Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 25/02/2023 - 02:03

Rapport: Der er ikke længere behov for høje bidragssatser

Bidragssatser på flere tusinde kroner om året har ikke samme nødvendighed som før, konkluderer rapport.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Gebyrer på flere tusinde kroner om året, som danske realkreditselskaber har opkrævet deres kunder i årevis, er ikke længere nødvendige.

Det er en af konklusionerne i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens realkreditredegørelse, skriver Berlingske.

Gebyrerne hedder bidragssatser, og de er et fradragsberettiget gebyr, som boligejere betaler til realkreditselskaberne.

Bidragssatsen skal dække administration af lånet og risikoen ved et realkreditlån.

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) mener, at redegørelsen bør føre til selvransagelse hos realkreditinstitutterne.

- Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er kommet med en rigtig fin rapport. Og jeg synes, at den bør give anledning til, at realkreditinstitutterne overvejer, om gebyrsatserne er på det rigtige niveau. For helt grundlæggende er tiden en anden, end den var i 2017, siger ministeren i et skriftligt svar til Berlingske.

Rapporten er udarbejdet, fordi der i 2017 blev lavet en politisk aftale om øget gennemsigtighed og mobilitet på realkreditmarkedet.

Finans Danmark, der er realkreditinstitutternes brancheorganisation, mener ikke, at bidragssatserne er unødvendige.

Peter Jayaswal, der er direktør for realkredit i brancheorganisationen, siger til Berlingske, at han mener, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens udlægning er misforstået.

Han siger, at realkreditinstitutterne bruger bidragssatserne til at dække omkostninger, der ifølge ham er blevet højere.

Cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk Morten Bruun Pedersen er ikke enig i den forklaring, som direktøren i Finans Danmark kommer med.

Han siger, at man i sin tid argumenterede for, at kapitalbufferen hos realkreditinstitutterne skulle fyldes op.

Han mener, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen nu siger, at den er fyldt op, og derfor ser han ikke længere et behov for de høje bidragssatser.

/ritzau/

Stockholm, 22/11/2024 - 17:15

Florida-skoler fjerner svensk krimibestseller fra hylderne

Knut Koivisto/Ritzau Scanpix

Stieg Larssons første bog om Lisbeth Salander forbydes i undervisning og skolebiblioteker i dele af Florida.

Den svenske forfatter Stieg Larssons bestseller "Mænd der hader kvinder" er blevet forbudt på en række skoler i den amerikanske delstat Florida.

Det skriver det svenske tidsskrift Expo.

Larssons bog står på en liste over titler, der nu forbydes på skolernes biblioteker og som led i undervisningen.

En ny lov, som Florida indførte sidste år, giver borgere mulighed for at anmelde bøger, som de finder stødende - eksempelvis bøger med pornografisk indhold.

Loven er blevet kritiseret for at censurere emner som LGBT-rettigheder, antiracisme og minoriteters rettigheder.

Listen over forbudte bøger rummer i år desuden titler som "A Handmaid's Tale" af Margaret Atwood, "Farven Lilla" af Alice Walker og flere af Stephen Kings bøger, skriver Expo.

Der er over 700 titler på listen. Det er ifølge Expo dobbelt så mange som sidste år.

Forbuddet gælder i skoledistriktet Clay County for elever i distriktets 29 grundskoler, otte junior high schools og otte high schools. Det svarer til folkeskolen og gymnasiet.

Der er over 41.000 elever på skolerne i Clay County, fremgår det af skoledistriktets hjemmeside.

Hanna Nordell, chef for den svenske afdeling af PEN, der blandt andet arbejder med spørgsmål om ytringsfrihed, vurderer, at forbuddet formentlig handler om, at "Mænd der hader kvinder" både skildrer sex og seksuel vold.

- Det er selvfølgelig dybt beklageligt, men det er ikke noget, der overrasker. Sidste år blev over 4000 bøger forbudt på skoler og biblioteker i USA, og i år drejer det sig om over 10.000 titler, siger hun til Expo.

Stieg Larsson døde i 2004. Han blev 50 år. Han grundlagde tidsskriftet Expo i 1995.

/ritzau/TT

Læs Mere >>

København, 22/11/2024 - 14:21

Knockoutet af lykke: Kessler er blevet far for fjerde gang

Claus Bech/Ritzau Scanpix

Den tidligere bokser Mikkel Kessler og hans hustru, influencer og forfatter Lea Hvidt Kessler, har fået en lille datter.

Kessler-klanen har fået et nyt medlem.

Den tidligere topbokser Mikkel Kessler og hans hustru, influencer og forfatter Lea Hvidt Kessler, er blevet forældre for fjerde gang.

- Den 20/11 ramte den reneste magi endnu en gang vores familie. Vores fine, lille pige kom til verden i det smukkeste snevejr, jubler de nybagte forældre i et Instagram-opslag.

- Vi er så taknemmelig for, at den dejligste lillesøster er landet sikkert hos os, hun er længe ventet og allerede højt elsket.

Mikkel Kessler og Lea Hvidt Kessler afslørede nyheden om familieforøgelsen i en video delt på det sociale medie i sommer.

- Vi har holdt på en lille hemmelighed. The grand finale. Baby nummer fire, jublede parret i opslaget på det sociale medie.

Sammen har Mikkel Kessler og Lea Hvidt Kessler børnene Romeo på ti år, Rosa-Lia på otte år og Helios på fem.

Mikkel Kessler og Lea Hvidt Kessler har kendt hinanden siden 2007 og mødte hinanden på en bytur i København. I 2011 bekræftede parret deres forhold.

- Vi kan sagtens være uenige om forskellige ting. Men vi er enige om, at familien er kernen. Vi kan lave alt muligt hver for sig, og arbejdet tager også tid, men udgangspunktet er familien, sagde Mikkel Kessler i et Ritzau-interview i oktober i forbindelse med udgivelsen af selvbiografien "Uden parader".

Efter ti år sammen friede Mikkel Kessler i 2017. Året efter stod brylluppet i den italienske storby Firenze. Blandt bryllupsgæsterne var Mikkel Kesslers søster, mediepersonligheden Linse Kessler, og niecen Stephanie Salvarli, bedst kendt under tilnavnet Geggo, som Mikkel Kessler i øvrigt gav hende som spæd.

Sammen har Geggo, Linse og Mikkel Kessler alle medvirket i realityprogrammet "Familien fra Bryggen" på TV3.

Mikkel Kessler har siden lavet tv med sin egen lille familie. I 2020 kunne seere følge familien rejse verden rundt i programmet "På eventyr med familien Hvidt Kessler" på Xee.

45-årige Mikkel Kessler, som fik tilnavnet "The Viking Warrior", lagde boksehandskerne på hylden i 2018 efter at have forsøgt at gøre comeback i ringen.

Han kan kigge tilbage på imponerende præstationer. Fem VM-bælter og 46 sejre ud af 49 professionelle kampe.

I dag arbejder han med træning, foredrag og teambuilding.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 22/11/2024 - 08:00

FAKTA: Undgå et chok til næste jul

* Skriv løbende dine udgifter i december ned. Alt fra mad, drikke og transport til gaver og tøjindkøb.

* På den måde samler du empiri sammen, så du nogenlunde kender dit budget for december næste år.

* Når du har det fulde billede, kan du dividere det samlede beløb med årets 12 måneder. Nu ved du, hvad du hver måned skal lægge til side på en julekonto, så du er velpolstret forud for næste december.

Kilder: specialkonsulent i finansielt forbrug Louise Skjødsholm og indehaver af Budgetnørden og Budgetskolen Elizabeth Frank Nebelong.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 22/11/2024 - 08:00

Sådan tøjler du udgifterne i årets dyreste måned

Hans Meineche/Ritzau Scanpix

Udgifter til jul og nytår napper en stor del af budgettet i december. Få eksperternes fif til at skære ned på de dyre poster.

Gaver, julemiddag, julefrokoster, pakkeleg, nytårsfejring og måske nyt tøj til diverse sammenkomster. Man kan let tabe pusten og overblikket over de mange store og små udgifter, der pibler frem i løbet af december.

Med lidt snilde kan du dog barbere en god bid af de årligt tilbagevendende udgiftsposter.

Det mest oplagte sted at spare er nok på gaverne. Det er til gengæld ikke det sjoveste sted, bemærker Elizabeth Frank Nebelong, som driver instagramprofilen Budgetnørden og afholder kurser under navnet Budgetskolen.

Hun opfordrer derfor til at fokusere på de impulskøb, der ofte følger med ned i kurven, når der først er åbnet for sluserne.

- Butikkerne gør alt, hvad de kan, for at få dig til at købe lidt ekstra. Det kan være en gave, der er lidt dyrere, end du havde tænkt. Eller også kunne det være lækkert med en ny kjole eller en læbestift til julefrokosten. Det er ting, der er "nice to have", og som er lette at putte i kurven.

Du skal måske også til forskellige arrangementer, hvor der skal laves pakkeleg.

Selv om I har aftalt en begrænsning på, hvad gaven må koste, er det alligevel en ekstraudgift og sandsynligvis et merforbrug, fordi hverken giver eller modtager ellers ville have købt tingen.

Derfor har de hos Elizabeth Frank Nebelong haft en regel om, at man ikke må købe noget, men finde noget derhjemme til pakkelegen.

- I stedet for at købe en 30 kroners-ting kan det være en bog, man selv har læst, som andre kunne have lyst til at læse. Man kan lave en stikling af en plante, man har derhjemme. Eller finde en pose pasta. Har man børn, kan de få lov til at være kreative og lave en perleplade.

- Det handler egentlig mest om at spille og ikke så meget om selve gaven, forklarer hun.

Louise Skjødsholm er specialkonsulent i finansielt forbrug hos Råd til Penge, som drives af Finanstilsynet, og hun anbefaler at lave et budget over decembers mange udgifter.

- Få planlagt alle udgifterne til jul og nytår. Det er gaver, mad, drikke, julefrokoster, pynt og transport. Alle de udgifter skal med.

- Og så skal man lave et realitetstjek: Hvad brugte jeg egentlig på de poster sidste år? Så kan man se på, om det er nok, eller om det er noget, der bliver dyrere, eller som man kan gøre billigere, siger Louise Skjødsholm.

Pas dog på med at tage de alt for lyserøde briller på og tro, at det kan gøres meget billigt. Selv om pakkelegsgaverne i sig selv ikke vælter budgettet, så kan mange bække små for en hel familie hurtigt løbe op.

Louise Skjødsholm foreslår at aftale et loft over julegaverne med familien. Et andet forslag går på at lægge vejen forbi de lokale genbrugsbutikker. Her kan du finde alt fra julegaver og julepynt til pakkelegsgaver til en god pris.

Og så kan julefrokosten laves som et sammenskudsgilde.

- Man kan lave en plan i god tid, så kan man købe ind, når tingene er på tilbud, lyder hendes råd.

Elizabeth Frank Nebelong supplerer, at det er en god idé at se realistisk på mængderne, man indkøber og serverer til jul. Der skal selvfølgelig ikke mangle noget, men der kan være en del penge at hente ved at undgå overdreven overflod.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek