Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 08/10/2023 - 08:00

Thomas Eje: Meget af min tid foregår i total ensomhed

Selv om den garvede entertainer Thomas Eje på mange måder lever af at være udadvendt og underholde, har han også brug for at pleje sin mere indadvendte side.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: Af Lukas Nørgaard Bødiker, Ritzau Fokus

Der tegner sig et billede af en travl arbejdskalender i 2024 for den kendte entertainer Thomas Eje.

Han skal dels på turné med sin gamle Linie 3-makker Anders Bircow med deres nye show, "Her er de to andre", og så skal Thomas Eje også være en del af ensemblet i den kommende sæson af Tivolirevyen.

Thomas Eje reflekterer kort over det nærliggende spørgsmål: Er der mon tid til det hele?

- Det skal der jo være, griner han.

- Men jeg har svært ved at få de der 48 timer i døgnet til at slå til, siger entertaineren med et skævt smil.

Foruden livet på landevejen driver Thomas Eje sammen med sin kone, Katherine Scrivens Eje, tre gallerier udelukkende med egen kunst, så der skal også være tid til at svinge penslen.

- Jeg orker heller ikke bare at sidde stille og pille en vis legemsdel, lyder det fra Thomas Eje.

Men netop fordi der godt kan være travlt i den 66-årige garvede scenekunstners liv, er det vigtigt med et helle for ham. Det er hjemmet i Sønderjylland blevet.

- Jeg bor jo langt ude på landet på Als, og der er fuldstændig ro og knaldsort om natten. Det har jeg meget brug for, fortæller Thomas Eje.

Thomas Eje er egentlig ærkekøbenhavner med begge ben solidt plantet på stenbroen. Men for 15 år siden blev Sønderjylland den nye base i hans liv.

På Als finder Thomas Eje tid og ro til sine hobbyer, der også indgår i hans virke som multikunstner og -instrumentalist.

Inden han blev uddannet skuespiller, var han forbi Det Fynske Musikkonservatorium, hvor han specialiserede sig i fagot. Derudover mestrer han også klaver, guitar, bas, vibrafon, violin, cello, mundharmonika, trompet, trombone, tenorsaxofon og bluegrass-banjo.

- Jeg spiller på 800.000 instrumenter, og jeg skal øve mig for at holde det ved lige, og der skal ikke være nogen andre mennesker. Det samme gælder, når jeg maler, forklarer han.

- Så meget af min tid foregår i total ensomhed, hvilket jeg har det rigtig fint med. Den sociale udadvendthed er meget begrænset, men sådan er jeg også som menneske, så det passer fint. Jeg er faktisk ret introvert, fortæller Thomas Eje.

Efter 15 år i det sønderjyske har landsdelen efterhånden fået en særlig plads i Thomas Ejes hjerte. Faktisk sætter han mere og mere pris på at bo på landet.

- Jeg har det rigtig godt med at bo der. Der er jo ikke langt til noget i Danmark, siger han.

- Der er også en anden folkesjæl i Sønderjylland, der er meget speciel for det område, som jeg også rigtig godt kan lide, fortsætter entertaineren.

Det til trods passer vekselvirkningen mellem det rolige, indadvendte liv i Sønderjylland og det udadvendte sceneliv i landets storbyer ham godt.

- Så får det så meget mere værdi, de øjeblikke, hvor man kan være ekstrovert og være sammen med andre mennesker. Jeg synes, det er en skidegod balance, siger Thomas Eje.

Til næste sommer gør Thomas Eje comeback i Tivolirevyen efter 38 år.

Tilbage i 1985 stod han i Glassalen side om side med blandt andre Ulf Pilgaard og Søs Egelind. Han blev dengang kåret til Årets Revyfund og tildelt den prestigefyldte Dirch-medalje.

Ud over en mulighed for at pleje det ekstroverte lidt bliver det også et glædeligt gensyn med Tivoli, som Thomas Eje beskriver som et magisk sted.

Han kom ofte i den gamle have som barn, og senere fik han lov at spille på scenen i Glassalen med blandt andet Tivolirevyen og Linie 3.

- Jeg har det sådan med Glassalen, at det er ligesom at komme hjem. Jeg kender hver eneste lille krog, og jeg har rigtig mange gode minder herfra, siger Thomas Eje.

Tivolirevyen med Thomas Eje og resten af holdet, der består af Lisbet Dahl, James Price, Rikke Bilde, Rikke Buch Bendtsen og Mikkel Becker Hilgart, får premiere 6. juni 2024.

/ritzau/

Los Angeles, 05/12/2025 - 23:32

Meghan har rakt ud til sin far efter melding om benamputation

Eduardo Munoz/Reuters

Hertuginde Meghans far, der var i fokus op til brylluppet med prins Harry, er angiveligt alvorligt syg

Hertuginde Meghan, der er gift med britiske prins Harry, har forsøgt at komme i kontakt med sin far, Thomas Markle, som hun har haft et ikke-eksisterende forhold til.

Det oplyser en talsmand for hertuginden til det britiske medie BBC.

- Jeg kan bekræfte, at hun har rakt ud til sin far, lyder det.

Thomas Markle er angiveligt alvorligt syg og indlagt på et hospital i Filippinerne. Han skal have fået amputeret sit ene ben under en operation.

Ifølge britiske medier flyttede han til Filippinerne fra Mexico tidligere på året, skriver Reuters.

BBC erfarer, at Meghan forsøgte at kontakte ham tidligere fredag, men det er uklart, om det lykkedes.

Thomas Markle kom i fokus kort inden Meghans bryllup med prins Harry i 2018.

Faren meldte afbud kort inden brylluppet grundet hjerteproblemer.

Forinden var han kommet i vælten for at medvirke i en række opstillede paparazzifotos og for at være åbenmundet. I stedet blev det prinsens far, kong Charles, der dengang var prins, som fulgte Meghan op ad kirkegulvet.

Det er ifølge BBC uklart, om hertuginden har genoptaget et godt forhold til sin far efter brylluppet.

Thomas Markle menes ikke at have mødt parrets børn, prins Archie og prinsesse Lilibet, skriver mediet.

Han var desuden kritisk over for Meghan og Harrys beslutning om at trække sig som fremtrædende medlemmer af det britiske kongehus.

- Jeg tror, at de begge lige nu er ved at blive til fortabte sjæle, har det tidligere lydt i et interview ifølge BBC.

Det var tilbage i 2020, at parret oplyste, at de trak sig som fremtrædende medlemmer af kongehuset for at finansiere deres eget liv - væk fra det britiske kongehus som institution og væk fra den britiske tabloidpresse.

Efterfølgende har hertuginden lanceret livsstilsbrandet As Ever og kan ses i Netflix-serien "With Love, Meghan", hvor hun deler tips om madlavning, havearbejde, kreativt håndværk, blomsterbinding og værtskab.

/ritzau/

Læs Mere >>

New York, 05/12/2025 - 21:28

Stjernearkitekten Frank Gehry er død

Dominique Faget/Ritzau Scanpix

Manden bag Guggenheim-museet i Bilbao blev en "starchitect" i USA. Nu er Frank Gehry død i en alder af 96 år.

Den amerikanske arkitekt Frank Gehry er fredag død, 96 år. Det meddeler en repræsentant for ham til New York Times.

Frank Gehrys nok mest kendte værk er Guggenheim-museet i Bilbao i det nordlige Spanien, der åbnede i 1997.

Museets dristige og fantasifulde kreationer med skrånende tårne og bølgende plader af buet metal gjorde Gehry til en superstjerne i arkitekturens verden.

Frank Gehry havde dog gjort sig bemærket inden da, skriver New York Times. I 1989 var han blevet tildelt den prestigefyldte Pritzker Architecture Prize.

Ud over det berømte Guggenheim-museum i Bilbao er Gehry også kendt for blandt andet Det Dansende Hus i Prag, der er opført i 1996, og Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, som stod færdigt i 2003.

Gehry var måske den mest fremtrædende af de såkaldte "starchitects", der også omfattede stjerner som Renzo Piano, Rem Koolhaas og Norman Foster.

Han nød sin berømmelse, men hadede betegnelsen "starchitect". Han mente, at der kun fandtes to kategorier af arkitekter:

- Der er folk, der designer bygninger, som hverken er teknisk eller økonomisk gode, og så er der dem, der gør, sagde han til den britiske avis The Independent i 2009.

Han gjorde moderne arkitektur populært og var sågar med i den tegnede tv-serie "The Simpsons". Men Frank Gehry fastholdt ifølge nyhedsbureauet AFP selv, at han blot var en enkel skaber af bygninger.

Frank Gehry blev født som Frank Owen Goldberg i en jødisk familie i et arbejderklassehjem i Toronto i Canada i 1929.

Familien flyttede til USA i slutningen af 1940'erne. For at undgå at blive mål for antisemitisme ændrede han senere sit efternavn til Gehry.

Han studerede arkitektur ved University of Southern California i Los Angeles og dimitterede i 1954. Senere fortsatte han sine studier i byplanlægning på Harvard University, som han dog ikke færdiggjorde.

Gehry arbejdede i de efterfølgende årtier først og fremmest i det sydlige Californien, inden han brød igennem internationalt med Guggenheim-museet i Bilbao.

Han døde fredag i sit hjem i Santa Monica i Californien efter kort tids sygdom.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek