Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 24/02/2024 - 10:00

Din pensionsopsparing har flere forsikringer: Her er dine muligheder

Det er en god idé at sætte dig ind i forsikringerne i din pensionsordning, så du har mulighed for at skrue op eller ned for dækningen efter behov, lyder rådet.

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Hvis du stadig er på arbejdsmarkedet, og som de fleste danskere sparer op til pension, har din pensionsopsparing typisk flere forsikringer, som kan være en hjælp, hvis du skulle blive syg.

Men hver fjerde dansker kender slet ikke til de forsikringer. Det viser en spørgeundersøgelse, som Epinion har foretaget for Industriens Pension.

Forsikringsdirektør i Industriens Pension Joan Alsing anbefaler, at du sætter dig ind i, hvordan du er forsikret.

- Det er vigtigt at have kendskab til sine forsikringer, da det er muligt at skrue op eller ned for dækningerne, alt efter hvordan behovet udvikler sig, siger hun og tilføjer:

- Desuden er det også vigtigt, at man er bevidst om, at man skal kontakte sit pensionsselskab, hvis man bliver alvorligt syg eller mister sin erhvervsevne.

Pensionsselskabet laver registersamkørsel med forskellige myndigheder for at finde frem til pensionskunder, der kan have ret til udbetalinger.

- Men det er naturligvis mest ligetil, hvis kunderne selv er bevidste om deres forsikringer og kontakter os, hvis de kan have ret til noget, siger hun.

Du kan få et overblik over forsikringerne i din pensionsordning ved at åbne dit pensionsselskabs hjemmeside og logge ind på selvbetjening med MitID.

Det forklarer chefkonsulent i Forsikring & Pension Lotte Katrine Ravn:

- Hvis man kommer i tvivl eller ikke ved, hvor man har sin pensionsopsparing, kan man logge ind på pensionsinfo.dk og finde de opsparinger, som man har.

Hun peger på, at du typisk har tre forsikringer tilknyttet din pensionsopsparing.

- De er forsikring ved kritisk sygdom, tab af erhvervsevne og dødsfald, siger Lotte Katrine Ravn og tilføjer:

- Ofte er det muligt at justere på, i hvilket omfang og hvor meget de enkelte forsikringer dækker, så de passer til den enkeltes behov.

Hvis du har høje faste udgifter, kan du overveje, om du skal skrue op for dækningen ved tab af erhvervsevne, så du ikke risikerer at skulle gå fra hus og hjem, hvis du ikke længere er i stand til at arbejde.

Det er typisk 12 til 17 procent af lønnen, der går til pension og forsikringer.

Hvis du justerer på dine forsikringer, ændrer du på, hvordan den månedlige indbetaling bliver fordelt, forklarer Lotte Katrine Ravn.

En bedre forsikringsdækning vil typisk være dyrere, og den vil spise mere af indbetalingen, så der går mindre til pensionsopsparing.

- Afhængig af arbejdsgiver og overenskomst kan man også have sundhedsforsikring eller tandforsikring, siger hun.

Hvis du stopper i din stilling, skal du være opmærksom på, at forsikringer i en pensionsordning kræver løbende indbetalinger.

- Dækningen bortfalder på et tidspunkt, hvis indbetalingerne stopper. Det kan ske, hvis man bliver arbejdsløs eller får et nyt arbejde, der har et andet pensionsselskab, siger hun og fortsætter:

- Det kan ofte være en fordel at samle sine pensionsordninger et sted, hvis man har opsparinger flere steder.

Men det er altid en god idé at spørge dit pensionsselskab, da en pensionsordning kan have garantier eller attraktiv udbetalingsalder, der kan gå tabt.

/ritzau fokus/

København, 02/12/2025 - 08:56

Grev Nikolai får skuespillerdebut i skandinavisk thriller

Danske biografgængere kan få et glimt af grev Nikolai, når filmen "Doktor Glas" får biografpremiere til april.

Grev Nikolai får sin skuespillerdebut i den psykologiske thriller "Doktor Glas", der har biografpremiere i Danmark til april næste år.

Det oplyser filmselskabet SF Studios, der er en af flere parter bag projektet, i en pressemeddelelse.

Her medvirker han i en mindre rolle.

- At træde ind i skuespillet for første gang og arbejde tæt sammen med så stærke nordiske talenter har givet mig stor respekt for faget og mange erfaringer, siger han i meddelelsen.

- Samtidig gjorde filmens høje kvalitet og det visuelt stærke, moderne udtryk et stort indtryk på mig.

Filmen er baseret på en roman skrevet af den svenske forfatter Hjalmar Söderberg.

Den handler om den unge læge Gabriel Glas, der spilles af svenske Isac Calmroth.

En dag træder modedesigneren Helga Gregorius (Thea Sofie Loch Næss) ind på hans klinik, og det vender op og ned på hans liv.

Pludselig befinder lægen sig midt i et trekantsdrama med Gregorius og hendes mand (Christian Fandango).

Det er svenske Erik Leijonborg, der er instruktør på filmen. Han kalder den sit "drømmeprojekt".

- Filmatiseringen af Doktor Glas er en fortælling, som virkelig indfanger, hvad det vil sige at være menneske i dag, siger han i meddelelsen.

- En film om overflade og succes, men også om sprækkerne nedenunder. Det er en psykologisk thriller, men forankret i et realistisk, nutidigt og råt drama.

Det er ikke første gang, at 26-årige grev Nikolai, som prins Joachim har fået med grevinde Alexandra, står foran et kamera.

Som model har den tidligere prins gjort sig bemærket med flere prestigefyldte job hos modehuse i Paris og London.

I 2018 var han blandt andet på catwalken for det franske modehus Dior og det britiske mærke Burberry.

Derudover har han været på forsiden af modemagasiner i Storbritannien, Ukraine og Holland, har DR tidligere beskrevet.

Derudover har grev Nikolai afsluttet sin uddannelse inden for erhvervsøkonomi på Copenhagen Business School (CBS). Det gjorde han sidste år.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 02/12/2025 - 08:23

Grev Nikolai får skuespillerdebut i skandinavisk thriller

Danske biografgængere kan få et glimt af grev Nikolai, når filmen "Doktor Glas" får biografpremiere til april.

Grev Nikolai får sin skuespillerdebut i den psykologiske thriller "Doktor Glas", der har biografpremiere i Danmark til april næste år.

Det oplyser filmselskabet SF Studios, der er en af flere parter bag projektet, i en pressemeddelelse.

Han medvirker i en mindre rolle.

- At træde ind i skuespillet for første gang og arbejde tæt sammen med så stærke nordiske talenter har givet mig stor respekt for faget og mange erfaringer, siger han i meddelelsen.

Filmen er baseret på en roman skrevet af den svenske forfatter Hjalmar Söderberg.

Den handler om den unge læge Gabriel Glas, der spilles af svenske Isac Calmroth. Han ender i et trekantsdrama med modedesigneren Helga Gregorius og hendes mand.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

FAKTA: En både priset og billig spise

* Suppe kan både være en luksusret og den billigste ret overhovedet og er derfor altid blevet spist af høj som lav.

* I løbet af 1800-tallet blev det efter fransk forbillede udbredt i det fine danske borgerkøkken at servere suppe som en optakt til middagen. En af de fineste af slagsen var skildpaddesuppe.   

* Til hverdag spiste man ofte supper drøjet med gryn, brød, tørrede ærter eller bælgfrugter.  

* I Skandinavien var det før i tiden også normalt at spise søde supper, men den skik er stort set forsvundet nu. Det var for eksempel sødsuppe, der bestod af frugtsaft, gryn, rosiner, svesker og kanel.

Kilde: Danmarks Nationalleksikon, lex.dk. 

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

Dine rester kan koges til lækre supper

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Der er både penge at spare og delikate måltider i vente, hvis du kaster dig over suppegryderne denne vinter.

Alt fra slatne grøntsager til skroget fra lørdagskyllingen kan forvandles til en slubrende smagsoplevelse.

Så tøv en kende, inden du kyler resterne i skralderen, siger kokkelærer Thomas Rønsch Toftdahl fra Hotel- og Restaurantskolen.

- Man kan virkelig få nogle smage frem i supper, fordi de er så koncentrerede. Smagfuldheden øger mæthedsfølelsen, og så er det bare en god udnyttelse af råvarerne, fastslår han.

Stort set alle grøntsagsrester kan bruges til at kreere en grøntsagsfond. Kog dem blot i vand i halvanden times tid. Herefter sigter du grøntsagerne fra, og så har du en fond, der danner base for en lækker omgang suppe.

Det samme gælder for skroget fra en kylling, fiskeben og de forskellige suppeben, det er muligt at købe til en god pris ved slagteren.

Kog for eksempel kyllingeskroget sammen med løg og nogle gulerødder.

Kyllingeskrog og andre suppeben skal helst have lov til at koge i omkring tre og en halv time. Fiskeben skal ikke have mere end en halv times tid.

Til de cremede supper kan hjemmelavede pureer være et hit. Har du for eksempel nogle lidt trætte tomater liggende, kan de hakkes og koges i saltet vand, til de er helt møre, og til allersidst blendes de.

- Tomat har ret meget umami (den femte grundsmag, red.) i sig, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl, der gerne bruger tomatpuré som smagsgiver i en græskarsuppe.

Mens tomatpuré skal opbevares i desinficerede patentglas, kan du sagtens fryse dine hjemmelavede fonder ned.

- Jeg kender til folk, der bruger isterningebakker. Så hælder de den koncentrerede fond ned i bakken og smider den i fryseren. Det er helt genialt, siger kokkelæreren.

Laver du store suppeportioner, kan de også opbevares på frys. Her kan du bruge plastikbeholdere eller fødevareegnede fryseposer.

- Med supper er det bare vigtigt at huske, at de skal være kølet ned, før du fryser dem. Ellers kan der meget nemt gå bakterier i, siger Thomas Rønsch Toftdahl og fortsætter:

- Hvis man har lavet en suppe med meget fløde i, så kan den godt skille lidt, når man luner den op igen. Det sker der ikke noget ved. Man kan bare samle den igen med en lille smule maizena.

Savner du lidt knas som topping på suppen, kan du også kreere den af, hvad du allerede har i køkkenet.

Har du nogle løg, der synger på sidste vers, kan du dehydrere dem i ovnen. Det gør du ved at skære dem ud i løgringe og bage dem ved ovnens laveste varme (cirka 50-60 grader) i en god rum tid - for eksempel natten over.

- Så bliver de helt sprøde og hårde og smager meget koncentreret af løg, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl.

Er du frisk på at nørde lidt mere igennem, kan du koge skræl fra grøntsager i en gryde med lidt vand. Kog, indtil du står med en smattet masse, som du blender. Lad puréen stå og trække natten over.

- Dagen efter smøres det helt tyndt ud på et stykke bagepapir på en bageplade, og så bages det ved 100 grader i et par timer, til det er helt tørt og fast.

Nu kan du knække stykker af grøntsagspuréen og friturestege dem én efter en.

- Så får man de lækreste chips, der smager af grøntsager, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek