Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 17/12/2023 - 08:00

Christopher indtager verden: Jeg har kæmpet for det i ti år

Christopher er et godt bud på en vaskeægte dansk verdensstjerne. Men i sin jagt på drømmene er det vigtigt at holde fast i hjemlandet og balancere familielivet.

Af: Af Lukas Nørgaard Bødiker, Ritzau Fokus

Christopher gik i gymnasiet, da han en dag besluttede sig for at dukke uanmeldt op på et pladeselskab i København.

Talentet var tydeligt at få øje på, og han fik tilbudt en pladekontrakt på stedet.

Resten er efterhånden historie. Og siden har den 31-årige sanger stort set kun set frem mod nye musikalske tinder.

- Jeg havde en drøm fra begyndelsen om, at jeg skulle ud over de danske grænser. Helt Napoleon-syndrom fra starten - tydeligvis, skraldgriner han med reference til den franske kejser, der havde trang til at erobre det hele.

I nogle dele af verden vil Christophers musikalske succeshistorie om at tage den fra Amager til Amerika lyde som en kliché. Men ikke nødvendigvis for et lille nordisk, homogent land som Danmark, som er berygtet for janteloven.

Men Christopher drømte stort, og det blev stort. Først indtog han Asien, og med Netflix-filmen "A Beautiful Life", hvor han spiller hovedrollen, har en stor del af den resterende globus fået øje på den fremadstormende amagerkaner.

Vinteren over fortsætter Christopher på sin første verdensturné, der går over både Asien, Europa og Latinamerika. Tidligere på året spillede han udsolgte koncerter i USA.

- Det føles helt vildt. Det er så meget en drøm, der går i opfyldelse. Det er noget, jeg har kæmpet for i ti år, fortæller Christopher.

- Det der med at gå rundt i New York og være omringet af skyskrabere eller gå rundt i Los Angeles og kigge på billboards og palmer og være sådan: "Vi spiller fucking udsolgt i de her byer nu!" - det er virkelig noget, jeg har gået og drømt om i lang tid. Så jeg prøver virkelig at nyde det, fortsætter han.

Samtidig forsøger Christopher at få turnélivet og en familie med to små børn til at passe sammen. Han har to piger med sin hustru, modellen og influenten Cecilie Haugaard. Noelle er to år, lille Isabelle er endnu ikke fyldt et år.

- Jeg prøver stadig at finde den rigtige balance, siger Christopher og fortsætter:

- Men at se det hårde arbejde bærer frugt nu, specielt med filmen og alt det jeg lagde i den, er så fed en payoff og en kæmpe lettelse.

Selv om Christopher har været i musikbranchen og turneret i mange år, føles det alligevel som om, man starter forfra, når man skal spille i nye lande.

- Det er ikke de samme sange, jeg spiller, som for det danske publikum, siger han.

Christopher fortæller, at det ikke på samme måde er hits som "Leap of Faith", "Told You So" eller "CPH Girls", der vækker genklang blandt det amerikanske publikum, men snarere de mere singer-songwriter-inspirerede sange fra "A Beautiful Life", som han skrev soundtracket til.

- Og så føles det, som om folk kommer mere for at høre musik, end de kommer for at skrige, ler sangeren.

Det er i den grad sagt med et glimt i øjet, for er der noget Christopher ikke vil glemme, så er det sit danske publikum.

- Jeg synes, at mine fans har bevist igennem de sidste ti år, hvor superloyale de er. Jeg er overbevist om, at de følger med, og at jo større den internationale historie bliver, jo større en ting bliver det også i Danmark, siger han.

I det hele taget betyder det at have Danmark i ryggen utroligt meget for det danske stjerneskud.

- Det er hele grundlaget for, hvem jeg er. Både som menneske, men også som musiker. Alle erfaringer, jeg har gjort mig, har jeg gjort mig i Danmark. Alle de penge, jeg har tjent, har jeg tjent i Danmark. Og al den internationale opmærksomhed er sprunget ud af det, siger Christopher.

- Så Danmark har været og vil altid være mit vigtigste og mit hjem - der hvor, jeg føler, min base er. Både musikalsk, men også rent fysisk, siger han.

Der er noget ved at komme hjem til Danmark, som er helt magisk for Christopher.

Han kan faktisk ikke helt måle eller beskrive, hvad det præcist er. Men det kommer altid, når han vender hjem efter et par måneder væk. Særligt til København, hvor han bor.

- Specielt på en solskinsdag er man sådan helt: "Wow, mand, tænk, at jeg bor her!". Jo flere byer jeg ser, jo tydeligere bliver det også for mig, at København er en meget speciel by, siger Christopher og fortsætter:

- Der er en følelse af leben. Det er en blanding af, at det er en by, som er med på beatet, men som samtidig har utroligt meget historie. Der er god mad, godt bagværk og smukke mennesker.

Christopher begyndte sin karriere med at skrive sange på engelsk, fordi han havde en drøm om at slå igennem internationalt.

Men kærligheden til hjemlandet gør også, at der i sangeren bor en drøm om at skrive mere på sit modersmål.

- Jeg har altid vidst, at jeg skal lave et dansk album på et tidspunkt. Spørgsmålet er bare hvornår. Og det har jo ikke givet mening, så længe det bliver ved med at vokse og gå godt i udlandet, hvilket er mit primære fokus lige nu, fortæller Christopher.

Sangeren er under tiden aktuel med netop en dansksproget sang - titelsangen til TV 2's julekalender "Valdes jul".

- Jeg synes virkelig, den julekalendersang har givet mig endnu mere blod på tanden til at skrive på dansk, fordi jeg synes, det både lyder godt, men også er naturligt for mig at skrive på. Det føles, som om der ligger noget uudforsket potentiale der, fortæller han.

Men det kommer til at kræve meget mere at finde sin stemme på dansk og den måde, man skriver tekster på, forklarer han.

- "I love you" ruller lettere af tungen, end "jeg elsker dig" gør. Det niver lidt mere, det danske sprog, fordi der måske ikke er så mange valgmuligheder, og fordi vi ikke smider rundt om os med sådan nogle store begreber.

- Det danske sprog kan hurtigt føles en smule fattigt. Men når det virker, er det utroligt kraftfuldt. Jeg ved, at jeg på dansk kan skrive noget, som måske er endnu mere klart, end det jeg gør på engelsk, siger Christopher.

/ritzau/

København, 23/01/2025 - 17:04

Bookmaker ser kun fem procents chance for dansk Oscar-håb

Julie Sebadelha/Ritzau Scanpix

"Pigen med nålen" er oppe mod stærk konkurrence fra fransk Oscar-favorit, vurderer oddssætter i Danske Spil.

Selv om "Pigen med nålen" torsdag blev nomineret til en Oscar, tvivler man hos Danske Spil på en dansk vinder, når priserne uddeles 2. marts.

Her giver man den danske film med Trine Dyrholm i hovedrollen som seriemorderen Dagmar Overbye fem procents chance for at vinde en Oscar.

Det forklarer oddssætter i Danske Spil Mathias Larsen.

- "Pigen med nålen" er oppe på en rigtig stærk kandidat, "Emilia Pérez", som er en fransk storfilm med 13 nomineringer.

- Filmen vandt bedste fremmedsprogede film ved Golden Globes, så "Pigen med nålen" får det rigtig, rigtig svært, siger Mathias Larsen.

Fem procents chance giver odds 25.

Så hvis man eksempelvis lægger en indsats på 100 kroner, får man pengene 25 gange igen, hvis "Pigen med nålen" går hen og vinder kategorien Bedste Internationale Film.

Den danske film er baseret på virkelige begivenheder og fortæller historien om Dagmar Overbye, der i 1921 blev dømt for drab på ni spædbørn.

"Emilia Pérez" er en fransk musical om en mexicansk narkoboss, der skifter køn, og filmen har blandt andre stjernen Selena Gomez på rollelisten.

Den franske film er nomineret både i kategorien som Bedste Internationale Film og hovedkategorien Bedste Film.

Derudover har den allerede snuppet adskillige filmpriser, blandt andet Golden Globe-prisen som Bedste Fremmedsprogede Film, og fik 12 minutters stående ovation på filmfestivalen Cannes.

- Vi bygger vores vurdering på den award-sæson, vi har været igennem, hvor vi stadig mangler Bafta-prisen.

- Men Golden Globe er altid et godt pejlemærke for, hvordan Oscar kommer til at gå, siger Mathias Larsen.

Sidst Danmark vandt den prestigefyldte Oscar, var i 2021 med Thomas Vinterbergs film "Druk".

Dengang gav oddssætteren fra Danske Spil filmen 70 procents chance for at vinde.

Markedet for at spille på Oscar-vindere er ifølge Mathias Larsen meget "nichepræget".

- De, der spiller på Oscar-vindere, er meget de samme, der spiller på for eksempel kongens nytårstale eller "X Factor".

- Det er de lidt mere nørdede og underholdningsinteresserede, der gør det, siger Mathias Larsen.

Oscar-vinderne afsløres, når den 97. udgave af filmshowet finder sted 2. marts i Dolby Theatre i Los Angeles.

/ritzau/

Læs Mere >>

Los Angeles, 23/01/2025 - 16:38

Musical om mexicansk narkoboss topper oscarnomineringer

Etienne Laurent/Ritzau Scanpix

Musicalfilmen "Emilia Perez" af den franske instruktør Jacques Audiard er nomineret i 13 oscarkategorier.

Filmen "Emilia Perez" er blevet kaldt et "vanvittigt vovestykke" og fik 12 minutters stående ovationer på filmfestivalen Cannes.

Og nu har den indkasseret oscarnomineringer i 13 kategorier og er dermed den film, der topper nomineringer til dette års Oscar.

Det løftede oscarakademiet sløret for torsdag.

Musicalen "Emilia Perez", der handler om en mexicansk narkoboss, der skifter køn og starter et nyt liv, er blandt andet nomineret i kategorien Bedste Film, Bedste Kvindelige Skuespiller og Bedste Instruktør.

Filmen er instrueret af franske Jacques Audiard og har skuespillerne Karla Sofía Gascón, Selena Gomez og Zoë Saldaña på rollelisten.

Musicalgenren er stærkt repræsenteret i feltet af nomineringer til den prestigefyldte pris Oscar.

Musicalen "Wicked" er nomineret i ti kategorier og deler andenpladsen over flest nomineringer i år med filmen "The Brutalist".

"Wicked" er udvundet af filmklassikeren "Troldmanden fra Oz" fra 1939.

Her møder populære og rige Glinda, der er spillet af Ariana Grande, den grønhudede og udstødte Elphaba, spillet af Cynthia Erivo, på trylleuniversitetet i Oz. Et aparte og ulige venskab toner frem midt imellem trolddom og intriger.

Alle tre film konkurrerer om hovedprisen Bedste Film, når prisuddelingen løber af stablen 2. marts 2025.

Filmen "A complete unknown" med Timothée Chalamet som en ung Bob Dylan, kærlighedshistorien "Anora" om en sexarbejder og pavefilmen "Konklave" er også nomineret i kategorien Bedste Film.

Den franske "Emilia Perez" er også nomineret i kategorien Bedste Internationale Film, hvor den får konkurrence af en den danske film "Pigen med nålen".

Sidst en dansk film var nomineret i kategorien Bedste Internationale Film, var med Jonas Pohers "Flugt" i 2022.

Den danskproducerede kortfilm fra Den Danske Filmskole ”Eternal Father” var blevet shortlistet til en Oscar i kategorien Bedste Korte Dokumentarfilm, men måtte torsdag se sig forbigået af oscarakademiet.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 23/01/2025 - 12:00

FAKTA: Fars og klimaaftryk

* Plantefars udleder ifølge beregninger fra tænketanken Concito 0,8 kilo CO2 per kilo fars.

* Fiskefars udleder 2,8 kilo CO2 per kilo fars.

* Svinefars udleder 3,8 kilo CO2 per kilo fars.

* Kyllingefars udleder 5,8 kilo CO2 per kilo fars.

* Okse- og svinefars udleder 22 kilo CO2 per kilo fars.

* Okse- og kyllingefars udleder 26 kilo CO2 per kilo fars.

* Okse- og plantefars udleder 30 kilo CO2 per kilo fars.

* Oksefars udleder 45 kilo CO2 per kilo fars.

Kilde: Den store klimadatabase, Concito. Blandingsforholdet er 65/35 procent for okse- og plantefars og 50/50 for de øvrige blandingsprodukter. I okse- og svinefars er der antaget brug af oksekød med højere fedtindhold end de øvrige blandingsprodukter.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 23/01/2025 - 12:00

Ny kødfars udleder mere CO2 end andre varianter

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Den nye blanding af okse- og kyllingefars er bedre for klimaet end ren oksefars, men kan ikke kaldes klimavenlig, lyder det fra grøn tænketank.

Som kunde i flere af landets supermarkeder kan du nu smide en ny slags kødfars i indkøbskurven.

Dagligvarekoncernen Salling Group, der driver butikkerne Bilka, Netto og Føtex, tilbyder nemlig et nyt produkt, som er en blanding af okse og kylling.

I forbindelse med lanceringen af det nye kødprodukt har Salling Group lagt vægt på, at blandingen er et mere klimavenligt valg end den rene oksefars.

Koncernen henviser her til Fødevarestyrelsens kostråd, der råder os alle til at skrue ned for kødforbruget.

Og det er rigtigt nok, at blandingen udleder mindre CO2 end oksefars. Det siger Michael Minter, der er programchef for tænketanken Concitos program for fødevareforbrug.

- Man kan godt sige, at det er mere klimavenligt end 100 procent oksefars, men man kan ikke sige, at det er decideret klimavenligt, siger han og peger på, at for eksempel blandingen af oksekød og gris har et lavere CO2-aftryk end kombinationen af oksekød og kylling.

- Det skyldes, at hakket svinekød indeholder flere ukurante udskæringer, der er billige, og dem er der ikke meget af på en kylling, fortæller Michael Minter.

Hvis du har et ønske om at spise så klimavenligt som muligt, kan du ifølge ham med fordel vælge en plantefars, der ifølge Concitos beregninger har det absolut laveste klimaaftryk af alle farsprodukterne med 0,8 kilo CO2 per kilo produkt.

Blandt kødfarsvarianterne er de mest klimavenlige af slagsen fiskefars, ren svinefars og ren kyllingefars. De udleder henholdsvis 2,8, 3,8 og 5,8 kilo CO2 per kilo fars.

Til sammenligning udleder okse- og kyllingefarsen 26 kilo CO2 per kilo fars.

Salling Group har i øvrigt også lanceret et nyt produkt, der består af 65 procent oksekød og 35 procent ærteprotein.

- Fordi der er mest oksefars i blandingen, ligger klimaaftrykket på 30 kilo per kilo produkt. Det er en forbedring i forhold til rent oksekød, men det kan på ingen måde kaldes klimavenligt, lyder det fra Michael Minter.

Han understreger, at beregningerne fra Concito udelukkende kigger på produkternes klimabelastning.

- Der er mange andre miljøparametre, man bør være opmærksom på i sine valg af fødevarer, siger Michael Minter og nævner blandt andet biodiversitet og dyrevelfærd som faktorer, der også er vigtige at tage højde for.

Når det gælder tilberedningen af den nye form for fars, skal du blot følge de gode råd, der knytter sig til henholdsvis hakket oksekød og hakket kylling.

Det siger Charlotte Kølln, der er sektionsleder hos afdelingen for fødevaresikkerhed ved ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri.

- Som udgangspunkt anbefaler vi, at man altid gennemsteger hakket okse- og kyllingekød, så man er sikker på, at det er tilberedt helt ind i midten af kødet, siger hun.

Det sikrer, at du får bugt med eventuelle sygdomsfremkaldende bakterier. Ud over salmonella kan kyllingefars også gemme på bakterien campylobacter. Dem får du udryddet ved gennemstegning. Konkret anbefales det, at kødet opvarmes til 70-75 grader.

- Det er vigtigt, fordi du kan blive rigtig syg af for eksempel campylobacter eller salmonella med ondt i maven, opkast og utilpashed, siger Charlotte Kølln.

Derudover tilføjer hun, at det altid er vigtigt at vaske hænder ofte, når du laver mad med råt kød, og at du holder knive og skærebrætter, der har været i kontakt med kødet, adskilt fra eventuelle grøntsager.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek