Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 11/04/2023 - 10:00

Ulovlige e-cigaretter hitter blandt unge: Sådan tager du snakken

Det er vigtigt at tale med dit barn om farerne ved de farverige og søde puff bars. Nikotin påvirker nemlig i særdeleshed den unge hjerne.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Mads Ingemann Abbes, Ritzau Fokus

Farvestrålende og nikotinfyldte e-cigaretter med smag af for eksempel cola eller is kaldes populært puff bars, og de er efterhånden et velkendt fænomen blandt unge.

Puff bars er ulovlige at sælge, men de er dog til at få fat i alligevel, og ifølge politiet bruges de af børn helt ned til 5. og 6. klasse.

Derfor er det også noget, man er opmærksom på hos SSP, der er et samarbejde mellem skole, socialforvaltningen og politi.

Det fortæller SSP-konsulent i Silkeborg Kommune og medlem af SSP-samrådets bestyrelse Lærke Mogensen.

- Vi interesserer os selvfølgelig mest for de unge under 18, da det er den del af vores målgruppe i SSP-samarbejdet, som ikke lovligt må købe nikotinprodukter, men det er ofte i den alder, hvor de debuterer, siger hun.

Selv om puff bars er ulovlige at sælge, får de unge altså fingre i dem alligevel. Det kan ske på flere måder, alt afhængig af hvordan der lokalt er adgang til dem, forklarer Lærke Mogensen.

- Men den måde, man tit debuterer på, er ofte gennem en ven eller veninde, siger hun.

For nogle forældre kan det måske være svært at tage samtalen med den unge om disse ulovlige e-cigaretter.

- Mange forældre har haft snakken med deres børn om cigaretter, men nu skal vi til at udbrede det til en snak om nikotinprodukter som helhed, siger hun.

Her lyder rådet, at man tydeligt skal give udtryk for sin egen holdning til puff bars og andre nikotinprodukter.

Lærke Mogensen forklarer desuden, at det kan være en god idé at sætte sig ned med den unge og se et tv-program om emnet. Her er der for eksempel gode erfaringer med DR's program "Kontant" om puff bars.

- Så bliver det lidt mindre konfronterende, og så kan man tale om noget fælles ud fra det, man ser, siger Lærke Mogensen.

Inden man kaster sig ud i samtalen, kan man også med fordel hente information på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, så man er klædt ordentligt på, lyder rådet.

Og netop samtalen kan være vigtig. For nikotin er skadeligt - og i særdeleshed for den unge hjerne, forklarer Jesper Andreasen, der er lektor på Københavns Universitet og blandt andet forsker i effekten af nikotin.

En voksen hjerne, der udsættes for nikotin, men ikke er afhængig af det, er relativt tolerant, forklarer han.

- Hos unge mennesker ser det helt anderledes ud. Der er hjernen under udvikling, og det betyder, at den er meget påvirkelig over for, hvad den udsættes for, siger Jesper Andreasen.

Konsekvenserne kan blandt andet være, at nikotinen er med til at bremse hjernens udvikling.

- Så når hjernen ikke at udvikle sig fuldt ud, og så strander man lidt i en teenagehjerne, som har ringe styring af impulser og følelser og hurtigere bliver afhængig, siger han.

Har man været eksponeret for nikotin som ung, er man desuden også mere tilbøjelig til at blive afhængig af nikotin i voksenlivet.

- Hjernen husker, hvad man har opdraget den til, lyder det fra Jesper Andreasen.

Dyreforsøg har blandt andet også vist, at man hurtigere bliver draget af andre rusmidler som for eksempel kokain og alkohol, hvis man eksponeres for nikotin i ungdommen, og at der er øget risiko for at udvikle psykisk sygdom.

/ritzau fokus/

København, 08/06/2023 - 04:50

Uenige anmeldere både roser og diskvalificerer dansk thriller

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Anmelderkorpset er dybt uenigt om Julie R. Ølgaards nye thriller om kvindedrab, der har premiere torsdag.

"Englemageren" er alt andet end en vellykket krimi.

Sådan lyder den hårde dom over ny film af Julie R. Ølgaard og Esben Tønnesen i en anmeldelse i Politiken torsdag. Her får filmen to hjerter.

- Det krymper sig i mig af ubehag, når jeg ser endnu en udpenslet krimi om mænd, der hader kvinder, skriver avisens anmelder Kim Skotte.

Julie R. Ølgaard spiller selv med i den psykologiske thriller, der har premiere torsdag. Her har hun rollen som kriminalbetjenten Laura, der har specialiseret sig i cyberkriminalitet og vender tilbage fra sygeorlov for at tage del i en efterforskning.

Også i Jyllands-Posten får filmen to stjerner.

- Ølgaard og Tønnesen forsøger forsigtigt at sige noget relevant, men sovser deres pointer ind i en usædvanligt dårlig kriminalintrige, som man skal være ufattelig tyndhudet for at lade sig rive med af, lyder det i Jyllands-Posten, hvor Katrine Sommer Boysen har anmeldt filmen.

Heller ikke Berlingskes anmelder er begejstret.

- Troværdigheden skrider i dansk film om sadistisk kvindemorder, lyder det fra Thomas Brunstrøm.

Han spørger i anmeldelsen sig selv om, hvorvidt verden "virkelig" har brug for endnu en film om en stjernepsykopatisk seriemorder, der dræber kvinder, og tildeler filmen tre stjerner.

Lidt mere positivt stemt er Bo Tao Michaëlis, der har anmeldt "Englemageren" for filmmagasinet Ekko.

I modsætning til avisernes anmeldere kalder han filmens handling "gammel vin på nye flasker".

- Den er både spændende og effektiv, skriver Michaëlis og giver filmen fire stjerner.

- Dansk krimithriller formår fermt at skildre jagten på en sadistisk seriemorder, der slår unge kvinder ihjel, lyder det.

I Alt for damerne fremhæves især kameraarbejdet, som anmelder Stephanie Caruana roser.

- Kameraarbejdet af Sophie Caroline Gohr er stærkt, smukt og dragende, og giver nye facetter på en type fortællinger, som publikum kender, skriver Caruana.

Hun giver filmen fire hjerter.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/06/2023 - 11:00

Gravid Jada ramt af komplikationer og aflyser Fredagsrock

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

På lægernes anbefaling aflyser Jada alle sine koncerter i juni. Til Fredagsrock i Tivoli afløser Hugorm den gravide sangerinde.

Den danske popstjerne Jada er i lykkelige omstændigheder og venter sit første barn.

Men for en uge siden blev Jada indlagt grundet komplikationer i graviditeten. Læger og jordemødre har gjort det klart for hende, at hun som følge af komplikationerne ikke skal ud og synge foreløbig.

Derfor må sangerinden aflyse alle koncerter i juni, herunder Fredagsrock i Tivoli, og alle kommende internationale shows.

- Jeg har været rigtig bange og ked af det og er det stadigvæk, men er også enormt lettet over, at tingene er stabile og så utrolig taknemmelig for den fantastiske omsorg og behandling, vi har fået, skriver Jada i en besked.

Takket være det har hun og den lille efterårsbaby, som hun venter, det stadig okay, skriver hun videre.

- Jeg troede, jeg skulle dele nyheden nu for bagefter at stå på scenen hele sommeren og gøre det, jeg elsker, sammen med jer. Jeg kan ikke beskrive, hvor meget jeg havde glædet mig til at skulle rundt til jer alle sammen og synge med mit barn i maven, skriver Jada.

- Lige nu skal jeg passe på mig selv og min familie. Men jeg glæder mig usigeligt til at komme ud og spille for jer igen, lyder det fra hende.

Jada, der står bag hits som "Nudes", "Dangerous" og "Don't Say My Name and Forget It Again", skulle have optrådt på Plænen i Tivoli den 16. juni.

- Det vigtigste er at passe på sig selv og sit barn! Gode tanker herfra til Jada, og så håber vi at få Jada tilbage på Plænen en anden gang, siger Tivolis underholdningsprogramchef, Thor Feilberg, i pressemeddelelsen.

Det er lykkedes forlystelsesparken at finde en afløser for Jada, og som på grund af de pludselige omstændigheder kan optræde med kort varsel.

Trioen Hugorm, der har Simon Kvamm i front, træder ind på scenen på Plænen næste fredag i stedet for.

- Det er altid beklageligt, når nogen må aflyse - og særligt Jada, som i min bog virkelig har et seværdigt liveshow kørende. Men når det nu skal være, træder Hugorm med glæde til for at tjene og servicere de ærværdige Tivoli-gæster, der fortjener kun det bedste, siger Simon Kvamm i pressemeddelelsen.

- Vi glæder os og kommer sprængfyldte med energi og lyst til at lade vores musik flyde ud i alle hjørner af den gamle have.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 07/06/2023 - 13:33

PFS-artikel trukket tilbage

PFS-artikel " Hold øje med boligkøbets røde flag" er trukket tilbage, da den er sendt ud ved en fejl.

Artiklen " Hold øje med boligkøbets røde flag" fra Ritzau Fokus er trukket tilbage, da den først skal udsendes til PFS-kunder mandag, hvor den vil blive udsendt på ny.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 07/06/2023 - 13:17

FAKTA: Bank- og advokatforbehold kan gavne

* Når du underskriver en betinget købsaftale, giver du dig selv en frist til blandt andet at få undersøgt boligens forhold, købsaftalens indhold og din endelige finansiering.

* Gør du købsaftalen betinget af både banken og din advokats godkendelse - et såkaldt bank- og advokatforbehold - har du mulighed for at fortryde en underskrevet købsaftale inden for en tidsfrist.

* Finder advokaten forhold i aftalen, som betyder, at du ikke vil købe alligevel, kan du fortryde handlen inden seks hverdage. Her kan sælger ikke kræve, at du betaler én procent af købesummen, som sælger ellers ville kunne.

Kilde: Nordea.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv