Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 17/12/2023 - 08:00

Christopher indtager verden: Jeg har kæmpet for det i ti år

Christopher er et godt bud på en vaskeægte dansk verdensstjerne. Men i sin jagt på drømmene er det vigtigt at holde fast i hjemlandet og balancere familielivet.

Af: Af Lukas Nørgaard Bødiker, Ritzau Fokus

Christopher gik i gymnasiet, da han en dag besluttede sig for at dukke uanmeldt op på et pladeselskab i København.

Talentet var tydeligt at få øje på, og han fik tilbudt en pladekontrakt på stedet.

Resten er efterhånden historie. Og siden har den 31-årige sanger stort set kun set frem mod nye musikalske tinder.

- Jeg havde en drøm fra begyndelsen om, at jeg skulle ud over de danske grænser. Helt Napoleon-syndrom fra starten - tydeligvis, skraldgriner han med reference til den franske kejser, der havde trang til at erobre det hele.

I nogle dele af verden vil Christophers musikalske succeshistorie om at tage den fra Amager til Amerika lyde som en kliché. Men ikke nødvendigvis for et lille nordisk, homogent land som Danmark, som er berygtet for janteloven.

Men Christopher drømte stort, og det blev stort. Først indtog han Asien, og med Netflix-filmen "A Beautiful Life", hvor han spiller hovedrollen, har en stor del af den resterende globus fået øje på den fremadstormende amagerkaner.

Vinteren over fortsætter Christopher på sin første verdensturné, der går over både Asien, Europa og Latinamerika. Tidligere på året spillede han udsolgte koncerter i USA.

- Det føles helt vildt. Det er så meget en drøm, der går i opfyldelse. Det er noget, jeg har kæmpet for i ti år, fortæller Christopher.

- Det der med at gå rundt i New York og være omringet af skyskrabere eller gå rundt i Los Angeles og kigge på billboards og palmer og være sådan: "Vi spiller fucking udsolgt i de her byer nu!" - det er virkelig noget, jeg har gået og drømt om i lang tid. Så jeg prøver virkelig at nyde det, fortsætter han.

Samtidig forsøger Christopher at få turnélivet og en familie med to små børn til at passe sammen. Han har to piger med sin hustru, modellen og influenten Cecilie Haugaard. Noelle er to år, lille Isabelle er endnu ikke fyldt et år.

- Jeg prøver stadig at finde den rigtige balance, siger Christopher og fortsætter:

- Men at se det hårde arbejde bærer frugt nu, specielt med filmen og alt det jeg lagde i den, er så fed en payoff og en kæmpe lettelse.

Selv om Christopher har været i musikbranchen og turneret i mange år, føles det alligevel som om, man starter forfra, når man skal spille i nye lande.

- Det er ikke de samme sange, jeg spiller, som for det danske publikum, siger han.

Christopher fortæller, at det ikke på samme måde er hits som "Leap of Faith", "Told You So" eller "CPH Girls", der vækker genklang blandt det amerikanske publikum, men snarere de mere singer-songwriter-inspirerede sange fra "A Beautiful Life", som han skrev soundtracket til.

- Og så føles det, som om folk kommer mere for at høre musik, end de kommer for at skrige, ler sangeren.

Det er i den grad sagt med et glimt i øjet, for er der noget Christopher ikke vil glemme, så er det sit danske publikum.

- Jeg synes, at mine fans har bevist igennem de sidste ti år, hvor superloyale de er. Jeg er overbevist om, at de følger med, og at jo større den internationale historie bliver, jo større en ting bliver det også i Danmark, siger han.

I det hele taget betyder det at have Danmark i ryggen utroligt meget for det danske stjerneskud.

- Det er hele grundlaget for, hvem jeg er. Både som menneske, men også som musiker. Alle erfaringer, jeg har gjort mig, har jeg gjort mig i Danmark. Alle de penge, jeg har tjent, har jeg tjent i Danmark. Og al den internationale opmærksomhed er sprunget ud af det, siger Christopher.

- Så Danmark har været og vil altid være mit vigtigste og mit hjem - der hvor, jeg føler, min base er. Både musikalsk, men også rent fysisk, siger han.

Der er noget ved at komme hjem til Danmark, som er helt magisk for Christopher.

Han kan faktisk ikke helt måle eller beskrive, hvad det præcist er. Men det kommer altid, når han vender hjem efter et par måneder væk. Særligt til København, hvor han bor.

- Specielt på en solskinsdag er man sådan helt: "Wow, mand, tænk, at jeg bor her!". Jo flere byer jeg ser, jo tydeligere bliver det også for mig, at København er en meget speciel by, siger Christopher og fortsætter:

- Der er en følelse af leben. Det er en blanding af, at det er en by, som er med på beatet, men som samtidig har utroligt meget historie. Der er god mad, godt bagværk og smukke mennesker.

Christopher begyndte sin karriere med at skrive sange på engelsk, fordi han havde en drøm om at slå igennem internationalt.

Men kærligheden til hjemlandet gør også, at der i sangeren bor en drøm om at skrive mere på sit modersmål.

- Jeg har altid vidst, at jeg skal lave et dansk album på et tidspunkt. Spørgsmålet er bare hvornår. Og det har jo ikke givet mening, så længe det bliver ved med at vokse og gå godt i udlandet, hvilket er mit primære fokus lige nu, fortæller Christopher.

Sangeren er under tiden aktuel med netop en dansksproget sang - titelsangen til TV 2's julekalender "Valdes jul".

- Jeg synes virkelig, den julekalendersang har givet mig endnu mere blod på tanden til at skrive på dansk, fordi jeg synes, det både lyder godt, men også er naturligt for mig at skrive på. Det føles, som om der ligger noget uudforsket potentiale der, fortæller han.

Men det kommer til at kræve meget mere at finde sin stemme på dansk og den måde, man skriver tekster på, forklarer han.

- "I love you" ruller lettere af tungen, end "jeg elsker dig" gør. Det niver lidt mere, det danske sprog, fordi der måske ikke er så mange valgmuligheder, og fordi vi ikke smider rundt om os med sådan nogle store begreber.

- Det danske sprog kan hurtigt føles en smule fattigt. Men når det virker, er det utroligt kraftfuldt. Jeg ved, at jeg på dansk kan skrive noget, som måske er endnu mere klart, end det jeg gør på engelsk, siger Christopher.

/ritzau/

København, 30/10/2024 - 20:04

Venner og kolleger mindes Erik Clausen som gudsbenådet gøgler

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Erik Clausen beskrives af venner og kolleger som sjov, modig og klog. Filmmanden gik bort onsdag, 82 år.

Venner og kolleger mindes Erik Clausen, der gik bort onsdag morgen, som en "gudsbenådet gøgler" og "klog, sjov og modig".

Det skriver flere medier, herunder TV 2 der har snakket med musiker og entertainer Niels Hausgaard, der både var venner og kollega med Clausen.

- Jeg vil savne at vide, at han er der. Vi har været hinandens venner og hinandens hårde kritikere og altid loyale overfor hinanden, siger han til mediet.

I slutningen af 1990'erne lavet de to venner samtaleprogrammerne "Der ka' man bare se", hvor de to snakkede om stort og småt fra land og by.

Skuespiller Birgitte Raaberg stemmer også i de positive vendinger om filmanden og kunstneren Erik Clausen.

Hun spillede over for ham i Erik Ballings monsterhit fra 1985 "Midt om natten", hvor hun spillede rollen som Susan Himmelblå.

Til B.T. kalder hun Clausen for et "gudsbenådet gøgler".

- Han var et utroligt kreativt menneske, der havde et motto om, at han altid fandt på noget. Den slags kan jeg rigtigt godt lide, siger hun til mediet.

Familien til Erik Clausen oplyser onsdag til Ritzau, at filmmanden efter længere tids sygdom er sovet ind i en alder af 82 år.

- Vi kommer til at savne ham, skriver familien, som nu beder om ro, i en kortfattet besked.

En lang karriere i underholdningsbranchen startede på venstrefløjen med politisk gøgl sammen med kunstneren Leif Sylvester og Røde Mors Rockcirkus, inden han kastede sig ud i at lave film.

Clausen har også - foruden at lave og medvirke egne programmer og film - blandt andet optrådt i et afsnit af tv-serien "Klovn", som Frank Hvam og Casper Christensen står bag.

Sidstnævnte har brug for at synke nyheden, før han sætter flere ord på dødsfaldet, siger han til Ekstra Bladet.

- Det er jeg virkelig ked af, lyder det fra Casper Christensen.

Han tilføjer dog, at han kun har pæne ord om den nu afdøde filmmand, skriver mediet.

Statsminister Mette Frederiksen (S) mindes også Erik Clausen, som hun sender en tak til. Det skriver hun på det sociale medie Instagram.

- Tak til vores allesammens gøgler Erik Clausen. For sin samfundskritik, sin kærlighed til de skæve eksistenser, til arbejderklassen og til Sydhavnen. Clausen er lyden af min opvækst, skriver hun.

Mette Frederiksen tilføjer, at til trods for at hende og Clausen ikke altid var enige, var hun aldrig i tvivl om det "bankende hjerte og omsorgen for de udsatte".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 30/10/2024 - 17:47

Venner og kolleger mindes Erik Clausen som gudsbenådet gøgler

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Erik Clausen beskrives af venner og kolleger som sjov, modig og klog. Filmmanden gik bort onsdag, 82 år.

Venner og kolleger mindes Erik Clausen, der gik bort onsdag morgen, som en "gudsbenådet gøgler" og "klog, sjov og modig".

Det skriver flere medier, herunder TV 2 der har snakket med musiker og entertainer Niels Hausgaard, der både var venner og kollega med Clausen.

- Jeg vil savne at vide, at han er der. Vi har været hinandens venner og hinandens hårde kritikere og altid loyale overfor hinanden, siger han til mediet.

I slutningen af 1990'erne lavet de to venner samtaleprogrammerne "Der ka' man bare se", hvor de to snakkede om stort og småt fra land og by.

Skuespiller Birgitte Raaberg stemmer også i de positive vendinger om filmanden og kunstneren Erik Clausen.

Hun spillede over for ham i Erik Ballings monsterhit fra 1985 "Midt om natten", hvor hun spillede rollen som Susan Himmelblå.

Til B.T. kalder hun Clausen for et "gudsbenådet gøgler".

- Han var et utroligt kreativt menneske, der havde et motto om, at han altid fandt på noget. Den slags kan jeg rigtigt godt lide, siger hun til mediet.

Familien til Erik Clausen oplyser onsdag til Ritzau, at filmmanden efter længere tids sygdom er sovet ind i en alder af 82 år.

- Vi kommer til at savne ham, skriver familien, som nu beder om ro, i en kortfattet besked.

En lang karriere i underholdningsbranchen startede på venstrefløjen med politisk gøgl sammen med kunstneren Leif Sylvester og Røde Mors Rockcirkus, inden han kastede sig ud i at lave film.

Clausen har også - foruden at lave og medvirke egne programmer og film - blandt andet optrådt i et afsnit af tv-serien "Klovn", som Frank Hvam og Casper Christensen står bag.

Sidstnævnte har brug for at synke nyheden, før han sætter flere ord på dødsfaldet, siger han til Ekstra Bladet.

- Det er jeg virkelig ked af, lyder det fra Casper Christensen.

Han tilføjer dog, at han kun har pæne ord om den nu afdøde filmmand, skriver mediet.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 30/10/2024 - 10:00

FAKTA: Sylt patisson og butternut

* Lav nemt syltede græskar, der kan spises som tilbehør til varme retter efteråret og vinteren igennem.

* Skær for eksempel butternutsquash eller patisson-græskar ud i tynde skiver.

* Bland en tredjedel eddike, en tredjedel vand og en tredjedel sukker i en gryde, og kog det op.

* Hæld græskarstykkerne i et patentglas, og hæld syltelagen over - den må ikke være kogende. Lad det stå og trække i 14 dages tid.

* Hvis du har en vakuumpakker, kan du alternativt vakuumpakke det og have det klart samme dag.

Kilde: Thomas Rønsch Toftdahl, faglærer på Hotel- og Restaurantskolen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 30/10/2024 - 10:00

Kreer smagfulde efterårsretter med græskar

Malte Ossowski/Sven Simon/Ritzau Scanpix

Græskarsæsonen er over os, og de kæmpestore bær gør sig godt i både det salte og søde køkken.

Runde, aflange, store og små, glatte og nubrede, orange, grønne og gule.

Efterårets græskar findes i et væld af varianter, og de er i den grad lige til at spise, lyder det fra Lasse Zacho Andersen, der er kok og køkkenchef på Restaurant Gaia på Vejrø Resort ved Lolland.

- Græskar gør sig godt i både det søde og i det salte køkken. Derudover har de utroligt flotte farver, og smagen kan både være tung og let, afhængigt af, hvilket græskar man bruger, siger han.

Samme begejstring sprudler hos Thomas Rønsch Toftdahl, der er faglærer på Hotel- og Restaurantskolen.

- Jo mere græskar, jo bedre!, siger han.

1) Tandløbende tærter.

Thomas Rønsch Toftdahl ynder at lave salte tærter af græskarsorten butternutsquash.

Placér en almindelig mørdej i en tærteform. Læg nu skiftevis et lag af tynde skiver butternutsquash og tynde skiver løg, indtil formen er fyldt op.

Toppen pensles med smeltet smør, og til sidst rives parmesanost ud over. Tærten bages nu i 20 minutters tid ved 190 grader varmluft.

- Det er helt fantastisk nemt og sundt og fuldstændig smagfuldt. Det er sådan en nøddeagtig, vintervarm og mørk ret, uden at den er tung at spise, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

Lasse Zacho Andersen bager gerne en sød græskartærte. Her benytter han sig også af en mørdej, som han fylder ud med græskarpuré.

- Den er dejlig efterårsagtig med sin flotte orange farve og den lidt tunge smag, siger han.

Puréen laver han ved at skære et hokkaidogræskar ud i tern, som strøs med sukker og bages i ovnen, til de er møre.

Herefter blendes de - eventuelt med et æg - og smages til med sukker. Fordel nu puréen på mørdejen, og bag tærten i ovnen i cirka 45 minutter ved 180 grader.

Servér med lidt creme fraiche eller flødeskum til.

2) Fyldige frikadeller.

Den aflange butternutsquash kan nemt forvandles til et fad lækre frikadeller.

- De har en kødfuld konsistens, og så har de bare den der lækre smag af græskar, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

Skræl butternutsquashen, og riv kødet til strimler, der blandes med en smule æg og mel, som du ville gøre, hvis det var almindelige frikadeller.

Form farsen til små runde boller, som du steger stille og roligt i lidt klaret smør på en pande.

4) Cremet kompot og praktisk puré.

I det søde hjørne fungerer græskar godt som hovedingrediens i en kompot.

- Det fungerer rigtig godt som tilbehør til ost, fortæller Lasse Zacho Andersen.

Skræl et hokkaidogræskar, og skær det ud i små stykker. Smelt 100 gram sukker i en gryde. Tilsæt halvdelen af græskarstykkerne, og karamellisér dem. Føj saft og skal fra en appelsin til blandingen plus en deciliter vand.

Kog græskarret, til det er mørt, og blend med en stavblender. Tilsæt de resterende græskarstykker, en stang vanilje og en stang kanel. Kog nu igen blandingen ved lav varme, til kompotten er tyknet let.

Køl ned, og servér til ostebordet.

Til varme retter kan du kaste dig ud i at lave en puré af enten butternutsquash eller pattison-squash, foreslår Thomas Rønsch Toftdahl.

- Det er lækkert tilbehør til stegeretter som bøf eller en lækker lammeragout. Der er mange, der også spiser græskarpuré til fisk, fortæller han.

Du laver puréen ved at skære enten butternutsquashen eller pattison-squashen ud i tern, som du koger i mælk, til de er helt møre.

Blend dem herefter med en smule kogelage og en god klat smør, så konsistensen bliver helt glat. Krydr til sidst med lidt salt og peber.

- Du kan putte puréen i fryseren eller på patentglas i køleskabet. De holder længe, fordi der er meget sukkerstof i, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek