Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 29/04/2024 - 09:00

Henter ny dommer ind i DR-dyst

Designeren Pil Bredahl slutter sig til Kasper Salto, når de sammen skal kåre Danmarks næste designklassiker på DR.

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Der entrerer en helt ny dommer i DR-programmet "Danmarks næste klassiker", der har Mette Bluhme Rieck som vært, når femte sæson ruller over skærmen fra 6. maj.

Den prisvindende designer Pil Bredahl slutter sig til Kasper Salto, når de skal kåre en vinder i seks forskellige kategorier kreeret af fem forskellige designere.

Det afslører public service-stationen i en pressemeddelelse.

- Jeg blev oprigtigt glad, da jeg blev spurgt om denne opgave. Selvfølgelig ville jeg gerne deltage som dommer i så opbyggeligt et tv-format, siger Pil Bredahl i pressemeddelelsen og fortsætter:

- Gennem alle årene har "Danmarks næste klassiker" vist en enorm styrke både som underholdningsformat og som stærkt afsæt for danske designtalenter.

I "Danmarks næste klassiker" har fem designtalenter tre uger til at skabe deres bud på en ny møbelklassiker, som skal efterfølge klassikere som Arne Jacobsens stol "Svanen", Poul Henningsens lampe "Koglen" og Børge Mogensens sofaer.

Designerne skal igennem seks kategorier og skal hver lave en stol, en lampe, et børnemøbel, en sofa og et bord. Og så er der en opgave, hvor de fem designerspirer skal lave et møbel til kunstcentret Copenhagen Contemporary.

Dommerne skal hver uge kåre en vinder i de seks kategorier. Til slut skal dommerne udråbe, hvad de betragter som Danmarks næste klassiker blandt de seks vinderdesign.

- I mit virke har jeg altid været meget optaget af, hvordan vi kan skabe æstetisk og funktionelt design på en ansvarlig måde - og den know how får jeg god brug for som dommer i denne sæson, hvor talentniveauet i øvrigt er skyhøjt, tilføjer Pil Bredahl i pressemeddelelsen.

"Danmarks næste klassiker" har premiere på DRTV og DR1 mandag den 6. maj klokken 20.00.

/ritzau/

Oslo, 15/05/2024 - 17:49

Kongepar afslutter norsk besøg med kor og bolsjestribede badedragter

Stian Lysberg Solum/Ritzau Scanpix

Musikken har fyldt på det danske kongepars sidste bedrifter i Norge i forbindelse med statsbesøg.

Kong Frederik og dronning Mary blev onsdag mødt af et saunakor iført bolsjestribede badedragter formentlig inspireret af 1930'erne.

Det var blot et af flere begivenheder på en byvandring i bydelen Bjørvika i Oslos centrum.

Saunaforeningens kor sang for kongeparret, den norske dronning Sonja og kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, da de alle fem skulle ned for at se en ny sauna og snakke om byudvikling ved vandkanten.

Temaet for byvandringen var bæredygtig byudvikling og fællesskabsarkitektur.

De seneste år har Bjørvika været igennem en rivende udvikling. For blot år tilbage var Bjørvika kendt for sin travle containerhavn og et stort motorvejskryds.

Motorvejen er blevet rykket under jorden, containerne er forsvundet og havnefronten er blevet åbnet op for nyt liv, hvor caféer og lejligheder ligger ved vandet.

Kongeparret sluttede byvandringen ved Operahuset i Oslo. Her stod både Københavns Drengekor og Operaens børnekor klar ude foran indgangen for at lave en fælles koncert for de kongelige.

/ritzau/

Læs Mere >>

Cannes, 15/05/2024 - 15:02

Danske bidrag er oppe mod hård konkurrence i Cannes

Stephane Mahe/Reuters

Cannes Film Festival er begyndt. To danske bidrag er med i hovedkonkurrencen, men de får kamp til stregen.

Torsdag begynder den prestigefyldte filmfestival i den sydfranske havneby Cannes - og dermed også konkurrencen om Guldpalmen eller Palme d'Or.

To danske bidrag - "Pigen med nålen" og "The Apprentice" - er i år udtaget til festivalens hovedkonkurrence. Og det er noget særligt, fortæller filmanmelder Ann Lind Andersen, der er taget til Cannes for at overvære festivalen.

- Det er en stærk indikation på, at det går godt i dansk film, siger hun

Men det er også et utrolig stærkt program, som de danske bidrag er oppe imod, mener Ann Lind Andersen.

- Det er et exceptionelt stærkt år. Altså, vi ser nye film fra en række store mesterinstruktører, siger hun og fortsætter:

- Alt fra Francis Ford Coppolas "Megalopolis", som man ikke ved, bliver en dreng eller en pige, da han ikke har nogen filmdistribution, og selv har finansieret den. Det viser tegn på, at den i hvert fald ikke er kommerciel.

- Så er der Paolo Sorrentino, David Cronenberg, Jacques Audiard, Andrea Arnold, Paul Schrader - det er ret vildt.

I "Pigen med nålen" har Trine Dyrholm en af filmens hovedroller som barnemorderen Dagmar Overbye, der fra 1913 og syv år frem dræbte en række spædbørn født uden for ægteskab.

Filmen, der bygger på historiske begivenheder, er instrueret af svenske Magnus von Horn og vises allerede på filmfestivalens anden dag - 15. maj.

"The Apprentice" er en koproduktion mellem Danmark, Canada og Irland.

Det er dansk-iranske Ali Abbasi, der har instrueret filmen om den tidligere amerikanske præsident Donald Trumps unge år som forretningsmand i New York.

Den amerikanske skuespiller Sebastian Stan kan ses i hovedrollen som Trump, når filmen vises i næste uge.

De to danske bidrag er udtaget, til trods for at den danske filmbranche i øjeblikket er i knæ, fortæller Ann Lind Andersen.

- Vi har nogle år med ret lavt antal danske spillefilm, fordi så få produktioner bliver sat i gang, så derfor er det enormt positivt, siger hun.

Men intet er afgjort endnu, forsikrer Ann Lind Andersen.

- Der kan være en film, som ingen havde regnet med, men som lige pludselig tager det hele. Eller en mester som for eksempel Coppola, der ikke laver noget særlig godt.

- Det er det uforudsigelige ved Cannes og ved de film, der bliver præsenteret hernede, siger hun.

Den seneste danske vinder af Guldpalmen var Lars von Trier med filmen "Dancer in the Dark" i 2000.

Cannes Film Festival løber fra 14. maj til 25. maj.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/05/2024 - 10:00

FAKTA: Øl og sommermad

* Øl slukker tørsten, men er også en god følgesvend til sommerens retter.

* Servér for eksempel lyse lagerøl til fiskeretter eller en let omelet. 

* Den tyske øltype bockbier passer godt til en traditionel dansk smørrebrødstallerken.

* Påskebryg, som sagtens kan drikkes sommeren igennem, går i spænd med det meste af sommerens lækkerier - for eksempel grønne asparges.

Kilde: Carsten Berthelsen, foredragsholder og forfatter til ti bøger om øl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 15/05/2024 - 10:00

Ølekspertens friske favoritter til lune dage

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Sluk tørsten med smagen af en bølgende kornmark, eller nyd de lyse nætter med en kulsort bryg, der er lige så mild som maj.

Solens bagende stråler på terrassen kalder på liflige dråber i glasset. Og her skuffer det sjældent med en perlende lys øl fra køl.

- Mange af de lyse øl til sommertiden har en skøn aroma, som giver mindelser om kornmarker og pikante urter, siger Carsten Berthelsen, der er foredragsholder og forfatter til en række bøger om netop øl.

Personligt holder han af at sidde og hyggekonversere med sine gæster over en påskebryg fra et af landets mindre bryghuse. For selv om påsken for længst er pippet af, egner højtidens øl sig i den grad til at blive drukket sommeren igennem, mener han.

- Påskebryggen laves jo som forårsbebuder. Og bryghusene kæmper lidt med, om de skal kalde det påskebryg eller for eksempel forårs- eller sommerale, siger Carsten Berthelsen og fortsætter:

- Men vi kan jo drikke efter årstiden - derfor lysere sorter til lyse tider, og mørke bryg til skumring, efterår og vinter.

Carsten Berthelsen anbefaler, at du går på opdagelse i påskebrygsortimentet blandt de efterhånden mange bryggerier, der findes rundt omkring i landet - helt fra Svaneke på Bornholm til Sakskøbing på Lolland og Ørbæk på Fyn.

Gå efter etiketter, der lover Forårsale, lys lager eller Pale Ale på for eksempel mellem fem og seks i alkoholprocent. Disse typer øl gør sig nemlig godt sammen med lette sommerretter.

- Vi kunne jo snuppe en dejlig hvid fisk, som vi smider på panden på skindsiden og serverer sammen med asparges og kartofler med smørsovs. Lige nu er vi i den skønne aspargestid, og til denne herlige grøntsag er øl med en dejlig afrunding, en fin sødme og en spidshed i eftersmagen særdeles velegnet, siger Carsten Berthelsen og anbefaler øltypen Saison.

Et andet læskende forslag til sommerbordet er en undergæret stærk lagerøl.

- Jeg ser en tendens til, at flere danske bryghuse genskaber den tyske såkaldte bockbier, fortæller Carsten Berthelsen og fortsætter:

- Den er særdeles velegnet til et stykke ægte dansk smørrebrød. Øllet skal helst have en fint afstemt bitterhed, der sammen med en tydelig maltfornemmelse giver en velafbalanceret øl.

Når den varme dag går på hæld, kan du skifte de lyse drikkevarer ud med noget i den mere dunkle ende af skalaen. Her anbefaler Carsten Berthelsen en anden tysk øltype, nemlig Schwarzbier.

- En sådan øl kan man passende sidde og nyde, mens man kigger på fuldmånen, der danser hen over nattehimlen. Det er en kulsort øl, men slet ikke som en Stout, fordi den er mild i sin smag og derfor særdeles velegnet til de smukke nætter, vi har nu, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek