Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 28/04/2025 - 10:00

FAKTA: Frikort kan gøre afkast skattefrit

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

* Alle kan tjene et bestemt beløb hvert år og kun betale otte procent i arbejdsmarkedsbidrag til staten. Det kaldes et frikort. SU, dagpenge og pension er dog ikke omfattet.

* I år er beløbet fastsat til 51.600 kroner. Det svarer til 4300 kroner om måneden.

* Hvis man tjener under dette beløb, skal man have et frikort. Tjener man over, skal man i stedet have et hovedkort og et bikort.

* Et frikort kan også bruges til at gøre et eventuelt afkast - altså den økonomiske gevinst fra investeringer - skattefrit, hvis afkastet bliver beskattet som kapitalindkomst.

Kilde: Skattestyrelsen.

/ritzau fokus/

København, 28/04/2025 - 13:27

FAKTA: DR's øverste chefer gennem 100 år

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Bjarne Corydon bliver det nyeste navn på listen over DR's generaldirektører, som går tilbage til 1925.

Der bliver skiftet ud på topposten i DR, samme år som public service-mediet runder 100 år.

Det bliver Bjarne Corydon, som 1. august overtager roret fra Maria Rørbye Rønn. Corydon skifter dermed posten som ansvarshavende chefredaktør for Børsen ud.

Han skal stå i spidsen for DR, hvis historie går helt tilbage til 1925. Dengang hed det Statsradiofonien, men siden skiftede medievirksomheden navn til Danmarks Radio og i dag DR.

Her er DR's topchefer gennem tiden:

2025-: Bjarne Corydon.

2011-2025: Maria Rørbye Rønn.

2005-2011: Kenneth Plummer.

2004-2005: Lars Vesterløkke (konstitueret).

1994-2004: Christian S. Nissen.

1985-1994: Hans Jørgen Jensen.

1976-1985: Laurits Bindsløv.

1967-1976: Hans Sølvhøj.

1964-1967: Erik Carlsen (konstitueret).

1961-1964: Hans Sølvhøj.

1937-1961: F.E. Jensen (driftsleder og fra 1958 med titlen generaldirektør).

1925-1937: Emil Holm (driftsleder).

Kilde: Opslagsværket Lex.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 28/04/2025 - 13:27

Bjarne Corydon forlader Børsen og bliver ny DR-generaldirektør

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Det bliver Børsens chefredaktør, Bjarne Corydon, der overtager DR-roret fra Maria Rørbye Rønn til august.

Bjarne Corydon stopper som ansvarshavende chefredaktør hos Børsen og begynder som ny generaldirektør for DR 1. august.

Det siger han til Børsen.

Corydon kalder det "et stort privilegium" at være chef for Børsen. Det har han været siden 2018.

- I al beskedenhed vil jeg mene, at jeg efterlader et medie, som er blandt Danmarks allerstærkeste - både journalistisk og forretningsmæssigt, siger han til Børsen.

Bjarne Corydon fortsætter som administrerende direktør på Børsen indtil 31. juli. Men han stopper øjeblikkeligt som ansvarshavende chefredaktør.

I den rolle konstitueres nuværende chefredaktør og nyhedsdirektør på Børsen Nikolaj Sommer.

Maria Rørbye Rønn, som har været DR's generaldirektør siden 2010, meddelte i oktober sidste år, at hun stopper i DR i løbet af 2025 efter 15 år.

Hun fortsætter som generaldirektør, indtil Corydon begynder til august.

Ifølge DR's bestyrelsesformand, Lars Gert Lose, er Corydon "den absolut bedste generaldirektør til at bringe organisationen og medarbejdere godt ind i det næste kapitel for DR".

Det siger Lose i en pressemeddelelse fra DR.

- Med sin publicistiske erfaring, ledelsesmæssige tyngde og forståelse af både det omkringliggende samfund og den globale virkelighed kunne vi ikke have landet en bedre ansættelse, lyder det fra bestyrelsesformanden.

Corydon selv kalder det "helt unikt og samtidig meget forpligtende privilegium at få ansvaret for DR i en tid med enorme forandringer". Det siger han i en pressemeddelelse fra DR.

- DR er en af Danmarks mest betydningsfulde kulturinstitutioner. DR har muligheden for virkelig at binde alle danskere sammen - og skal samtidig fungere med en dyb forståelse for, at institutionen tilhører hele befolkningen.

- Samtidig kan og bør public service levere et afgørende positivt bidrag til udviklingen af vores demokrati i en verden, hvor det sættes under pres fra mange sider, lyder det.

Bjarne Corydon er også tidligere socialdemokratisk finansminister fra 2011 til 2015.

Her blev han hurtigt landskendt, da han blev ansigtet på en række reformer, som var upopulære på venstrefløjen.

Med det fulgte en række tilnavne som "Don Corydon", "Corydong" og "Blå Bjarne".

Dong-sagen stammer tilbage fra 2014, hvor staten solgte en stor del af energiselskabet Dong Energy til blandt andet den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Salget skete med finansminister Corydon i spidsen. Han blev efterfølgende beskyldt for at have solgt alt for billigt.

Finansministeriets håndtering af salget af Dong fik også meget skarp kritik af Rigsrevisionen og Statsrevisorerne.

Corydon blev efter sin tid som finansminister partner hos konsulenthuset McKinsey og global direktør for The McKinsey Center for Government.

Siden skiftede han altså til Børsen, som nu skal på jagt efter en ny topchef, når Bjarne Corydon sætter sig i generaldirektørstolen i DR Byen til august.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 28/04/2025 - 12:00

FAKTA: Kærlighedssvindel stiger igen

* Tallene viser antal sager, det samlede tabte beløb og gennemsnitligt beløb per sag.

* 2024: 557 sager, 22,6 millioner kroner, 40.574 kroner.

* 2023: 490 sager, 17,1 million kroner, 34.897 kroner.

* 2022: 1099 sager, 22 millioner kroner, 20.018 kroner.

* 2021: 828 sager, 20,9 millioner kroner, 25.241 kroner.

* 2020: 721 sager, 6,6 millioner kroner, 9153 kroner.

Kilde: Finans Danmark.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 28/04/2025 - 12:00

Forført, forelsket og flået på nettet

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Kærlighedssvindel er steget igen. Svindlere udnytter ofrenes følelser for at franarre dem penge, og det vurderes, at mange ofre tier af skam.

Hvert år bliver hundredvis af danskere lokket ind i romantiske relationer, der ender med tømte bankkonti og knuste hjerter.

Kærlighedssvindel er en kynisk form for kriminalitet, hvor svindlere spiller på følelser og manipulerer for at franarre deres ofre penge.

Det fortæller kommunikationsrådgiver Marie Laure Lebech Pépin, som har udarbejdet det kvalitative studie "Offer for kærlighed" om kærlighedssvindel som kandidatspeciale på Københavns Universitet.

- Offeret udvikler ofte stærke følelser og beskriver dem som ægte kærlighed. I de sager, jeg har beskæftiget mig med, fortæller ofrene, at følelserne føltes oprigtige og dybe, siger hun.

For offeret er det et kæresteforhold, der opstår, og det kan vare i flere år. Men for svindleren er forholdet ikke ægte. Det er blot et middel til at lokke penge ud af offeret.

Sidste år lykkedes det svindlerne at slippe afsted med 22,6 millioner kroner fordelt på 557 sager. Til sammenligning var der 490 sager i 2023 med et samlet tab på 17,1 million kroner. Det viser tal fra Finans Danmark, som vurderer, at det reelle omfang er større, fordi mange ofre tier af skam.

En svindler får typisk kontakt til sit offer via sociale medier, hvor de begynder at skrive sammen og får opbygget en relation.

Kontakten bliver ret hurtigt på svindlerens anmodning flyttet til en krypteret beskedtjeneste som WhatsApp eller Telegram.

- Tjenesterne giver også mulighed for at sende billeder, lydfiler, dele sin lokation og ringe, hvilket gør det nemmere for svindleren at virke troværdig og berolige eventuelle bekymringer hos offeret, siger Marie Laure Lebech Pépin.

Sociale medier og beskedtjenester har gjort det nemmere at opretholde en konstant kontakt, hvilket forstærker båndet og giver svindlerne mulighed for at manipulere når som helst døgnet rundt.

- Jeg tror grundlæggende, at mange er bevidste om, at man kan blive udnyttet i kærlighed. Men når relationen udvikler sig digitalt, bliver det meget sværere at fange de advarselssignaler, der normalt ville få advarselslamperne til at blinke, siger hun.

Ifølge Marie Laure Lebech Pépin starter manipulationen ofte helt fra begyndelsen af kontakten, hvor svindlerne forsøger at forme offeret.

Det sker blandt andet ved at præsentere idéen om, at et perfekt kæresteforhold handler om at hjælpe og stole på hinanden.

På den måde får svindleren også tegnet et billede af, hvordan offeret bør opføre sig, hvis de to skal være i et forhold.

- Og ofte ønsker offeret netop at være i et forhold med svindleren, siger hun.

Hun vurderer, at myndigheder og banker, der vil forebygge kærlighedssvindel, bør overveje at droppe kampagner, der kun advarer imod at overføre penge til fremmede og ukendte personer.

For ofrene, der udsættes for kærlighedssvindel, er svindleren nemlig ikke en fremmed, men tværtimod en person, de føler sig tæt knyttet til.

- Når et offer er blevet svindlet og står tilbage med skam, skyld og en ødelagt bankkonto, hjælper det ikke at betragte svindlen som noget, der er sket med en fremmed. De ofre, jeg har talt med, siger, at de føler kærestesorg, siger hun.

Vi bør også som samfund tænke over, hvordan vi taler om denne form for svindel, mener hun:

- Hvis vi reagerer med latterliggørelse eller beskriver ofrene som dumme, risikerer vi at gøre emnet så tabubelagt, at ofre ikke tør tale om det eller søge hjælp, selv om de har en fornemmelse af, at noget er galt.

Som offer skal man trygt kunne række ud til andre, hvis man har en mistanke. Derfor er det ifølge Marie Laure Lebech Pépin vigtigt, at en pårørende tager det alvorligt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek