Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 24/08/2023 - 09:00

Pilou Asbæk: Min datter har ændret mit blik på tilværelsen

Filmstjernen Pilou Asbæk vender hjem til dansk film efter flere år i den internationale filmbranche. Og det har både han og familien godt af.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Casper Hindse, Ritzau Fokus

Egentlig havde Pilou Asbæk det godt i Danmark.

Han og kæresten var blevet etableret med deres lille datter i midten af 2010'erne. Pilou Asbæk kunne gå til fodboldkamp i weekenden med vennerne. Han kunne vælge og vrage mellem de roller, han ville have.

Men efter tre gribende hovedroller i Tobias Lindholms skelsættende "R", "Kapringen" og "Krigen" begyndte friske fornemmelser at knopskyde.

- Jeg havde brug for nye impulser, så jeg satsede og søgte mod USA, siger Pilou Asbæk:

- Selv om jeg aldrig havde drømt om at komme til Hollywood, kunne jeg mærke, at hvis jeg skulle blive ved med at være en god udgave af mig selv, måtte der ske noget nyt.

Efter blandt andet at have spillet over for Scarlett Johansson i "Ghost in the Shell", være blevet storrost for rollen Euron Greyjoy i HBO-serien "Game of Thrones" og have lagt stemme til tordenguden Thor i den kommende Netflix-animationsserie "Twilight of the Gods" vender den 41-årige skuespilstjerne nu hjem til dansk film igen.

Det sker som hovedrolle i Anden Verdenskrigsdramaet "Når befrielsen kommer". Her spiller Pilou Asbæk forstander på en højskole, som skal tage imod tyske flygtninge. Det får moralen i både arbejds- og privatliv til at knage.

- Det er rart at være tilbage, selv om det var sjovt at være ude. Jeg besluttede, at jeg måtte være kompromisløs i min jagt på at komme til USA dengang, men nu er det tid til ikke at være på farten konstant. Det er både godt for mig og for min familie, siger han.

Familien har været med rundt i verden. Det er der en særlig grund til.

- Da jeg havde fået etableret mig i USA, opdagede jeg, at mit eventyr også kunne blive min families eventyr. Jeg ville vise min familie verden. Det var faktisk Matt Damon, der åbnede mine øjne i den retning, siger Pilou Asbæk.

Det kan godt kan være ensomt at være dansker på egen hånd i den store filmverden, fortæller han. Derfor inviterede han kæreste og barn til Gobi-ørkenen, da han skulle indspille filmen "The Great Wall" med Matt Damon og Game of Thrones-kollegaen Pedro Pascal.

- Da Matt Damon så, at jeg havde familien med, sagde han til mig, at det skulle jeg altid have. Han bruger selv sine film til at vise sin familie klodens afkroge, for hvornår får man ellers mulighed for at se lige præcis den del af Kina? Det tog jeg til mig, og derefter var Anna og Agnes med, når det kunne lade sig gøre, siger skuespilleren:

- I dag er det indskrevet i mine kontrakter, at jeg skal have mulighed for at flyve venner eller familie ud til mine sets.

Med tiden gik hans datter, Agnes, ind på hotelværelserne og sagde: "Er det her vores nye hjem?". Det var det ikke, kunne hendes forældre forklare, men det var her, de boede lige nu.

- Jeg har haft mulighed for at vise min datter, at verden er mere end Danmark. Verden er også Danmark, men den er samtidig meget større. Når jeg i dag får tilbudt en rolle, vurderer jeg den, men jeg vurderer også, hvilke oplevelser der ligger og gemmer sig bagved, siger Pilou Asbæk:

- Jeg er selv rundet af et hjem, hvor min mor kom til Danmark fra et andet land, mens min far er fra Hammel. Jeg har altid været bevidst om, at man er mere end én ting. Det har jeg gerne villet give videre.

Hans tilbagekomst til Danmark ligger i forlængelse af netop det:

- Min datter bliver snart 11 år, og på et tidspunkt gider hun ikke hænge ud med sin far længere. Men vi vil stadig have oplevet Kina sammen i nogle måneder, vi vil stadig have været i New Zealand i et halvt år, og hendes mor og jeg vil stadig være blevet gift på en strand i USA med kun hende som vidne, siger han.

Det er ifølge Pilou Asbæk godt for familiedynamikken. Og for ham som menneske:

- Det har ændret mit blik på tilværelsen at bruge så meget tid sammen med min datter. Det er en særlig luksus at være så meget sammen med sit barn, som jeg har været imellem mine projekter, siger han.

- Inden jeg fik hende, var jeg mere selvcentreret. For eksempel handlede mine roller om mig og om, hvor de kunne bringe mig hen. I dag jeg ser på en film som en helhed.

Det kunne han især mærke, da han stod under optagelserne til "Når befrielsen kommer". Her er forstanderen, som Pilou Asbæk portrætterer, far til en dreng på ti år.

- Det, jeg er allermest stolt af ved filmen, er samspillet med Lasse Peter Larsen, som spiller min søn. For tiden ligger min interesse i fædre og deres børn.

- Jeg kommer til at være med i flere film, der kredser om det emne, og af samme grund er jeg begyndt at engagere mig mere uden for skuespillet. Ikke kun i min familie, men også i frivilligt arbejde, siger Pilou Asbæk.

Dette er blandt andet som ambassadør for Askovfonden, der tager hånd om utilpassede danske unge. Noget, der umiddelbart ligger langt fra at rejse verden rundt som feteret skuespilstjerne.

- Det mener jeg ikke, er en modstilling, for jeg passer ikke ind i en boks. Det tror jeg helt generelt ikke, at mennesker gør. Vi er hverken gode eller onde, helte eller skurke. Vi er lidt af det hele, og det er også derfor, jeg er så stolt af "Når befrielsen kommer", siger han og uddyber:

- Her spiller jeg en mand, der tvivler på sine valg. Han er meget mere end én ting. Han er et menneske, man bliver nødt til at forholde sig til, siger Pilou Asbæk.

Særligt én scene i den nye film er afgørende for den erfarne skuespiller:

- På et tidspunkt løfter forstanderen sin søn op og går gennem en flygtningestrøm af mennesker. For mig er det et billede af en far, som viser sit barn, hvad verden er. Det er helt afgørende, at vi er bevidste om, hvad vi giver videre. Både som forældre og som mennesker, siger Pilou Asbæk.

"Når befrielsen kommer" har premiere i biograferne den 24. august.

Fakta: Om Pilou Asbæk

* Pilou Asbæk kom til verden i København i 1982.

* Pilou Asbæk er døbt Johan Philip Asbæk. Hans kælenavn, Pilou, betyder "lille Philip" på fransk.

* Pilou Asbæk er søn af galleriejerne Patricia og Jacob Asbæk.

* Han blev uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i København i 2008.

* Han fik sit danske gennembrud i DR-dramaet "Borgen" i 2010.

* Han vandt karrierens første Bodil-statuette i 2011 for præstationen i fængselsdramaet "R". Den indbragte ham også en Robert. Den anden Bodil modtog Pilou Asbæk i 2015 for sin birolle i Bille Augusts "Stille hjerte".

/ritzau/

Los Angeles, 05/12/2025 - 23:32

Meghan har rakt ud til sin far efter melding om benamputation

Eduardo Munoz/Reuters

Hertuginde Meghans far, der var i fokus op til brylluppet med prins Harry, er angiveligt alvorligt syg

Hertuginde Meghan, der er gift med britiske prins Harry, har forsøgt at komme i kontakt med sin far, Thomas Markle, som hun har haft et ikke-eksisterende forhold til.

Det oplyser en talsmand for hertuginden til det britiske medie BBC.

- Jeg kan bekræfte, at hun har rakt ud til sin far, lyder det.

Thomas Markle er angiveligt alvorligt syg og indlagt på et hospital i Filippinerne. Han skal have fået amputeret sit ene ben under en operation.

Ifølge britiske medier flyttede han til Filippinerne fra Mexico tidligere på året, skriver Reuters.

BBC erfarer, at Meghan forsøgte at kontakte ham tidligere fredag, men det er uklart, om det lykkedes.

Thomas Markle kom i fokus kort inden Meghans bryllup med prins Harry i 2018.

Faren meldte afbud kort inden brylluppet grundet hjerteproblemer.

Forinden var han kommet i vælten for at medvirke i en række opstillede paparazzifotos og for at være åbenmundet. I stedet blev det prinsens far, kong Charles, der dengang var prins, som fulgte Meghan op ad kirkegulvet.

Det er ifølge BBC uklart, om hertuginden har genoptaget et godt forhold til sin far efter brylluppet.

Thomas Markle menes ikke at have mødt parrets børn, prins Archie og prinsesse Lilibet, skriver mediet.

Han var desuden kritisk over for Meghan og Harrys beslutning om at trække sig som fremtrædende medlemmer af det britiske kongehus.

- Jeg tror, at de begge lige nu er ved at blive til fortabte sjæle, har det tidligere lydt i et interview ifølge BBC.

Det var tilbage i 2020, at parret oplyste, at de trak sig som fremtrædende medlemmer af kongehuset for at finansiere deres eget liv - væk fra det britiske kongehus som institution og væk fra den britiske tabloidpresse.

Efterfølgende har hertuginden lanceret livsstilsbrandet As Ever og kan ses i Netflix-serien "With Love, Meghan", hvor hun deler tips om madlavning, havearbejde, kreativt håndværk, blomsterbinding og værtskab.

/ritzau/

Læs Mere >>

New York, 05/12/2025 - 21:28

Stjernearkitekten Frank Gehry er død

Dominique Faget/Ritzau Scanpix

Manden bag Guggenheim-museet i Bilbao blev en "starchitect" i USA. Nu er Frank Gehry død i en alder af 96 år.

Den amerikanske arkitekt Frank Gehry er fredag død, 96 år. Det meddeler en repræsentant for ham til New York Times.

Frank Gehrys nok mest kendte værk er Guggenheim-museet i Bilbao i det nordlige Spanien, der åbnede i 1997.

Museets dristige og fantasifulde kreationer med skrånende tårne og bølgende plader af buet metal gjorde Gehry til en superstjerne i arkitekturens verden.

Frank Gehry havde dog gjort sig bemærket inden da, skriver New York Times. I 1989 var han blevet tildelt den prestigefyldte Pritzker Architecture Prize.

Ud over det berømte Guggenheim-museum i Bilbao er Gehry også kendt for blandt andet Det Dansende Hus i Prag, der er opført i 1996, og Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, som stod færdigt i 2003.

Gehry var måske den mest fremtrædende af de såkaldte "starchitects", der også omfattede stjerner som Renzo Piano, Rem Koolhaas og Norman Foster.

Han nød sin berømmelse, men hadede betegnelsen "starchitect". Han mente, at der kun fandtes to kategorier af arkitekter:

- Der er folk, der designer bygninger, som hverken er teknisk eller økonomisk gode, og så er der dem, der gør, sagde han til den britiske avis The Independent i 2009.

Han gjorde moderne arkitektur populært og var sågar med i den tegnede tv-serie "The Simpsons". Men Frank Gehry fastholdt ifølge nyhedsbureauet AFP selv, at han blot var en enkel skaber af bygninger.

Frank Gehry blev født som Frank Owen Goldberg i en jødisk familie i et arbejderklassehjem i Toronto i Canada i 1929.

Familien flyttede til USA i slutningen af 1940'erne. For at undgå at blive mål for antisemitisme ændrede han senere sit efternavn til Gehry.

Han studerede arkitektur ved University of Southern California i Los Angeles og dimitterede i 1954. Senere fortsatte han sine studier i byplanlægning på Harvard University, som han dog ikke færdiggjorde.

Gehry arbejdede i de efterfølgende årtier først og fremmest i det sydlige Californien, inden han brød igennem internationalt med Guggenheim-museet i Bilbao.

Han døde fredag i sit hjem i Santa Monica i Californien efter kort tids sygdom.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek