Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 11/04/2023 - 10:00

Ulovlige e-cigaretter hitter blandt unge: Sådan tager du snakken

Det er vigtigt at tale med dit barn om farerne ved de farverige og søde puff bars. Nikotin påvirker nemlig i særdeleshed den unge hjerne.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Mads Ingemann Abbes, Ritzau Fokus

Farvestrålende og nikotinfyldte e-cigaretter med smag af for eksempel cola eller is kaldes populært puff bars, og de er efterhånden et velkendt fænomen blandt unge.

Puff bars er ulovlige at sælge, men de er dog til at få fat i alligevel, og ifølge politiet bruges de af børn helt ned til 5. og 6. klasse.

Derfor er det også noget, man er opmærksom på hos SSP, der er et samarbejde mellem skole, socialforvaltningen og politi.

Det fortæller SSP-konsulent i Silkeborg Kommune og medlem af SSP-samrådets bestyrelse Lærke Mogensen.

- Vi interesserer os selvfølgelig mest for de unge under 18, da det er den del af vores målgruppe i SSP-samarbejdet, som ikke lovligt må købe nikotinprodukter, men det er ofte i den alder, hvor de debuterer, siger hun.

Selv om puff bars er ulovlige at sælge, får de unge altså fingre i dem alligevel. Det kan ske på flere måder, alt afhængig af hvordan der lokalt er adgang til dem, forklarer Lærke Mogensen.

- Men den måde, man tit debuterer på, er ofte gennem en ven eller veninde, siger hun.

For nogle forældre kan det måske være svært at tage samtalen med den unge om disse ulovlige e-cigaretter.

- Mange forældre har haft snakken med deres børn om cigaretter, men nu skal vi til at udbrede det til en snak om nikotinprodukter som helhed, siger hun.

Her lyder rådet, at man tydeligt skal give udtryk for sin egen holdning til puff bars og andre nikotinprodukter.

Lærke Mogensen forklarer desuden, at det kan være en god idé at sætte sig ned med den unge og se et tv-program om emnet. Her er der for eksempel gode erfaringer med DR's program "Kontant" om puff bars.

- Så bliver det lidt mindre konfronterende, og så kan man tale om noget fælles ud fra det, man ser, siger Lærke Mogensen.

Inden man kaster sig ud i samtalen, kan man også med fordel hente information på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, så man er klædt ordentligt på, lyder rådet.

Og netop samtalen kan være vigtig. For nikotin er skadeligt - og i særdeleshed for den unge hjerne, forklarer Jesper Andreasen, der er lektor på Københavns Universitet og blandt andet forsker i effekten af nikotin.

En voksen hjerne, der udsættes for nikotin, men ikke er afhængig af det, er relativt tolerant, forklarer han.

- Hos unge mennesker ser det helt anderledes ud. Der er hjernen under udvikling, og det betyder, at den er meget påvirkelig over for, hvad den udsættes for, siger Jesper Andreasen.

Konsekvenserne kan blandt andet være, at nikotinen er med til at bremse hjernens udvikling.

- Så når hjernen ikke at udvikle sig fuldt ud, og så strander man lidt i en teenagehjerne, som har ringe styring af impulser og følelser og hurtigere bliver afhængig, siger han.

Har man været eksponeret for nikotin som ung, er man desuden også mere tilbøjelig til at blive afhængig af nikotin i voksenlivet.

- Hjernen husker, hvad man har opdraget den til, lyder det fra Jesper Andreasen.

Dyreforsøg har blandt andet også vist, at man hurtigere bliver draget af andre rusmidler som for eksempel kokain og alkohol, hvis man eksponeres for nikotin i ungdommen, og at der er øget risiko for at udvikle psykisk sygdom.

/ritzau fokus/

Oslo, 02/03/2024 - 13:39

Norges kong Harald får midlertidig pacemaker

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

En midlertidig pacemaker skal gøre hjemtransport mere sikker. Hjemtur ventes at finde sted om nogle dage.

Norges Kong Harald har fået indlagt en midlertidig pacemaker.

Det oplyser det norske kongehus lørdag.

Det er sket, mens den 87-årige konge er indlagt på et hospital i Malaysia, hvor han holdt ferie.

- Pacemakeren blev implanteret på grund af lav hjertefrekvens, siger kongens livlæge, Bjørn Bendz.

- Beslutningen blev taget tidligt i dag, og indgrebet var vellykket. Kongen har det efter omstændighederne godt, men har fortsat brug for hvile. Indgrebet vil gøre hjemrejsen tryggere, fortsætter livlægen.

Hjemtransporten ventes at finde sted i løbet af nogle dage, oplyser kongehuset.

Det er tidligere blevet oplyst, at kongen var indlagt med en infektion. Han er indlagt på hospitalet Sultanah Maliha på Langkawi.

Pacemakere kan bruges til at behandle rytmeforstyrrelser i hjertet, hvis man for eksempel har unormalt langsom hjerterytme. Den overvåger hjertets elektriske aktivitet.

Ifølge sundhed.dk kan en midlertidig pacemaker afgive "elektriske impulser via en ledning, der er ført ind til hjertet gennem en blodåre".

- Selve batteriet er en lille kasse udenfor kroppen, der er tilsluttet ledningen. Man fjerner hele systemet med ledningen, når man ikke længere har behov for den, står der på sundhed.dk.

Også tidligere dette år har kong Harald været sygemeldt.

Onsdag 31. januar blev han sygemeldt med en luftvejsinfektion, og tidligt i februar vendte han tilbage til pligterne.

Kong Harald har de seneste år flere gange haft problemer med helbredet.

Kong Harald har siddet på tronen siden 1991. Han og dronning Sonja har to børn - kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise.

/ritzau/NTB

Læs Mere >>

Oslo, 02/03/2024 - 13:24

Norges kong Harald får midlertidig pacemaker

En midlertidig pacemaker skal gøre hjemtransport mere sikker, siger livlæge.

Norges Kong Harald har fået indlagt en midlertidig pacemaker.

Det oplyser det norske kongehus lørdag.

Det er sket, mens den 87-årige konge er indlagt på et hospital i Malaysia, hvor han holdt ferie.

- Pacemakeren blev implanteret på grund af lav hjertefrekvens, siger kongens livlæge, Bjørn Bendz.

- Beslutningen blev taget tidligt i dag, og indgrebet var vellykket. Kongen har det efter omstændighederne godt, men har fortsat brug for hvile. Indgrebet vil gøre hjemrejsen tryggere, fortsætter livlægen.

Hjemtransporten ventes at finde sted i løbet af nogle dage, oplyser kongehuset.

Kong Harald har de seneste år flere gange haft problemer med helbredet.

/ritzau/NTB

Læs Mere >>

København, 02/03/2024 - 08:00

FAKTA: Elbillån er billigere

* Hvis man køber en elbil til 450.000 kroner, har Danske Banks elbillån bruttoomkostninger på 53.448 kroner. Køber man i stedet en benzinbil til samme pris, stiger bruttoomkostninger til 103.428 kroner. Forskellen er altså næsten 50.000 kroner.

* Jyske Bank har i pristjekket den mindste forskel på billån. En elbil til 450.000 kroner har bruttoomkostninger på 68.754 kroner. Køber man en benzinbil, er bruttoomkostningerne 86.886 kroner. Forskellen er 18.132 kroner.

* Der er tale om lån på 80 procent af de 450.000 kroner, og lånet har en løbetid på syv år.

Kilde: pristjek af bilejernes organisation, FDM. Tallene er fra januar 2024.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 02/03/2024 - 08:00

Find et attraktivt billån: Betydeligt billigere at låne til en elbil

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Et pristjek fra FDM viser, at et lån til elbiler har meget mere attraktive renter og lavere bruttoomkostninger end til en benzinbil.

Hvis du skal købe en ny bil og låne pengene, kan det betale sig at undersøge markedet for at finde det billigste billån.

Og der er ikke bare stor forskel på renter og udgifter fra bank til bank, men også fra bil til bil.

Vælger du en elbil i stedet for en benzinbil, kan der være titusinder af kroner at spare i låneomkostninger.

Det viser et pristjek, som bilejernes organisation, FDM, har lavet.

- Rigtig mange danskere skal låne penge for at kunne købe en ny bil, og vi kan se, at der er stor forskel på låneomkostningerne, der er i elbilkøberens favør, siger forbrugerøkonom hos FDM Ilyas Dogru.

I pristjekket har Danske Bank den største forskel i omkostningerne. For en elbil, der koster 450.000 kroner, er lånets bruttoomkostninger lidt over 53.000 kroner.

Fradrag for renteudgifter er ikke taget med, og lånet udgør 80 procent af købsbeløbet med en løbetid på syv år.

Er bilen i stedet en benzinbil til samme pris, stiger omkostningerne til over 103.000 kroner. Det er næsten en fordobling, selv om lånebeløb og løbetid er ens. De andre banker i FDM's pristjek tilbyder også et billigere lån til elbiler.

Ifølge Danske Banks privatkundechef, Mark Wraa-Hansen, er der en særlig grund til de billigere elbillån.

- Det er et bevidst valg fra vores side som landets største bank. Vi mener, at vi spiller en central rolle, når det kommer til at omstille samfundet til en mere bæredygtig fremtid, siger han og fortsætter:

- Vi kan især gøre en forskel med vores produkter, som skal gøre det nemmere for vores kunder at tage det bæredygtige valg. Derfor tilbyder vi attraktive lån til el- og pluginbiler og til energirenovering af boligen.

For privatkunder er bil og bolig områder, hvor det bæredygtige valg har en særligt positiv indvirkning i forhold til målsætningerne i Danske Banks klimaplan, tilføjer han.

Mark Wraa-Hansen forklarer, at det ikke er muligt at svare generelt på, om det er nemmere at blive godkendt til et elbillån. Men når de samlede låneomkostninger er markant lavere, kræver det typisk også mindre at få økonomi og budget til at hænge sammen.

Han peger på, at det er individuelt, hvilken lån der passer bedst.

- Som hovedregel kan man sige, at variabel rente giver lidt mere luft i budgettet, mens fast rente giver tryghed, forklarer han.

Når du jagter et attraktivt billån, bør du indhente tilbud fra minimum tre steder, så du får en idé om låneomkostningerne. Sådan lyder rådet fra Ilyas Dogru.

- Når man har fået flere tilbud, kan man også prøve at presse omkostningerne ned, siger han.

- Vi anbefaler, at billånets løbetid ikke er længere end syv år, og at man betaler en udbetaling på 20 procent, så man får en mere robust økonomi.

Når du skal sammenligne lån, kan du kigge efter ÅOP, som står for lånets årlige omkostninger i procent.

Men renten på et variabelt lån kan gå op eller ned. Derfor skal du være påpasselig med at sammenligne ÅOP, hvis det ene lån har fast rente, og det andet har variabel.

- Man skal også være opmærksom på løbetid, fordi den påvirker størrelsen på ÅOP, siger Ilyas Dogru.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek