København, 16/06/2025 - 05:30
FAKTA: Historien om dækproducentens guide til gastronomi
Mandag uddeler Michelinguiden stjerner til danske og nordiske restauranter.
Af: /ritzau/
Sidste år fik 31 danske restauranter i alt 44 michelinstjerner. Mandag uddeles nye stjerner. Læs om Michelinguiden her:
* Michelinguiden blev startet af dækfabrikanten André Michelin. Den har eksisteret siden august 1900.
* De første guider rummede oplysninger om, hvor man som bilist kunne få benzin på bilen, og hvor man kunne spise og overnatte.
* Bagtanken var efter sigende at få bilisterne ud på vejen og slide deres dæk for at sætte gang i dækfabrikantens forretning.
* Senere - i 1920'erne - kom de berømte stjerner til.
* Restauranterne bedømmes af et stort hold anmeldere, kaldet inspektører, der anonymt besøger restauranterne flere gange, før de tildeles stjerner.
* Inspektørerne er uafhængige, og Michelin betaler selv deres måltider. De skal være fagfolk med mangeårig erfaring fra restaurationsbranchen for at komme igennem nåleøjet.
* I dag omfatter Michelinguiden tusindvis af spisesteder i mere end 30 lande på tre kontinenter.
* Den udkommer fortsat som bog, men bruges især i en digital version.
* Ud over de fineste og dyreste restauranter anbefaler Michelinguiden også gode restauranter, som er lidt mere prisvenlige - de såkaldte Bib Gourmand.
Kilder: guide.michelin.com.
/ritzau/