af mediepresset bedt om, at det oplyses, lyder det fra advokaten, der ikke har yderligere kommentarer til "disse transaktioner".

Det er blandt andet en påstand om, at Høiby skal have solgt narkotika på gaden i Oslo, der har fået kronprinsesse-sønnen til at forsøge at standse bogsalget.

Det nægter Høiby at have gjort, men forlaget insisterer på, at oplysningerne er korrekte, har det norske medie VG tidligere beskrevet.

Bogens forfattere, Øistein Monsen og Torgeir Pedersen Krokfjord, hævder at have anonyme kilder i politiet.

Under retssagen har politichef i Oslo Ida Melbo Øystese sagt, at politiet ikke har set Høiby sælge kokain på gaden Karl Johans Gate, som det beskrives i bogen.

Det er tidligere blevet beskrevet af NRK, som også har dækket retssagen tæt.

Politichefen afviste dog at svare på, om politiet havde oplysninger om narkosalg forbundet med Høiby eller om det har set ham andre steder i Oslo.

Oplysningerne var underlagt tavshedspligt, sagde hun.

Aschehoug har tidligere indrømmet, at bogen indeholdt en række fejl.

Det gælder blandt andet en billedtekst og en passage om pengeoverførsler.

I bogen lyder, at Høiby har gennemført "hundredvis" af pengeoverførsler til én navngiven person, mens det rigtige er, at overførslerne er sendt til flere personer.

Det vil blive rettet i nye oplag.

Det vides endnu ikke, om bogen udkommer i Danmark.

/ritzau/

Læs Mere >>

Oslo, 02/12/2025 - 14:18

Høibys mormor betaler sagsomkostninger efter forsøg på at stoppe bog

Retten i Oslo afviste for to uger siden at nedlægge et fogedforbud mod en bog om Marius Borg Høiby.

Den norske kronprinsesses søn Marius Borg Høiby har fået en økonomisk håndsrækning til betalingen af sagsomkostninger på over en halv million norske kroner efter sag om bogen "Hvide striber, sorte får".

Det er nemlig Høibys 88-årige mormor, Marit Tjessem, der har betalt omkostningerne, bekræfter Høibys advokat til TV 2 Norge.

Pengene er betalt, efter at Retten i Oslo for to uger siden afviste at nedlægge et fogedforbud mod bogen.

Bogen blev udgivet af forlaget Aschehoug i oktober og indeholder ifølge Høibys advokater flere urigtige og ulovlige påstande om ham.

Derfor har advokaterne forsøgt at få standset salget af bogen med et fogedforbud.

Det blev dog afvist, hvorfor Høiby skulle betale 460.000 norske kroner til Aschehoug og 70.500 norske kroner til Den Norske Forlæggerforening.

Det svarer samlet set til knap 336.000 danske kroner.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

FAKTA: En både priset og billig spise

* Suppe kan både være en luksusret og den billigste ret overhovedet og er derfor altid blevet spist af høj som lav.

* I løbet af 1800-tallet blev det efter fransk forbillede udbredt i det fine danske borgerkøkken at servere suppe som en optakt til middagen. En af de fineste af slagsen var skildpaddesuppe.   

* Til hverdag spiste man ofte supper drøjet med gryn, brød, tørrede ærter eller bælgfrugter.  

* I Skandinavien var det før i tiden også normalt at spise søde supper, men den skik er stort set forsvundet nu. Det var for eksempel sødsuppe, der bestod af frugtsaft, gryn, rosiner, svesker og kanel.

Kilde: Danmarks Nationalleksikon, lex.dk. 

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

Dine rester kan koges til lækre supper

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Der er både penge at spare og delikate måltider i vente, hvis du kaster dig over suppegryderne denne vinter.

Alt fra slatne grøntsager til skroget fra lørdagskyllingen kan forvandles til en slubrende smagsoplevelse.

Så tøv en kende, inden du kyler resterne i skralderen, siger kokkelærer Thomas Rønsch Toftdahl fra Hotel- og Restaurantskolen.

- Man kan virkelig få nogle smage frem i supper, fordi de er så koncentrerede. Smagfuldheden øger mæthedsfølelsen, og så er det bare en god udnyttelse af råvarerne, fastslår han.

Stort set alle grøntsagsrester kan bruges til at kreere en grøntsagsfond. Kog dem blot i vand i halvanden times tid. Herefter sigter du grøntsagerne fra, og så har du en fond, der danner base for en lækker omgang suppe.

Det samme gælder for skroget fra en kylling, fiskeben og de forskellige suppeben, det er muligt at købe til en god pris ved slagteren.

Kog for eksempel kyllingeskroget sammen med løg og nogle gulerødder.

Kyllingeskrog og andre suppeben skal helst have lov til at koge i omkring tre og en halv time. Fiskeben skal ikke have mere end en halv times tid.

Til de cremede supper kan hjemmelavede pureer være et hit. Har du for eksempel nogle lidt trætte tomater liggende, kan de hakkes og koges i saltet vand, til de er helt møre, og til allersidst blendes de.

- Tomat har ret meget umami (den femte grundsmag, red.) i sig, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl, der gerne bruger tomatpuré som smagsgiver i en græskarsuppe.

Mens tomatpuré skal opbevares i desinficerede patentglas, kan du sagtens fryse dine hjemmelavede fonder ned.

- Jeg kender til folk, der bruger isterningebakker. Så hælder de den koncentrerede fond ned i bakken og smider den i fryseren. Det er helt genialt, siger kokkelæreren.

Laver du store suppeportioner, kan de også opbevares på frys. Her kan du bruge plastikbeholdere eller fødevareegnede fryseposer.

- Med supper er det bare vigtigt at huske, at de skal være kølet ned, før du fryser dem. Ellers kan der meget nemt gå bakterier i, siger Thomas Rønsch Toftdahl og fortsætter:

- Hvis man har lavet en suppe med meget fløde i, så kan den godt skille lidt, når man luner den op igen. Det sker der ikke noget ved. Man kan bare samle den igen med en lille smule maizena.

Savner du lidt knas som topping på suppen, kan du også kreere den af, hvad du allerede har i køkkenet.

Har du nogle løg, der synger på sidste vers, kan du dehydrere dem i ovnen. Det gør du ved at skære dem ud i løgringe og bage dem ved ovnens laveste varme (cirka 50-60 grader) i en god rum tid - for eksempel natten over.

- Så bliver de helt sprøde og hårde og smager meget koncentreret af løg, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl.

Er du frisk på at nørde lidt mere igennem, kan du koge skræl fra grøntsager i en gryde med lidt vand. Kog, indtil du står med en smattet masse, som du blender. Lad puréen stå og trække natten over.

- Dagen efter smøres det helt tyndt ud på et stykke bagepapir på en bageplade, og så bages det ved 100 grader i et par timer, til det er helt tørt og fast.

Nu kan du knække stykker af grøntsagspuréen og friturestege dem én efter en.

- Så får man de lækreste chips, der smager af grøntsager, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek