København, 23/12/2022 - 10:00
Din privatøkonomi i januar: Læg et realistisk budget for det nye år
Årets første måned er en god anledning til at få kigget dine pengesager grundigt igennem, lyder rådet fra to eksperter.
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Når røgen fra nytårskrudtet har lagt sig, bør du stille skarpt på, hvad der ryger ud og ind af dine bankkonti.
Sådan lyder det samstemmende råd fra en cheføkonom og en finansiel rådgiver.
- Dybest set skal du forholde dig til dit budget hele året. Men januar er en god anledning til at få gjort, siger Morten Bruun Pedersen, der er cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk.
I disse tider med høj inflation og energikrise kan det endda være endnu mere vigtigt at skabe sig et overblik over, hvordan pengesagerne tager sig ud, påpeger han.
- Det kan være en god idé at tage højde for, hvilke ting der stiger i pris og lægge nogle buffere ind i budgettet til at kunne klare det.
For at få et realistisk billede af din økonomiske situation skal du både notere dine faste udgifter og de mere flygtige.
Det anbefaler Nicolaj Christensen, der er finansiel rådgiver og indehaver af firmaet Pengerådgivning.
- Hvis vi sætter os ned og kigger på, hvad vi reelt bruger penge på, bliver vi nemt overraskede over, hvor meget vi bruger på take away for eksempel, siger han.
Når du så har dannet dig et fuldt overblik, kan du passende se på, om du har mulighed for at lægge nogle flere penge til side et sted, hvor du ikke kan komme til dem, lyder det fra Nicolaj Christensen.
- Vi kan have gode intentioner om at lave en opsparing, men så når vi når hen på slutningen af måneden, hiver vi alligevel pengene tilbage, siger han og fortsætter:
- Derfor er mit råd, at du får etableret nogle opsparinger, som du låser, så pengene får lov til at blive stående.
Ud over budgettet bør du rette fokus på din forskudsopgørelse. For eksempel hvis du oplever renteforhøjelser, siger Morten Bruun Pedersen fra Tænk.
- Når du får stigende renter, får du også et højere fradrag, så det er vigtigt at få tallene justeret inde på forskudsskemaet. For det giver mere luft i økonomien, forklarer han.
Samme øvelse bør du gøre, hvis du eksempelvis arbejder mere hjemme for at spare på transportudgifter.
- Ellers kan du risikere at få ørerne i maskinen. Det gælder også, hvis du har lavet ekstra indbetalinger på din pension. Så skal du også justere dine fradrag, siger Morten Bruun Pedersen.
/ritzau fokus/