Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 11/02/2023 - 10:00

Køb brugt og spar penge: Sådan finder du en god cykel

En brugt cykel behøver ikke være i tiptop stand, for du kan bruge mangler og fejl til at prutte prisen yderligere ned og selv få dem udbedret.

Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Inden længe banker foråret på, og så kan det være, at du skal overveje at anskaffe dig en cykel til at transportere dig rundt.

Der kan være mange penge at spare, hvis du vælger at købe en brugt cykel. Du skal dog passe på, at du ikke ender med at købe katten i sækken.

Du kan for eksempel søge efter og finde brugte cykler på Den Blå Avis, DBA. Den generelle anbefaling fra DBA er, at du holder øje med, om sælgeren er valideret med NemID eller MitID. Det er som regel bedst, hvis profilen ikke er nyoprettet.

- Når du har fundet en cykel, du finder interessant, skal du som det første kontrollere cyklens stelnummer. På den måde kan du sikre dig, at cyklen ikke er stjålet, siger Julie Schoen, der er DBA's talsperson.

Det kan du gøre, når du mødes med sælger, eller du kan bede sælgeren oplyse cyklens stelnummer på forhånd. Og så kan du kontrollere, at stelnummer stemmer, når du mødes med sælger.

Du kan slå stelnummeret op på politi.dk under service og tilladelser. Politiets hjemmeside kræver, at du slår alle cookies til, før du får lov til at indtaste stelnummeret.

Alle cykler i Danmark skal have et unikt stelnummer, og du finder det typisk under kranken, som er det sted, hvor pedalarmene er monteret.

Og lige præcis kranken er faktisk vigtig at få kontrolleret på cyklen, for den er en af de dyreste dele at få repareret. Derfor bør du sikre dig, at den kører helt gnidningsfrit.

Sådan lyder det første råd til køb af en brugt cykel i DBA's guide, som er lavet i samarbejde med Cyklistforbundet.

- Når du skal afhente cyklen, skal du prøve at dreje pedalerne rundt. De skal dreje ubesværet uden at larme og støje, siger Julie Schoen med henvisning til guiden.

Hun anbefaler også, at du prøver at cykle en tur, hvor du træder til. Prøv også bremserne af og skift til alle gearene.

Rust er ikke nødvendigvis et problem, fordi en cykel skal kunne holde til lidt rust. Men stellet må ikke have for meget rust. Du bør derfor løfte eller vende cyklen, så du kan undersøge stellet hele vejen rundt.

- Reservedele med rust kan man nemt udskifte. Det kunne for eksempel være kæden, siger hun og tilføjer:

- Nogle gange kan det faktisk være en fordel, hvis cyklen fejler noget, som du selv kan få fikset, fordi du kan bruge det til at prutte prisen ned.

Hos Cyklistforbundet, der arbejder på at gøre det sikkert og attraktivt at cykle her i landet, anbefaler vicedirektør Jane Kofod også, at du sørger for at kontrollere cyklen, før du køber den.

- Tag dig den tid, der er brug for. Du kan eventuelt forventningsafstemme med sælgeren på forhånd, at du gerne vil kontrollere cyklens stand, siger hun.

Hun peger også på krank, bremser og gear som de vigtigste dele at teste på cyklen.

Du bør også sikre dig, at styret er solidt monteret. Forhjulet skal kunne dreje uden besvær.

- Og så skal du tage et kig på dækkene. Er der synlige revner, og kan du se ned til vævningen under gummiet? Så er dækkene nedslidte, og det kan blive dyrt at skifte dem, siger Jane Kofod og tilføjer:

- Hvis du kan se, at cyklen ser ud til at være i god stand, er det bestemt en god mulighed at købe brugt. Lad os endelig få brugt de gode ting, vi har, indtil de er slidt helt op.

/ritzau fokus/

Malmø, 17/04/2024 - 20:58

Sverige varsler øgede sikkerhedstiltag ved Eurovision

Laurie Dieffembacq/Ritzau Scanpix

Malmø er i år vært for Eurovision. Forud for konkurrencen har Israels deltagelse været til stor debat.

Når dette års Eurovision løber af stablen i Malmø, vil det være flankeret af øgede sikkerhedstiltag.

På grund af krigen i Gaza har Israels deltagelse ført til stor debat.

Og forud for begivenheden er der indgivet flere ansøgninger for at få tilladelse til at protestere mod, at landet er med i årets sangkonkurrence.

Imens har svenske myndigheder sagt, at der politimæssigt vil komme forstærkninger fra både Danmark og Norge.

- Denne gang kommer der til at være meget politi i Malmø - med deres sædvanlige bevæbning, men også med større våben, herunder maskinpistoler.

- Dem er vi ikke vant til at se i Sverige og Malmø, har Petra Stenkula, chef for Malmø Politi, udtalt.

Rigspolitiet bekræfter over for Ritzau, at danske politifolk skal assistere under afviklingen af Eurovision.

- Det er korrekt, at dansk politi - efter anmodning fra svensk politi - assisterer med personale og materiel i forbindelse med afholdelse af Eurovision i Sverige.

- Dansk politi har også ved flere andre lejligheder assisteret Sverige i politimæssige indsatser, og dansk og svensk politi har ligeledes trænet sammen, siger politiinspektør Thomas Marconi i et skriftligt citat.

Af hensyn til det svenske politis planlægning vil politiinspektøren ikke uddybe omfanget af assistancen, eller hvilken type materiel der bliver tale om.

Han siger videre, at det desuden er almindelig praksis hos det danske politi, at man ikke giver detaljer om planerne for politiindsatser.

De to semifinaler i årets Eurovision finder sted den 7. og 9. maj, mens finalen afvikles 11. maj.

Vinderen af dette års danske melodigrandprix, Saba, repræsenterer Danmark.

Hun var blandt de deltagere, der i slutningen af marts, kom med en fælles udtalelse på Instagram, hvori de opfordrede til våbenhvile og fred i Gaza.

I ugen, der leder op til begivenheden, ventes mere end 100.000 at komme til Malmø.

I forbindelse med sangkonkurrencen vil sikkerhedskontrollen blive intensiveret, især når der handler om at få adgang til forskellige steder, hvor det også vil være forbudt at medbringe tasker.

Det har Malmøs sikkerhedschef, Per-Erik Ebbeståhl, varslet på et pressemøde.

- Til de forskellige begivenheder, der er knyttet til Eurovision, vil sikkerhedsforanstaltninger være tydeligt synlige.

Eurovision arrangeres i år af European Broadcasting Union (EBU) og det svenske medie SVT.

Ifølge begivenhedens executive producer Ebba Adielsson fra SVT er sikkerhedsplanen "yderst stabil".

- Det, der skræmmer mig mest, er, at folk er for bange for at deltage i begivenheden, siger hun.

/ritzau/AFP

Læs Mere >>

Fredensborg, 17/04/2024 - 19:53

Kongeparret fortsætter forårstradition på Fredensborg Slot

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Kong Frederik og dronning Mary vil blive mødt af flag, når parret skifter residens til Fredensborg Slot i maj.

Kong Frederik og dronning Mary vil den 2. maj skifte residens til Fredensborg Slot, hvor kongefamilien vil bo i de følgende måneder.

Det skriver kongehuset i en pressemeddelelse.

Kongeparret fortsætter dermed traditionen for at bruge det nordsjællandske slot som residens i sommerhalvåret, hvilket også dronning Margrethe igen i år gør.

Hun har allerede skiftet residens til Fredensborg Slot.

Det gjorde hun efter et påskeophold på Marselisborg Slot i Aarhus.

Når kong Frederik og dronning Mary ankommer til Fredensborg den 2. maj klokken 17, vil de blive modtaget med flag og sang.

Det er Fredensborg Slotskirkes Pigekor og Fredensborg Brass Ensemble, der skal levere musikken.

Siden 1988 har borgere i Fredensborg budt kongefamilien velkommen, når den i foråret skifter residens, og traditionen er vigtig for byen.

Det siger borgmester i Fredensborg Kommune Thomas Lykke Pedersen (S) i en pressemeddelelse.

- Det er en stor glæde, at vi kan fortsætte denne smukke tradition og byde vores nye kongepar velkommen til Fredensborg.

- Jeg ved, at det betyder rigtig meget for borgerne, at vi på denne måde hilser på hinanden, synger sammen og ønsker alle en god sommer, siger han.

Kongeparret skal ikke bo på selve Fredensborg Slot, men derimod i Kancellihuset.

Huset var parrets primære residens frem til 2010. Siden har de boet i Kancellihuset, når de har resideret på Fredensborg Slot.

Også fremover vil huset være den faste residens for kongeparret, når der tages længerevarende ophold på Fredensborg Slot, oplyser kongehuset.

Inden kongen og dronningen ankommer til Fredensborg, skal de på sejltur på kongeskibet "Dannebrog".

Kongeparret stiger om bord den 2. maj klokken 12 i Københavns havn.

Derpå sejler skibet nordpå og anløber Helsingør Havn klokken 15.30, hvorefter kongeparret kører til Fredensborg.

Med sejlturen indleder kong Frederik og dronning Mary deres første sejlsæson som kongepar.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 17/04/2024 - 10:00

FAKTA: Tre tip til en madplan der holder

* Skab overblik, så du har styr på, hvad du allerede har i køleskabet, skufferne og fryseren, så du kan lave din madplan med udgangspunkt i, hvad du allerede har på lager.

* Sørg for at planlægge måltider, som du glæder dig til at spise. Gør du ikke det, risikerer du nemt at blive fristet til at bestille take away.

* Spring over, hvor gærdet er lavest. Køb den færdige pizzadej i supermarkedet for eksempel. Det skal være overskueligt at følge madplanen.

Kilde: Kristine Melgaard-Mani, der er forfatter til bogen "Familieliv på budget".

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 17/04/2024 - 10:00

Stil din take away-sult med hjemmelavet fastfood

Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Der er penge at spare ved altid at have ingredienser ved hånden til at kreere hurtige retter, der kan erstatte bestillingen hos din lokale pizzamand.

Trætte dage kalder på lette løsninger i køkkenet. Men i stedet for at falde for take away-fristelsen kan du kaste dig ud i at lave din egen fastfood.

Det gør Kristine Melgaard-Mani, som står bag den nye kogebog "Familieliv på budget", der rummer gode fif til, hvordan især børnefamilien kan spare på madbudgettet.

- De gange, vi køber pizzaer for 250 kroner, sidder jeg altid tilbage med en ærgerlig følelse bagefter, fordi jeg tænker på, hvad vi kunne have brugt de 250 kroner på i stedet for, siger hun.

En af favoritterne hjemme hos Kristine Melgaard-Mani er kebabpizza. Den kan du lave hurtigt og nemt ved at bruge pizzabunde eller -dej, som kan købes færdige i supermarkedet.

Smør noget pizzasauce på bundene, og drys dem med revet mozzarella. Kom pizzaerne i en forvarmet ovn, og snit imens noget grønt. Det kan være icebergsalat eller spidskål samt agurk og tomat og løg. Herefter steger du kebabkød fra frost på panden.

Når pizzaerne er færdigbagte, hiver du dem ud af ovnen og topper med grønt, kebabkød og en dressing.

- En god dressing eller syltede rødløg kan gøre en stor forskel for de her retter. Det er sådan nogle små ting, der gør, at maden smager af langt mere, siger Kristine Melgaard-Mani og fortsætter:

- Vi har også udvidet vores krydderiskab. Før havde vi altid paprika, timian og oregano stående, hvor nu har vi flere forskellige smage, og det kan virkelig løfte retterne. Det samme kan som sagt syltede rødløg eller en god chiliolie.

En anden sikker vinder i Kristine Melgaard-Manis fastfoodkatalog er en kyllingeburger med salsa. Her bruger hun kyllingebøffer fra frost, som tilberedes efter anvisningen på pakken.

Bøfferne ryger ind i varmede burgerboller, der er smurt med mayonnaise og fyldt med et par salatblade, en skive cheddarost og et skvæt salsa.

- De her retter tager ikke længere tid for os at lave, end det ville tage at starte bilen og køre af sted for at hente maden et andet sted fra, siger Kristine Melgaard-Mani, der derfor altid har ingredienser på lager til en eller flere af de hurtige retter.

- Det er slet ikke hver uge, at vi spiser det, men det er fedt at have i skabet og fryseren, hvis det nu skulle blive aktuelt, siger hun.

Kogebogen "Familieliv på budget" udkommer 22. april på forlaget Grønningen 1.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek