Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

19/11/2024 - 10:00

Gør din rest til en fest: Tre måder at spise risengrøden dagen derpå

Resterne fra risengrøden kan nemt og hurtigt bringes i spil i både bagværk og som frossen dessert.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Ved den sødeste grød kan du tro, at resterne af risengrøden kan blive til et væld af andre sager end de klassiske klatkager.

Her får du tre delikate bud fra Grød-stifter Lasse Skjønning Andersen samt kok og køkkenchef Thomas Thorius.

1) Sprøde vafler.

Anbefalingen fra Lasse Skjønning Andersen, der er stifter af og direktør for restaurant- og produktkæden Grød, er, at du bruger resterne fra risengrøden til at kreere vafler.

- Ungerne herhjemme er glade for den tykke belgiske vaffel. Den får nærmest en risengrødsagtig konsistens indeni - fluffy og blød - mens den udenpå er dejligt sprød. Det er sindssygt lækkert, siger han.

Vaflerne laves langt hen ad vejen på samme måde, som når du laver klatkager, hvor grødresterne blandes med æg, mel og mælk. Lasse Skjønning Andersens vaffeldej består som regel af 50 procent grød.

Og i stedet for at smide blandingen på panden, hælder du den altså blot i et vaffeljern.

2) Glutenfri boller.

Risengrødsrester fungerer ligeledes godt som base for en glutenfri bolledej, mener Lasse Skjønning Andersen.

- Du laver den, fuldstændig som du ville lave en almindelig dej med gær og glutenfrit bagepulver, og så kan du erstatte hvedemelet med rismel eller havremel, eller hvad du synes er lækrest melblandingsmæssigt, siger han.

Ifølge ham får du det bedste resultat ved at lade risengrøden fylde maksimum halvdelen af dejen.

- Grøden bidrager med masser af stivelse og fungerer rigtig godt i moderate mængder, lyder det fra Lasse Skjønning Andersen.

3) Elegant nytårsdessert.

Er du klar på at eksperimentere endnu mere, har Thomas Thorius, der er kok og køkkenchef hos Jespers Torvekøkken og er specialiseret i at reducere madspild, et godt bud.

Han fryser selv risengrød ned som små kugler, som han senere dypper i hvid chokolade og serverer som pynt på små petit fours til kaffen.

- Du kan også bruge dem til at lave en sjov dessert til nytår, siger Thomas Thorius.

De små risengrødskugler laves for eksempel med en isske. Herefter lægges de på en bagepapirsbeklædt bakke, der forsigtigt sættes ind i fryseren. Her får de lov til at fryse sig faste til dagen efter.

- Derefter kan du dyppe dem i det, du nu har lyst til, såsom chokolade. Det kan også være kirsebærsovs.

- Jeg kan rigtig godt lide at forny opskrifterne på den måde - at give gamle smage nye fortællinger, siger køkkenchefen.

/ritzau fokus/

Odense, 19/11/2024 - 14:35

Dansk musiker udsat for homofobiske tilråb af folkeskoleelever

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Episoden, hvor Freja Kirk efter en koncert blev udsat for grove, grænseoverskridende kommentarer, afholder ikke musikeren fra at gennemføre sin turné.

Den danske musiker Freja Kirk fik en grim respons, da hun gik af scenen efter at have optrådt for en række udskolingsklasser i Odense i sidste uge som en del af sin folkeskoleturné, "Pussyfied - plads til forskelligheder".

En række elever tilråbte musikeren med homofobiske skældsord og kastede homofobiske håndtegn.

Det skriver TV 2, som har talt med Freja Kirk.

- Jeg oplevede, at jeg ikke var velkommen, og at der var en fordomsfuld stemning, siger musikeren til mediet.

Freja Kirk har efterfølgende også modtaget grove og hadefulde kommentarer på sin profil på det sociale medie TikTok.

Episoden i Odense afholder ikke Freja Kirk fra at gennemføre resten af sin folkeskoleturné.

- Det her taler bare ind i, at vi har brug for at snakke om det. Jeg drømmer om, at vi lever i en fordomsfri verden, hvor folk godt må stille sig frem og have det på en anden måde, end normen har det. Derfor blev jeg virkelig ked af det på ungdommens vegne, siger musikeren til TV 2.

Freja Kirk udgav tidligere på året nummeret "Hvad skal man kalde én som mig", hvor den 37-årige musiker blandt andet sætter ord på ikke at passe ind i en bestemt kønsboks.

Nummeret optrådte Freja Kirk med til årets udgave af EchoPrisen på TV 2 og smed undervejs sin vest og fremviste sin top-surgery - en operation, hvor brystvævet fjernes.

Freja Kirks lyrik centrerer sig ofte om identitet og opgør med stereotype opfattelser og fordomme.

Freja Kirk medvirkede i talentprogrammet "Voice - Danmarks største stemme" tilbage i 2012 og udgav sit første soloalbum, "Monophobia", to år efter. Det blev fulgt op med pladen "Pussyfied" fra 2019.

Siden har Freja Kirk udgivet ep'er og en række singler - senest "Man kan græde oceaner".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 19/11/2024 - 14:17

Populær podcast genopstår igen

Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

I podcasten "Bearnaise er dyrenes konge" inviterer Martin Kongstad kendte gæster ud og spise. Deres samtale handler dog mindre om mad og mere om tilværelsen.

Den populære podcast "Bearnaise er dyrenes konge" med forfatter og skribent Martin Kongstad som vært vender endnu en gang tilbage.

Fremover vil den blive udgivet i samarbejde med Euroman og Gastro. Tidligere har podcasten haft hjemme hos det hedengangne Radio24syv og på Heartbeats hos Aller Media.

Den nyhed serverer Euroman på sin hjemmeside.

- Konceptet er, præcis som du kender det, forsikrer Euroman og Gastro.

- Martin Kongstad inviterer skiftende gæster ind i programmet, og sammen tager de ud at spise. Deres samtale handler dog mindre om mad og mere om tilværelsen: om livet, gennembrud, tvivl og begejstring, og så leverer skuespiller Claes Bang restaurantanmeldelsen i løbet af programmet, lyder det.

På sin Instagram-profil har Martin Kongstad delt en appetizer i skikkelse af sin første gæst i denne omgang: sangeren Thor Farlov, som brød igennem som en del af Citybois, der var Thomas Blachmans udvalgte gruppe i "X Factor" tilbage i 2015.

Thor Farlov gæstede også podcasten, dengang han var en del af drengeduoen.

- Jeg havde på fornemmelsen, at de ikke fortalte mig alt. Det gør Thor Farlov nu, teaser Martin Kongstad i opslaget på det sociale medie.

Tidligere har blandt andre TV 2-korrespondent Eva Ravnbøl, fodboldspiller William Kvist og kok Søren Gericke gæstet podcasten.

"Bearnaise er dyrenes konge" udkommer hver fredag fra den 22. november.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 19/11/2024 - 10:00

FAKTA: Skyl dine ris

Ris har et naturligt indhold af stoffet arsen, som i større mængder kan være kræftfremkaldende. Du kan reducere mængden af arsen i ris på følgende måder:

* Skyl risene godt, inden du laver mad med dem.

* Lad risene stå i blød i koldt vand et par timer i køleskabet, eller hæld kogende vand over risene, og lad dem stå i blød i 15-30 minutter.

* Du kan også koge risene i for meget vand, ligesom når du koger pasta. Lige inden risene er kogt færdige, hælder du vandet fra og lader gryden stå med låg på i nogle minutter. Du behøver ikke både at sætte ris i blød og koge dem i for meget vand.

* Laver du risengrød ofte, kan du iblødsætte grødrisene i et par timer i køleskabet inden tilberedning.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 19/11/2024 - 10:00

Gør din rest til en fest: Tre måder at spise risengrøden dagen derpå

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Resterne fra risengrøden kan nemt og hurtigt bringes i spil i både bagværk og som frossen dessert.

Ved den sødeste grød kan du tro, at resterne af risengrøden kan blive til et væld af andre sager end de klassiske klatkager.

Her får du tre delikate bud fra Grød-stifter Lasse Skjønning Andersen samt kok og køkkenchef Thomas Thorius.

1) Sprøde vafler.

Anbefalingen fra Lasse Skjønning Andersen, der er stifter af og direktør for restaurant- og produktkæden Grød, er, at du bruger resterne fra risengrøden til at kreere vafler.

- Ungerne herhjemme er glade for den tykke belgiske vaffel. Den får nærmest en risengrødsagtig konsistens indeni - fluffy og blød - mens den udenpå er dejligt sprød. Det er sindssygt lækkert, siger han.

Vaflerne laves langt hen ad vejen på samme måde, som når du laver klatkager, hvor grødresterne blandes med æg, mel og mælk. Lasse Skjønning Andersens vaffeldej består som regel af 50 procent grød.

Og i stedet for at smide blandingen på panden, hælder du den altså blot i et vaffeljern.

2) Glutenfri boller.

Risengrødsrester fungerer ligeledes godt som base for en glutenfri bolledej, mener Lasse Skjønning Andersen.

- Du laver den, fuldstændig som du ville lave en almindelig dej med gær og glutenfrit bagepulver, og så kan du erstatte hvedemelet med rismel eller havremel, eller hvad du synes er lækrest melblandingsmæssigt, siger han.

Ifølge ham får du det bedste resultat ved at lade risengrøden fylde maksimum halvdelen af dejen.

- Grøden bidrager med masser af stivelse og fungerer rigtig godt i moderate mængder, lyder det fra Lasse Skjønning Andersen.

3) Elegant nytårsdessert.

Er du klar på at eksperimentere endnu mere, har Thomas Thorius, der er kok og køkkenchef hos Jespers Torvekøkken og er specialiseret i at reducere madspild, et godt bud.

Han fryser selv risengrød ned som små kugler, som han senere dypper i hvid chokolade og serverer som pynt på små petit fours til kaffen.

- Du kan også bruge dem til at lave en sjov dessert til nytår, siger Thomas Thorius.

De små risengrødskugler laves for eksempel med en isske. Herefter lægges de på en bagepapirsbeklædt bakke, der forsigtigt sættes ind i fryseren. Her får de lov til at fryse sig faste til dagen efter.

- Derefter kan du dyppe dem i det, du nu har lyst til, såsom chokolade. Det kan også være kirsebærsovs.

- Jeg kan rigtig godt lide at forny opskrifterne på den måde - at give gamle smage nye fortællinger, siger køkkenchefen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek