København, 13/04/2024 - 08:00
Misundelse og utilstrækkelighed gav DR-stjerne stress
Det var følelsen af utilstrækkelighed, der gav skuespiller Rasmus Bruun et stressnedbrud. Han følte et stort pres, da vennen Frederik Cilius vandt en Robert.
Af: Af Thit Lund Bording, Ritzau Fokus
En dag gik klappen fuldstændig ned for skuespiller og satiriker Rasmus Bruun.
Det skete under optagelserne af anden sæson af den populære DR-serie "Orkestret", der har premiere 12. april.
Nedbruddet, som Rasmus Bruun selv beskriver det, kom af en følelse af utilstrækkelighed.
Det begyndte, da Rasmus Bruuns gode ven og trofaste makker gennem mere end ti år, Frederik Cilius, fik en Robert for sin præstation i første sæson af "Orkestret".
De to har delt stort set alle deres karrieremæssige højdepunkter - fra deres gennembrud i Radio24syv-programmet "Den korte radioavis" til tv-serien "Operarejsen" sammen med deres tredje musketer, komponisten Allan Gravgaard Madsen.
Selv om Rasmus Bruun var både imponeret og glad på vegne af vennen, lagde succesen også et pres på ham, som ikke var til at give slip på.
- Jeg følte, at hvis jeg skulle være lige så god som Frederik, så blev jeg nødt til at få den Robert og komme op på det niveau for at bevise, at jeg også var værdig til at være her. Det var sådan en tvangstanke til sidst, siger den 41-årige skuespiller.
Følelsen af utilstrækkelighed voksede sig til en misundelse - og det til trods for at Rasmus Bruun ikke selv betegner sig som misundeligt anlagt.
- I vores samarbejde har vi nok altid haft en fælles forståelse af, at jeg måske var bedre til at spille skuespil end Frederik. Det tror jeg, at jeg havde fundet en tryghed og en identitet i. Da Frederik så viste sig at være bedre, så havde jeg ikke det ben at stå på længere. Så følte jeg, at jeg ikke var noget værd, siger han og fortsætter:
- Så det var den følelse, jeg blandt andet skulle overvinde.
Optagelserne på DR-serien blev sat i stå, mens Rasmus Bruun kom tilbage til hægterne.
Rasmus Bruun har tidligere fortalt, at han troede, at han var ved at blive dement.
Men selv om han var hårdt ramt, kunne han et par måneder senere vende tilbage i rollen som den konfliktsky leder Jeppe Nygren.
- Jeg overraskede sgu mig selv, men det handler om mindsettet. Jeg er i stand til at køre mig selv helt ned under gulvbrædderne ved hjælp af tankens kraft, men jeg kan så også få mig selv op igen med den rette indstilling og de rette tanker, siger Rasmus Bruun.
Men det hurtige comeback kom ikke af sig selv, erkender han.
- Jeg var en duksedreng på alle områder. Jeg lavede ingenting, sad og gloede ud i luften, jeg spiste sundt og antiinflammatorisk, jeg gik lange ture, jeg dyrkede yoga - altså jeg gjorde alt det rigtige. Det var meget asketisk og meget stille og roligt. Så det virker, siger han og fortsætter:
- Jeg har genfundet glæden ved mit arbejde og mit liv. Så det er et godt udgangspunkt.
Anden sæson af "Orkestret" udspiller sig 16 måneder efter afslutningen på seneste sæson, og nyskilte Jeppe Nygren og den ambitiøse klarinettist Bo Høxenhaven, spillet af Frederik Cilius, kæmper stadig med at få arbejds- og familielivet til at gå op.
Ud over Rasmus Bruun og Frederik Cilius er også Neel Rønholt, Caspar Phillipson og Lise Baastrup tilbage på rollelisten.
Sæson to af "Orkestret" har premiere på DR og DR TV den 12. april.
/ritzau/