Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 01/07/2025 - 13:14

Danske og svenske kongelige fejrer Øresundsbroens 25-års jubilæum

Under den kongelige markering af 25-året for Øresundsbroens åbning er flere jubilæumsgaver blevet afsløret.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Tirsdag er det 25 år siden, at Øresundsbroen blev indviet, og det fejrer både det danske og svenske kongepar.

Jubilæumsfejringen blev tirsdag formiddag indledt med, at kong Frederik og dronning Mary samt kong Carl Gustaf og dronning Silvia mødtes på Luftkastellet, som ligger i Sverige tæt ved broen.

Billeder viser, at de to konger indviede en jubilæumsgave: to store stationære udsigtskikkerter.

Derudover sad de på forreste række til et jubilæumsarrangement, hvor de overværede et værk med musik, sang, dans og lyrik fra begge sider af sundet, skriver Billed-Bladet.

Kongeparrene har også været en tur forbi den kunstige ø Peberholm, som ligger i Øresund. Her kan man i en såkaldt story - et tidsbegrænset klip - på broens Instagram-profil se, at de hørte om flora og fauna på øen.

Siden broen mellem Danmark og Sverige blev indviet, er der taget millioner af ture over forbindelsen.

Aftalen om at bygge en fast forbindelse over Øresund blev formelt indgået mellem Danmark og Sverige i 1991.

Det skete efter flere årtiers forhandlinger, hvor de tekniske, økonomiske og politiske konsekvenser var blevet vendt og drejet.

Fire år senere begyndte byggeriet, og i august 1999 blev det sidste brofag sat på plads. I december samme år stod jernbanen mellem København og Malmø klar.

1. juli 2000 var broen så klar til at blive indviet af dronning Margrethe og kong Carl Gustaf.

Sidste år satte trafikken over broen rekord med knap 7,6 millioner ture. Her var det personbiler, der udgjorde størstedelen. Knap 6,6 millioner af slagsen krydsede broen.

Ved den kongelige fejring var Amager Strandpark sidste stop i programmet, hvor endnu en jubilæumsgave blev afsløret. Også her var det to store udsigtskikkerter, der ligeledes kan bruges til at kigge ud over sundet, der var i vente.

Øresundsforbindelsen består af en 4,05 kilometer lang tunnel, øen Peberholm og selve Øresundsbroen.

/ritzau/

København, 04/07/2025 - 08:00

Fakta: Fra København til Sønderborg

* 41-årige Andreas Jebro er født og opvokset i København.

* I 2007 blev han uddannet skuespiller fra Aarhus Teater.

* I årene efter endt uddannelse var han fast tilknyttet Aarhus Teater frem til 2011, hvor han rykkede til Aalborg Teater.

* Siden har han medvirket i både teaterforestillinger, tv-serier og film.

* Han er særligt kendt for sin rolle som modstandsmanden Claus Villumsen i "Badehotellet" samt rollen som Jens Fischer i "Sygeplejeskolen".

* Han har desuden medvirket i forestillingen "Erasmus Montanus", der i 2017 blev genopført på Aarhus Teater. Det indbragte ham en Reumert for Årets Bedste Mandlige Hovedrolle, mens han at i 2014 modtog en Reumert for Årets Mandlige Birolle i forestillingen "Den spanske flue".

* I 2025 har han fået sin revydebut i Sønderborg Sommer Revy Show og står på scenen med sin hustru.

* Han har siden 2017 været gift med Badehotellet-stjernen Amalie Dollerup. Sammen har de sønnen August, som de bød velkommen i 2019.

Kilder: Danskefilm.dk og Alt.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/07/2025 - 08:00

Dansk skuespiller: Tænk at noget så simpelt kan være så godt

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Nyslået græs, sommerregn og nyhøstede kartofler er ting, der får skuespilleren Andreas Jebro til at mærke, at det er sommer.

Sommeren lokker danskerne udendørs, og for skuespilleren Andreas Jebro betyder årstiden et nyt uderum og stærke sanseindtryk.

Skuespilleren føler endelig, at det er sommer, når danskerne samler sig ved vandet, og når han spiser friske danske kartofler, der bringer minder om hans morfar i haven.

I år har Sygplejeskolen-stjernen startet sommeren tæt ved kysten.

Han og hustruen, skuespillerkollegaen Amalie Dollerup, tilbringer nemlig halvanden måned i Sønderborg i Jylland sammen med deres søn, August, mens parret medvirker i Sønderborg Sommer Revy Show frem til 5. juli.

Her fortæller den 41-årige skuespiller, hvad der får ham til at tænke på sommer:

Hvad er duften af sommer?

- Blandingen af nyslået græs, lige efter at det har regnet, hvor alt er varmt og ekstra stærkt duftende. Det er meget sommer for mig, at komme ud og alle indtrykkene bliver forstærket, siger han og fortsætter:

- Det handler meget om, at sommeren bliver et uderum for danskerne, fordi vi jo af gode grunde trækker os indendørs i ly for kulde, blæst og regn meget af året ellers. Så det er meget skærpet for mig at komme ud og få duften af sommer i næsen.

Hvad er smagen af sommer?

- Det er helt frisk fra jord til bord, og det er virkelig forbundet med mange minder, fortæller Andreas Jebro.

- Min mormor og morfar boede på en gård, og smagen af sommer er, dengang min morfar gik ud og stak sine næver ned i jorden for at trække kartofler op. Så børstede han bare lige det værste jord af, og så fik jeg lov til at gnave i sådan en rå kartoffel. Det kunne smage af det vildeste!

- Og så når de lige blev kogt et kort øjeblik og fik noget dild ude fra urtehaven og så bare med en klat smør på. Tænk, at noget så simpelt kan være så godt.

Hvad er synet af sommer?

- Det er de bugnende rapsmarker, som man kører forbi og skuer ud over, inden man kommer ned til en kyst - det kan være, at det er helt forkert, fordi rapsmarkerne allerede har stået i fuld flor i lang tid.

- Vi bor tæt ved Furesøen, som jo ikke er en kyst, men man ser alligevel folk, der samles ved vandet og er sammen ved vandkanterne. Folk flokkes til vandet for at være sammen i sociale sammenhænge. De griller, smiler og fester og springer i det iskolde vand.

Hvad er lyden af sommer?

- Det er de sene nattetimer eller tidlige morgentimer og at høre folk, der er på vej i latter og nogle gange i skål. Folk, der er på vej. Uanset om de er på vej videre eller hjem. Det er alle ydertimerne, der bliver taget i brug, fordi der er tid til det.

Hvad er følelsen af sommer?

- Jeg føler rigtigt, at det er sommer, når jeg mærker de andre ting. Det er netop, når ydertimerne bliver taget i brug. Når jeg selv har tid til det, fordi jeg ikke skal nå noget.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 03/07/2025 - 10:00

FAKTA: Rygevaner blandt børn og unge

* Der er sket en stigning i forbruget af tobaks- og nikotinprodukter blandt børn og unge i de seneste år.

* Det gælder også blandt mindreårige, til trods for at det er ulovligt at sælge tobaks- og nikotinprodukter til unge under 18 år.

* Andelen af 15-17-årige, der bruger mindst ét tobaks-eller nikotinprodukt, er steget fra 19,5 procent i 2020 til 29,2 procent.

* 14,3 procent af de 15-17-årige bruger e-cigaretter (for eksempel vapes og puff bars) enten dagligt eller lejlighedsvist. Det er en markant stigning fra 2020, hvor 4,5 procent brugte e-cigaretter dagligt eller lejlighedsvist.

* Størstedelen af unge, der bruger tobaks- og nikotinprodukter, ønsker at stoppe. Eksempelvis har 66,5 procent af de 15-17-årige, der bruger røgfrie nikotinprodukter, overvejet at stoppe med at bruge dem inden for den seneste måned.

Kilde: Rapporten §Røg - en undersøgelse af tobak, adfærd og regler. Udvalgte tendenser 2024. Statens Institut for Folkesundhed. SDU (2025).

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 03/07/2025 - 10:00

Disse dampende souvenirs kan koste dig dyrt

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Mange kender ikke reglerne for køb af ulovlige e-cigaretprodukter. Kontorchef hos Sikkerhedsstyrelsen gør dig her opmærksom på de mulige konsekvenser.

Det kan være fristende at købe spændende souvenirs med hjem fra sommerferien. Især hvis det er varer, der ikke kan købes lovligt i herhjemme.

Men du skal være opmærksom på, at der er regler for, hvad du må købe med hjem, når det kommer til e-cigaretprodukter som puffbars, advarer Stine Pedersen, der er kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

Mange tror kun, at det er ulovligt at købe de forbudte produkter i Danmark og tænker ikke over reglerne for import og køb på nettet.

- Det er ulovligt at købe e-cigaretprodukter, der har smag af andet end tobak og mentol - for eksempel slik- eller frugtsmag - både fysiske køb og over nettet.

- Du må heller ikke købe produkter med nikotinholdig væske, hvor nikotinindholdet overstiger 20 milligram per milliliter, fortæller Stine Pedersen.

Der er dog en gråzone i reglerne, for det ikke er ulovligt at tage ti styks af de ellers ulovlige e-cigaretprodukter med over grænsen til Danmark.

Men det er ulovligt at medbringe mere end ti. Årsagen er, at produkterne betragtes som rejsegods og til eget forbrug, hvis det er ti eller færre.

- Hensigten med importforbuddet er, at børn og unge ikke skal komme i besiddelse af e-cigaretprodukterne. Derudover må de ikke bruges til videresalg.

- Men man vil ikke slå ned på, at en dansk turist har et par ulovlige e-cigaretter liggende i bilen efter en ferie i Frankrig, siger kontorchefen.

Dog kan politiet godt slå ned på det, hvis det virker, som om nogen udnytter reglerne systematisk for eksempel ved at transportere ti ulovlige engangs-e-cigaretter over grænsen flere gange samme dag.

Stine Pedersen fortæller, at der er en del, som bestiller de ulovlige produkter hjem fra nettet - især fra Frankrig og Tyskland.

Sikkerhedsstyrelsen vurderer, at de, der overtræder forbuddet, ikke ved, at de bryder reglerne, fordi de bestiller en så lille mængde, at der ikke er tegn på videresalg.

- Men det er stadig ulovligt. Produkterne bliver beslaglagt, og Sikkerhedsstyrelsen giver besked om lovovertrædelsen til politiet, som skriver et bødeforlæg.

- Udgangspunktet for førstegangstilfælde lyder på 10.000 kroner, siger hun.

Bøden kan dog både være højere eller lavere.

Siden loven trådte i kraft i juli 2024, har Sikkerhedsstyrelsen noteret 500 sager.

Flere planter og fødevarer er også blandt det, der er ulovligt at tage med hjem fra ferien, så Stine Pedersen opfordrer til, at du tjekker reglerne på Toldstyrelsens hjemmeside eller på borger.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek