Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

08/06/2024 - 10:00

Modstå presset fra den ivrige sælger når du lejer bil på ferien

Du risikerer at betale for unødvendige forsikringer og opgraderinger, hvis du ikke er ekstra vaks i forbindelse med billeje i udlandet.

Clara Margais/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Ferielejebilen bliver nemt dyrere at køre rundt i, hvis du ikke er på stikkerne, lige før du får nøglerne rakt over skranken hos det firma, du henter den hos.

Selv om du har lavet bookingen hjemmefra, risikerer du nemlig, at sælgeren, du møder på feriedestinationen, vil forsøge at lokke flere penge ud af dig end aftalt.

Det fortæller Lars Arent, der er direktør for Forbruger Europa, som hvert år behandler klager fra danskere, der har følt sig godt og grundigt snydt efter at have lejet bil i udlandet.

- Kimen til mange af de problemer, vi prøver at hjælpe folk med efterfølgende, begynder der, hvor forbrugeren står træt og udmattet i en lang kø og skal have fat i sin bil, siger Lars Arent og uddyber:

- Nogle steder er det stadig en del af forretningsmodellen hos biludlejningsfirmaerne, at de prøver at presse på for et mersalg, når de afleverer bilen til kunden.

Vær derfor ekstra obs, hvis du bliver opfordret til at købe ekstra forsikringer eller bliver tilbudt en form for opgradering.

Ifølge Lars Arent er det bedste værn mod salgstalen fra den anden side af skranken, at du har forberedt dig godt hjemmefra. Sørg derfor for at have læst din booking godt igennem, så du ved, hvad den indeholder.

- Hav styr på, hvad du har bestilt. Er du dækket tilstrækkeligt ind, i forhold til hvor mange der skal køre bilen? Ønsker du selvrisiko, eller ønsker du ikke selvrisiko, og har du i øvrigt måske allerede en forsikring, der dækker det hele?, siger han.

Har du klare svar på de spørgsmål, bør du nemmere kunne vurdere, om sælgeren er i gang med at snøre dig. Samme opmærksomhed skal du have, når du får lagt lejeaftalen foran dig og bliver bedt om at skrive under - det kan både være på papir eller på en skærm.

- Du skal ikke skrive under på lejeaftalen uden at have investeret ti minutter ekstra på at læse den igennem, siger Lars Arent.

Du kan risikere, at du bliver præsenteret for en aftale på et sprog, du ikke forstår. Sker det, skal du bede om at få den på engelsk eller dansk. For det er vigtigt, at du er helt klar over, hvad du skriver under på, da din underskrift er bindende, og det kan gøre det sværere at få medhold i en klage efterfølgende.

- Men vores opfordring her fra Forbruger Europa vil altid være, at hvis man føler sig uretfærdigt behandlet, så skal man altid klage, og hvis ikke man er tilfreds med svaret på klagen, så er man velkommen til at komme til os, og så kigger vi nærmere på det.

Står du i en situation, hvor du ikke har lyst til at skrive under, men af den ene eller anden grund føler dig presset til at gøre det alligevel, kan du sige, at du skriver under, men at du gør det under protest. Det vil sige, at det skal noteres ved siden af din underskrift, at den er givet "under protest".

- Det kan have en betydning i en klagesag efterfølgende. For det er et signal om, at der er sket et eller andet i forbindelse med indgåelsen af aftalen, som ikke har været i orden, siger Lars Arent.

/ritzau fokus/

København, 14/07/2024 - 08:00

BLÅ BOG: Ankerstjerne

* Bag kunstnernavnet Ankerstjerne gemmer der sig det borgerlige navn Lars Ankerstjerne Christensen.

* Han debuterede i 2007 under pseudonymet Jinks med singlen "One Night" fra soundtracket til ungdomsfilmen "Rich Kids".

* Han har især udmærket sig som producer. I 2013, 2014 og 2015 var Ankerstjerne den mest afspillede komponist i Danmark. Han har blandt andet skrevet nogle af Rasmus Seebachs og Burhan G's største hits.

* Ankerstjerne var dommer i 12. og 13. sæson af "X Factor" i 2019 og 2020.

* Privat danner han par med skuespillere Lise Koefoed, som han har to døtre med.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/07/2024 - 08:00

Dansk hitmager brændte ud: Nu er han tilbage efter otte års pause

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

For otte år siden brændte sanger Ankerstjerne fuldstændig ud. Han trak sig tilbage som liveperformer, men i år er han tilbage med koncerter på flere festivaler.

Sanger, rapper, sangskriver, producer, tidligere X Factor-dommer.

Ankerstjerne har mange titler.

En, han aldrig troede, at han skulle tage på sig igen, var liveperformer.

Men nu, otte år efter sin sidste festivalkoncert, er han i den grad vendt tilbage til rampelyset og scenen.

- Egentlig var det slut. Jeg var ikke ude og annoncere det. Men jeg havde tænkt, at det var et overstået kapitel, siger Ankerstjerne.

- Jeg tænkte, at jeg bare skulle være sådan en studierotte, der kunne gemme sig lidt væk og fokusere på at skrive.

Men snart optræder han til Fredagsrock på Plænen i Tivoli og senere på årets Smukfest.

Ankerstjerne har allerede lagt vejen forbi flere festivaler i år, blandt andet Jelling Festival, Skvulp Festival i Holbæk og Nibe Festival.

- Det er en kæmpe fest. Og jeg kan se, at alle de der store hits fra før i tiden lever endnu. Der er stadig fællessang på samme måde som for otte år siden, siger han.

Han nævner blandt andet 2011-hittet "Tag hvad du vil" og hans nyeste sang, "Børn af Natten (Hola Bonita)", der i øjeblikket ligger nummer fem på hitlisterne i Danmark.

- Det er, som om at jeg bare er blevet trukket tilbage på en eller anden måde, som også er lidt smuk. Da jeg gik på scenen for nylig, tænkte jeg: "Jeg kan slet ikke huske, hvorfor jeg ikke ville det her mere", siger Ankerstjerne.

Men han kan faktisk godt huske, hvorfor han stoppede med at optræde.

- Det brændte fuldstændig ned for mig, fortæller han.

- Jeg levede et liv, hvor jeg spillede torsdag, fredag og lørdag. Ofte havde jeg flere shows om dagen, og samtidig festede jeg helt vildt meget.

Når han ikke var ude at spille koncerter, sad han i studiet og skrev nye sange. Både til sig selv, men også til Rasmus Seebach og Burhan G.

- Det var ikke den mest holdbare livsstil, jeg havde gang i dengang, siger Ankerstjerne og tilføjer:

- Jeg havde heller ikke en manager. Jeg forhandlede mine egne kontrakter og svarede på e-mails. Så når jeg stod på scenen, tænkte jeg ofte på arrangøren eller noget økonomi i stedet for at fokusere på publikum.

Til sidst knækkede filmen, og efter en festivalkoncert i 2016 trak Ankerstjerne sig tilbage.

- På et tidspunkt kunne jeg slet ikke mærke noget som helst længere. Men jeg havde det i hvert fald ikke sjovt - så langt kunne jeg komme i regnestykket, siger han og fortsætter:

- Så gik jeg af scenen, og jeg kom aldrig derop igen.

Sådan har det været indtil sidste år, hvor idéen om at vende tilbage som liveperformer kulminerede med en udsolgt koncert i Store Vega i København.

- Jeg kunne se på Spotify og andre streamingtjenester, at folk stadig lyttede til min musik, så da jeg holdt koncerten (i Store Vega, red.), var det, fordi jeg syntes, at det var fair over for dem. Det var deres fest, og jeg var der bare. Sådan havde jeg det, indtil jeg stod på scenen, fortæller den 39-årige sangskriver.

- Da jeg så stod der, var det ægte fedt. Der var et eller andet, der pludselig tændte sig i mig igen. Jeg blev skideforelsket i det, mens jeg stod der.

Det at være væk fra rampelyset har ændret Ankerstjerne. Nu er han mere taknemmelig, når han står på scenen, og så er han blevet mere struktureret.

- Jeg har også fået en større lyst til at tage det seriøst. Og så er jeg helt klart mere glad. Jeg er mere glad end nogensinde før, siger han.

I den otte år lange pause er Ankerstjerne blevet far to gange. Sammen med sin kæreste, skuespilleren Lise Koefoed, har han to døtre - Leona på fem år og Roxie på tre.

- Mine børn er helt oppe at køre over musik, og de optræder og synger supermeget, siger han.

Døtrene er også meget interesserede i deres fars musik.

- Lige for tiden synger min ældste datter den der "Tusind farver" med Rasmus Seebach, og det er jo min sang.

- De er også begyndt på forhånd at spørge: "Er det din sang?". Bare for at få det afklaret, fortæller Ankerstjerne og griner.

Når Ankerstjerne spiller i Tivoli til Fredagsrock den 19. juli, skal hans døtre også med ind og se ham.

- Jeg prøver bare at give dem så mange wow-oplevelser, som de forhåbentligt kan huske. De var også med inde og se en masse prøver, da jeg arbejdede på "Askepot". Det var fedt at kunne vise dem det - også fordi det er et eventyr, siger han.

I foråret havde "Askepot - The Musical" premiere i Tivolis koncertsal. Her var det Ankerstjerne, der havde skrevet sangene sammen med blandt andre Rasmus Seebach.

- Da Seebach ringede, synes jeg, at det lød som et fedt arbejde, fordi jeg vidste, at jeg skulle lave det med ham, som jeg elsker og har arbejdet med i 100 år. Vi har det altid sjovt, siger Ankerstjerne.

I to år var musicalen hans hovedfokus.

- Vi blev virkelig forelskede i det, og vi tog det virkelig alvorligt. Vi rejste til London for at tage til West End og se musicals, fortæller han.

Dengang var det uvant territorie, men Ankerstjerne drømmer om at arbejde mere i den genre.

- Jeg har en lang liste med ting, som jeg ikke har sat flueben ved endnu, siger han og tilføjer:

- Jeg vil gerne skrive større historier - enten som teater, serier eller film.

Han har allerede været med til skrive flere tv-serier, blandt andet en til streamingtjenesten HBO, men den blev dog aldrig sat i produktion.

- Mine tekster er jo lidt små historier. Der er ofte en eller anden form for begyndelse, midte og ende. Så jeg vil gerne gøre det stort og fortælle en større historie - eller i hvert fald være med til det, siger han.

Ankerstjerne spiller til Fredagsrock i Tivoli 19. juli.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 13/07/2024 - 10:00

FAKTA: Hvorfor lige tre døgn?

* Anbefalingen om at kunne klare sig i tre døgn i krisesituationer er udarbejdet af Beredskabsstyrelsen i samarbejde med en række myndigheder.

* I alvorlige tilfælde kan det ikke udelukkes, at der vil opstå situationer, hvor myndighederne ikke er i stand til at hjælpe alle borgere med det samme og på én gang.

* Hvis man kan klare sig selv i tre døgn, giver det mulighed for, at myndighederne kan fokusere kræfterne, hvor behovet er størst.

Kilde: Beredskabsstyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 13/07/2024 - 10:00

Tre døgn uden strøm: Undgå at mobilen og powerbanken løber tør

Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Med det rigtige forarbejde kan du have elforsyning nok til tre dage, sådan som beredskabsmyndighederne har opfordret til.

Hvis du ikke har strøm de næste tre døgn, vil det så betyde et farvel til mobiltelefonen, når den løber tør, og et famlende mørkt hjem, når solen er gået ned?

Du skal kunne klare dig selv i tre døgn, lød meldingen fra beredskabsmyndighederne pludselig i juni. Truslen kan være alt fra voldsomme vejrhændelser til omfattende cyberangreb.

Fælles for de potentielle krisesituationer er, at de kræver lidt forarbejde - ud over dåsemad og toiletpapir - hvis du stadig skal have adgang til strøm. Og det kan alle gøre, fortæller Jesper Sandberg, som er konsulent hos Tekniq Arbejdsgiverne.

- Med nogle få hundredkronesedler eller tusind kan man købe en lille benzingenerator, som er en lille benzinmotor, som trækker en strømgenerator, der kan levere en forsyning på 230 volt - som er det, vi kender fra en almindelig enfaset stikkontakt, siger Jesper Sandberg og fortsætter:

- Den kan man bruge til at lade mobiltelefonen op, tænde lys, lade computeren og powerbanken op og drive en lille radio, så man kan høre FM-signaler i en krisesituation.

En lidt større generator vil potentielt også kunne bruges til at koge vand i en elkedel. Men som udgangspunkt er de bedst egnet til formål, der kræver lav effekt som opladning.

Når generatoren skal tages i brug, skal du tænke lidt over placeringen.

- Den må ikke stå i kælderen, når du bruger den. Du er nødt til at tage den ud i det fri, så du ikke forgifter dig selv, siger konsulenten.

Du kan dog også sagtens klare dig med et mindre setup, hvis du ikke vil "stå og fedte med at starte en generator ved at hive i en snor som med en gammel plæneklipper", som Jesper Sandberg udtrykker det.

- Så er en opladt powerbank et supergodt alternativ, den kan godt holde dig kørende i tre døgn til at oplade det mest nødvendige, siger han.

Vil du have muligheden for at fylde lidt på undervejs, kan du tænke i alternativer som et lille solcellepanel. De fås i små smarte sammenfoldelige udgaver.

Du kunne også være en lygte eller radio med håndsving for at nedsætte afhængigheden af strøm.

Der er lidt mere at tage af, hvis du hører til dem, der allerede har en kæmpestor powerbank holdende i garagen. En del nyere elbiler har nemlig den indbyggede funktion, at du ikke bare kan lade på batteriet, men også trække strøm ud igen.

Og det kan du få stor glæde i en krisesituation, fortæller Søren W. Rasmussen, som er bilteknisk redaktør hos medlemsmagasinet Motor, som udgives af bilejernes interesseorganisation, FDM.

- Man trækker strøm ud af bilen ved at sætte en adapter i ladestikket. De fleste elbiler, der har den mulighed, bliver solgt med en adapter. Ellers kan du tilkøbe en, men det er kun fabrikkens egen, der virker, forklarer han.

Med adapteren i ladestikket kan du oplade mobiltelefonen eller powerbanken. Men den har også effekt nok til at koge vand i en elkedel til kaffen.

- Vi har set eksempler, hvor man har koblet en elektrisk grill til, så man kan lave mad med strøm fra grillen. Det kan man bruge, hvis det værst tænkelige sker, hvor al strøm og forsyning bryder sammen, siger Søren W. Rasmussen.

Du kan ikke holde hele huset kørende på elbilens batteri, men hvis du bruger det til "need to have" og ikke "nice to have", burde du fint kunne være forsynet med strøm i tre døgn, vurderer han.

- At preppe går i den sammenhæng ud på at købe adapteren, prøve den og finde ud af, hvordan den virker. Så når situationen opstår, ved man, hvor adapteren er, hvordan den virker, og man kender dens muligheder og begrænsninger, siger Søren W. Rasmussen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek