06/06/2023 - 08:00
Imponer gæsterne med en ny en sur og en klassisk sommerdrink
Det kræver hverken meget tid eller mange ingredienser at lave lækre drinks til de lange sommeraftener.
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Solen bager på terrassen, og gæsterne til grillaftenen er lige på trapperne.
En bartender og en sommelier kommer her med deres bud på, hvad du skal hælde i glassene til gæsterne.
1) Spritz med et pift.
Du kender Aperol-versionen, men der findes et væld af andre typer spritz, du kan lave.
Det kræver blot, at du tager forbi din lokale spiritusforhandler og går på opdagelse blandt de italienske urtelikører, der står på hylderne.
- Hver region i Italien har sin foretrukne bitter, der kaldes amaro. Som oftest er de lavet på appelsinskal, men der findes enormt mange lækre alternativer, som jeg synes, er mere smagfulde end Aperol og Campari, siger Emil Vang, der er bartender og partner i destilleriet Nordic Ethanol.
I stedet for at lave en klassisk spritz med Aperol, prosecco og danskvand, kan du med en del af de andre likører helt droppe boblerne og nøjes med at blande fem centiliter op med en tør tonic og masser af is.
- For eksempel smager den lidt mørke Amaro Montenegro fantastisk med tonic, lyder det fra bartenderen.
2) En syret fornøjelse.
Mathias Breinholt, der er sommelier på Restaurant Novel i Aarhus, er med egne ord "kæmpe fan" af drinken pisco sour.
- Den er superkompleks i smagen. Det er ikke kun det søde og syren, der spiller ind. Den har også den her lidt urtede og krydrede fornemmelse, siger han og fortsætter:
- Piscoen er ikke så bællevenlig. Man nyder den lidt mere, fordi smagen giver en noget at tænke over.
Mathias Breinholt foretrækker at lave drinken med citron- og limejuice, sukkersirup, en lille smule timian og urten citronverbena.
Ingredienserne hældes i en cocktailshaker sammen med pisco, der er en fermenteret og destilleret druesaft, og pisket æggehvide. Ryst godt og server med is - gerne i afkølede glas.
3) Den enkle klassiker.
Har du en rom af høj kvalitet stående i barskabet, synes Emil Vang, at du skal kaste dig ud i at kreere den klassiske daiquiri.
Den er enkel og stærk og består af fem centiliter røget lys rom, tre centiliter friskpresset limesaft og sukker efter smag. Ryst hele molevitten godt og grundigt, og hæld på kølede glas.
- Det smager hamrende godt, siger Emil Vang.
- På en rigtig brandvarm sommerdag er noget af det bedste, der findes en helt almindelig daiquiri.
/ritzau fokus/