Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 16/03/2024 - 08:00

Børnenes tv-læge: Snak om kroppen mindsker frygt for sygdom

En større forståelse af, hvordan kroppen fungerer, gør børn mindre bange for, hvad der foregår inden i dem, lyder det fra børnelæge.

ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Når du kender din krop, bliver du mindre bange, når den opfører sig mærkeligt.

Derfor er det vigtigt at tale med familiens yngste medlemmer om, hvordan deres organisme fungerer fra inderst til yderst.

Det mener børnelæge Sandra Meinich Juhl, som er kendt fra DR's Ramasjang-program "Bamselægen", hvor hun kurerer børns bamser for alt fra maveforgiftning til hjertestop. Og så er hun aktuel med den nye bog "Lær om kroppen med Sandra", der udkom 13. marts.

- Jeg har en generel mission om at øge børns glæde og fascination af deres egne kroppe. For når du forstår, hvad der sker inde i din krop, bliver du ikke så bange for de ting, der sker i den. Og bliver du fascineret af din krop, så tror jeg på, at du får lyst til at passe på den, siger Sandra Meinich Juhl.

Som børnelæge møder hun ofte børn, der har ondt i maven, og nogle gange skyldes maveondet noget så simpelt, som at barnet går og holder sig i stedet for at gå på toilettet.

- Min erfaring er, at det hjælper børnene rigtig meget, når jeg forsøger at forklare dem, at de får ondt i maven, fordi blæren er helt fyldt med tis. Den forståelse for, hvad der sker i kroppen, hjælper rigtig meget, fortæller Sandra Meinich Juhl.

Men hvordan griber du som voksen helt konkret snakken om kroppen an med dit barn eller barnebarn?

- Det handler om at være åben og nysgerrig over for sit barn, stille uddybende spørgsmål, svare så godt, man kan, og undre sig sammen med barnet, siger Sandra Meinich Juhl og fortsætter:

- Du kan sige: "Det er sjovt, du har tænkt over det på den måde, sådan har jeg ikke selv tænkt på det før". Jeg kan selv opleve, at mine børn stiller et spørgsmål, jeg faktisk ikke kender svaret på.

Søg hellere viden sammen med barnet end at komme med en ultrakort forklaring eller for eksempel sige, at det er han eller hun for lille til at forstå, lyder det fra børnelægen.

- Det er bedre at sige: "Gud, det ved jeg heller ikke, men lad os finde ud af det sammen", fordi det er vigtigt at stimulere nysgerrigheden hos barnet, siger Sandra Meinich Juhl.

Husk dog altid at tage hensyn til barnets alder, når du går i gang med at forklare. Lyt opmærksomt til, hvad barnet præcist spørger om, og svar på det så konkret som muligt.

Har du et barn, der er meget bange for sygdomme, skal du selvfølgelig heller ikke udpensle alle mulige uhyggelige detaljer om for eksempel kræft.

- Men hvis du ikke taler om det, kan det blive meget værre oppe i børnenes hoveder, pointerer Sandra Meinich Juhl.

Spørg gerne ind til, hvad barnet selv forestiller sig, at kræft er. Herefter kan du forklare, at kræft opstår, når nogle af kroppens egne celler bliver forvirrede og misforstår, hvad de skal, fordi der er noget i deres kode, der er gået i stykker.

- Det er min erfaring, at det kan berolige børn at forstå, at for eksempel kræft er, når ens celler har misforstået noget, og altså ikke er et eller andet mærkeligt ondskabsfuldt monster, fortæller hun.

/ritzau fokus/

New York, 10/09/2024 - 06:51

93-årig skuespiller bag Darth Vaders stemme er død

Reuters/Reuters

Manden, der lagde stemme til skurken Darth Vader, er mandag død i en alder af 93 år, oplyser en repræsentant.

James Earl Jones, manden bag skurken Darth Vader fra "Stjernekrigen" i 1977 og den engelske stemme til Mufasa i "Løvernes Konge" fra 1994, er mandag død i en alder af 93 år.

Det oplyser en repræsentant for skuespilleren til det amerikanske underholdningsmedie Variety.

Dødsårsagen er ikke umiddelbart oplyst.

Ifølge Variety sov han stille ind i sit hjem i den amerikanske delstat New York.

James Earl Jones er afroamerikaner og blev født i 1931 i sydstaten Mississippi under segregationen, som var en slags institutionaliseret racisme, der gav delstaten lov til at behandle sorte amerikanere anderledes end hvide.

Som femårig flyttede han ud på sine bedsteforældres gård i Michigan, men flytningen var en voldsom omvæltning for den lille dreng, og han begyndte derfor at stamme.

Længe var stammeriet så omfattende, at Jones besluttede sig for slet ikke at sige noget.

- Jeg var en stammer. Jeg kunne ikke snakke, så mine første skoleår var også mine første år som stum - og de stumme år fortsatte lige indtil high school, skrev James Earl Jones i sin biografi fra 1993.

Og med munden lukket skulle det da også tage otte år, før hans engelsklærer opdagede Jones' talent for at skrive digte.

Hver eneste dag opmuntrede læreren Jones til at recitere digte. Og stille og roligt kom selvtilliden og lysten til at snakke tilbage for den unge afroamerikaner.

Han fik sin Broadway-debut i 1957 og spillede med i en lang række Shakespeare-stykker.

I 1969 vandt han en Tony Award, den fornemmeste teaterpris, for sin rolle som bokseren Jack Johnson i stykket "Det store hvide håb".

Et stykke, som i 1970 blev filmatiseret - også med Jones i hovedrollen. Her blev han som den kun anden afroamerikanske skuespiller i historien nomineret til en Oscar for bedste mandlige hovedrolle.

James Earl Jones blev for alvor verdenskendt, da han blev manden bag den mørke, dystre Darth Vader-stemme, der er superskurken i filmen "Stjernekrigen" og dens efterfølgere.

Men hans karakteristiske dybe stemme er også blevet brugt i en lang række andre film, blandt andet i Disneys "Løvernes Konge", hvor han lagde stemme til Mufasa.

Stjernen har høste mange priser blandt andet tre Emmy Awards, en Golden Globe Award og to Tony Awards.

James Earl Jones blev gift med skuespillerinden og sangerinden Julienne Marie i 1968. De blev skilt i 1972. I 1982 blev han gift med Cecilia Hart, som han fik sønnen Flynn med.

Cecilia Hart døde af kræft i 2016.

/ritzau/

Læs Mere >>

New York, 10/09/2024 - 06:50

Amerikansk rockduo lægger sag an efter Trumps brug af musik

Robyn Beck/Ritzau Scanpix

The White Stripes er stærkt utilfreds med, at Trump har brugt hittet "Seven Nation Army" i en kampagnevideo.

Den amerikanske rockduo The White Stripes har mandag lagt sag an mod Republikanernes præsidentkandidat, Donald Trump.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Rockduoen hævder, at ekspræsidenten og hans kampagnehold har brugt deres hit "Seven Nation Army" i en video på sociale medier uden tilladelse.

I sagsanlægget fremgår det desuden, at bandets medlemmer, Jack White og Meg White, "er stærkt imod Trumps politik og handlinger, da han var præsident, og de handlinger, han har lagt op til i en eventuel anden præsidentperiode".

Trumps kampagnehold er ikke umiddelbart vendt tilbage på en forespørgsel fra AP om en kommentar til sagsanlægget.

Det er langtfra første gang, at Trumps lejr er kommet med på kant med sangere og bands efter brug af deres sange.

Senest var den amerikanske rockgruppe Foo Fighters utilfreds med, at gruppens hit "My Hero" blev spillet under et af Trumps vælgermøder i august.

Samme måned sagde holdet bag den canadiske sangerinde Céline Dion, at Trumps brug af hendes sang "My Heart Will Go On" var "uautoriseret", og at hun ikke støttede "denne eller lignende brug".

Derudover har den canadiske sanger Neil Young, Steven Tyler fra det amerikanske rockband Aerosmith og den engelske sangerinde Adele alle kritiseret Trump for også at spille deres musik til vælgermøder.

Bandet Rolling Stones har tidligere truet med at lægge sag an, hvis Trumps kampagne fortsatte med at bruge bandets hitsang "You Can't Always Get What You Want".

Både Republikanernes Donald Trump og Demokraternes Kamala Harris har i øjeblikket travlt med vælgermøder forud for det amerikanske præsidentvalg 5. november.

Natten til onsdag dansk tid møder Harris og Trump for første gang hinanden i en tv-debat. Det sker på tv-kanalen ABC.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 10/09/2024 - 08:00

FAKTA: Du kan fortryde en tillægsforsikring

* Du har 14 dages fortrydelsesret, hvis du har købt en tillægsforsikring. Er det tilfældet, kan det derfor være godt givet ud at kigge på, om den er nødvendig.

* Når en forhandler vil sælge dig en tillægsforsikring, har du ret til at få en række oplysninger udleveret på skrift. Det gælder blandt andet vejledning om forsikringens dækning og løbetid samt oplysning om, hvordan og hvor du klager.

* Har forsikringsselskabet ikke givet dig den erstatning, du mener at have krav på, kan du klage. Her skal du først sende en skriftlig klage til forsikringsselskabet, som du har tillægsforsikringen hos. Husk at gemme dokumentation for din klage.

* Er I fortsat uenige, kan du klage til Ankenævnet for Forsikring. 

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 10/09/2024 - 08:00

Tjek om du er overforsikret og spar penge

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Det kan være spildte penge, hvis du ikke er vågen, når du bliver tilbudt at købe forsikring. Vær opmærksom, når du køber ny elektronik, anbefaler ekspert.

Du har endelig fundet frem til den perfekte efterårsrejse, og midt i bestillingen, bliver du spurgt, om du ikke også vil tilkøbe en rejseforsikring.

Du har ikke det fulde overblik over dine forsikringer, så du trykker ja tak.

Problemet er bare, at du i forvejen er dækket via din indboforsikring og dermed kommer til at betale for noget, du ikke behøver.

Generelt kan du risikere at blive overforsikret, hvis ikke du er opmærksom, forklarer specialkonsulent i finansielt forbrug Louise Skjødsholm fra Rådtilpenge.dk under Finanstilsynet.

- For eksempel kan en ødelagt mobiltelefon kun blive erstattet én gang. Så har man både en elektronikdækning gennem sin indboforsikring og en tillægsforsikring, vil en af dem være ligegyldige, siger hun.

Og netop elektronik er et af de typiske steder, hvor du bør være vaks, siger seniorjurist Jakob Steenstrup fra Forbrugerrådet Tænk.

- Det er meget almindeligt, at man bliver tilbudt tillægsforsikringer i detailhandlen, når man for eksempel køber en smartphone eller et tv, siger Jakob Steenstrup og fortsætter:

- Men man skal få tjekket, om man i forvejen har en generel elektronikdækning som tillæg til sin indboforsikring, siger han.

Det samme gælder, når du bestiller en rejse og bliver tilbudt at tilkøbe en forsikring.

- Måske har man allerede en årsrejseforsikring som tillæg til sin indboforsikring. Man kan også være dækket via sit Mastercard eller husstanden, siger han.

Derudover råder specialkonsulent Louise Skjødsholm til, at du generelt sætter dig ind i, om dækningsgraden og selvrisikoen i den enkelte forsikring passer til dine nuværende behov.

- Man må prøve at sjusse sig lidt frem og helt lavpraktisk skrive ned, hvad man har af værdier. Er man fint dækket ind, eller har man en alt for høj eller lav dækning?, siger hun.

Samtidig understreger Louise Skjødsholm, at du godt kan få udbetalt penge fra to eller flere forsikringer, hvis de giver en sum penge, i tilfælde af at du kommer ud for noget bestemt.

Det kan for eksempel være, hvis du brækker benet og skal finde ulykkesforsikringerne frem.

Til gengæld betaler du for flere forsikringer, og det kan ende med at blive en for dyr forretning i sidste ende.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek