København, 16/05/2025 - 16:14
Flertal finder fælles fodslag om langsigtet klimasikringsplan
Regeringen og en bred opposition endte med at sammenskrive deres forslag til en langsigtet klimasikringsplan.
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Regeringen og otte oppositionspartier begyndte langt fra hinanden, men efter flere timers drøftelser er et stort flertal enigt om rammerne for en langsigtet klimasikringsplan.
Oppositionen åbnede fredagens debat med en fælles tekst med ønsket om en langsigtet klimasikringsplan i Danmark.
Regeringen og de otte oppositionspartier endte ligefrem med at skrive deres tekster sammen til et samlet lovforslag om udarbejdelsen af en klimasikringsplan.
- Folketinget opfordrer regeringen til i indeværende regeringsperiode at påbegynde arbejdet med at udvikle en langsigtet klimasikringsplan for Danmark, lyder det fra Venstres miljøordfører, Erling Bonnesen, der læste op fra partiernes forslag.
Klimaplanen skal tage udgangspunkt i viden fra en "bred kreds af forskere". Den viden skal deles med partierne, lyder det videre i forslaget.
Netop det langsigtede perspektiv var et mål for oppositionen, der oprindeligt krævede en national 100-årsplan.
I den nye tekst er tidshorisonten ikke helt så konkret, men i stedet blot formuleret som "langsigtet".
Foruden regeringen er Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Enhedslisten, SF, De Konservative, De Radikale, Alternativet og Danmarksdemokraterne med i det samlede budskab.
Partierne "startede i morges med at slå på hinanden", forklarer Leila Stockmarr, klimaordfører fra Enhedslisten.
- Men nu er vi endt med, at vi skal have en langsigtet klimasikringsplan for Danmark. Jeg vil gerne kvittere til regeringen og alle ordførerne for processen, siger hun.
Mens arbejdet stod på i kulissen med at udarbejde et fælles forslag, måtte tiden i perioder trækkes en smule ud med diverse ekstraspørgsmål fra ordførerne.
- Jeg vil dog undlade at spørge ministeren til, hvad hans favoritfodboldhold er, lød det fra Alternativets Torsten Gejl i retning af miljøminister Magnus Heunicke (S).
I sidste ende lykkedes det at finde fælles fodslag, da Erling Bonnesen som det sidste kunne læse teksten op med sit dugfriske papir i hånden.
- Jeg synes, det har været en fantastisk proces. Jeg har ikke prøvet noget lignende i de ti år, jeg har været i Folketinget. Teksten er nu blevet bedre, mere handlingsrettet og konkret, siger Torsten Gejl.
Afstemningen om det fremsatte forslag vil finde sted 20. maj.
/ritzau/