Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 13/01/2023 - 10:00

Gode venner og mindre stress: Sådan får du et godt immunsystem

Hvad er opskriften på et sundt liv? Undgå stress, hav et godt socialt liv, og så er den bedste motion den, du får gjort, fortæller anerkendt sundhedsforsker.

Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Af: Af Tenna Linnet Bork-Larsen, Ritzau Fokus

Du har nok hørt alle rådene til et langt liv før: spis varieret, undgå rygning, drik ikke for meget alkohol, og sørg for at få motion hver dag.

Men der er også andre ting, du kan gøre, for at styrke dit helbred.

Det fortæller Bente Klarlund Pedersen, der er en af de internationalt førende forskere i immunsystemet. Hun er kendt for bestsellerne "Gå-bogen" og "Yngre med årene" samt sin faste klumme i Politiken.

Hendes nyeste bog "Dit helbreds bedste ven - immunsystemet" udkommer 17. januar.

- Et godt immunsystem er ikke bare noget, du kan løbe og spise dig til.

- Du skal undgå at tænke negativt og i stedet vende blikket udad. Og så skal du have fokus på sociale relationer, siger hun.

Gode venner er noget af det vigtigste for et sundt og langt liv.

- Det er jo egentlig mærkeligt, for man skulle tro, at når du er sammen med mange mennesker, vil du blive udsat for flere vira. Men det at have venner er stressdæmpende, siger hun.

Kronisk stress over længere tid er noget, du for alt i verden skal undgå.

- Hvis vi går evolutionært tilbage til den tid, da vi var ude på savannen, var risikoen, at vi kunne blive overfaldet af en løve. Det var en ret akut stresstilstand, der blev fremprovokeret af adrenalin, siger Bente Klarlund Pedersen.

Men de udfordringer, vi har i dag, er ikke overstået i løbet af nogle minutter eller timer.

- Det tager dage, uger og måneder, hvis du har problemer på arbejdet eller finansielle problemer.

- Så slår stressresponsen over i kortisolstress, og det er rigtig dårligt for vores krop, fordi det hæmmer immunsystemet og giver øget risiko for infektioner, fortæller sundhedsforskeren.

Her går de mentale og fysiske kostråd hånd i hånd.

- Hvis du ikke er stresset, har du overskud til at tage dig af de klassiske faktorer som motion. Hvis du har et godt socialt liv, har du også nogen at gå en tur med og spise godt sammen med.

Og så er der også nogen, der opdager det, hvis du er i sorg eller i en bekymringsspiral, uddyber Bente Klarlund Pedersen.

Noget af det vigtigste, du kan gøre for dit immunsystem, er desuden at undgå at være stillesiddende i for lang tid.

- Den bedste motion er den, du får gjort. Hvis det for eksempel er styrketræning, du godt kan lide, så er det det, du skal lave. Du kan også opnå meget ved bare at gå.

- Det vigtigste er, at du undgår inaktivitet, siger hun.

Ifølge Bente Klarlund Pedersen viser forskning, at hvert andet dødsfald involverer, at immunsystemet ikke er i balance.

- Et dårligt immunsystem kommer af en dårlig livsstil. Hvis du ikke bevæger dig, er svært overvægtig, ryger eller har svær stress, så har du højere risiko for infektioner og at have svært ved at komme af med dem igen.

Og balance er netop, hvad der er vigtigt for et godt immunsystem. Ellers kan du risikere, at det enten reagerer for kraftigt eller for svagt på infektioner.

- På den måde er immunsystemet både vores bedste ven og vores værste fjende. Du er nødt til at leve sundt for at leve længe, siger hun.

/ritzau fokus/

København, 21/04/2024 - 10:34

Dronning Mary har taget billeder af fødselsdagsbarnet Isabella

Kongeparrets ældste datter, Isabella, fylder 17 år søndag den 21. april. Nye billeder foreviger prinsessen.

Prinsesse Isabella fejrer søndag den 21. april sin fødselsdag med familie og venner.

I anledning af at hun fylder 17 år, har kongehuset delt billeder af prinsessen på det sociale medie Instagram.

Billederne er taget på Amalienborg af dronning Mary og viser prinsesse Isabella sammen med kongefamiliens ene hund Coco.

Prinsesse Isabella er kongeparrets førstefødte datter. Hun er den anden i arvefølgen efter sin storebror, kronprins Christian.

Hun er storesøster til tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine.

Til daglig går prinsesse Isabella på Øregård Gymnasium i Hellerup, hvor hun startede i 1.g sidste sommer.

Ifølge Billed-Bladets hofreporter Marianne Singer vil fremtiden for prinsesse Isabella byde på en anden end den, der venter kronprins Christian. Hun vil dog stadig have forpligtelser.

- Idet prinsesse Isabella er søster til Danmarks kommende konge og en del af tronfølgen, vil hun aldrig kunne leve et helt normalt liv uden offentlig interesse, siger Marianne Singer til mediet.

- Hun har til gengæld en langt større frihed end sin bror for at kunne tjene sine egne penge og leve et forholdsvist privat arbejdsliv i mere lukkede rammer.

I januar fik prinsesse Isabella og tvillingparret Vincent og Josephine en ny titel som riddere af Elefantordenen.

Det skete som et led i, at kong Frederik overtog tronen fra dronning Margrethe. I ordenens vedtægter lyder det nemlig, at kongens børn er fødte medlemmer.

De har endnu ikke fået overrakt ordnen. Det vil forventeligt ske, når de fylder 18 år.

Prinsesse Isabella er ikke den eneste i kongehuset, der fylder år i april.

Den 29. april fejrer prinsesse Benedikte sin 80-års fødselsdag, mens dronning Margrethe fyldte 84 år den 16. april.

Festlighederne blev dog nedtonet grundet branden på Børsen i København.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 08:00

FAKTA: Anette Støvelbæk

* 56-årige Anette Støvelbæk blev uddannet skuespiller fra Odense Teater i 1997.

* Hun fik sit gennembrud i dogmefilmen "Italiensk for begyndere" fra 2000. Siden er hun kendt fra store roller i DR-dramaet "Krøniken" og fra TV 2-serierne "Lærkevej", "Sygeplejeskolen" og "Badehotellet".

* Privat er hun gift med den verdenskendte danske stjerneskuespiller Lars Mikkelsen.

* De har spillet over for hinanden mange gange. Ud over "Badehotellet" har de blandt andet begge medvirket i "De fortabte sjæles ø" fra 2007 og "Venuseffekten" fra 2021.

* Sammen har de sønnerne Lue Støvelbæk, som blev uddannet skuespiller i 2019, og Thor Støvelbæk, som læser til skuespiller ved Statens Scenekunstskole i Odense.

Kilde: danskefilm.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Lav de traditonelle hveder derhjemme

John Jønssons hvedeopskrift er over 100 år gammel. I sit eget bageri bager han meget store portioner. Følgende opskrift er skaleret ned til 45 til 50 hveder per portion, men kan med fordel halveres yderligere.

* 120 gram sukker.

* 30 gram salt.

* 20 gram kardemomme.

* 250 gram økologisk smør.

* 7 æg.

* 75 gram - svarende til halvanden pakke - gær.

* Omkring 1,2 liter vand.

* Omkring 3 kilogram hvedemel.

Hvis du ælter dejen på maskine, skal dejen være glat, så den slipper kanten af skålen. Gør du det i hånden, skal den være blød, men ikke klæberig.

Kilde: John Jønsson, formand for Bager- og konditormestre i Danmark og ejer af Johns Kagehus.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Sjællænderne er mest traditionstro

* 76 procent af respondenterne bosat i Region Sjælland synes, at vi i Danmark skal holde fast i traditionen med at spise hveder på store bededag, til trods for at helligdagen er afskaffet. Mens 63 procent af dem, der er bosat i Region hovedstaden, mener det samme.

* Når det komme til fynboerne, mener 67 procent, at vi skal blive ved med at spise hveder på den tidligere store bededag.

* Også jyderne støtter i stor stil op om at fastholde hvedetraditionen. 74 procent af vestjyderne, 71 procent af nordjyderne og 70 procent af jyderne i Syd- og Sønderjylland bakker op om traditionen, mens østjyderne ligger lidt under med 67 procent.

Kilde: undersøgelsen baserer sig på 1990 webinterviews indsamlet via Norstats panel og er gennemført på vegne af smørproducenten Lurpak. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt til danskere i alderen 18 til 75 år, og fuld repræsentativitet er sikret ved efterfølgende vægtning.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek