Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

18/05/2023 - 08:00

Mangler sexlysten? Parforholdet starter uden for soveværelset

Der er stort set altid en eller flere logiske forklaringer på, hvorfor sexlysten er forsvundet, siger klinisk sexolog. Få råd om, hvad du kan gøre.

Celina Dahl/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Der var engang, hvor jeres parforhold nærmest kun foregik under dynen.

Nu er den seksuelle lyst forsvundet - enten udelukkende til din partner eller helt generelt.

Uanset hvad er der stort set altid en eller flere logiske årsager til den manglende sexlyst.

Det forklarer klinisk sexolog Maj Wismann.

- Dem skal vi finde først. For så kan vi faktuelt forholde os til dem, siger hun.

Har du kun mistet lysten til at gå i seng med din partner, skal du ifølge Maj Wismann overveje, hvad der kan have gjort, at det er endt sådan.

Er der for eksempel noget, du finder ubehageligt eller er utryg ved? Det kan også være, at I skændes meget, og at I har en dårlig forbindelse mellem jer uden for soveværelsets vægge.

- Parforholdet starter jo uden for soveværelset. Så hvis man ikke føler sig respekteret eller talt ordentligt til uden for soveværelset, kan man miste lysten til sex med sin partner, siger hun.

Når du har fundet frem til årsagen til din manglende lyst, er det vigtigt, at du har en konstruktiv dialog med din partner.

For kritik og bebrejdelser kan eskalere til en konflikt, siger Maj Wismann.

- Man kan sige: "Jeg har opdaget, at vores konfliktniveau er blevet rigtig højt, og jeg kan mærke, at det påvirker min lyst til at være tæt med dig. Og det gør mig ked af det. For jeg ville ønske, at vi havde færre konflikter og et dejligt og aktivt sexliv".

Har du helt generelt mistet lysten til at have sex, er det formentlig en reaktion på noget andet i dit liv.

Det kan for eksempel være, at du er udmattet efter arbejde og har mere lyst til at sove.

- Sig til din partner: "Grunden til, at jeg har afvist dig 15 gange over de sidste fire måneder, er, at jeg er træt og smadret. Så kan vi prøve at gøre noget?", foreslår Maj Wismann.

Som par kan I også kigge på, hvilke præmisser jeres sexliv har. Det siger sexolog Sara Skaarup.

- Der er en samtale, der handler om, hvorvidt der er tid og energi i hverdagen til at prioritere erotik og sex. En del par finder ud af, at de måske ikke har sat så meget tid af til det. Så der kan man starte, siger hun.

For at prioritere hinanden kan I afsætte kærestetid i kalenderen. Her skal I ikke nødvendigvis i seng sammen, men prioritere hinanden og kærligheden, siger Sara Skaarup, der også forklarer, at det i det lange løb er en parforholdsbevarende investering.

- Om familien i det lange løb er velfungerende og måske endda bliver sammen, afhænger først og fremmest af, om mor og far er glade sammen.

For at få boostet kærligheden og romantikken igen, kan I også overveje at tage i for eksempel sommerhus eller på hotel en gang imellem.

Det kan være en hjælp, hvis I har små børn, har svært ved at slappe af, eller svært ved give jer hen til hinanden derhjemme.

- Både så man selvfølgelig kan have sex uden at skulle dæmpe sig, men også for at få talt sammen. Man kan få en hel nats søvn og have tid til at slentre og holde i hånd.

- Alle de ting, som i virkeligheden er det, der forbinder os, og som gør det mere naturligt at gå i seng sammen, siger sexologen.

/ritzau fokus/

København, 09/12/2023 - 08:00

BLÅ BOG: Julie Agnete Vang

* Julie Agnete Vang er uddannet fra Statens Teaterskole i København i 2008.

* Hun har spillet over for verdensstjernen George Clooney i en reklamefilm for en norsk bank.

* I Danmark har Julie Agnete Vang været en del af diverse teaterstykker og musicals, blandt andet "Elsk mig i nat".

* Ud over teateret har Julie Agnete Vang også lavet flere film og tv-serier - blandt andet TV 2-komedien "Agent", Thomas Vinterbergs "Kollektivet" og DR-dramaerne "Borgen" og "Når støvet har lagt sig".

* Hun har også medvirket i den britiske krimisuccesserie "Kriminalkommissær Barnaby".

Kilder: teamplayers.dk og IMDB.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

Valdes jul-stjerne: Jeg er skabsklimaaktivist

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Skuespiller Julie Agnete Vang er aktuel i TV 2's "Valdes jul". I hendes øjne har en julekalender med fokus på naturen fuld berettigelse i denne tid.

Haven har lov til at falde sammen hjemme hos skuespilleren Julie Agnete Vang, når efteråret får træerne til at smide deres blade. Og bilen er skiftet ud med en ladcykel, for det er godt for både omgivelserne og kroppen.

- Det handler om at vende sit mindset, så man ikke hele tiden tænker på, hvad man mister, men også hvad man får, mener hun.

Ordene er meget velovervejede.

- Jeg er "skabsklimaaktivist", lyder det fra Julie Agnete Vang.

- Jeg siger det så flovt, fordi jeg synes, at det er enormt svært at tale højt om uden at virke udskammende omkring det, uddyber hun.

Det er et ønske for skuespilleren, at klimaet er noget, som man kan have en mere videnskabelig og rationel samtale om, men hvor ingen føler, at der bliver peget fingre.

Som en del af samtalen omkring at passe på naturen forsøger Julie Agnete Vang også at vise sine børn, at julen ikke kun handler om gaver, og hvad man får.

- Jeg prøver at lære dem, at julen ikke er en materialistisk ting, fortæller Julie Agnete Vang, der er gift med skuespiller Thomas Voss, som hun har en datter og to bonussønner med.

- Det er lidt svært - og det er noget, som vi er i dialog om, siger hun og griner.

Julie Agnete Vang kan netop nu ses i TV 2's julekalender, "Valdes jul". Ud over nisser, pebernødder og pynt handler den også om naturen, og hvordan vi bliver bedre til at passe på den.

- En julekalender om lige præcis natur har rigtig meget berettigelse lige nu. Ungerne skal forstå, hvor vigtig den er, mener Julie Agnete Vang.

I julekalenderen spiller hun mor til Valde.

Arbejdet med julekalenderen har været med en følelse af holdsport. Det handlede for skuespilleren ikke om hendes eget ego, men om at få børneskuespillerne til at skinne, fortæller hun.

Julie Agnete Vang, der netop har været med i Nikolaj Lie Kaas' TV 2-serie "Agent" og ungdomsfilmen "Jomfruer fra rummet", håber, at hendes egne børn ikke bliver alt for irriteret over, at hun hver dag december igennem kan ses i "Valdes jul".

- I bedste fald tror jeg, at de synes, det er hyggeligt - i værste fald fylder det for meget, siger Julie Agnete Vang.

- Men de har set lidt, og de var ret uimponeret, tilføjer hun så.

Julie Agnete Vang kan ses sammen med Tammi Øst, Morten Brovn, Ulver Skuli Abildgaard og Martin Henriksen i "Valdes jul".

Julekalenderen kan ses hver aften frem til 24. december på TV 2, mens dagens afsnit kommer på TV 2 Play fra morgenstunden.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

FAKTA: Forstå kurs og konvertering

* Konvertering af et boliglån kaldes også omlægning. Det betyder, at et eksisterende realkreditlån omlægges til en ny lånetype som fast eller variabel, eller at lånet får en ny rente eller løbetid.

* Realkreditlån har en kurs, der kan svinge over tid. Kursen har afgørende betydning. Når du optager et lån, er det bedst for dig, at kursen er så tæt på 100 som muligt. Hvis den for eksempel er 95, mister du 5 kroner for hver 100 kroner, du låner.

* Omvendt skal kursen være så lav som muligt, når du skal indfri et realkreditlån. Hvis kursen for eksempel er 65, skal du kun betale 65 procent af restgælden for at indfri den.

Kilde: raadtilpenge.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

FAKTA: Forskel på bankoverførsel og kort

* Hvis du bliver snydt - for eksempel i forbindelse med bestilling af overnatning - står du stærkere, hvis du har betalt med betalingskort fremfor at have foretaget en bankoverførsel.

* Har du foretaget en bankoverførsel, har banken som udgangspunkt sværere ved at hjælpe dig. Har du derimod brugt betalingskort, er der større sandsynlighed for, at banken kan tilbageføre pengene.

* Det er lettere for svindlere at snyde sig til penge ved at bede om en bankoverførsel.

* I Tyskland er bankoverførsler dog mere brugt end herhjemme, og du kan sagtens stå over for en reel sælger, der beder dig om at lave en bankoverførsel. Men kan det lade sig gøre at betale med betalingskort, er det altid at foretrække. 

Kilde: Lars Arent, direktør i Forbruger Europa.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv