Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 11/02/2023 - 10:00

Køb brugt og spar penge: Sådan finder du en god cykel

En brugt cykel behøver ikke være i tiptop stand, for du kan bruge mangler og fejl til at prutte prisen yderligere ned og selv få dem udbedret.

Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Inden længe banker foråret på, og så kan det være, at du skal overveje at anskaffe dig en cykel til at transportere dig rundt.

Der kan være mange penge at spare, hvis du vælger at købe en brugt cykel. Du skal dog passe på, at du ikke ender med at købe katten i sækken.

Du kan for eksempel søge efter og finde brugte cykler på Den Blå Avis, DBA. Den generelle anbefaling fra DBA er, at du holder øje med, om sælgeren er valideret med NemID eller MitID. Det er som regel bedst, hvis profilen ikke er nyoprettet.

- Når du har fundet en cykel, du finder interessant, skal du som det første kontrollere cyklens stelnummer. På den måde kan du sikre dig, at cyklen ikke er stjålet, siger Julie Schoen, der er DBA's talsperson.

Det kan du gøre, når du mødes med sælger, eller du kan bede sælgeren oplyse cyklens stelnummer på forhånd. Og så kan du kontrollere, at stelnummer stemmer, når du mødes med sælger.

Du kan slå stelnummeret op på politi.dk under service og tilladelser. Politiets hjemmeside kræver, at du slår alle cookies til, før du får lov til at indtaste stelnummeret.

Alle cykler i Danmark skal have et unikt stelnummer, og du finder det typisk under kranken, som er det sted, hvor pedalarmene er monteret.

Og lige præcis kranken er faktisk vigtig at få kontrolleret på cyklen, for den er en af de dyreste dele at få repareret. Derfor bør du sikre dig, at den kører helt gnidningsfrit.

Sådan lyder det første råd til køb af en brugt cykel i DBA's guide, som er lavet i samarbejde med Cyklistforbundet.

- Når du skal afhente cyklen, skal du prøve at dreje pedalerne rundt. De skal dreje ubesværet uden at larme og støje, siger Julie Schoen med henvisning til guiden.

Hun anbefaler også, at du prøver at cykle en tur, hvor du træder til. Prøv også bremserne af og skift til alle gearene.

Rust er ikke nødvendigvis et problem, fordi en cykel skal kunne holde til lidt rust. Men stellet må ikke have for meget rust. Du bør derfor løfte eller vende cyklen, så du kan undersøge stellet hele vejen rundt.

- Reservedele med rust kan man nemt udskifte. Det kunne for eksempel være kæden, siger hun og tilføjer:

- Nogle gange kan det faktisk være en fordel, hvis cyklen fejler noget, som du selv kan få fikset, fordi du kan bruge det til at prutte prisen ned.

Hos Cyklistforbundet, der arbejder på at gøre det sikkert og attraktivt at cykle her i landet, anbefaler vicedirektør Jane Kofod også, at du sørger for at kontrollere cyklen, før du køber den.

- Tag dig den tid, der er brug for. Du kan eventuelt forventningsafstemme med sælgeren på forhånd, at du gerne vil kontrollere cyklens stand, siger hun.

Hun peger også på krank, bremser og gear som de vigtigste dele at teste på cyklen.

Du bør også sikre dig, at styret er solidt monteret. Forhjulet skal kunne dreje uden besvær.

- Og så skal du tage et kig på dækkene. Er der synlige revner, og kan du se ned til vævningen under gummiet? Så er dækkene nedslidte, og det kan blive dyrt at skifte dem, siger Jane Kofod og tilføjer:

- Hvis du kan se, at cyklen ser ud til at være i god stand, er det bestemt en god mulighed at købe brugt. Lad os endelig få brugt de gode ting, vi har, indtil de er slidt helt op.

/ritzau fokus/

København, 24/03/2023 - 08:30

Sofie Lindes X Factor-epoke lakker mod enden

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Sofie Linde er den længst siddende vært på X Factor-tronen. Men vender programmet tilbage næste år, skal TV 2 på jagt efter en afløser til den populære profil.

Årets "X Factor" lakker mod enden, og det gør Sofie Lindes værtstjans også.

Den 33-årige tv-vært har oplyst, at hun stopper på programmet efter otte sæsoner, når årets vinder er fundet den 31. marts i Arena Randers.

- Om end det ikke har været nogen let beslutning, så føles den rigtig - og en smule spændende - nede i maven, skrev Sofie Linde i et opslag på Instagram.

Om "X Factor" vender tilbage med en 17. sæson i 2024, vil TV 2 endnu ikke ud med.

Men gør programmet det, skal kanalen på jagt efter en ny vært, der kan holde styr på alt fra strømsvigt til deltagere, der går i sort på scenen.

Hos DR - dengang statsradiofonien sendte "X Factor" - har man været ude i den disciplin.

Da Danmarks Radio i sin tid købte konceptet, var det Lise Rønne, som bød seerne velkommen til premiereprogrammet, som strøg over skærmen i 2008.

Lise Rønne fortsatte som vært året efter. Men da hun i 2010 var på barsel, var Signe Muusmann hyret ind som vikar og styrede seere, dommere og deltagere gennem tredje sæson.

Det er i øvrigt den eneste sæson, hvor Thomas Blachmann ikke har været dommer.

Lise Rønne vendte tilbage i 2011 og igen i sæsonen året efter.

Da hun stoppede helt som vært, overtog satirikeren Signe Molde tjansen en enkelt sæson.

Hun blev afløst af arkitekten Eva Harlou, der debuterede som vært i syvende sæson, som strøg over skærmen i 2014, og fortsatte året efter.

Og så kom Sofie Linde på banen. Hun debuterede som vært i 2016, da niende sæson blev sendt. De efterfølgende to sæsoner årene efter styrede hun også.

I 11. sæson trådte hendes mand, tv-værten Joakim Ingversen, til og vikarierede i et par liveshows, da Sofie Linde lige havde født parrets første barn, Trine.

Efter 11 sæsoner droppede DR "X Factor", og TV 2 købte konceptet og tog Sofie Linde med.

Den 12. sæson af "X Factor" i 2019 var den første, som blev sendt på TV 2. Kanalen genoptog succesen året efter.

I 2021 sparkede Sofie Linde sæsonen i gang, og endnu en barselsvikar stod klar i kulissen, da den populære tv-værts termin med datteren Søs faldt sammen liveshowene.

Melvin Kakooza skulle have budt seere, dommere og deltagere velkommen til "X Factors" liveshows i 2021. Men kort inden showstart fandt lægerne en godartet tumor i hans hjerne.

Derfor måtte TV 2 straks finde en barsels- og sygevikar for henholdsvis Sofie Linde og Melvin Kakooza. Og ind trådte Lise Rønne, som kendte konceptet og havde erfaringen og rutinen.

Sæsonen efter, den 15. i 2022, vendte Sofie Linde tilbage. Men efter den 16. sæson, som slutter næste fredag, skal TV 2 på jagt efter en afløser.

Over for Ekstra Bladet har TV 2's underholdningsredaktør, Dorte Borregaard, udtrykt forståelse for, at Sofie Linde vil videre i sit arbejdsliv og sendte hende i den forbindelse en tak.

- Sofie har været og er stadig en fuldkommen fantastisk vært på "X Factor" med sin rummelige, sjove, nysgerrige og ligefremme facon, sagde underholdningsredaktøren til avisen.

- Vi glæder os nu over, at vi har en sidste omgang liveshows med Sofie ved roret. Dem vil vi nyde. Og når tiden kommer, sender vi hende videre med klapsalver og alle de bedste ønsker fra X Factor-holdet.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 23/03/2023 - 14:46

Wafande bliver snart far igen

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Der er en kærlighedsoverraskelse på vej. Musikeren Wafande og kæresten, Ana Maxime, venter deres andet fælles barn, som slutter sig til den voksende børneflok.

Sangeren Wafande, der er kendt for hittet "Gi' mig et smil", har ekstra meget at smile af selv.

Han skal nemlig være far for tredje gang.

Hans kæreste, Ana Maxime, venter parrets andet fælles barn.

Det annoncerer de begge på deres respektive Instagram-profiler, hvor de har delt et skanningsbillede og et foto af babybulen.

- Drømme bliver til virkelighed, skriver Wafande i et hashtag oversat fra engelsk.

- Ups, vi gjorde det igen. Vi laver ikke fejltagelser, men lykkelige små ulykker, skriver Ana Maxime på engelsk under hashtags som "mirakel", "kærlighed" og "men klart den sidste".

For ti måneder siden fik Wafande og Ana Maxime datteren Chloe, som snart bliver storesøster.

Under graviditeten med Chloe gik Wafande og Ana Maxime kortvarigt fra hinanden, men fandt sammen igen.

De havde været venner i mange år, da venskabet i 2021 udviklede sig til kærlighed og siden datteren Chloe året efter og nu den lille ny, der er på vej.

Begge har børn fra tidligere. Wafande er far til femårige Melodie, som han har fra forholdet med danseren Nafi Lisa Gravesen, mens at Ana Maxime er mor til tre.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/03/2023 - 07:00

FAKTA: Regler for huset og foreningen

* Der bliver sjældent lavet tilstandsrapporter ved køb af kolonihavehus, selv om der i flere tilfælde er fejl og mangler. Du bør derfor altid gennemgå huset med en byggesagkyndig, hvis du vil undgå alt for mange overraskelser.

* Kolonihavehuse kræver ofte ikke byggetilladelse, så derfor er det ikke en selvfølge, at huset overholder alle regler, når du køber det. Du bør derfor altid sikre dig, at huset overholder både foreningens egne regler og kommunens byggeregler.

* Haveforeningen har typisk krav til standen af husene. Foreningen kan også have en række andre regler og krav til dig som lejer af havelodden. Sørg for at sætte dig ind i foreningens vedtægter og øvrige regler, inden du skriver under på en købsaftale.

Kilde: Ditte Jensen, jurist og ejer af kolonihavejura.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 24/03/2023 - 07:00

FAKTA: Hvor længe må du bo i din kolonihave?

* Du må ikke bo i kolonihaven året rundt ifølge Kolonihaveloven. Nærmere er det ikke præciseret.

* En typisk regel er, at du må bo i dit kolonihavehus i sommerhalvåret.

* I vinterhalvåret fra 1. oktober til 31. marts må du undtagelsesvis overnatte. Det kan være i forbindelse med en ferie eller et kort weekendophold.

* Flere kolonihaver lukker for vandet i vinterhalvåret.

* Det kan blive koldt i kolonihavehuset om vinteren, fordi husene sjældent er særlig godt isolerede.

Kilde: Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv