Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 29/03/2023 - 08:00

Her bør du placere din røgalarm

Forebyggelsesekspert anbefaler, at alle hjem har mindst en røgalarm, som hurtigt kan advare ved brand. Kun i syv ud af ti boliger er der i dag røgalarm.

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Flere hundrede tusinde boliger i Danmark har stadig ikke fået installeret en røgalarm.

Ifølge Sikkerhedsstyrelsen findes der faktisk kun røgalarmer i syv ud af ti boliger. Og år efter år sker de fleste alvorlige brandulykker i boliger uden røgalarmer.

Hos Beredskabsstyrelsen er der slet ingen tvivl. Alle hjem bør som absolut minimum have en pålidelig røgalarm.

Det forklarer forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen Mads Dalgaard.

- Hvad enten man bor i villa, lejlighed eller på kollegieværelse, så er det røgalarmen, der er vigtigst at have, siger han.

En røgalarms funktion er at advare så tidligt som muligt om en brand, så man har bedre mulighed for at reagere.

Afhængigt af hvornår bygningen er fra, kan der allerede være en lovpligtig røgalarm.

Det er nemlig et lovkrav, at huse og lejligheder, der er bygget efter 1. december 2004, har en røgalarm, som er tilsluttet elnettet.

Men bygninger før den dato er ikke omfattet.

- Vi anbefaler, at man har mindst en røgalarm med en central placering i hjemmet, så man kan høre den fra alle rum. I en lejlighed kan det være fordelingsgangen, siger han.

- Har man en stor bolig eller flere etager, er det en god idé at supplere med flere røgalarmer, tilføjer han.

En røgalarm skal installeres cirka 50 centimeter fra væggen et centralt sted i boligen. Det giver den bedste effekt, for røgalarmen reagerer hurtigst på den måde.

Der findes forskellige typer af røgalarmer. Nogle er meget billige, andre er dyrere.

Anbefalingen fra Beredskabsstyrelsen er at vælge en røgalarm, der kan kobles på elnettet. Eller også skal batteriet kunne holde i ti år.

- Fordelen med en røgalarm, der holder i ti år, er, at batteriet ikke skal skiftes. Når den ikke virker mere, køber man en ny. De koster nogle få hundrede kroner, siger han.

Minimum en gang om året skal man trykke på alarmen for at teste, om der stadig er strøm.

Og Mads Dalgaard anbefaler også, at man støvsuger den, så støv og kryb ikke aktiverer den.

- Det er bare smadderirriterende, hvis en røgalarm går i gang, uden at der er brand. Så mister man tilliden til den, siger han.

Han foreslår, at man for eksempel tester røgalarmen den 1. december, som er fælles nordisk røgalarmdag.

Forebyggelse af brand i hjemmet kræver også, at man er opmærksom på egne handlinger og vaner. Rygning er for eksempel skyld i mange boligbrande.

Og man bør også tænke over, om man er i forhøjet risiko, forklarer Mads Dalgaard.

- Måske er man blevet ældre eller immobil på en eller anden måde. Så bør man overveje at have et askebæger med vand i, hvis man ryger, siger han.

Det handler nemlig om at kende til de farer og risici, der kan være i ens egen dagligdag, og så forebygge dem.

- Man kan finde en masse gode råd på brandsikkerbolig.dk, siger han.

Hvis det går galt, og røgalarmen går i gang, er det altid førsteprioritet at redde sig selv og andre. Og så skal man ringe til 1-1-2, hvis man ikke selv kan slukke branden.

En brandslukker kan også være god at have. Der findes forskellige brandslukkere, som er egnet til bestemte brandtyper.

Man bør placere brandslukkeren tæt på udgangen, forklarer Mads Dalgaard. For så vil den være i det område, hvor man skal søge hen.

- Bruger man ofte friture, er det en rigtig god idé at have et brandtæppe i køkkenet, siger han.

/ritzau fokus/

København, 08/06/2023 - 04:50

Uenige anmeldere både roser og diskvalificerer dansk thriller

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Anmelderkorpset er dybt uenigt om Julie R. Ølgaards nye thriller om kvindedrab, der har premiere torsdag.

"Englemageren" er alt andet end en vellykket krimi.

Sådan lyder den hårde dom over ny film af Julie R. Ølgaard og Esben Tønnesen i en anmeldelse i Politiken torsdag. Her får filmen to hjerter.

- Det krymper sig i mig af ubehag, når jeg ser endnu en udpenslet krimi om mænd, der hader kvinder, skriver avisens anmelder Kim Skotte.

Julie R. Ølgaard spiller selv med i den psykologiske thriller, der har premiere torsdag. Her har hun rollen som kriminalbetjenten Laura, der har specialiseret sig i cyberkriminalitet og vender tilbage fra sygeorlov for at tage del i en efterforskning.

Også i Jyllands-Posten får filmen to stjerner.

- Ølgaard og Tønnesen forsøger forsigtigt at sige noget relevant, men sovser deres pointer ind i en usædvanligt dårlig kriminalintrige, som man skal være ufattelig tyndhudet for at lade sig rive med af, lyder det i Jyllands-Posten, hvor Katrine Sommer Boysen har anmeldt filmen.

Heller ikke Berlingskes anmelder er begejstret.

- Troværdigheden skrider i dansk film om sadistisk kvindemorder, lyder det fra Thomas Brunstrøm.

Han spørger i anmeldelsen sig selv om, hvorvidt verden "virkelig" har brug for endnu en film om en stjernepsykopatisk seriemorder, der dræber kvinder, og tildeler filmen tre stjerner.

Lidt mere positivt stemt er Bo Tao Michaëlis, der har anmeldt "Englemageren" for filmmagasinet Ekko.

I modsætning til avisernes anmeldere kalder han filmens handling "gammel vin på nye flasker".

- Den er både spændende og effektiv, skriver Michaëlis og giver filmen fire stjerner.

- Dansk krimithriller formår fermt at skildre jagten på en sadistisk seriemorder, der slår unge kvinder ihjel, lyder det.

I Alt for damerne fremhæves især kameraarbejdet, som anmelder Stephanie Caruana roser.

- Kameraarbejdet af Sophie Caroline Gohr er stærkt, smukt og dragende, og giver nye facetter på en type fortællinger, som publikum kender, skriver Caruana.

Hun giver filmen fire hjerter.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/06/2023 - 11:00

Gravid Jada ramt af komplikationer og aflyser Fredagsrock

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

På lægernes anbefaling aflyser Jada alle sine koncerter i juni. Til Fredagsrock i Tivoli afløser Hugorm den gravide sangerinde.

Den danske popstjerne Jada er i lykkelige omstændigheder og venter sit første barn.

Men for en uge siden blev Jada indlagt grundet komplikationer i graviditeten. Læger og jordemødre har gjort det klart for hende, at hun som følge af komplikationerne ikke skal ud og synge foreløbig.

Derfor må sangerinden aflyse alle koncerter i juni, herunder Fredagsrock i Tivoli, og alle kommende internationale shows.

- Jeg har været rigtig bange og ked af det og er det stadigvæk, men er også enormt lettet over, at tingene er stabile og så utrolig taknemmelig for den fantastiske omsorg og behandling, vi har fået, skriver Jada i en besked.

Takket være det har hun og den lille efterårsbaby, som hun venter, det stadig okay, skriver hun videre.

- Jeg troede, jeg skulle dele nyheden nu for bagefter at stå på scenen hele sommeren og gøre det, jeg elsker, sammen med jer. Jeg kan ikke beskrive, hvor meget jeg havde glædet mig til at skulle rundt til jer alle sammen og synge med mit barn i maven, skriver Jada.

- Lige nu skal jeg passe på mig selv og min familie. Men jeg glæder mig usigeligt til at komme ud og spille for jer igen, lyder det fra hende.

Jada, der står bag hits som "Nudes", "Dangerous" og "Don't Say My Name and Forget It Again", skulle have optrådt på Plænen i Tivoli den 16. juni.

- Det vigtigste er at passe på sig selv og sit barn! Gode tanker herfra til Jada, og så håber vi at få Jada tilbage på Plænen en anden gang, siger Tivolis underholdningsprogramchef, Thor Feilberg, i pressemeddelelsen.

Det er lykkedes forlystelsesparken at finde en afløser for Jada, og som på grund af de pludselige omstændigheder kan optræde med kort varsel.

Trioen Hugorm, der har Simon Kvamm i front, træder ind på scenen på Plænen næste fredag i stedet for.

- Det er altid beklageligt, når nogen må aflyse - og særligt Jada, som i min bog virkelig har et seværdigt liveshow kørende. Men når det nu skal være, træder Hugorm med glæde til for at tjene og servicere de ærværdige Tivoli-gæster, der fortjener kun det bedste, siger Simon Kvamm i pressemeddelelsen.

- Vi glæder os og kommer sprængfyldte med energi og lyst til at lade vores musik flyde ud i alle hjørner af den gamle have.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 07/06/2023 - 13:33

PFS-artikel trukket tilbage

PFS-artikel " Hold øje med boligkøbets røde flag" er trukket tilbage, da den er sendt ud ved en fejl.

Artiklen " Hold øje med boligkøbets røde flag" fra Ritzau Fokus er trukket tilbage, da den først skal udsendes til PFS-kunder mandag, hvor den vil blive udsendt på ny.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 07/06/2023 - 13:17

FAKTA: Bank- og advokatforbehold kan gavne

* Når du underskriver en betinget købsaftale, giver du dig selv en frist til blandt andet at få undersøgt boligens forhold, købsaftalens indhold og din endelige finansiering.

* Gør du købsaftalen betinget af både banken og din advokats godkendelse - et såkaldt bank- og advokatforbehold - har du mulighed for at fortryde en underskrevet købsaftale inden for en tidsfrist.

* Finder advokaten forhold i aftalen, som betyder, at du ikke vil købe alligevel, kan du fortryde handlen inden seks hverdage. Her kan sælger ikke kræve, at du betaler én procent af købesummen, som sælger ellers ville kunne.

Kilde: Nordea.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv