Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 25/01/2023 - 07:00

Ekspertens kafferåd: Sådan trapper du ned på koffein

En, to, tre, fire kopper kaffe. Har du mange ture til kaffemaskinen? Eksperter giver her bud på, hvordan du holder igen, og hvor meget der er sundt for dig.

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Kan du mærke, at hovedpinen raser, eller at du ikke rigtig kan holde dig fokuseret, hvis du ikke får din daglige kaffe?

Der er nok flere, som kan skrive under på, at de oplever abstinenssymptomer, hvis de ikke får deres morgenkick.

Og selv om man ikke kan tale om en decideret kaffeafhængighed, så er abstinenser stadig et fænomen, som nogle kaffeelskere kan opleve.

Sådan lyder det fra Kjeld Hermansen, der er lektor på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og medforfatter til rapporten "Kaffe, sundhed og sygdom".

- Koffein har ingen fysiske konsekvenser, som man kan kalde afhængighedsskabende, siger han.

- Men derfor er der stadig nogle, som fortæller om hovedpine, træthed og nedsat opmærksomhed, hvis de holder en kaffepause efter at have været vant til at drikke det i længere tid.

Ifølge Kjeld Hermansen kan det være en god idé at reducere sit kaffeindtag, hvis man drikker mere end fem kopper om dagen.

- De fleste sundhedsmæssige gevinster får man ved at drikke 3-4 kopper om dagen, fortæller han.

- Her peger undersøgelser på en positiv effekt på de store folkesygdomme som kræft, hjertekarsygdomme, type 2-diabetes, depression og Parkinsons sygdom.

Derudover tyder det også på, at kaffedrikkere, der indtager en halv til fire kopper kaffe om dagen, lever længere end ikke-kaffedrikkere, fortæller han.

Men hvordan kan man så trappe ned?

Ifølge Marie Steenberger, der er ernæringsekspert og ejer af den private uddannelse Madmentor, kan du gøre en af to ting, hvis du gerne vil arbejde på dit kaffeforbrug.

- Det første er en langsom nedtrapning. Drikker du eksempelvis otte kopper, så holder du dig til syv næste dag og så videre ned.

- Det andet er at skære kaffen helt væk og så udstå en uges tid med abstinenser, siger hun.

Når du har gjort det, kan du gå tilbage til 3-4 kopper om dagen.

- Kaffe er sundt at drikke. Bare man ikke overgør det, forsikrer Marie Steenberger.

For der kan være situationer, hvor du kan drikke for meget kaffe.

- Vi kan se i undersøgelser, at over 400 milligram koffein kan fremkalde et angstanfald hos folk med tendens til angst. Det svarer til cirka fire kopper, siger lektor Kjeld Hermansen.

- Derudover må gravide maksimalt indtage 300 milligram koffein, fordi vi er usikre på, om der er negative effekter for graviditeten over den mængde. Alt under er fint.

Ifølge Kjeld Hermansen kan koffein godt være dødeligt i sig selv.

- Men der er tale om så store mængder, at det svarer til at indtage over ti gram koffein, hvilket er mere end 100 kopper kaffe.

/ritzau fokus/

København, 04/12/2023 - 12:06

Vild med dans-stjerner finder begge kærligheden efter skilsmissen

Betina Garcia/Ritzau Scanpix

Danseren Katrine Bonde og musikeren Noam Halby har begge fundet kærligheden igen, efter at de tidligere på året gik fra hinanden, skriver Her & Nu.

Man siger, at julen er hjerternes fest.

Danseren Katrine Bonde og musikeren Noam Halby har begge fundet en at flette deres julehjerter sammen med igen.

Det skriver Her & Nu.

Ifølge ugebladet afslører Noam Halby på det sociale medie Facebook, at han har fået en ny kæreste, Simone, mens at Katrine Bonde på sin Instagram-profil skriver, at hun er meget forelsket.

- Jeg deler mere, når tiden er klar, tilføjer hun i opslaget på det sociale medie.

Katrine Bonde og Noam Halby oplyste i februar, at de var gået fra hinanden efter 14 år sammen.

Den i dag 39-årige danser og 51-årige Johnny Deluxe-forsanger mødte hinanden under "Vild med dans" tilbage i 2009, hvor sjette sæson valsede over skærmen. Parret dansede sig til en syvendeplads, men vandt hinanden.

Året efter gik de kortvarigt fra hinanden, men fandt siden sammen igen. I 2012 fik de sønnen Milas, og i 2017 kom datteren Saga til verden.

Noam Halby friede til en måbende Katrine Bonde for åben skærm i "Go' Morgen Danmark" i 2013. Tre år efter blev parret gift og var sammen i syv år som ægtepar, inden kærligheden bristede.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/12/2023 - 10:19

40 år gamle DR-børneudsendelser bliver til teater

Philip Davali/Ritzau Scanpix

I samarbejde med DR sætter Sjællands Teater børneserien "Ude på noget" op som forestilling.

Næsten 40 år efter Jess Ingerslev, Tom McEwan og Ghita Nørby var "ude på noget" i DR's børneprogrammer af samme navn, skal deres figurer, Palle, Polle og Ruth, på farten igen.

"Ude på noget" rammer næste år de skrå brædder og skal i samarbejde med DR opføres på Sjællands Teater i Holbæk og siden i Slagelse.

Det oplyser public service-stationen i en pressemeddelelse.

- På den måde kan nye minder skabes på tværs af generationer med udgangspunkt i den snart 40 år gamle klassiker fra DR, lyder det i pressemeddelelsen fra seniorprojektleder Thit Dyreberg fra DR Salg.

"Ude på noget" havde premiere på DR i 1984.

I den nye teaterforestilling spilles Jess Ingerslevs, Tom McEwans og Ghita Nørbys respektive roller som Palle, Polle og Ruth af henholdsvis Aske Hass Thorsen, Gustav Allen Schriver og Christine Gaski.

Tommy Kenters rolle som Sigurd overtages af Jesper Riefensthal, mens Bente Eskesen har rollen som tjeneren Fladmast, der i DR-klenodiet blev spillet af Ole Fick.

Forestillingen får stadig et strejf af McEwan-magi, da Tom McEwans søn Oliver McEwan skriver nye sange til stykket. Nogle af børneprogrammets originale sange indgår også i forestillingen, forsikrer DR.

"Ude på noget" handler om Palle, Polle og Ruth, som har et magisk kamera, der kan klikke dem derhen, hvor de drømmer om.

Serien blev i sin tid opfundet af Søren Kragh-Jacobsen og Niels Lund, som skrev historierne til DR.

Teaterudgaven bliver iscenesat af instruktør Brian Kristensen. Ifølge ham handler historien om fællesskabets kraft.

- Det er et opbyggeligt eventyr om, hvad der kan lade sig gøre, når vi sætter alles kompetencer og evner i spil. Vi lever i en tid, hvor det er almindeligt hele tiden at melde ud, hvad man ikke vil og ikke har lyst til, siger han i pressemeddelelsen.

- Med forestillingen bliver det tydeligt, hvilken kraft der ligger i at melde ud, hvad man gerne vil og virkelig har lyst til.

"Palle, Polle & Ruth – Ude på noget" får premiere på Sjællands Teater i Holbæk 9. februar. Fra 1. marts kan forestillingen ses i Slagelse.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/12/2023 - 15:00

FAKTA: Største stigning i folkepensionen i næsten 15 år

* I 2024 stiger den maksimale folkepension før skat med op til 6.700 kroner sammenlignet med sidste år.

* Det svarer til en stigning på 3,5 procent og er den højeste stigning i folkepensionen siden 2010.

* Nedenstående beløb viser, hvad man kan få i folkepension årligt. Stigningen er lavere for par.

* Enlig uden ældrecheck - 179.328 kroner.

* Enlig med ældrecheck - 199.228 kroner.

* Par uden ældrecheck - 132.360 kroner hver.

* Par med ældrecheck - 152.260 kroner hver.

Kilder: retsinformation.dk og Danica Pension.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 04/12/2023 - 12:00

FAKTA: Hvad er skimmelsvampesporer?

* Skimmelsvampe er mikroskopiske svampe, som kan vokse både udendørs og indendørs, hvor der er fugt og organisk materiale.

* Skimmelsvampe formerer sig ved sporer, som spredes med vinden over store afstande ligesom pollen.

* Der findes mange tusinde forskellige skimmelsvampe, som hver især danner millionvis af sporer. De vigtigste udendørs skimmelsvampesporer, som kan være årsag til allergi i Danmark, kommer fra slægterne Alternaria og Cladosporium.

* Har du spørgsmål til de udendørs svampesporer, har Astma-Allergi Danmark en rådgivningslinje, der kan kontaktes på telefonnummer 43 43 42 99.

Kilde: Astma-Allergi Danmark.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv