Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 25/11/2023 - 08:00

Lav roulade med risalamande og bag de skønneste luciabrød

Brug risalamanden fra i går til en roulade, og giv de klassiske luciaboller et pistacie-twist.

Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Julen er en tid, hvor hyggen går hånd i hånd med godt bagværk og søde desserter.

Og hvis du mangler inspiration til, hvilke søde ting du kan kreere i dit køkken, får du her en opskrift på luciabrød fra kok og ejer af restauranten Selma i København Magnus Pettersson og en opskrift på risalamande-roulader fra kok Umut Sakarya.

1) Lækre luciabrød med et pistacie-twist.

De smagfulde, gule luciabrød er perfekte til luciadag eller bare til at nyde, når lejligheden byder sig.

Du kan lave dem helt klassiske med safran og rosiner, men du kan også give dem et pistacie-twist, lyder det fra Magnus Pettersson.

Start med at sætte ovnen på 225 grader. Vælg over- og undervarme, ikke varmluft.

- Herefter går du i gang med din dej, som er ganske simpel at lave, fortæller han.

- Opløs 50 gram gær i 500 gram kold sødmælk, og rør sammen. Så tilsætter du ét gram safran og en fjerdedel af en skrabet vaniljestang.

- Rør 190 gram rørsukker, 1050 gram hvedemel, 200 gram saltet smør ved stuetemperatur og fire gram salt.

Herefter skal du ælte dejen i 20 minutter. Har du en røremaskine, så vælg en lav hastighed.

Når dejen er æltet færdig, giver du dig i kast med pistaciefyldet, som er her opskriften afviger fra den klassiske luciabolledej.

Fyldet er en sammenrørt masse af 130 gram stuetempereret saltet smør, 50 gram rørsukker, 70 gram blendede pistaciekerner og en fjerdedel skrabet vaniljestang.

- Rul dejen ud til et rektangel, og smør fyldet ud over dejen. Så folder du en af siderne ind mod midten og folder den anden side over, så der er tre lag, lyder det fra kokken.

- Skær nu dejen ud i strimler på hver to centimeter på den korte side, og rul dem til et "S", og læg dem på en bradepande med noget bagepapir.

Dejen skal nu hæve i cirka to timer ved stuetemperatur tildækket af et viskestykke, indtil brødene er dobbelt størrelse.

Så skal de bages i otte-ti minutter, indtil de har en gylden farve. Lad dem efterfølgende køle en smule af - gerne til omkring 70 grader celsius.

- Pensl dem med smeltet smør, og dyp dem i sukker og hakkede pistaciekerner. Spis dem med et koldt glas mælk, lyder det fra Magnus Pettersson.

Ifølge kokken kan du tage dine luciabrød til helt nye højder, hvis du bruger safran fra Pakistan eller Iran, himalayasalt, gammeldags kærnet smør og sicilianske pistaciekerner.

Men det er også helt fint blot at købe de ingredienser, du kan finde hos din lokale købmand eller i supermarkedet.

2) Brug rester til risalamande-roulade.

Efter julefrokosten eller efter selve juleaften er der ofte en masse risalamande tilbage.

Og i stedet for at smide det ud eller spise samme dessert igen, kan du ifølge kok Umut Sakarya bruge resterne til at lave en risalamande-roulade.

- Bag en helt klassisk lagkagebund med kartoffelmel og i stedet for at komme vaniljecreme i, så smører du den med risalamande og ruller den.

- Herefter skal den på køl, indtil den har sat sig. Den skal i hvert fald have fire timer, lyder det fra kokken.

Herefter er du sådan set færdig.

- Så kommer du kirsebær på toppen og spiser den, og det er bare superlækkert, siger Umut Sakarya.

Det er ifølge kokken både en nem og lækker ret, og så er det en rigtig god måde at få brugt sine rester på.

/ritzau fokus/

København, 23/04/2024 - 14:44

Kort efter frifindelse er Elvira Pitzner blevet forlovet

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Under anklage om utroskab afviste Elvira Pitzner, at hun dannede par med Mortada Haddad. Nu er de forlovet.

For få måneder siden var tv-personligheden Elvira Pitzner tilbageholdt i Dubai, beskyldt for utroskab af ekskæresten Milad Saadati.

Nu afslører hun i en såkaldt story på Instagram, at hun er blevet forlovet med forretningsmanden Mortada Haddad.

- Har nærmest været for genert til at dele det, men I said yes (jeg sagde ja, red.), skriver hun tirsdag.

Sammen med Mortada Haddad blev Pitzner anholdt og varetægtsfængslet under en rejse til emiratet i november 2023.

Bokseren Milad Saadati påstod, at Pitzner og Mortada Haddad var kærester, og at hun dermed var sin ekskæreste, som hun blev islamisk gift med i 2021, utro.

Utroskab er ulovligt i Dubai og kan straffes med fængsel.

På daværende tidspunkt afviste både Pitzner og Mortada Haddad, at de var kærester.

Det afslørede hun først tidligere i april i en TV 2-dokumentar, hvor Pitzner fortæller om sine oplevelser i Dubai.

Efter knap tre dages varetægtsfængsling blev Pitzner og Mortada Haddad løsladt.

Men de måtte ikke forlade landet, før en domstol havde taget stilling til anklagen.

Retten i Dubai endte med at frikende Elvira Pitzner. Den anerkendte, at Pitzner og Saadati ikke var gift.

15. februar fik Pitzner grønt lys til at forlade Dubai. Dagen efter rejste hun ud af emiratet sammen med Mortada Haddad.

Hele sagen trak adskillige overskrifter i Danmark. Også politisk fik det betydning.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) fortalte i december til Ekstra Bladet, at han havde nævnt sagen om Pitzner for emiraternes justitsminister.

Peter Hummelgaard tilføjede, at han delte nogle oplysninger med sin kollega, "der forhåbentlig kan være med til at gøre, at den lokale anklagemyndighed i Dubai får fremmet sagen".

Under sin tilbageholdelse gav Elvira Pitzner ikke meget lyd fra sig.

Dog skrev hun i midten af januar på Instagram, at hun havde været naiv.

På spørgsmålet om, hvorvidt hun selv er skyld i hele miseren, lyder det:

- Jeg vil sige, at ligegyldigt hvad man havner i sit liv, så har man altid et medansvar, sagde Pitzner til TV 2 i forbindelse med udgivelsen af dokumentaren.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 23/04/2024 - 14:26

Kort efter frifindelse er Elvira Pitzner blevet forlovet

Under anklage om utroskab afviste Elvira Pitzner, at hun dannede par med Mortada Haddad. Nu er de forlovet.

For få måneder siden var tv-personligheden Elvira Pitzner tilbageholdt i Dubai, beskyldt for utroskab af ekskæresten Milad Saadati.

Nu afslører hun i en såkaldt story på Instagram, at hun er blevet forlovet med forretningsmanden Mortada Haddad.

- Har nærmest været for genert til at dele det, men I said yes (jeg sagde ja, red.), skriver hun tirsdag.

Sammen med Mortada Haddad blev Pitzner anholdt og varetægtsfængslet under en rejse til emiratet i november 2023.

Bokseren Milad Saadati påstod, at Pitzner og Mortada Haddad var kærester, og at hun dermed var sin ekskæreste, som blev hun islamisk gift med i 2021, utro.

Utroskab er ulovligt i Dubai og kan straffes med fængsel.

På daværende tidspunkt afviste både Pitzner og Mortada Haddad, at de var kærester.

Det afslørede hun først tidligere i april i en TV 2-dokumentar, hvor Pitzner fortæller om sine oplevelser i Dubai.

Efter knap tre dages varetægtsfængsling blev Pitzner og Mortada Haddad løsladt.

Men de måtte ikke forlade landet, før en domstol havde taget stilling til anklagen.

Retten i Dubai endte med at frikende Elvira Pitzner. Den anerkendte, at Pitzner og Saadati ikke var gift.

15. februar fik Pitzner grønt lys til at forlade Dubai. Dagen efter rejste hun ud af emiratet sammen med Mortada Haddad.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 23/04/2024 - 08:00

FAKTA: Undgå forurening når du sanker

* Der er forskel på at sanke i egen have og ude i naturen eller i byen.

* Vær opmærksom på forurening fra biler. En tommelfingerregel er, at hvis du ikke kan høre dine egne tanker for trafikstøj, er det ikke et sted, du skal sanke.

* Hold også øje med, om du sanker et sted, hvor der ofte bliver luftet hunde. I så fald skal du være opmærksom på afføring og tis.

* Som med alt man finder i naturen, skal man huske at skylle ukrudtet grundigt inden brug.

Kilde: Mikkel-Lau Mikkelsen, projektchef fra Vild Mad-appen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 23/04/2024 - 08:00

Brug havens hadede planter i køkkenet

Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Der er guld gemt i din have. Skvalderkål, brændenælder og mælkebøtter er blot noget af det ukrudt, du kan bruge i madlavningen, hvis bare du ændrer dit mindset.

Det er ikke kun de smukke forårsblomster, der springer ud i fuldt flor her til foråret. Også havens mere ubudne gæster er begyndt at spire frem.

Men faktisk er ukrudtet mere ven end fjende. Det handler bare om at ændre sit mindset, fortæller projektchef Mikkel-Lau Mikkelsen fra Vild mad-appen.

- Skvalderkål, brændenælder, mælkebøtter, tidsler og løgkarse er bare nogle af de ukrudtsplanter, der er spiselige, og som faktisk er lette at bruge i køkkenet, siger han og fortsætter:

- Man kan hurtigt tænke, at det er en helt ny måde at lave mad på, men det behøver det ikke være.

Den helt almindelige skvalderkål kan bruges i stedet for bredbladet persille, mens brændenælder kan bruges i en varm ret, som var det spinat og mælkebøtteblade i stedet for rucolasalat, fortæller han.

Tager man til Italien og Frankrig, er det ikke unormalt, at mælkebøtter og brændenælder er på menuen.

- Stegte brændenælder er virkelig lækre. Steg dem i olivenolie med noget hvidløg og chili, så har du en gammel italiensk klassiker, siger Mikkel-Lau Mikkelsen, der selv finder inspiration i andre landes madkulturer.

Men det er vigtigt at vide hvilke dele af ukrudtsplanten, der egner sig til madlavning, råder Mikkel-Lau Mikkelsen. For eksempel er det kun brændenældens omtrent seks øverste skud, der smager godt.

Kristine Fenger, der er uddannet filosof med speciale i miljøetik og naturhaver og aktuel med bogen "I gang med spiselige bede", bruger også gerne ukrudt fra haven, når hun skal lave mad.

Her kommer hun med to bud på opskrifter med havens ofte hadede planter:

1. Mælkebøttefrikadeller

Til mælkebøttefrikadeller bruges de gule blomster.

Saml en skål med mælkebøtteblomsterne. Børnene synes ofte, det er en sjov opgave, fortæller Kristine Fenger.

Pluk det gule fra blomsterne.

Tilsæt et halvt fintsnittet eller revet løg, tre æg, to håndfulde havregryn, tre spiseskefulde kikærtemel, salt og løvstikke.

Bland farsen godt, og lad den herefter trække.

Form mælkebøttefrikadellerne, og steg dem på en pande i fedtstof efter eget valg.

- Jeg elsker, at man kan tage en lidt hadet plante og få vendt frustrationen til: "Yes! Nu skal vi endelig lave mælkebøttefrikadeller!". Det er sjovt, når det kan lykkes, siger Kristine Fenger.

2. Urtesalt

Til urtesalt kan man høste de urter, man nu har lyst til at bruge, fortæller Kristine Fenger.

- Vi kan godt lide at bruge brændenælde sammen med løvstikke, men man kan også bruge skovløg, skvalderkål, ramsløg eller hvad man nu har i haven, siger hun.

Saml en stor skål med urter, og blend dem i en foodprocessor, eller hak dem fint.

Bland salt i de hakkede urter. Til en stor skål bruges omkring 1 kilo salt. Men det er vejledende, fortæller Kristine Fenger.

Fordel urtesaltet på en bageplade, og sæt det på bordpladen til tørring.

Afhængigt af hvor fugtigt der er, skal urtesaltet tørre mellem tre dage og en uge. Rør gerne lidt i urterne under tørringstiden.

Urterne kan også tørres i ovnen, men Kristine Fenger foretrækker selv at tørre dem på køkkenbordet.

Når saltet er knastørt, kan det opbevares i et syltetøjsglas.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek