Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 24/08/2023 - 09:00

Pilou Asbæk: Min datter har ændret mit blik på tilværelsen

Filmstjernen Pilou Asbæk vender hjem til dansk film efter flere år i den internationale filmbranche. Og det har både han og familien godt af.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Casper Hindse, Ritzau Fokus

Egentlig havde Pilou Asbæk det godt i Danmark.

Han og kæresten var blevet etableret med deres lille datter i midten af 2010'erne. Pilou Asbæk kunne gå til fodboldkamp i weekenden med vennerne. Han kunne vælge og vrage mellem de roller, han ville have.

Men efter tre gribende hovedroller i Tobias Lindholms skelsættende "R", "Kapringen" og "Krigen" begyndte friske fornemmelser at knopskyde.

- Jeg havde brug for nye impulser, så jeg satsede og søgte mod USA, siger Pilou Asbæk:

- Selv om jeg aldrig havde drømt om at komme til Hollywood, kunne jeg mærke, at hvis jeg skulle blive ved med at være en god udgave af mig selv, måtte der ske noget nyt.

Efter blandt andet at have spillet over for Scarlett Johansson i "Ghost in the Shell", være blevet storrost for rollen Euron Greyjoy i HBO-serien "Game of Thrones" og have lagt stemme til tordenguden Thor i den kommende Netflix-animationsserie "Twilight of the Gods" vender den 41-årige skuespilstjerne nu hjem til dansk film igen.

Det sker som hovedrolle i Anden Verdenskrigsdramaet "Når befrielsen kommer". Her spiller Pilou Asbæk forstander på en højskole, som skal tage imod tyske flygtninge. Det får moralen i både arbejds- og privatliv til at knage.

- Det er rart at være tilbage, selv om det var sjovt at være ude. Jeg besluttede, at jeg måtte være kompromisløs i min jagt på at komme til USA dengang, men nu er det tid til ikke at være på farten konstant. Det er både godt for mig og for min familie, siger han.

Familien har været med rundt i verden. Det er der en særlig grund til.

- Da jeg havde fået etableret mig i USA, opdagede jeg, at mit eventyr også kunne blive min families eventyr. Jeg ville vise min familie verden. Det var faktisk Matt Damon, der åbnede mine øjne i den retning, siger Pilou Asbæk.

Det kan godt kan være ensomt at være dansker på egen hånd i den store filmverden, fortæller han. Derfor inviterede han kæreste og barn til Gobi-ørkenen, da han skulle indspille filmen "The Great Wall" med Matt Damon og Game of Thrones-kollegaen Pedro Pascal.

- Da Matt Damon så, at jeg havde familien med, sagde han til mig, at det skulle jeg altid have. Han bruger selv sine film til at vise sin familie klodens afkroge, for hvornår får man ellers mulighed for at se lige præcis den del af Kina? Det tog jeg til mig, og derefter var Anna og Agnes med, når det kunne lade sig gøre, siger skuespilleren:

- I dag er det indskrevet i mine kontrakter, at jeg skal have mulighed for at flyve venner eller familie ud til mine sets.

Med tiden gik hans datter, Agnes, ind på hotelværelserne og sagde: "Er det her vores nye hjem?". Det var det ikke, kunne hendes forældre forklare, men det var her, de boede lige nu.

- Jeg har haft mulighed for at vise min datter, at verden er mere end Danmark. Verden er også Danmark, men den er samtidig meget større. Når jeg i dag får tilbudt en rolle, vurderer jeg den, men jeg vurderer også, hvilke oplevelser der ligger og gemmer sig bagved, siger Pilou Asbæk:

- Jeg er selv rundet af et hjem, hvor min mor kom til Danmark fra et andet land, mens min far er fra Hammel. Jeg har altid været bevidst om, at man er mere end én ting. Det har jeg gerne villet give videre.

Hans tilbagekomst til Danmark ligger i forlængelse af netop det:

- Min datter bliver snart 11 år, og på et tidspunkt gider hun ikke hænge ud med sin far længere. Men vi vil stadig have oplevet Kina sammen i nogle måneder, vi vil stadig have været i New Zealand i et halvt år, og hendes mor og jeg vil stadig være blevet gift på en strand i USA med kun hende som vidne, siger han.

Det er ifølge Pilou Asbæk godt for familiedynamikken. Og for ham som menneske:

- Det har ændret mit blik på tilværelsen at bruge så meget tid sammen med min datter. Det er en særlig luksus at være så meget sammen med sit barn, som jeg har været imellem mine projekter, siger han.

- Inden jeg fik hende, var jeg mere selvcentreret. For eksempel handlede mine roller om mig og om, hvor de kunne bringe mig hen. I dag jeg ser på en film som en helhed.

Det kunne han især mærke, da han stod under optagelserne til "Når befrielsen kommer". Her er forstanderen, som Pilou Asbæk portrætterer, far til en dreng på ti år.

- Det, jeg er allermest stolt af ved filmen, er samspillet med Lasse Peter Larsen, som spiller min søn. For tiden ligger min interesse i fædre og deres børn.

- Jeg kommer til at være med i flere film, der kredser om det emne, og af samme grund er jeg begyndt at engagere mig mere uden for skuespillet. Ikke kun i min familie, men også i frivilligt arbejde, siger Pilou Asbæk.

Dette er blandt andet som ambassadør for Askovfonden, der tager hånd om utilpassede danske unge. Noget, der umiddelbart ligger langt fra at rejse verden rundt som feteret skuespilstjerne.

- Det mener jeg ikke, er en modstilling, for jeg passer ikke ind i en boks. Det tror jeg helt generelt ikke, at mennesker gør. Vi er hverken gode eller onde, helte eller skurke. Vi er lidt af det hele, og det er også derfor, jeg er så stolt af "Når befrielsen kommer", siger han og uddyber:

- Her spiller jeg en mand, der tvivler på sine valg. Han er meget mere end én ting. Han er et menneske, man bliver nødt til at forholde sig til, siger Pilou Asbæk.

Særligt én scene i den nye film er afgørende for den erfarne skuespiller:

- På et tidspunkt løfter forstanderen sin søn op og går gennem en flygtningestrøm af mennesker. For mig er det et billede af en far, som viser sit barn, hvad verden er. Det er helt afgørende, at vi er bevidste om, hvad vi giver videre. Både som forældre og som mennesker, siger Pilou Asbæk.

"Når befrielsen kommer" har premiere i biograferne den 24. august.

Fakta: Om Pilou Asbæk

* Pilou Asbæk kom til verden i København i 1982.

* Pilou Asbæk er døbt Johan Philip Asbæk. Hans kælenavn, Pilou, betyder "lille Philip" på fransk.

* Pilou Asbæk er søn af galleriejerne Patricia og Jacob Asbæk.

* Han blev uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i København i 2008.

* Han fik sit danske gennembrud i DR-dramaet "Borgen" i 2010.

* Han vandt karrierens første Bodil-statuette i 2011 for præstationen i fængselsdramaet "R". Den indbragte ham også en Robert. Den anden Bodil modtog Pilou Asbæk i 2015 for sin birolle i Bille Augusts "Stille hjerte".

/ritzau/

København, 21/04/2024 - 10:34

Dronning Mary har taget billeder af fødselsdagsbarnet Isabella

Kongeparrets ældste datter, Isabella, fylder 17 år søndag den 21. april. Nye billeder foreviger prinsessen.

Prinsesse Isabella fejrer søndag den 21. april sin fødselsdag med familie og venner.

I anledning af at hun fylder 17 år, har kongehuset delt billeder af prinsessen på det sociale medie Instagram.

Billederne er taget på Amalienborg af dronning Mary og viser prinsesse Isabella sammen med kongefamiliens ene hund Coco.

Prinsesse Isabella er kongeparrets førstefødte datter. Hun er den anden i arvefølgen efter sin storebror, kronprins Christian.

Hun er storesøster til tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine.

Til daglig går prinsesse Isabella på Øregård Gymnasium i Hellerup, hvor hun startede i 1.g sidste sommer.

Ifølge Billed-Bladets hofreporter Marianne Singer vil fremtiden for prinsesse Isabella byde på en anden end den, der venter kronprins Christian. Hun vil dog stadig have forpligtelser.

- Idet prinsesse Isabella er søster til Danmarks kommende konge og en del af tronfølgen, vil hun aldrig kunne leve et helt normalt liv uden offentlig interesse, siger Marianne Singer til mediet.

- Hun har til gengæld en langt større frihed end sin bror for at kunne tjene sine egne penge og leve et forholdsvist privat arbejdsliv i mere lukkede rammer.

I januar fik prinsesse Isabella og tvillingparret Vincent og Josephine en ny titel som riddere af Elefantordenen.

Det skete som et led i, at kong Frederik overtog tronen fra dronning Margrethe. I ordenens vedtægter lyder det nemlig, at kongens børn er fødte medlemmer.

De har endnu ikke fået overrakt ordnen. Det vil forventeligt ske, når de fylder 18 år.

Prinsesse Isabella er ikke den eneste i kongehuset, der fylder år i april.

Den 29. april fejrer prinsesse Benedikte sin 80-års fødselsdag, mens dronning Margrethe fyldte 84 år den 16. april.

Festlighederne blev dog nedtonet grundet branden på Børsen i København.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 08:00

FAKTA: Anette Støvelbæk

* 56-årige Anette Støvelbæk blev uddannet skuespiller fra Odense Teater i 1997.

* Hun fik sit gennembrud i dogmefilmen "Italiensk for begyndere" fra 2000. Siden er hun kendt fra store roller i DR-dramaet "Krøniken" og fra TV 2-serierne "Lærkevej", "Sygeplejeskolen" og "Badehotellet".

* Privat er hun gift med den verdenskendte danske stjerneskuespiller Lars Mikkelsen.

* De har spillet over for hinanden mange gange. Ud over "Badehotellet" har de blandt andet begge medvirket i "De fortabte sjæles ø" fra 2007 og "Venuseffekten" fra 2021.

* Sammen har de sønnerne Lue Støvelbæk, som blev uddannet skuespiller i 2019, og Thor Støvelbæk, som læser til skuespiller ved Statens Scenekunstskole i Odense.

Kilde: danskefilm.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Lav de traditonelle hveder derhjemme

John Jønssons hvedeopskrift er over 100 år gammel. I sit eget bageri bager han meget store portioner. Følgende opskrift er skaleret ned til 45 til 50 hveder per portion, men kan med fordel halveres yderligere.

* 120 gram sukker.

* 30 gram salt.

* 20 gram kardemomme.

* 250 gram økologisk smør.

* 7 æg.

* 75 gram - svarende til halvanden pakke - gær.

* Omkring 1,2 liter vand.

* Omkring 3 kilogram hvedemel.

Hvis du ælter dejen på maskine, skal dejen være glat, så den slipper kanten af skålen. Gør du det i hånden, skal den være blød, men ikke klæberig.

Kilde: John Jønsson, formand for Bager- og konditormestre i Danmark og ejer af Johns Kagehus.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Sjællænderne er mest traditionstro

* 76 procent af respondenterne bosat i Region Sjælland synes, at vi i Danmark skal holde fast i traditionen med at spise hveder på store bededag, til trods for at helligdagen er afskaffet. Mens 63 procent af dem, der er bosat i Region hovedstaden, mener det samme.

* Når det komme til fynboerne, mener 67 procent, at vi skal blive ved med at spise hveder på den tidligere store bededag.

* Også jyderne støtter i stor stil op om at fastholde hvedetraditionen. 74 procent af vestjyderne, 71 procent af nordjyderne og 70 procent af jyderne i Syd- og Sønderjylland bakker op om traditionen, mens østjyderne ligger lidt under med 67 procent.

Kilde: undersøgelsen baserer sig på 1990 webinterviews indsamlet via Norstats panel og er gennemført på vegne af smørproducenten Lurpak. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt til danskere i alderen 18 til 75 år, og fuld repræsentativitet er sikret ved efterfølgende vægtning.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek