Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Kolding, 23/12/2024 - 15:39

Region får rekordbøde på en million for sjusk med data

Retten i Kolding straffer Region Syddanmark for to tilfælde af overtrædelse af databeskyttelsesloven.

Af: /ritzau/

Region Syddanmark er mandag idømt en bøde på en million kroner for sjusk med personfølsomme oplysninger. Det oplyser Retten i Kolding.

Uvedkommende kunne få adgang til mange tusinde borgeres personfølsomme data. Tiltalen drejede sig om to lovbrud, som fandt sted fra 2018 til 2020.

I Region Syddanmark efterlyser it-direktør Morten Lundgaard en klarere linje med hensyn til reaktionen, når der sker databrud.

- Det er to ærgerlige sager, der er udløst af menneskelige fejl for flere år siden, siger han i en pressemeddelelse.

Datatilsynet havde indstillet til en bødestraf på en halv million kroner for hvert lovbrud.

I det ene tilfælde var der for nem adgang til oplysninger om 3.915 patienter. De lå i en PowerPoint-præsentation på regionens hjemmeside og kunne tilgås i de bagvedliggende data til et diagram.

Dette udgjorde en unødig høj risiko for de registrerede borgere og tab af fortrolighed af deres oplysninger, står der i anklageskriftet.

I Datatilsynet har it-sikkerhedsspecialist og jurist Allan Frank tidligere oplyst til Ritzau, at den halve million kroner er den højeste bødestraf, som tilsynet nogensinde har indstillet en offentlig institution til.

- Det er en stor bøde for en offentlig myndighed, har han bemærket.

- Vi går ikke til en politianmeldelse, medmindre vi mener, det er noget særdeles dadelværdigt, udtalte han for nylig.

Flere elementer gør, at episoderne er vurderet alvorlige.

- Det er, at det er helbredsoplysninger, at det er en offentlig myndighed, at regionen er professionel part på det her område, og at den burde vide bedre, har Allan Frank fastslået.

Det andet forhold i sagen handler om data om 23.000 patienter.

Her havde regionen ikke sikret et tilstrækkeligt sikkerhedsniveau i forbindelse med opsætning af en database til forskningsmæssige og kliniske formål.

Problemet var, at uvedkommende ved at ændre en URL-adresse kunne få uautoriseret adgang til PDF-dokumenter.

Borgere der var med i registret, kunne få personlige oplysninger om de mange tusinde andre i databasen. For eksempel om mindreårige, der var tilknyttet psykiatrien.

Retten lægger i dommen vægt på, at regionen tidligere havde fået en alvorlig kritik for en overtrædelse, som lignede det ene forhold. Også det faktum at der var tale om oplysninger om flere tusinde mennesker, indgår i bedømmelsen.

Selv om regionen har taget skridt til at undgå lignende databrud, er der ifølge retten ikke grund til at fravige det oplæg, som Datatilsynet er kommet med om bødens størrelse.

Regionen har nægtet sig skyldig. Inden for 14 dage kan dommen ankes til landsretten.

/ritzau/

København, 09/05/2025 - 11:01

Forkølet dronning Margrethe ventes udskrevet i weekenden

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Torsdag blev dronning Margrethe indlagt til observation på Riget. Hun er fredag i bedring og ved godt mod.

Dronning Margrethe, som i øjeblikket er forkølet, er i bedring og forventes udskrevet fra Rigshospitalet i løbet af weekenden.

Kongehuset har delt opdateringen om den 85-årige dronnings helbred på sin hjemmeside.

Dronningen har været indlagt på Rigshospitalet siden torsdag. Det blev besluttet, at hun "for en sikkerheds skyld" skulle indlægges til observation.

Dronningen er fortsat indlagt fredag formiddag.

Men hun "er i bedring og ved godt mod", skriver kongehuset.

- Dronning Margrethe forventes derfor at blive udskrevet fra Rigshospitalet og vende retur til Fredensborg Slot i løbet af weekenden, lyder det.

Torsdag eftermiddag bekræftede kongehuset over for Ekstra Bladet, at dronningens ældste søn, kong Frederik, havde besøgt sin mor på hospitalet.

Torsdag meddelte kongehuset først, at dronningen var forkølet. Derfor måtte hun aflyse et besøg ved fejringen af Sankt Lukas Stiftelsens 125-års jubilæum.

Hun skulle have deltaget i mærkedagen som protektor, som hun har været siden 2001.

Aflysningen fremgik også af kongehusets kalender.

Dernæst kom meldingen om, at hun var indlagt til observation.

Det næste punkt i kongehusets kalender for dronning Margrethe er 22. maj. Her skal hun modtage Bibelselskabets Pris 2025.

Ellers fremgår der ikke andre planlagte arrangementer for dronning Margrethes vedkommende af kongehusets kalender den kommende tid.

Dronning Margrethe har taget ophold på Fredensborg Slot i Nordsjælland. Det er et af kongehusets mest benyttede residenser.

Det var også her, at dronningen fejrede sin 85-års fødselsdag 16. april i år.

Det bliver altså også Fredensborg Slot, som hun vender tilbage til, når hun efter planen udskrives i weekenden.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/05/2025 - 10:38

Forkølet dronning Margrethe ventes udskrevet i weekenden

Torsdag blev dronning Margrethe indlagt til observation på Riget. Hun er fredag i bedring og ved godt mod.

Dronning Margrethe, som i øjeblikket er forkølet, er i bedring og forventes udskrevet fra Rigshospitalet i løbet af weekenden.

Kongehuset har delt opdateringen om den 85-årige dronnings helbred på sin hjemmeside.

Dronningen har været indlagt på Rigshospitalet siden torsdag. Det blev besluttet, at hun "for en sikkerheds skyld" skulle indlægges til observation.

Dronningen er fortsat indlagt fredag formiddag.

Men hun "er i bedring og ved godt mod", skriver kongehuset.

- Dronning Margrethe forventes derfor at blive udskrevet fra Rigshospitalet og vende retur til Fredensborg Slot i løbet af weekenden, lyder det.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 09/05/2025 - 08:00

FAKTA: Sagen kort

* Sagen omhandler en kvindelig medarbejder, der efter instruktion fra sin arbejdsgiver skulle arbejde hjemmefra i en periode fra december 2020 under coronapandemien.

* På en af de første arbejdsdage faldt kvinden i hjemmet og brækkede sin skulder. Hun pådrog sig også flere andre fysiske skader.

* Der har været tvivl om, hvorvidt kvinden faldt over sine egne ben eller en kasse, som havde stået det samme sted i et år.

* Arbejdsmarkedets Erhvervssikring afviste, at der var tale om en arbejdsskade, og det samme gjorde Ankestyrelsen og byretten. Vurderingen var, at et fald over en privat kasse ikke var omfattet af arbejdsskadeloven.

* Men landsretten nåede frem til en anden afgørelse. Her var vurderingen, at der var tale om arbejdsskade, fordi faldet skete i arbejdstiden, og fordi det er arbejdsgivers ansvar at indrette en hjemmearbejdsplads.

* Senest har Højesteret stadfæstet landsrettens dom.

Kilder: HK, Ankestyrelsen og advokatfirmaet Bech-Bruun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 09/05/2025 - 08:00

Ny højesteretsdom: Det betyder den for dig der arbejder hjemmefra

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Du er ikke dårligere beskyttet mod arbejdsulykker, hvis du arbejder hjemmefra og kommer til skade. Det fastslår en ny højesteretsdom.

Hjemmearbejde er blevet en fast del af arbejdslivet for mange, efter at store dele af arbejdsstyrken blev sendt hjem for nogle år siden under coronapandemien.

Denne ændrede arbejdsform har rejst spørgsmål om, hvornår en skade kan anerkendes som en arbejdsskade.

For det kan være vanskeligere at skelne mellem det arbejdsrelaterede og det private, når arbejdsplads og hjem smelter sammen.

Men en ny dom fra Højesteret betyder, at du ikke er dårligere beskyttet mod arbejdsulykker, hvis du arbejder hjemmefra.

Sagen omhandler en kvinde, der faldt og brækkede skulderen, da hun i december 2020 arbejdede hjemmefra under coronanedlukningen.

Dommen har betydning for andre lønmodtagere, der har hjemmearbejdsdage, fortæller Leif Hove-Donbæk, der er advokat i fagforeningen HK, som har ført sagen på vegne af kvinden.

- Det er nu blevet slået fast, at det afgørende er, om du er på arbejde, hvis du kommer til skade, og ikke, hvor du befinder dig, siger han.

Kvinden anmeldte faldulykken som en arbejdsskade. Men både Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, Ankestyrelsen og byretten havde en anden opfattelse, fordi kvinden faldt over sin egen kasse, der ikke havde noget med arbejdet at gøre.

Landsretten vurderede derimod, at ulykken var en arbejdsskade, fordi den skete i arbejdstiden, og fordi det er arbejdsgivers ansvar at indrette en hjemmearbejdsplads.

Og senest har Højesteret stadfæstet den afgørelse.

- Højesteret vurderede, at kassen er en fast del af indretningen, da den har stået det samme sted i et år, siger Leif Hove-Donbæk.

- Hvis man falder over sin indretning, når man arbejder hjemmefra, er udgangspunktet, at det er en arbejdsskade.

I den konkrete sag har det altså haft betydning, hvad der forårsagede faldet.

Anbefalingen fra Leif Hove-Donbæk er at sørge for at få ryddet op derhjemme inden hjemmearbejde.

- Hvis der var tale om en faldulykke på grund af vasketøj på gulvet, ville dommen formentlig være endt med et andet resultat, da vasketøj ikke er en del af hjemmets indretning, siger han.

Hvis du arbejder hjemmefra, har arbejdsgiver ansvar for at stille det nødvendige udstyr til rådighed, såsom kontorstol og hæve-sænkebord.

Men det er dit eget ansvar at få brugt udstyret, lyder det fra Leif Hove-Donbæk.

- Vælger du i stedet at sidde på sofaen med computeren i skødet og ender med rygsmerter, kan ansvaret i højere grad falde tilbage på dig selv, siger han.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at fire ud af ti lønmodtagere i andet kvartal af 2024 havde arbejdet hjemmefra inden for de seneste fire uger.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek