Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 09/12/2022 - 10:00

Pep højtiden op med disse nemme opskrifter på drinks

Årets bedste danske bartender, Mia Hjorth Hansen, giver gode råd til, hvordan du kan drikke snaps og akvavit på en ny måde med dine gæster i højtiden.

Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Vi er gået ind i december, og jul og nytår nærmer sig med hastige skridt. Det er snart tid til at tilbringe hyggelige stunder og dele lækre måltider med familie og venner.

Det er også blevet tid til at finde snapse- og champagneglas frem og pudse dem.

Hvis du vil peppe din snaps og drinks lidt mere op i år, får du gode råd fra en af landets bedste bartendere, Mia Hjorth Hansen.

- Mange har et anstrengt forhold til snaps og akvavit, fordi deres eneste minde er, at de har fået det proppet ned i halsen til en julefrokost. Men de har større potentiale end det, siger hun.

I sommer blev hun – som den første danske kvinde nogensinde – kåret som den bedste danske bartender ved den årlige prisuddeling Bartender's Choice Awards i Stockholm.

Til daglig er hun barchef i den aarhusianske cocktailbar Gedulgt og producerer en eddikebaseret læskedrik kaldet shrub i sit eget bryggeri, Aim Thirst.

Mia Hjorth Hansen anbefaler, at man overrasker og udfordrer smagsløgene mest muligt ved at bruge akvavit.

- Akvavit er nordisk, og det er noget, som vi har tradition for at drikke i Danmark. Jeg synes, at det er fedt, hvis vi kan holde fast i det, siger hun.

Julemaden er typisk fed og tung, og der er behov for at skylle og rense ganen mellem måltiderne.

- Det er nemt at lave et tvist på den klassiske gin og tonic. Tag noget akvavit og bland den med noget læskende som tonic eller lemon- og grapefrugtsodavand for at få de friske smage frem, siger hun.

- Der findes mange gode og mildere akvavitter på markedet i dag. Det kan for eksempel være Krone Akvavit, Lysholm No 52 eller en akvavit fra Copenhagen Distillery.

Hun anbefaler, at man kommer 4 centiliter akvavit i et glas, topper med tonic og til sidst fylder op med isterninger. Har man et decilitermål, svarer en deciliter til 10 centiliter.

- Hvis jeg skulle lave den derhjemme, ville jeg tage en frisk appelsin og skrælle en tynd skræl af med en urtekniv. Den ville jeg presse ned i glasset for at frigive æteriske olier, så næsen også bliver vækket, siger Mia Hjorth Hansen og tilføjer:

- Skrællen kan man derefter bruge som pynt i glasset. Som bartender skal man aktivere tre sanser. Det skal se indbydende ud og både dufte og smage godt.

Efter maden anbefaler hun at servere en klassisk italiensk cocktail kaldet negroni. Den består af lige dele Campari, sød vermouth, gin og isterninger. Pres igen appelsinskræl ned i glasset.

- Man kan tilføje et lille skvæt kirsebærlikør for at gøre den en my sødere og mere julet, siger hun.

Hvor julen typisk er en familiesammenkomst, er nytår mere fejring. Det er tid til champagne.

- En klassiker er kir royal, der består af champagne og solbærlikør. Kom en smule solbærlikør i et champagneglas, og fyld op med champagne. Champagnen kan erstattes med en hvidvin af sauvignon blanc-druen, siger hun.

Vil man servere en nem drink nytårsaften, som vil gøre de fleste ganer tilfredse, anbefaler Mia Hjorth Hansen, at man hælder 4 centiliter Grand Marnier-likør og 1,5 centiliter æblecidereddike i et glas og fylder op med ginger ale og isterninger.

/ritzau fokus/

Schweiz, 21/11/2024 - 15:38

Eurovision-sejren splitter schweizere økonomisk og ideologisk

Tobias Schwarz/Ritzau Scanpix

Schweiz vandt Eurovision, som derved skal afholdes i Basel næste år. Men modstandere kalder det spild af offentlige midler og optrædenerne for en provokation.

"Forenet af musik" lyder det internationale melodigrandprix' officielle slogan.

Men lige nu splitter Eurovision den schweiziske kanton Basel-Stadt, som ellers efter planen skal afholde grandprixet i St. Jakobshalle i Basel i maj næste år efter musikeren Nemos sejr i årets Eurovision.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Alpelandet har en høj grad af direkte demokrati, og almindelige borgere kan med tilstrækkeligt antal underskrifter bringe spørgsmål til folkeafstemning. Og det er lige netop, hvad indbyggerne i Basel-Stadt skal søndag.

Det er Federal Democratic Union of Switzerland, et lille konservativt kristent parti, der har indsamlet det nødvendige antal underskrifter.

De vil stoppe Basel-Stadt-kantonen, en af Schweiz' 26 delvis selvstyrende administrative enheder, i at spytte penge i Eurovision, som de kalder for spild af offentlige midler.

Ud over det økonomiske mener partimedlem Philippe Karoubi også, at nogle grandprixoptrædenener er blasfemiske - på grænsen til det okkulte - og ideologiske provokationer, som er i modstrid med vestlige jødisk-kristne værdier.

Hvis folkeafstemningen blokerer for et tilskud på omkring 35 millioner schweizerfranc svarende til cirka 280 millioner danske kroner, vil grandprixet blive nedskaleret.

Sådan lyder reaktionen fra Edi Estermann, der er kommunikationschef for 2025-udgaven af Eurovision.

Blandt andet vil det gå ud over optaktsdagene, hvor det er planen, at der skal afholdes mange forskellige arrangementer i Eurovision-ånden.

Forberedelserne er allerede langt. Men det er stadig muligt at flytte næste års Eurovision til en anden by, der byder sig til, tilføjer Edi Estermann.

Det er European Broadcasting Union (EBU), der arrangerer Eurovision og finansierer selve konkurrencen.

De vurderer, at de økonomiske fordele, som værtsbyerne høster - for eksempel fra turisme - kan dække omkostninger til eksempelvis sikkerhed.

EBU tilføjer derudover ifølge AFP, at den svenske værtsby Malmø, som afholdt det internationale melodigrandprix i år, stadig her seks måneder efter ser et stort antal internationale besøgende.

Men det argument køber Philippe Karoubi fra Federal Democratic Union of Switzerland ikke. Han pointerer, at de økonomiske fordele tilfalder private aktører såsom hoteller.

Den kommende Eurovision-finale afholdes 17. maj 2025, og Danmarks repræsentant findes ved Dansk Melodi Grand Prix 1. marts.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/11/2024 - 12:49

Kongehuset afslører nye portrætter af kongen og dronningen

I forlængelse af tronskiftet har kongehuset offentliggjort nye civilportrætter til officielle rejser.

Godt ti måneder efter at tronen skiftede hænder, og Frederik gik fra kronprins til konge, er der blevet tage nye civilportrætter af det nye kongepar.

Kongehuset har offentliggjort de nye portrætter af dronning Mary i hvid kjole og kong Frederik i jakkesæt.

Billederne er blevet taget i forlængelse af tronskiftet den 14. januar i år, hvor dronning Margrethe abdicerede og overlod tronen til sin førstefødte søn.

De såkaldte civilportrætter skal bruges i forbindelse med for eksempel officielle rejser, besøg og særlige begivenheder. Det skriver kongehuset på sin hjemmeside.

I april offentliggjorde kongehuset også nye gallaportrætter af kongehuset. De er på nuværende tidspunkt ved at blive sendt ud.

De officielle gallaportrætter af siddende regenter har gennem tiden været ophængt på blandt andet danske ambassader, konsulater og danske fartøjer.

Derfor har det indtil for nylig hængt billeder af dronning Margrethe, som nu skal udskiftes, når gallaportrætterne når frem.

Civilportrætterne kan foruden at blive brugt i anledning af officielle besøg også blive brugt af kongehusets protektioner.

En del af de kongeliges opgaver består i at være protektorer for forskellige foreninger og organisationer. Formålet med protektionerne er at støtte op om en sag, en forening eller en organisation.

Ved tronskiftet ophørte både kong Frederik, dronning Mary og dronning Margrethes protektioner.

I maj lød det så, at kongehuset skærer markant ned for antallet af protektionerne, som kongehusets medlemmer varetager.

Inden tronskiftet varetog kongefamilien 258 protektioner - 116 af disse videreføres ikke. Nu udgør antallet af protektioner 140.

Kong Frederik er med de nye protektioner blandt andet protektor for Dansk Arkitekturcenter, og dronning Mary er blandt flere protektor for Danske Hospitalsklovne.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 21/11/2024 - 10:00

FAKTA: Undgå uønsket kemi når du køber silikone

* Forbrugerrådet Tænk anbefaler at købe silikonebageforme fra danske forhandlere - ikke fra onlinemarkedspladser eller forhandlere, man ikke ved, hvor hører hjemme.

* Gå efter produkter, hvor du tydeligt kan se, hvilke temperaturer produktet må anvendes ved. Det skal gerne stå på selve produktet, så du altid har information ved hånden. Står det kun på indpakningen eller en medfølgende seddel, er informationen hurtig væk og glemt. Overhold altid temperaturgrænserne.

* Inden du tager formen i brug, bør du afbage den et par timer i ovnen ved 200 grader uden indhold eller med indhold, der smides ud bagefter.

* Undgå at sætte bageformene meget tæt på ovnens sider eller top.

* Når bageformen begynder at blive synligt slidt, bør du skille dig af med den.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 21/11/2024 - 10:00

Undgå muffins med en bismag af sæbe eller løg

Gabrielle Lurie/Ritzau Scanpix

Forme og skåle i silikone kan optage smag og lugt og videregive det, når du laver ny mad. Sådan kommer du problemet til livs.

Lune muffins lige fra ovnen står og damper lifligt af på ovnristen.

Men når du sætter tænderne i en af de små kager, bliver den sukkersøde mundfuld blandet med sæbenoter eller en skarp løgsmag.

Bager du i en blød silikoneform, kender du måske scenariet. Silikone er nemlig et materiale, der kan suge lugt og smag til sig - og det kan smitte af, næste gang du tilbereder noget.

- Kemiske stoffer bliver absorberet, hvis de har nogle af de samme opløselighedsparametre, fortæller sektionsleder for Plast og Emballage Frederik R. Steenstrup fra Teknologisk Institut.

Det betyder, at lugten eller smagen fra eksempelvis løg kan vandre over i silikonematerialet. Det kan være, hvis du også bruger silikoneformen i det salte køkken. Eller en blød silikonetallerken til barnet, hvor der bliver serveret et væld af forskellige ting på.

Problemet kan også opstå, når du smider dine silikoneprodukter i opvaskemaskinen. Her er det sæbelugten og -smagen, der kan aflejre sig i produktet.

- Det er aromatiske olier fra maden og eventuel parfume i sæben, der trænger ind i silikonen, forklarer Frederik R. Steenstrup.

Der er ikke noget farligt i det, men det kan give nogle uheldige smagskombinationer.

Det er dog relativt let at komme problemet til livs, fortæller sektionslederen.

- Skulle man være så uheldig, at der er noget, der har taget smag, lugt eller farve, så kan man bage det væk i ovnen. For at noget kan lugte, skal det kunne fordampe. Det, der er letflygtigt, fordamper i ovnen, siger han og fortsætter:

- Giver man det 200 grader i en ovn, hjælper man til at nedbryde det. Er produktet lavet i ren silikone, kan det tåle relativt høj temperatur.

Det er vigtigt, at hele produktet er lavet i silikone. Hvis nogle dele eksempelvis er lavet i plastik, kan du ikke smide produktet i ovnen.

En måde at komme helt uden om problemet med lugt- og smagssmitte er ved at benytte den strategi, du måske allerede bruger ved dine skærebrætter.

- Hvis man skærer løg på et skærebræt og skærer sandkage ud bagefter, vil jeg tro, at sandkagen får en bismag. Og det er lidt det samme. Hvis man skal lave noget fra det salte køkken i en silikoneform og bagefter skal bage muffins, kan der godt være noget afsmag.

- Så det bedste er ikke at bringe de to i forbindelse med hinanden - ligesom man har forskellige skærebrætter til løg og til kage, siger Frederik R. Steenstrup.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek