København, 30/06/2025 - 11:49
Beløbsgrænse for udenlandsk arbejdskraft sænkes efter strid
Det har i årevis været en strid, men regeringen sænker nu beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft markant.
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Det bliver lidt lettere for danske virksomheder at hente mere udenlandsk arbejdskraft. Det sker efter længere tids tovtrækkeri mellem regeringspartierne, som har forhandlet om den årelange strid.
Beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft fra 16 udvalgte lande udenfor EU sænkes fra 514.000 kroner til 300.000 kroner årligt. Det fremgår af pressemøde mandag.
- Det er et nybrud i den danske model, siger beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).
Ordningen skal alene gælde for virksomheder, der er omfattet af en overenskomst under Fagbevægelsens Hovedorganisation eller Dansk Arbejdsgiverforening.
Det er i høj grad udenlandsk arbejdskraft, der betaler skat i Danmark, der særligt de senere år har løftet den danske økonomi med milliarder af kroner.
Det er dog begrænset, hvor mange flere ansatte aftalen ventes at tilføre, da arbejdsudbuddet ventes at blive 550 personer i 2030.
Emnet har i årevis været et stridspunkt mellem særligt Venstre, der gerne vil have mere arbejdskraft, og Socialdemokratiet, som ikke vil underminere de danske arbejdsmarked og gode forhold for danske arbejdstagere.
Begge partier har været betænkelige ved at øge indvandring fra menapt-landene, som er en række overvejende muslimske lande.
Siden Moderaternes indtog i dansk politik, har partiet og dets erhvervsbagland presset særligt på, og partiet foreslog for to år siden, at det skal gælde for virksomheder med overenskomst.
Også hensyn til fagbevægelsen har fyldt, men aftalen er klappet af med dem.
Både Venstre og Moderaterne, som gerne vil have mere udenlandsk arbejdskraft, afviser, at det er blevet til en mindre ordning end håbet under forhandlingerne.
- Du kalder det en lille ordning, men jeg er ret sikker på, at det er et gigantisk nybrud i forhold til, hvordan vi rekrutterer, siger uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M).
Ordningen skal sættes ud af kraft, hvis der kommer for mange arbejdsløse i Danmark, så udlændinge ikke kan tage danske job. Men ellers er der ikke noget loft ifølge økonomiminister Stephanie Lose (V).
- Hvis vi kommer i en situation, hvor arbejdsløsheden stiger, så bliver denne ordning lukket ned, for så vil der være mere dansk arbejdskraft.
- Det ændrer ikke ved, at det er en ordning, der her og nu, hvor ledigheden er lav, giver virksomhederne mulighed for at rekruttere, siger Lose.
Selv om udenlandsk arbejdskraft har løftet dansk økonomi gevaldigt, så kommer væksten i høj grad fra udlændinge på andre ordninger.
- Den store vækst fra udenlandsk arbejdskraft kommer fra de 80 procent, der er europæere og fra dem, der er på beløbsordningerne, siger udlændingeminister Kaare Dybvad Bek.
/ritzau/