København, 09/12/2022 - 10:00
Pep højtiden op med disse nemme opskrifter på drinks
Årets bedste danske bartender, Mia Hjorth Hansen, giver gode råd til, hvordan du kan drikke snaps og akvavit på en ny måde med dine gæster i højtiden.
Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus
Vi er gået ind i december, og jul og nytår nærmer sig med hastige skridt. Det er snart tid til at tilbringe hyggelige stunder og dele lækre måltider med familie og venner.
Det er også blevet tid til at finde snapse- og champagneglas frem og pudse dem.
Hvis du vil peppe din snaps og drinks lidt mere op i år, får du gode råd fra en af landets bedste bartendere, Mia Hjorth Hansen.
- Mange har et anstrengt forhold til snaps og akvavit, fordi deres eneste minde er, at de har fået det proppet ned i halsen til en julefrokost. Men de har større potentiale end det, siger hun.
I sommer blev hun – som den første danske kvinde nogensinde – kåret som den bedste danske bartender ved den årlige prisuddeling Bartender's Choice Awards i Stockholm.
Til daglig er hun barchef i den aarhusianske cocktailbar Gedulgt og producerer en eddikebaseret læskedrik kaldet shrub i sit eget bryggeri, Aim Thirst.
Mia Hjorth Hansen anbefaler, at man overrasker og udfordrer smagsløgene mest muligt ved at bruge akvavit.
- Akvavit er nordisk, og det er noget, som vi har tradition for at drikke i Danmark. Jeg synes, at det er fedt, hvis vi kan holde fast i det, siger hun.
Julemaden er typisk fed og tung, og der er behov for at skylle og rense ganen mellem måltiderne.
- Det er nemt at lave et tvist på den klassiske gin og tonic. Tag noget akvavit og bland den med noget læskende som tonic eller lemon- og grapefrugtsodavand for at få de friske smage frem, siger hun.
- Der findes mange gode og mildere akvavitter på markedet i dag. Det kan for eksempel være Krone Akvavit, Lysholm No 52 eller en akvavit fra Copenhagen Distillery.
Hun anbefaler, at man kommer 4 centiliter akvavit i et glas, topper med tonic og til sidst fylder op med isterninger. Har man et decilitermål, svarer en deciliter til 10 centiliter.
- Hvis jeg skulle lave den derhjemme, ville jeg tage en frisk appelsin og skrælle en tynd skræl af med en urtekniv. Den ville jeg presse ned i glasset for at frigive æteriske olier, så næsen også bliver vækket, siger Mia Hjorth Hansen og tilføjer:
- Skrællen kan man derefter bruge som pynt i glasset. Som bartender skal man aktivere tre sanser. Det skal se indbydende ud og både dufte og smage godt.
Efter maden anbefaler hun at servere en klassisk italiensk cocktail kaldet negroni. Den består af lige dele Campari, sød vermouth, gin og isterninger. Pres igen appelsinskræl ned i glasset.
- Man kan tilføje et lille skvæt kirsebærlikør for at gøre den en my sødere og mere julet, siger hun.
Hvor julen typisk er en familiesammenkomst, er nytår mere fejring. Det er tid til champagne.
- En klassiker er kir royal, der består af champagne og solbærlikør. Kom en smule solbærlikør i et champagneglas, og fyld op med champagne. Champagnen kan erstattes med en hvidvin af sauvignon blanc-druen, siger hun.
Vil man servere en nem drink nytårsaften, som vil gøre de fleste ganer tilfredse, anbefaler Mia Hjorth Hansen, at man hælder 4 centiliter Grand Marnier-likør og 1,5 centiliter æblecidereddike i et glas og fylder op med ginger ale og isterninger.
/ritzau fokus/