Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

18/05/2023 - 08:00

Mangler sexlysten? Parforholdet starter uden for soveværelset

Der er stort set altid en eller flere logiske forklaringer på, hvorfor sexlysten er forsvundet, siger klinisk sexolog. Få råd om, hvad du kan gøre.

Celina Dahl/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Der var engang, hvor jeres parforhold nærmest kun foregik under dynen.

Nu er den seksuelle lyst forsvundet - enten udelukkende til din partner eller helt generelt.

Uanset hvad er der stort set altid en eller flere logiske årsager til den manglende sexlyst.

Det forklarer klinisk sexolog Maj Wismann.

- Dem skal vi finde først. For så kan vi faktuelt forholde os til dem, siger hun.

Har du kun mistet lysten til at gå i seng med din partner, skal du ifølge Maj Wismann overveje, hvad der kan have gjort, at det er endt sådan.

Er der for eksempel noget, du finder ubehageligt eller er utryg ved? Det kan også være, at I skændes meget, og at I har en dårlig forbindelse mellem jer uden for soveværelsets vægge.

- Parforholdet starter jo uden for soveværelset. Så hvis man ikke føler sig respekteret eller talt ordentligt til uden for soveværelset, kan man miste lysten til sex med sin partner, siger hun.

Når du har fundet frem til årsagen til din manglende lyst, er det vigtigt, at du har en konstruktiv dialog med din partner.

For kritik og bebrejdelser kan eskalere til en konflikt, siger Maj Wismann.

- Man kan sige: "Jeg har opdaget, at vores konfliktniveau er blevet rigtig højt, og jeg kan mærke, at det påvirker min lyst til at være tæt med dig. Og det gør mig ked af det. For jeg ville ønske, at vi havde færre konflikter og et dejligt og aktivt sexliv".

Har du helt generelt mistet lysten til at have sex, er det formentlig en reaktion på noget andet i dit liv.

Det kan for eksempel være, at du er udmattet efter arbejde og har mere lyst til at sove.

- Sig til din partner: "Grunden til, at jeg har afvist dig 15 gange over de sidste fire måneder, er, at jeg er træt og smadret. Så kan vi prøve at gøre noget?", foreslår Maj Wismann.

Som par kan I også kigge på, hvilke præmisser jeres sexliv har. Det siger sexolog Sara Skaarup.

- Der er en samtale, der handler om, hvorvidt der er tid og energi i hverdagen til at prioritere erotik og sex. En del par finder ud af, at de måske ikke har sat så meget tid af til det. Så der kan man starte, siger hun.

For at prioritere hinanden kan I afsætte kærestetid i kalenderen. Her skal I ikke nødvendigvis i seng sammen, men prioritere hinanden og kærligheden, siger Sara Skaarup, der også forklarer, at det i det lange løb er en parforholdsbevarende investering.

- Om familien i det lange løb er velfungerende og måske endda bliver sammen, afhænger først og fremmest af, om mor og far er glade sammen.

For at få boostet kærligheden og romantikken igen, kan I også overveje at tage i for eksempel sommerhus eller på hotel en gang imellem.

Det kan være en hjælp, hvis I har små børn, har svært ved at slappe af, eller svært ved give jer hen til hinanden derhjemme.

- Både så man selvfølgelig kan have sex uden at skulle dæmpe sig, men også for at få talt sammen. Man kan få en hel nats søvn og have tid til at slentre og holde i hånd.

- Alle de ting, som i virkeligheden er det, der forbinder os, og som gør det mere naturligt at gå i seng sammen, siger sexologen.

/ritzau fokus/

San Sebastián, 01/10/2023 - 18:04

Grønlandsdrama vinder to priser ved filmfestival i Spanien

Ander Gillenea/Ritzau Scanpix

Både instruktøren og filmfotografen bag filmen "Kalak" vinder priser ved San Sebastián Film Festival lørdag.

Lørdag aften har grønlandsdramaet "Kalak", som er baseret på forfatter Kim Leines selvbiografiske debutroman, vundet to priser ved den prestigefyldte San Sebastián Film Festival i Spanien.

Det skriver Det Danske Filminstitut.

Instruktøren bag filmen, svenske Isabella Eklöf, vandt "Juryens Specialpris", mens prisen for bedste fotografering gik til danske Nadim Carlsen, der er filmens fotograf.

I "Kalak" drages publikum ind i Jans liv på Grønland, hvor han lever sammen med sin familie. Som voksen drømmer han om at blive en del af det lokale fællesskab. Det, de kalder en "kalak" - "en skide grønlænder".

Jan er på flugt fra sig selv og sin egen opvækst, efter at han som ung havde et sex- og medicinmisbrug. Det trækker tråde tilbage til Jans opvækst, hvor han blev misbrugt af sin far.

Isabella Eklöf slog igennem i 2018 med debutfilmen "Holiday", der fik verdenspremiere på Sundance-filmfestivalen. Filmen vandt fire Bodilpriser for blandt andet bedste danske film.

Nadim Carlsen har fotograferet en række prisbelønnede film som "Holiday" og "Holy Spider" samt episoder af HBO-serien "The Last of Us". Filmfotografen har fået en Bodil for "Holiday" og en Robert for "Holy Spider".

"Kalak" får dansk biografpremiere den 7. marts næste år.

Manuskriptet er skrevet i samarbejde med Kim Leine og manuskriptforfatteren Sissel Dalsgaard Thomsen. Den er produceret for Manna Film med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Blandt filmens medvirkende er Emil Johnsen, som hovedrollen Jan, mens skuespillerne Asta August, Berda Larsen og Connie Kristoffersen også har fremtrædende roller.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 17:59

Dansk kendispar i ekstase: Mirakelbaby er kommet til verden

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Komikeren Simon Talbot og skuespillerinden Katrine Køhler Talbot er efter seks års fertilitetskamp blevet forældre for første gang.

En enorm drøm er gået i opfyldelse for komikeren Simon Talbot og skuespillerinden Katrine Køhler Talbot.

Efter seks års kamp er parret blevet forældre for første gang.

Det afslører Katrine Køhler Talbot med et babybillede på Instagram.

- Vores dejlige datter er kommet til verden, jubler hun i opslaget.

- Jeg er på røven over, hvor meget kærlighed man kan have til sådan en lille charmerende søvntyv. Tak, for du valgte os som dine forældre, min lille skat.

Parret kunne endelig afsløre nyheden om den forestående familieforøgelse over for deres følgere på Instagram tilbage i marts.

- Vi er simpelthen så lykkelige!, jublede parret i opslaget.

- I seks år har vi kæmpet for at få et barn. Men endelig, ENDELIG, er vores drøm om at starte vores egen lille familie blevet en realitet. Det er fuldstændig fantastisk, og vi kan slet ikke forstå det!

Simon Talbot og Katrine Køhler Talbot har dannet par i ti års tid, hvoraf fire af dem har været som mand og kone.

Parret er ikke kun kærester, men også kolleger. Ved siden af skuespilleriet er Katrine Køhler Talbot co-manager for sin mand.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 08:00

FAKTA: Så langt bør du sidde fra dit tv

* 40 tommer tv: 2,4 meter (mindst 1,8 meter).

* 42 tommer tv: 2,5 meter (mindst 1,9 meter).

* 44 tommer tv: 2,6 meter (mindst 2,0 meter).

* 46 tommer tv: 2,7 meter (mindst 2,1 meter).

* 48 tommer tv: 2,8 meter (mindst 2,2 meter).

* 50 tommer tv: 2,9 meter (mindst 2,3 meter).

* 55 tommer tv: 3,2 meter (mindst 2,5 meter).

* 60 tommer tv: 3,4 meter (mindst 2,6 meter).

* 65 tommer tv: 3,6 meter (mindst 2,7 meter).

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 08:00

Hæng dit tv op rigtigt: Optimal højde for den bedste tv-oplevelse

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Hænger du dit tv op for højt på væggen? Det er der mange, som gør, lyder det fra filmoperatør.

Når der er blevet købt nyt tv, går diskussionen ofte på, hvor i rummet den smarteste placering af flimmerkassen er.

Men egentlig burde vi tale noget mere om, hvor højt oppe på væggen, vi hænger fjernsynet.

For det gør mange danskere nemlig forkert, lyder det fra Michael Berg, der er filmoperatør, biografdirektør i Birkerød Bio og direktør i det internationale filmdistributionsselskab United International Pictures.

- Mange sætter fladskærme op midt på væggen i hjemmet. Men det gør, at du ender med at kigge op for at se tv'et, siger han.

- I virkeligheden skal tv'et langt længere ned mod gulvet.

Ifølge filmoperatøren skal tv'et hænges op i sådan en højde, at du får tv'ets midte lige ud for dine øjne, når du sidder ned i sofaen.

På den måde sikrer du dig, at I hverken skal kigge op eller ned for at følge med.

- Den grundlæggende regel er, at tv'et skal placeres fra gulvet og så en tredjedel op på væggen. Placerer du den i midten vil det være alt for højt oppe, siger Michael Berg.

Det er selvfølgelig også en smagssag, hvor du ønsker at hænge dit tv, men dine præferencer er sandsynligvis påvirket af, hvor i verden du kommer fra. Sådan lyder det fra Rasmus Larsen, der er direktør for teknologimediet flatpanels.dk.

- Amerikanerne hænger gerne deres skærme højt, men det er ofte et praktisk hensyn i forhold til placeringsmuligheder eksempelvis over pejsen, fortæller Rasmus Larsen.

- De undersøgelser, som jeg er bekendt med, viser, at det ikke er sundt for nakken at kigge opad, idet det belaster nakkemusklerne og kan give nakkesmerter og hovedpine.

Herhjemme har vi for vane at gøre tingene en smule anderledes, lyder det. Her hænger vi typisk tv'et lidt lavere.

- I Europa har vi en anden tilgang, der er mere på linje med, hvordan vi også arbejder foran vores PC-skærme, siger han.

Lig med Michael Berg anbefaler Rasmus Larsen derfor, at du placerer dit tv ud fra dit synsfelt.

- Mit råd er, at når man sidder i sin sofa eller sine lænestole i stuen, så skal skærmens midterfelt være nogenlunde lige ud for synsfeltet eller en tak under, forklarer han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv