Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 25/11/2023 - 08:00

Lav roulade med risalamande og bag de skønneste luciabrød

Brug risalamanden fra i går til en roulade, og giv de klassiske luciaboller et pistacie-twist.

Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Julen er en tid, hvor hyggen går hånd i hånd med godt bagværk og søde desserter.

Og hvis du mangler inspiration til, hvilke søde ting du kan kreere i dit køkken, får du her en opskrift på luciabrød fra kok og ejer af restauranten Selma i København Magnus Pettersson og en opskrift på risalamande-roulader fra kok Umut Sakarya.

1) Lækre luciabrød med et pistacie-twist.

De smagfulde, gule luciabrød er perfekte til luciadag eller bare til at nyde, når lejligheden byder sig.

Du kan lave dem helt klassiske med safran og rosiner, men du kan også give dem et pistacie-twist, lyder det fra Magnus Pettersson.

Start med at sætte ovnen på 225 grader. Vælg over- og undervarme, ikke varmluft.

- Herefter går du i gang med din dej, som er ganske simpel at lave, fortæller han.

- Opløs 50 gram gær i 500 gram kold sødmælk, og rør sammen. Så tilsætter du ét gram safran og en fjerdedel af en skrabet vaniljestang.

- Rør 190 gram rørsukker, 1050 gram hvedemel, 200 gram saltet smør ved stuetemperatur og fire gram salt.

Herefter skal du ælte dejen i 20 minutter. Har du en røremaskine, så vælg en lav hastighed.

Når dejen er æltet færdig, giver du dig i kast med pistaciefyldet, som er her opskriften afviger fra den klassiske luciabolledej.

Fyldet er en sammenrørt masse af 130 gram stuetempereret saltet smør, 50 gram rørsukker, 70 gram blendede pistaciekerner og en fjerdedel skrabet vaniljestang.

- Rul dejen ud til et rektangel, og smør fyldet ud over dejen. Så folder du en af siderne ind mod midten og folder den anden side over, så der er tre lag, lyder det fra kokken.

- Skær nu dejen ud i strimler på hver to centimeter på den korte side, og rul dem til et "S", og læg dem på en bradepande med noget bagepapir.

Dejen skal nu hæve i cirka to timer ved stuetemperatur tildækket af et viskestykke, indtil brødene er dobbelt størrelse.

Så skal de bages i otte-ti minutter, indtil de har en gylden farve. Lad dem efterfølgende køle en smule af - gerne til omkring 70 grader celsius.

- Pensl dem med smeltet smør, og dyp dem i sukker og hakkede pistaciekerner. Spis dem med et koldt glas mælk, lyder det fra Magnus Pettersson.

Ifølge kokken kan du tage dine luciabrød til helt nye højder, hvis du bruger safran fra Pakistan eller Iran, himalayasalt, gammeldags kærnet smør og sicilianske pistaciekerner.

Men det er også helt fint blot at købe de ingredienser, du kan finde hos din lokale købmand eller i supermarkedet.

2) Brug rester til risalamande-roulade.

Efter julefrokosten eller efter selve juleaften er der ofte en masse risalamande tilbage.

Og i stedet for at smide det ud eller spise samme dessert igen, kan du ifølge kok Umut Sakarya bruge resterne til at lave en risalamande-roulade.

- Bag en helt klassisk lagkagebund med kartoffelmel og i stedet for at komme vaniljecreme i, så smører du den med risalamande og ruller den.

- Herefter skal den på køl, indtil den har sat sig. Den skal i hvert fald have fire timer, lyder det fra kokken.

Herefter er du sådan set færdig.

- Så kommer du kirsebær på toppen og spiser den, og det er bare superlækkert, siger Umut Sakarya.

Det er ifølge kokken både en nem og lækker ret, og så er det en rigtig god måde at få brugt sine rester på.

/ritzau fokus/

København, 10/09/2024 - 10:00

Shakespeare-klassiker bliver opsat som dansk musical

Fortællingen om Romeo og Julie opføres i en "farverig pragtversion" i Holstebro, Vejle og København i 2027.

Den tragiske fortælling om Romeo og Julie bringes endnu en gang til live.

Denne gang i en ny dansk opsætning med manuskript af Susanne Bier og Anders Thomas Jensen.

Det skriver Have Kommunikation i en pressemeddelelse.

"Romeo & Julie - The Musical" får verdenspremiere til foråret i 2027.

Forestillingen kommer til at tage sit udgangspunkt i den klassiske kærlighedsfortælling fra William Shakespeare.

Ifølge pressemeddelelsen kommer det til at foregå i en "farverig pragtversion" og med nogle af Danmarks bedste skuespillere, dansere og sangere.

Historien fra Shakespeare stammer fra 1595.

Fortællingen handler om Romeo og Julie, der ved et maskebal forelsker sig i hinanden. Deres familier har dog i årevis ligget i strid med hinanden, og det er derfor en umulig kærlighed.

Historien ender med deres begges død, og deres familier henlægger herefter uoverensstemmelserne.

Forfatterne til manuskriptet har tidligere stået bag manuskripterne til "Den Skaldede Frisør - The Musical" og "Matador".

De to forestillinger solgte tilsammen mere end 200.000 billetter.

Hovedrollerne som Romeo og Julie er besat af henholdsvis Søren Torpegaard Lund og Sara Viktoria Bjerregaard.

Søren Torpegaard Lund har tidligere spillet rollen som "Tony" i opsætningen af "West Side Story" på Det Kongelige Teater.

Sara Viktoria Bjerregaard har tidligere spillet rollen som "Ofelia" i en anden af Shakespeares klassikere - nemlig "Hamlet".

Det er Silas Holst, der kommer til at stå for koreografien.

Forestillingen produceres af Hele Danmarks Musicalteater, der er et produktionssamarbejde mellem Vejle Musikteater, Musikteatret Holstebro og One And Only Musicals.

De tre samarbejdsparter håber på, at forestillingen kan tages til internationale højder.

- Vi har ambitioner om at tage forestillingen til udlandet efter den har spillet i Danmark, og vi tror på, at vi kan skabe rammerne for en musical, der kan opnå stor gennemslagskraft langt uden for landets grænser, siger executive producer i One And Only Musicals Jesper Winge Leisner i pressemeddelelsen.

Forestillingen kan opleves på de to teatre i Vejle og Holstebro.

Opsætningen kommer også til København, men det vides endnu ikke, hvilket teater den opføres på, oplyser Have Kommunikation til Ritzau.

/ritzau/

Læs Mere >>

Viborg, 10/09/2024 - 09:41

Endnu en værtsby afsløret: Royal Run kommer til Viborg

Viborg har stolte traditioner som en by, der hylder kongen, lyder det fra borgmester Ulrik Wilbek (V).

Viborg bliver en af de fem værtsbyer for næste års royale motionsløb, Royal Run.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Viborg Kommune.

Borgmester Ulrik Wilbek (V) finder det naturligt, at Viborg bliver vært for motionsløbet med kong Frederik i spidsen.

- Viborg har stolte traditioner både som kongehyldningsby gennem 600 år og som løbeby.

- Derfor er det helt logisk, at Royal Run kommer til Viborg, siger Ulrik Wilbek i meddelelsen.

Mandag blev det offentliggjort, at Ribe også skal danne ramme om næste års Royal Run. De øvrige værtsbyer ventes offentliggjort i ugens løb.

Værtskabet for Royal Run er ifølge Ulrik Wilbek en god promovering af byen:

- Royal Run er en kæmpe national begivenhed, og derfor er det også en mulighed for at vise hele landet, hvor fantastisk Viborg er, så de også får lyst til at besøge byen, når der ikke er Royal Run.

Løbet fandt sted første gang i 2018, da den daværende kronprins fyldte 50 år. Siden er det blev afholdt hvert år 2. pinsedag.

Royal Run havde i år deltagerrekord med 95.330 tilmeldte i de fem værtsbyer, Brønderslev, Aarhus, Fredericia, Kalundborg og København/Frederiksberg.

Royal Run arrangeres af idrætsorganisationerne DIF, DGI og Dansk Atletik i et tæt samarbejde med værtskommunerne.

Salget af startnumre til næste års løb forventes at begynde i løbet af november måned.

Da Danmark blev et samlet kongerige, skulle den, der ville være dansk konge, først hyldes på Viborg Landsting.

Kongehyldningerne foregik på tinget gennem hele middelalderen, fremgår det af et opslag på Den Store Danske.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 10/09/2024 - 10:00

FAKTA: Tip til at plukke havtorn

* Når havtornens bær er modne, splatter de let ud. Derfor foretrækker de fleste at klippe grenen med bærrene af frem for at plukke dem af.

* Klip dog kun den yderste spids af. Både af hensyn til andre og til planten.

* Når du kommer hjem, kan grenen med fordel smides direkte i fryseren. Herefter kan man let nulre de frosne bær af, uden at de smatter sammen.

Kilde: naturvejleder Marie Roland fra Naturstyrelsen Storstrøm.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 10/09/2024 - 10:00

Nordens citron kan bruges til at forny de velkendte retter

Vaclav Salek/Ritzau Scanpix

Er de gamle klassikere fra kogebogen blevet lidt støvede, kan du prøve at på opdatere dem med det lille delikate bær havtorn.

Nordens citron, appelsin eller passionsfrugt.

Kært barn har mange navne, og spørger man kok og medindehaver af virksomheden Sanketure Thomas Askov, så er der ingen over eller ved siden af i de danske landskaber: Havtorn er nummer et.

- Det er helt vildt, at vi herhjemme har sådan et bær, der er så lækkert. Jeg elsker smagen og strukturen, siger han om de orange bær, der undertiden også kaldes sandtorn, klittorn, klittjørn og havtidsel.

Han er så stor fan, at han kan finde på at smide havtorn i det meste.

- Hvis der er nogle lidt oldschool retter, kan man bruge havtorn til at opdatere dem til noget rigtig lækkert, siger Thomas Askov.

For eksempel kan en klassisk rødgrød blive til en gulgrød, og salte citroner kan erstattes med ditto havtorn, foreslår kokken.

En af hans helt simple favoritter er en saft, der består af havtorn, vand, citron og sukker.

- Den kan man nærmest drikke som appelsinjuice, siger han begejstret.

Opskriften er i runde tal et kilo havtorn, en liter vand, to deciliter citronsaft og sukker efter smag.

- Jeg bruger også saften i min lyse, alkoholfri gløgg, fordi den tilføjer en fantastisk note, fortæller Thomas Askov.

Derudover falder valget i køkkenet ofte på havtorn, når kokken skal servere dessert for sine gæster.

Havtorn gør sig nemlig særdeles godt som et syrligt modspark i det søde køkken. Det kan være til en panna cotta eller en hvid chokolademousse, foreslår kokken.

- Er du løbet tør for rosiner, kan du også putte havtorn i dine teboller i stedet, tilføjer han.

Vil du selv ud at plukke de smagfulde bær, skal du bevæge dig i retning af bølgernes brusen, fortæller Marie Roland, som er naturvejleder ved Naturstyrelsen Storstrøm.

- Udbredelsen af havtorn kan nærmest tegne danmarkskortet, for den kan findes langs det meste af kystlinjen. Den vokser på kystskrænter, og der hvor der er noget krat, før man kommer ud på selve stranden.

- Den er særligt glad for blottet mineraljord og kan også findes i gamle grusgrave og baneterræner. Steder, hvor vi mennesker graver lidt op og blotter mineraljorden, forklarer naturvejlederen.

Havtorn tilhører sølvbladsfamilien, og de aflange blade har et sølvskinnende skær på undersiden. Bærrene sidder helt inde langs stammen.

Når Marie Roland støder på buskene, er det dog sjældent, at hun bare spiser de friske bær. De er nemlig meget sure og sammensnerpende i sig selv, fortæller hun.

Derfor gør de sig bedst i en sødet version eller i kombination med andre frugter.

- Smagen er aromatisk og passionsfrugtagtig og er god i kombination med andre sødere sager. Det kan for eksempel være i marmelader, hvor man kan blande den med æble eller pære, siger Marie Roland.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek