Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 03/12/2022 - 10:00

Ølekspertens favoritter: Disse juleøl skal du have på bordet

Hvad siger du til en juleøl tilsat kirsebær eller brygget på champagnegær? Ølekspert Carsten Berthelsen guider dig her igennem julens mange ølmuligheder.

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Hvis du også er ved at drukne i antallet af specialølsetiketter og julebrygs-typer på ølhylderne i supermarkederne, så er du nok ikke den eneste.

For hvordan vælger du den rigtige øl til julemaden?

Ifølge ølekspert Carsten Berthelsen kan man dele øllen til julefesterne op i to lejre. Nemlig juleaftensmiddagen og julefrokosterne.

- Til julefrokosten vil jeg ikke vælge en så alkoholstærk øl, hvis man skal i gang med snapsen også. Jeg ville nok tage en juleøl på omkring fem-seks procent, fortæller han.

- Og så til den deciderede julemad vil jeg gå med de mere maltkraftige typer med mere sødme på syv procent eller over.

På bordet juleaften har Carsten Berthelsen altid flere forskellige slags juleøl stående, men der er én type, som han vender tilbage til.

- Det er en Rochefort 10 på 11,3 procent. Så en ret tung øl, men meget behagelig øl. Den har en pragtfuld fylde og en maltkraft, som gør det alletiders til julemaden, siger han.

Det er her, du får et godt modspil til den tunge julekost.

Generelt skal du gå efter mere malttunge og sødmefyldte øl, end hvad du er vant til fra en normal pilsner.

- Og så må jeg jo også nævne en øl, der på mange måder var banebrydende for meget af det øl, vi drikker juleaften. Nemlig en St. Feuillien Cuvée de Noël. Den får altid en meget høj score til blindsmagninger.

Til risalamanden peger Carsten Berthelsen igen på de maltrige øl.

- Belgierne har en type, som hedder kriek. Den er spids og frugtig og meget morsom at sætte på julebordet til desserten, da det er en øl med tilsat kirsebær.

Ellers kan du vælge en barley wine, som sagtens kan drikkes til risalamanden også, mener Carsten Berthelsen.

Er du derimod på udkig efter en øl, som virkelig sparker til dine smagsløg, så kan du prøve nogle af Belgiens gode champagneøl.

- Der findes en type, som hedder Deus, hvor der er brugt champagnegær. Det smager af en total fusion af øl og vin, og det er ganske festligt.

Dog er øllen ikke så nem at få fat i, men du burde kunne finde den i nogle specialbutikker, understreger han.

Deus har også en rimelig alkoholprocent, som ligger på 11,5.

Og en rimelig alkoholprocent er da også, hvad Anders Breinholt, Søren Rasted og øleksperten Carsten Berthelsen nok ender med at få, når de igen skal kåre årets bedste juleøl i Breinholts Julekalender 2022.

Det gør de på Viaplay frem til 24. december.

/ritzau fokus/

København, 15/11/2025 - 08:00

BLÅ BOG: Niels Ellegaard

* Niels Ellegaard er født 12. marts 1962 og er vokset op på Frederiksberg.

* Han blev uddannet skuespiller fra CaféTeatret i 1983 og var herefter tilknyttet det århusianske børneteater Filuren i syv sæsoner. Senere kom han til Aarhus Teater, hvor han gennem en årrække spillede et hav af roller.

* Niels Ellegaard har også medvirket i film og tv-serier som blandt andet "Nynne" og "Bølle-Bob".

* Mange vil nok kende ham fra revyscenerne, hvor han har haft en stor karriere.

* Han har to gange modtaget revyprisen Årets Dirch, også kaldet Årets Revykunstner, og han var desuden den første modtager af Ove Sprogøe Prisen i 2006.

* Privat er han gift med skuespiller Lise Stegger. Sammen er de forældre til to voksne børn.

Kilder: Danmarks Nationalleksikon og Dansk film database.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/11/2025 - 08:00

Garvet revystjerne har ingen pensionsplaner: Jeg bliver ved

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Revyens humor og fællesskab er så stor en drivkraft i skuespiller Niels Ellegaards arbejde, at det helt automatisk holder pensionen fra døren.

I marts rundede skuespiller Niels Ellegaard 63 år - en alder, hvor mange nok så småt begynder at spejde mod et otium.

Alle kammeraterne i omgangskredsen er begyndt at tale om pensionens sødmefulde tilværelse med tid til rejser og andre sysler, fortæller han.

Men tankerne om livet som pensionist har endnu ikke slået kløerne i Niels Ellegaard.

- Jeg har ikke lyst til at gå på pension, jeg er faktisk ret glad for mit arbejde og så heldig, at jeg stadig bliver spurgt, siger han og fortsætter:

- I mange teaterstykker er der jo også gamle mænd og gamle kvinder, og på den måde er der roller til alle. Så jeg vil gerne blive ved, så længe jeg kan.

Som skuespiller må Niels Ellegaard siges at have fødderne plantet solidt i revyens muld. Og til sommer tager han igen en tur i manegen, når han for første gang skal prøve kræfter med Tivolirevyen.

- Jeg sagde ja af flere grunde. Først og fremmest på grund af hele holdet og dernæst, fordi det er i Tivoli. Jeg er fra Frederiksberg, og jeg er kommet i Tivoli, siden jeg var lillebitte. Så der er noget helt romantisk ved at komme derind, siger han.

Holdet på scenen i Glassalen består foruden Niels Ellegaard af den yderst erfarne revystjerne Henrik Lykkegaard. Tilsammen har de to medvirket i Cirkusrevyen i flere end 35 sæsoner.

De to revyveteraner flankeres af Mikkel Becker Hilgart, der også medvirkede i sidste års udgave af Tivolirevyen.

Og så er der revydebut til den kendte skuespiller Neel Rønholt. Hun er dog ikke det eneste nye fund til scenen i Tivoli. Det samme gælder skuespilleren Sicilia Gadborg og musicalstjernen Lea Thiim Harder.

Når netop revy er blevet så stor en del af Niels Ellegaards karriere som skuespiller, skyldes det ifølge ham selv det humoristiske fællesskab, der bliver skabt i teatersalens mørke.

- Det fællesskab er noget, vi har brug for som mennesker. For det giver ikke det samme at sidde alene derhjemme og grine af en film, som det gør i en sal sammen med tusinde andre mennesker, uddyber skuespilleren.

Et fællesskab, som Niels Ellegaard til tider savner i hverdagen.

- Vi er blevet så gode til at kigge på vores telefoner. Og det kan være lidt ærgerligt, når man for eksempel sidder og venter på en bus eller sidder i et tog, at man ikke deler fællesskabet noget mere, i stedet for at man kun har det online, siger han.

Det er ikke kun den fælles revyhumor, som Niels Ellegaard holder af. Han elsker også at fortælle historier.

- Det er i bund og grund essensen af mit arbejde. Og det giver mig meget, når jeg kan mærke publikums respons på det, jeg laver. Jeg tror faktisk på, at vi kan gøre verden til et bedre sted, hvis vi fortæller de gode historier, siger han.

I privatlivet spiller humor også en vigtig rolle for skuespilleren. Og han er begyndt at bruge humoren mere bevidst, efter at hans hustru blev syg, har han tidligere fortalt i et interview med Scleroseforeningen.

Niels Ellegaard er gift med Lise Stegger, der selv er tidligere skuespiller. Hun fik i 2005 konstateret sclerose og har gennem de seneste ti år været kørestolsbruger.

I dag bor hun på et plejecenter tæt på parrets lejlighed på Frederiksberg, så de har mulighed for at se hinanden dagligt.

Sammen har parret to voksne børn, Clara og Gustav.

Niels Ellegaard og resten af holdet kan opleves på de skrå brædder i Tivolirevyen, der får premiere 4. juni 2026.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/11/2025 - 10:00

Giv dine desserter en dekadent opgradering med myntesukker og urter

Matthew Mead/Ritzau Scanpix

Brug krydderurter og spiselige blomster til at give de klassiske desserter et lille, overraskende indslag.

Det søde køkken leder måske ikke lige dine tanker hen på en tur i køkkenhaven eller supermarkedets grøntafdeling.

Men det burde det måske. Der gemmer sig nemlig skønne smage, der kan tage dine desserter til nye højder.

Du kan krydre med lækre urter på tværs af is, sorbet, kager og desserter, fortæller kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang.

- Mynte, citronmelisse og skovsyre er vi vant til, også bor i det søde køkken. Men du kan sagtens slippe afsted med timian eller rosmarin i en citronmuffin.

- Eller en æblekage med rosmarin eller timian. Hvis du laver en klassisk frugttærte med mazarinbund med mørke frugter som brombær og figner, kan du smide estragon i.

Laver du en klassisk jordbærtærte, passer det også godt med timian, tilføjer hun. Og basilikum gør sig godt med røde bær, fortæller hun.

Og så skal du bare give den gas med smukke spiselige blomster som spiselig pynt på dine kager, is og desserter.

Når havebogsforfatter og redaktør på Havenyt.dk Heidi Kirk Nissen skal bruge krydderurter i det søde køkken, er en af hendes favoritter mjødurt, som i gamle dage blev brugt til at lave mjød med.

- Den har en sød smag af mandel og vanilje. Man kan bruge både blomster og blade fra den, men hvis man ikke har prøvet den før, skal man lige dosere med let hånd.

- Hvis man laver noget med rabarber eller stikkelsbær, kan man bruge den til at sylte med og så bruge mindre sukker, fortæller hun.

Hun er også vild med at bruge støvet fra dens blomster som et lækkert drys på eksempelvis en chokoladekage med flødeskum.

- Man tager en blomst og ryster den over kagen, og så får man lidt blomsterstøv med den sødlige smag, siger hun og fremhæver, at det er særligt velegnet til flødebaserede desserter på grund af mandelsmagen - eksempelvis panna cotta.

En nem måde at give dine søde kreationer et grønt pift er ved at lave myntesukker, som du kan have stående og løbende bruge af, lyder et tip fra Louisa Lorang.

Det laver du ved at blande sukker og mynte og kværne det godt sammen enten i en lille kaffekværn eller en morter.

- Så bliver det helt fint og smukt. Man kan også tilføje limeskal, siger kokken.

Man kan også tørre blandingen i ovnen, for så holder den meget længe. Til gengæld er farven ikke lige så skriggrøn. Efter en tur i ovnen tørrer blandingen typisk i nogle flager, som man kan give en ekstra tur i kværnen.

- Myntesukker er megafrækt at sætte på bordet til teen eller drysse på jordbærtærten. Det er både hyggeligt og lidt dekadent. Og så er det en god måde at opbevare mynte på, fortæller Louisa Lorang og tilføjer, at man også kan gøre det med eksempelvis citronmelisse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 14/11/2025 - 10:00

FAKTA: Vi handler for milliarder i julen

* Julen er ikke kun hjerternes, men også forbrugets fest. Ifølge Danmarks Statistik lå detailsalget i december 2024 på 39,4 milliarder kroner - det dækker alt fra juleand til risalamande samt julegaverne under træet.

* December er hvert år den måned, hvor omsætningen topper. Det er især forretninger med køkkenudstyr, boghandlere og legetøjsforretninger, der har travlt op til jul.

* Sidste år forventede danskerne i gennemsnit at bruge i alt 5870 kroner på julen ifølge en undersøgelse fra Nordea. Det var godt 300 kroner mere end året før. Størstedelen af pengene går til gaver.

* Ifølge en undersøgelse fra Coop Analyse føler hver anden en eller anden grad af skam over juleforbruget. Otte procent gør det i høj eller meget høj grad.

Kilder: Danmarks Statistik, Coop Analyse og Nordea.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek