Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

30/06/2024 - 10:00

Undgå at haven går død i juli

I juli kan haven godt blive tør og kedelig at se på. Hvis du har brug for et blomsterboost, er det vigtigt at plante sorter, der kan tåle varme og tørke.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Silja Petri, Ritzau Fokus

Om sommeren har haven brug for endnu mere omsorg, så den kan klare sig gennem de varme og tørre måneder.

Derfor anbefaler Berit Rørbøl, der er haveekspert hos Videnscenteret Bolius, at du er særlig opmærksom på at vande sine planter.

- Man skal nusse lidt om haven i juli. Planterne kan godt tørste, hvis der ikke kommer regn, så det er vigtigt at sørge for, at de bliver vandet - især hvis man er så heldig, at man skal på ferie, siger hun.

Køkkenhaven, planter i krukker og nyplantede træer og buske har mindre rodnet, og derfor skal man hjælpe dem igennem sommeren, så de ikke visner, mens man er på ferie.

- Krukkerne kan samles i skyggen, og så er det en god idé at alliere sig med en nabo, der kan komme og vande planterne, siger Berit Rørbøl.

Du kan også investere i selvvandingskolber, sivslanger eller vandingsposer, der kan sikre, at planterne får vand i en uge eller to.

Hvis du ikke skal på ferie, er der ifølge Jeanette Thysen, der er have- og landskabsarkitekt ved Det Gode Haveliv, stadig en masse at tage sig til i haven.

Hun anbefaler, at du starter med at tage et kig på kulørerne og blomsterlivet.

- I min verden er det vigtigste, at man slapper af og nyder sin have, men haven kan godt gå lidt død i juli. Hvis man trænger til et blomsterboost, kan det være en god idé at plante nogle arter, der kan tåle tørke - og gerne i store krukker, siger hun.

Hun peger blandt andet på blåhat, røllike, mandstro, sankthansurt og purpursolhat.

- Forskning viser, at det giver glæde at bo omgivet af blomster. Og så er de også gode for insekterne, fordi de giver nektar. Så hvis du både vil glæde dine øjne og insekterne, så er det nogle gode stauder at plante nu, siger hun.

Har du mod på et mere omfattende projekt, kan du bygge et nyt rum i haven - gerne et cirkulært rum.

- Det er rart for vores øjne at kigge på et cirkelformet haverum. Det er noget, jeg selv drømmer om at lave, siger Jeanette Thysen.

Rummet kan bygges med brænde eller natursten og kan bruges som bålplads eller et roligt spot til en hængekøje. Samtidig kan det fremme dyrelivet i haven, fordi det også fungerer som et godt leve- eller skjulested.

- Det er et godt haveprojekt til ferien, og hvis man har børn, kan det også være sjovt at bygge sammen med dem, siger hun.

Der er også masser af haveinspiration at hente hjemme i Danmark, hvis du ikke har planlagt en sommerferie i udlandet.

- Der findes en masse åbne haver - både private haver og parker - rundt om i vores eget dejlige, lille land, hvor man kan se skøn natur og hente inspiration, siger Jeanette Thysen.

Hun nævner blandt andet Egeskov Slot på Fyn, Geografisk Have i Kolding og Botanisk Have i Aarhus.

/ritzau fokus/

København, 01/07/2024 - 15:31

TV 2-værter står i spidsen for ny sportssatsning

3F Superliga får fire timers dækning hver mandag med skiftevis Camilla Martin og Morten Ankerdal som værter, og så faciliterer Carsten Werge nyt debatprogram.

TV 2 har sat holdet til stationens nye sportssatsninger.

Det annoncerer TV 2 i en pressemeddelelse.

"Totalfodbold" er titlen på TV 2's nye fodboldflagskib, der dækker 3F Superliga. Her skiftes Camilla Martin og Morten Ankerdal til at være værter ude på stadion flankeret af fodboldeksperterne David Nielsen og Nicoline Sørensen.

Jesper Amter skal være vært i tv-studiet, hvor han får selskab af Lars Jacobsen og Jonas Hebo, lyder det.

På grund af årets sportssommer, som byder på EM i fodbold, OL og Tour de France, går "Totalfodbold" først for alvor i luften 16. september på TV 2 Play og TV 2 Sport X i forbindelse med ottende spillerunde i 3F Superliga.

"Totalfodbold" begynder klokken 18.00 på TV 2 Play og TV 2 Sport X, indtil mandagskampen fløjtes i gang, og når kampen er færdig, følger programmet op frem til klokken 22.00, lyder det.

Foruden mandagskampen behandler "Totalfodbold" hele Superliga-runden og giver nye perspektiver på de store historier i landets bedste fodboldrække, lyder det videre fra TV 2, der deler rettighederne med Viaplay og således sender halvdelen af kampene fra hver spillerunde.

- Det bliver en anderledes opsamling på hele spillerunden med stærke analyser, hvor vi tager værktøjer i brug, som danske fodboldseere ikke er vant til at se, lover TV 2 Sports chefredaktør, Kristian Bech Josefsen.

TV 2's anden satsning er debatprogrammet "Tirsdagstrænerne", som TV 2 Sports fodboldredaktør, Carsten Werge, bliver vært for.

Her vender han, fodboldekspert David Nielsen og tidligere FCK-direktør Dan Hammer forskellige emner fra indland og udland både inden- men også uden for stregerne, lyder det.

"Tirsdagstrænerne" henvender sig til de debatlystne fodboldelskere, som meget gerne må bidrage til diskussionen via Carsten Werges brevkasse, opfordrer TV 2.

- Det skal ske med kant og kærlighed, så du som seer bliver beriget med nogle spændende perspektiver, samtidig med at du gerne skulle blive underholdt, siger Carsten Werge i pressemeddelelsen.

/ritzau/

Læs Mere >>

Attu, 01/07/2024 - 15:02

Kong Frederik løfter sløret for mindesten i grønlandsk bygd

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Kongeparret er i Grønland, og mandag er de i Attu, hvor de ud over afsløring af mindesmærke skal til kaffemik.

Som en del af kongeparrets besøg i Grønland har kong Frederik mandag afsløret et mindesmærke i bygden Attu.

Attu ligger på en mindre ø af samme navn i kommunen Qeqertalik på Grønlands vestkyst.

Af kongeparrets program fremgår det, at de mandag formiddag også er blevet vist rundt i Attu og har besøgt bygdens kirke, skole og børnehave.

De er blevet fulgt rundt af borgmester Ane Hansen og medlemmerne af kommunalbestyrelsen.

Undervejs har kongen altså også afsløret en mindesten i anledning af Attus 200-års jubilæum.

Dagen slutter ifølge programmet med kaffemik - en traditionel grønlandsk sammenkomst, hvor der drikkes kaffe og spises bagværk. Her er der også salmekor og optræden ved udøvere af arktiske sportsgrene.

Kongeparret har desuden fået gaver foræret. Kong Frederik har fået et hvalroshoved, som er skudt lokalt og udskåret af en indbygger i Attu.

Dronning Mary har fået en lokalt strikket halsedisse af moskusgarn.

Kongeparret indledte deres grønlandske besøg 29. juni. Over otte dage besøger parret flere dele af landet.

Attu betyder "den, der bliver berørt", fremgår det af kommunens hjemmeside.

Bygden blev grundlagt i 1818 som en forsøgsstation for garnfangst. Der bor lidt over 200 personer i Attu.

Søndag var kongen og dronningen på besøg i Grønlands nordligste by, Qaanaaq.

Og netop denne by har kongen et særligt forhold til. I 2000 tilbragte han flere måneder der, inden han skulle afsted på en fire måneder lang ekspedition med Siriuspatruljen.

Byens borgere havde i anledning af besøget fundet kongens gamle slæde frem.

- Det er en fantastisk oplevelse at være tilbage i Qaanaaq efter 20 år, også sammen med min hustru Mary, som også var med for 20 år siden for første gang. Der er mange ansigter, som jeg kan kende, og så er der jo mange, der er blevet født, siden jeg var her første og anden gang.

- Det er skønt at se folk her i byen, det er meget overvældende at være tilbage igen, og jeg er meget berørt af det, sagde han ifølge det grønlandske medie KNR søndag.

Der blev holdt taler for kongeparret, ligesom de deltog i en stor kaffemik i byens idrætshal.

Som afskedsgaver fik kongen en hundeslædepisk, mens dronningen fik øreringe.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 02/07/2024 - 10:00

FAKTA: Gør dit barn mere trygt

* Det kan være forskelligt fra barn til barn, hvor trygt det føler sig i vand.

* Hvis dit barn føler utryghed, er der flere ting, du kan gøre for, at han eller hun føler sig mere rolig.

* Som forælder handler det om at være afslappet og sige: "Nu holder jeg dig i hånden", eller "du kan sidde på min arm, og så går vi i vandet sammen".

* Lader man barnet spejle frygten i den voksne, som siger: "Hold godt fast i mig, så du ikke drukner", understøtter man barnets følelse af, at det er farligt.

* Børn såvel som voksne bør have respekt for vand.

Kilde: klubkonsulent i SvømDanmark Carsten Jokumsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 02/07/2024 - 10:00

Lær junior at blive vandstærk på ferien

Jens Kalaene/Ritzau Scanpix

Når I som familie er på ferie, har I mulighed for at bruge meget tid sammen. Udnyt noget af den til at lære barnet at begå sig i vandet.

For mange familier, der drager på ferie i løbet af sommeren, er en pool eller en strand et absolut musthave.

Og når I alligevel har adgang til vand, er det oplagt at lære junior, hvordan man gebærder sig sikkert i det.

Sådan lyder det fra svømmetræner og klubkonsulent i SvømDanmark Carsten Jokumsen.

- Typisk er man som familie meget sammen i ferieperioden. Og ofte er børnene ivrige efter at hoppe og lege i vandet, mens forældrene sidder og er nervøse. Det kan man tackle på forskellige måder, siger han.

Det første, I bør gøre, er at smide badevingerne, svømmebæltet og andre hjælpemidler.

For de giver både dig som forælder og barnet en falsk tryghed, da midlerne godt nok hjælper junior til at holde sig oppe i overfladen, men forhindrer barnet i at lære at begå sig rigtigt i vand.

I stedet er det bedre at bruge en plade, som barnet kan støtte sig til efter behov.

Selve øvelserne er oplagte at lave i poolen, men kan også foregå i havvand.

Her bør I dog være opmærksomme på, hvordan vinden og vejret påvirker vandet og dermed badesikkerheden, råder Carsten Jokumsen.

Den første øvelse, I kan kaste jer ud i, foregår ved, at barnet skal forsøge at dykke for at finde ting på hav- eller poolbunden.

Mens I selv skal kaste ting ned i poolen, kan barnet for eksempel dykke efter sten i havet, forklarer svømmetræneren.

- Kan man lære at dykke ned i vandet, holde vejret, komme op og trække vejret normalt igen, er man virkelig godt på vej til at være tryg i vand. For man træner at kunne lukke og åbne for luftindtag efter lyst, siger han.

En anden øvelse laver I ved, at du står nede i poolen og barnet hopper i fra poolkanten. Herefter skal barnet forsøge at hundesvømme ind til kanten.

- I virkeligheden er det en selvredningsøvelse, hvor både forælder og barn oplever, at barnet selv kan komme ind til kanten, siger Carsten Jokumsen.

Svømmetræneren anbefaler også en øvelse, han kalder raket, hvor barnet lærer at kontrollere balancen og holde sig oven vande.

Her står junior op ad en poolvæg, hvorefter han eller hun sætter af med benene og forsøger at svømme ud til dig, som står klar til at gribe.

- Når både barnet og forældrene bliver mere trygge ved situationen, kan man øge afstanden, siger han.

Endelig understreger Carsten Jokumsen, at det vigtigste er, at du som forælder generelt er afslappet og bruger nok tid på øvelserne.

- Så skal børnene nok lære at blive trygge i vand, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek