Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 11/02/2023 - 10:00

Køb brugt og spar penge: Sådan finder du en god cykel

En brugt cykel behøver ikke være i tiptop stand, for du kan bruge mangler og fejl til at prutte prisen yderligere ned og selv få dem udbedret.

Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Inden længe banker foråret på, og så kan det være, at du skal overveje at anskaffe dig en cykel til at transportere dig rundt.

Der kan være mange penge at spare, hvis du vælger at købe en brugt cykel. Du skal dog passe på, at du ikke ender med at købe katten i sækken.

Du kan for eksempel søge efter og finde brugte cykler på Den Blå Avis, DBA. Den generelle anbefaling fra DBA er, at du holder øje med, om sælgeren er valideret med NemID eller MitID. Det er som regel bedst, hvis profilen ikke er nyoprettet.

- Når du har fundet en cykel, du finder interessant, skal du som det første kontrollere cyklens stelnummer. På den måde kan du sikre dig, at cyklen ikke er stjålet, siger Julie Schoen, der er DBA's talsperson.

Det kan du gøre, når du mødes med sælger, eller du kan bede sælgeren oplyse cyklens stelnummer på forhånd. Og så kan du kontrollere, at stelnummer stemmer, når du mødes med sælger.

Du kan slå stelnummeret op på politi.dk under service og tilladelser. Politiets hjemmeside kræver, at du slår alle cookies til, før du får lov til at indtaste stelnummeret.

Alle cykler i Danmark skal have et unikt stelnummer, og du finder det typisk under kranken, som er det sted, hvor pedalarmene er monteret.

Og lige præcis kranken er faktisk vigtig at få kontrolleret på cyklen, for den er en af de dyreste dele at få repareret. Derfor bør du sikre dig, at den kører helt gnidningsfrit.

Sådan lyder det første råd til køb af en brugt cykel i DBA's guide, som er lavet i samarbejde med Cyklistforbundet.

- Når du skal afhente cyklen, skal du prøve at dreje pedalerne rundt. De skal dreje ubesværet uden at larme og støje, siger Julie Schoen med henvisning til guiden.

Hun anbefaler også, at du prøver at cykle en tur, hvor du træder til. Prøv også bremserne af og skift til alle gearene.

Rust er ikke nødvendigvis et problem, fordi en cykel skal kunne holde til lidt rust. Men stellet må ikke have for meget rust. Du bør derfor løfte eller vende cyklen, så du kan undersøge stellet hele vejen rundt.

- Reservedele med rust kan man nemt udskifte. Det kunne for eksempel være kæden, siger hun og tilføjer:

- Nogle gange kan det faktisk være en fordel, hvis cyklen fejler noget, som du selv kan få fikset, fordi du kan bruge det til at prutte prisen ned.

Hos Cyklistforbundet, der arbejder på at gøre det sikkert og attraktivt at cykle her i landet, anbefaler vicedirektør Jane Kofod også, at du sørger for at kontrollere cyklen, før du køber den.

- Tag dig den tid, der er brug for. Du kan eventuelt forventningsafstemme med sælgeren på forhånd, at du gerne vil kontrollere cyklens stand, siger hun.

Hun peger også på krank, bremser og gear som de vigtigste dele at teste på cyklen.

Du bør også sikre dig, at styret er solidt monteret. Forhjulet skal kunne dreje uden besvær.

- Og så skal du tage et kig på dækkene. Er der synlige revner, og kan du se ned til vævningen under gummiet? Så er dækkene nedslidte, og det kan blive dyrt at skifte dem, siger Jane Kofod og tilføjer:

- Hvis du kan se, at cyklen ser ud til at være i god stand, er det bestemt en god mulighed at købe brugt. Lad os endelig få brugt de gode ting, vi har, indtil de er slidt helt op.

/ritzau fokus/

København, 02/10/2023 - 12:10

Aura: På forunderlig vis er jeg blevet mor

Oscar Scott Carl/Ritzau Scanpix

Aura er for nylig blevet mor for første gang, og derfor må musikeren flytte en række af sine koncerter for at hellige sig familien.

Musikeren Aura må flytte en række af sine annoncerede koncerter.

Aura blev for nylig mor for første gang. Og derfor er hun nødt til at tænke og leve anderledes og ikke mindst prioritere anderledes for en tid.

Det oplyser hun i et længere opslag på Instagram.

- Som I sikkert allerede ved, har musik altid været den største del af mit liv, og jeres støtte har været ubeskrivelig og uvurderlig for mig. Som I sikkert også ved, er jeg på forunderlig vis blevet mor, og det har åbnet op for en helt ny verden af kærlighed og ansvar, skriver Aura blandt andet.

- På grund af denne særlige og helt naturligt krævende begivenhed i mit liv må jeg med tungt hjerte se mig nødsaget at flytte de fleste af mine koncerter for en kortere periode. Dette har været en ubeskrivelig og ganske svær beslutning. Men det er nødvendigt og vigtigt for mig at måtte have fokus på min lille familie i denne tid.

Aura udgav sidste år albummet "Life of a Rainbow", og det var i anledning af det album, at hun skulle have indledt sin turné i Rønne senere i oktober og sluttet af i slutningen af november i Næstved.

Aura, der bærer det borgerlige navn Maria Louise Joensen, albumdebuterede i 2008 med pladen "Columbine", der indeholdt hits som "I Will Love You Monday" og "Something From Nothing".

Siden har Aura udgivet tre plader, hvoraf det seneste, "Life of a Rainbow", udkom sidste år.

Den 38-årige sangerinde er blevet hædret med flere fornemme priser gennem sit musikalske virke. Blandt andet har hun modtaget flere Danish Music Awards-statuetter. Herunder i kategorien Årets Danske Kvindelige Kunstner og Årets Danske Hit for "Geronimo" tilbage i 2012.

/ritzau/

Læs Mere >>

Paris, 02/10/2023 - 11:32

Nikolaj Coster-Waldau gik catwalk med datteren

Mohammed Badra/Ritzau Scanpix

Den danske verdensstjerne Nikolaj Coster-Waldau har været ansigt for L'Oreal Paris siden 2018. Nu har han fået følgeskab af sin datter Safina Coster-Waldau.

Der var dansk stjernestøv på den røde løber til L'Oreal Paris' show søndag under modeugen i den franske hovedstad.

Game of Thrones-stjernen Nikolaj Coster-Waldau, som siden 2018 har været L'Oreal Paris' globale ansigt inden for hudpleje til mænd, gik på catwalken sammen med sin yngste datter, 19-årige Safina Coster-Waldau.

Sammen fremviste den celebre far-datter-duo næste års forårs- og sommerkollektion.

Det fremgår af en række billeder fra modeshowet.

Det var en sand stjerneparade, der havde indfundet sig på podiet.

Ud over Safina og Nikolaj Coster-Waldau var supermodellen Kendall Jenner, der er en del af Kardashian-klanen, de Oscar-vindende verdensstjerner Helen Mirren og Viola Davis samt skuespillerinderne Andie MacDowell og Eva Longoria på den stjernespækkede catwalk.

Sidste år var Nikolaj Coster-Waldau også på podiet for skønhedsmastodonten. Her akkompagnerede hans hustru, sanger og skuespiller Nukâka Coster-Waldau, den danske superstjerne.

Ud over Safina Coster-Waldau er parret også forældre til 23-årige Filippa Navarana Coster-Waldau.

Hun var også på podiet med sin verdensberømte far i 2021.

Begge Coster-Waldau-døtre er gået i deres forældres fodspor. Både som skuespillere - og nu også som L'Oreal-modeller.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 02/10/2023 - 10:00

FAKTA: Vær godt klædt på inden du booker

* Når du booker hotelophold på en bookingplatform, er der flere ting, du med fordel kan gøre.

* Undersøg, om du indgår en aftale med hotellet eller bookingplatformen. Det har betydning, hvis der opstår problemer, og du vil klage. Hvis bookingsiden for eksempel blot er formidler, skal det tydeligt fremgå, at den ikke er ansvarlig.

* Du kan undersøge, om andre kunder har anmeldt hotellet, og hvor tilfredse de har været.

* Tænk over dine behov, før du søger. Det kan være nemt at lade sig friste af gode tilbud. Derfor bør du overveje, om du for eksempel har brug for et hotel tæt på centrum, en afbestillingsforsikring eller har andre ønsker.

Kilde: forbrug.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 02/10/2023 - 10:00

Sådan bliver du snydt når du booker hotel

Clara Margais/Ritzau Scanpix

Du bør ikke bare gå efter det første og det bedste, når du booker hotelophold via bookingplatforme. Flere hoteller betaler for at ligge højt på listen.

Når du skal bestille din næste rejse til London, Paris eller Rom, bruger du sikkert en af de mange bookingplatforme til at finde et sted at bo.

Men faktisk finder du ikke nødvendigvis det bedste hotel på den måde. For hos mange platforme betaler hoteller for at ligge højere på udvalgslisten.

Det viser en undersøgelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, som har dykket ned i bookingportalernes søgemekanismer.

- Hvis man kigger på de første mange sider på en platform, så har næsten alle hoteller købt et rangeringsboost. Enten permanent eller i en afgrænset periode, hvor man betaler til platformen for at komme højere op på listen, siger souschef Andreas Maaløe Jespersen fra styrelsens forbrugerpolitiske center.

Ifølge analysen fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er hotellernes chance for at valgt blive af kunderne større, jo højere en rangering, de har.

Og det kan være dårligt nyt for forbrugerne.

- Som kunde får man ikke noget ud af, at et hotel har købt sig længere op på listen. Det gør det ikke billigere for kunden, og man får ikke nødvendigvis et bedre hotel, siger Andreas Maaløe Jespersen.

Men bookingportalerne gør også livet lidt lettere som forbruger, fordi de samler diverse udbydere på en overskuelig liste. Så hvis du gerne vil bruge bookingportalerne til at booke dit næste hotelophold, er der flere steder, hvor du kan sætte ind.

Går du op i prisen, kan du sortere listen, så hotellerne rangeres fra lav til høj pris. Dermed får du vist hotellerne efter pris og ikke rangeringsboost.

Derudover kan du forsøge at være så nøjagtig som muligt, når du leder efter et hotel.

For jo mere præcis, du kan være, jo mindre kommer hotellernes forudbetalte rangering til at spille ind.

Derudover kan det være godt givet ud selv at afsøge markedet, forklarer Andreas Maaløe Jespersen.

- Hvis man finder et hotel, man godt kan lide, kan man prøve at undersøge, om det koster mindre andre steder, eller om man kan få et bedre tilbud ved at kontakte hotellet direkte, siger souschefen.

Du har sikkert også mødt udsagn som "book nu" eller "kun tre værelser tilbage" på bookingsider. Men der er sjældent grund til panik.

- Du kan næsten altid finde et bedre eller lige så godt tilbud andre steder. Så man skal ikke føle sig presset til at træffe en hurtig beslutning.

- Der er masser af hoteller, medmindre man skal til en meget lille by og kun vil bo et bestemt sted. Men her kan det bedre betale sig at bruge tid på at finde noget andet end at lade sig presse til at booke noget, siger Andreas Maaløe Jespersen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv