Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Ølst, 27/04/2024 - 17:10

Landmand anklaget for dyremishandling efter fund af døde køer

På en landbrugsejendom er der blevet fundet døde kreaturer, som skal være døde efter mangel på foder og vand.

Af: /ritzau/

En 31-årig landmand er tiltalt for dyremishandling, efter at der er blevet fundet døde kreaturer på hans gård.

Kreaturerne er ifølge anklageskriftet døde af blandt andet underernæring.

Det skriver TV 2 Østjylland lørdag.

Sagen bygger på, at der i 2022 blev fundet 19 kadavere i en stald på mandens gård nær den østjyske by Ølst.

Der var for mange af dyrenes tilfælde ikke tegn på, at de var blevet aflivet, lyder det i anklageskriftet ifølge TV 2 Østjylland.

I stedet skal dyrene være døde, fordi de blandt andet ikke har fået nok foder og vand.

Landmanden har ifølge tiltalen heller ikke sørget for, at dyrene blev tilset af en dyrlæge, når de var syge.

Konkret er den 31-årige tiltalt efter flere paragraffer i dyrevelfærdsloven, herunder for groft uforsvarlig behandling af dyr.

Strafferammen er op til to års fængsel.

/ritzau/

København, 10/05/2024 - 00:01

Swift tilføjer syv sange fra nyt album til europæisk setliste

Den europæiske del af Taylor Swifts udsolgte verdensturné "The Eras Tour" begyndte torsdag aften i Paris.

Den amerikanske sanger og popikon Taylor Swift tog torsdag aften hul på den europæiske del af sin store verdensturné "The Eras Tour".

Det skete i Paris La Défense Arena i Frankrigs hovedstad Paris, hvor tusindvis af fans under den flere timer lange koncert blandt andet hørte syv sange fra Swifts nye album "The Tortured Poets Department" live for første gang.

Det skriver The Guardian i dets liveblog fra koncerten.

"The Tortured Poets Department" er 34-årige Taylor Swifts 11 album. Det udkom 19. april 2024 og fans har været spændte på, om Swift ville tilføje sange fra albummet til den allerede alenlange setliste.

Taylor Swifts "Eras Tour"-koncerter varer i omegnen af 3,5 timer og hun spiller sange fra alle sine tidligere albums på nær sit selvbetitlede debutalbum.

Swifts berømmelse nåede nye højder i 2023, hvor hun slog en række rekorder i musikindustrien - blandt andet med sin ekstremt populære turné "The Eras Tour", som slog rekorden som den mest indbringende musikturné nogensinde.

Taylor Swift spiller i Paris tre gange mere, før hun drager mod Stockholm, Lissabon og Madrid i de kommende uger.

/ritzau/

Læs Mere >>

Malmö, 09/05/2024 - 23:36

Danmark ryger ud af Eurovision efter semifinale

Jens B''ttner/Ritzau Scanpix

Saba er ude af Eurovision. Danmark har ikke stået i en finale siden 2019.

Håbet om en finaleplads i årets internationale melodigrandprix, Eurovision, er løbet ud som sand mellem hænderne.

Danmarks deltager, Saba, stillede op med det storslåede nummer "Sand". Men seerne, som suverænt sad med magten mellem Eurovision-ekstase og finalefiasko, sendte ikke nok stemmer afsted til hende.

Det står klart, efter anden semifinale i årets internationale melodigrandprix løb af stablen torsdag aften i et stærkt bevogtet Malmö Arena i Sydsverige.

Årets Eurovision er meget omdiskuteret grundet Israels deltagelse.

Israel gik til modangreb efter den væbnede palæstinensiske bevægelse Hamas' angreb på Israel i oktober og har fortsat bombardementerne.

European Broadcasting Union (EBU), der arrangerer Eurovision, har udtalt, at grandprixet er en konkurrence mellem public service-udbydere, ikke mellem regeringer.

Trods demonstrationer og utallige protester gik Israels deltager, Eden Golan, på scenen. Nogle vendte ryggen til hende, andre klappede, og hun fik seerstemmer nok til en finaleplads.

Der er også en finaleplads til Østrigs deltager, Kaleen, hvis sang, "We Will Rave", har haft danske sangskrivere på.

Malta var den første nation i ilden i torsdagens semifinale, og det blev med et brag. Der var masser af pyroteknik, mens at dansere i bar overkrop kastede rundt med sangerinden Sarah Bonnici, som meget apropos sang nummeret "Loop".

Grandprixkendere har kaldt årets felt for gakket. Der var skruet op for flammer, glimmerbesatte badedragter og akrobatisk koreografi.

Det stod i skærende kontrast til Sabas strømlinede optræden.

Efter fire år uden en finaleplads iværksatte DR sidste år et analysearbejde i håbet om at bryde stilstanden.

De otte sange, som blev udvalgt til Dansk Melodi Grand Prix, hvis vinder får en billet til Eurovision, var udpeget ud fra mantraet om kærlighed ved første lyt kombineret med en stærk vokal og performance.

Vurderingen lød, at det enten var Danmarks fordel eller ulempe. Enten ville Danmark stikke stilsikkert ud - eller ryge ud i glemslen.

Holland lukkede årets semifinale med det højenergiske hit "Europapa". Herefter åbnede afstemningen om de eftertragtede finalepladser.

Der stiller efterhånden så mange nationer op i Eurovision, at finalefeltet findes over to semifinaler.

Den første semifinale blev afholdt tirsdag. Her var den foreløbige favorit til at vinde årets Eurovision Baby Lasagna fra Kroatien, blandt de nationer, som strøg videre.

Også Cypern kvalificerede sig til finalen. Silia Kapsis, som repræsenterede middelhavsøen, havde rødt og hvidt med på scenen. Hun var nemlig flankeret af fire danske dansere. Så der er lidt dansk i finalen trods endnu en afklapsning til Danmarks Eurovision-håb.

Seks lande er allerede sikret en finaleplads. Det gælder Spanien, Storbritannien, Frankrig, Tyskland og Italien, da de betaler de største summer til konkurrencen. Og så er sidste års vindernation, denne gang Sverige, også altid garanteret en plads.

Eurovision-finalen sendes på DR lørdag aften.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/05/2024 - 10:00

FAKTA: Kom tæt på dyrene

* Gå i skjul i et fugletårn. Tag ud i de tidlige morgentimer, hvor fuglene ofte er aktive.

* Bevæg dig væk fra byens lys og stiens lygtepæle i aftentimerne. Se op mod himlen, og oplev flagermus.

* Tag en dykkermaske og en snorkel med på stranden. Stik hovedet ned i vandet ved et tangbælte eller stenrevler. Så kan du se liv under vandet som krebs, fiskeyngel og rippegobler, hvis tråde changerer som diamanter.

* Vend en sten eller et gammelt stykke trøsket træ i skoven, og oplev nogle af de insekter, du normalt ikke får lov at se. Det kan være løbebille eller smælderlarver.

Kilde: naturvejleder Jes Aagaard.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 09/05/2024 - 10:00

Læg dig i skovbunden og få en uforglemmelig naturoplevelse

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Hvis du prøver at gå i et med naturen, kan du lokke nogle af de mere sky eksistenser frem fra deres skjul.

Når du går en tur i skoven eller andre naturområder, er det måske med en makker, du har gode samtaler med, eller en afslappende podcast i ørerne. Det kan også være, du svinger dig op i cykelsadlen og kombinerer frisk luft og naturkulisser med syre i benene.

Men hvis det er dine foretrukne metoder, risikerer du at gå glip af nogle helt unikke naturoplevelser.

- Når man går igennem naturen, er det kun de mest resistente dyr, der bliver tilbage og ikke lader sig påvirke af, at man er der, siger bestyrelsesmedlem hos Danmarks Naturfredningsforening Peter Skov Kragh Halling, der er under uddannelse som naturvejleder på Skovskolen ved Københavns Universitet.

Prøv i stedet at stå stille - og være stille. Så kan du nemlig snyde dyrene til at glemme, at du er der.

- Så kommer dyrene frem. Der kan pludselig komme en mus, fordi den tænker, at der ikke længere er fare på færde, siger Peter Skov Kragh Halling.

Faktisk er hans råd, at du smider hæmningerne og gør noget lidt ud over det sædvanlige: Læg dig ned i skovbunden, luk øjnene, og brug dine sanser.

- Så skal man bare lytte, dufte og måske lade sine fingerspidser vandre gennem blade og blomster. Og mærke roen falde over sig, siger Peter Skov Kragh Halling og fortsætter:

- Fordi man lukker øjnene, åbner man også op for sanseapparatet på en anden måde. Man er meget hurtig til at afkode med sine øjne, hvad man ser, og så har har man registreret det og går videre. Så at gå i et med naturen giver en fantastisk ro.

Biolog og Naturvejleder hos Naturstyrelsen Jes Aagaard råder dig til at "blive jæger for en dag", hvis du vil have nogle naturoplevelser ud over det sædvanlige.

- Jeg er selv jæger og står meget tidligt op og går først hjem, når solen er gået ned. Hvis man er ude i naturen i de blå timer - altså omkring solopgang og solnedgang - er der meget større sandsynlighed for at få de meget unikke oplevelser. Hvis man formår at være stille, siger naturvejlederen.

Mange af vores dyr forholder sig i ro i løbet af dagen, hvor de er bange for at blive set af rovdyr. Men når mørket nærmer sig, kommer de frem i skumringen.

- Ræven kommer listende, eller grævlingen er på hjem fra at fouragere, siger Jes Aagaard som eksempler.

Et godt sted at kigge efter dyrene er på kanten til det lysåbne. For eksempel i udkanten af skoven eller engen.

Prøv også at aflæse naturen, lyder naturvejlederens råd:

- Kig efter de steder, hvor dyrene går. Ser man veksler - altså dyrestier - i form af et lille smalt spor, der går ind i skoven, er det et godt sted at sætte sig.

Og så gælder det ellers bare om at vente og prøve at falde i et med naturen. Er du heldig, lægger en af de faste gæster på stien vejen forbi.

- Her i maj sætter rådyrene deres lam, og der er ikke noget skønnere end at se Bambi med brune øjne og sin unge, siger Jes Aagaard.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek