København, 03/03/2023 - 10:00
Tjekliste til brylluppet: Husk dette og få en uforglemmelig dag
Foråret varsler kirkeklokker og hvide slør i vinden. Her er fire punkter, som kommende brudepar bør krydse af inden det store ja.
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Følelser og forventninger blander sig med traditioner og tusind tjekpunkter, når bryllupsfesten skal planlægges.
- Det er en kæmpe opgave at tage på sig, hvis man ikke lige er en professionel projektleder, siger journalist og forfatter Pernille Redder.
Hun står bag den nye guidebog "Bryllupsbogen", som rummer erfaringer fra 112 brudepar.
Og selv om der findes et væld af måder at fejre kærligheden på, er der nogle punkter, som alle kommende ægtefolk bør forholde sig til, mener hun.
1) Lav et detaljeret budget.
Tag en beslutning om, hvor mange penge der skal bruges på brylluppet, og planlæg ned i detaljen, hvordan de skal fordeles.
- Afsæt for eksempel 7000 kroner til brudekjolen. Ender du med at bruge mere på den, skal du vide, hvor du vil tage pengene fra i budgettet, siger Pernille Redder.
Husk også at lægge en sum til side, der kan komme i spil, hvis udgifterne alligevel skrider.
- Det er vigtigt med en buffer. 48 procent af parrene i "Bryllupsbogen" sprængte budgettet, siger Pernille Redder.
2) Tænk dagen igennem.
Som brudepar bør I sætte jer ned og tale hele bryllupsdagen igennem fra morgen til aften.
Den øvelse kan være en hjælp til at få øje på ting, som I ikke havde tænkt over at tage stilling til.
- Især i forhold til mad er det vigtigt. Det kan for eksempel være godt at have lidt at spise med, når man kører fra kirken ud for at blive fotograferet, siger Pernille Redder og fortsætter:
- I bogen fortæller en brud, at det var noget, som hun ikke havde tænkt på. Og da hun ankom til receptionen, var hun så nervøs, at hun ikke kunne spise noget. Hun endte med at blive så fuld, at der er mange timer af brylluppet, som hun ikke kan huske.
3) Husk hinanden.
- Det største chok, jeg fik, da jeg modtog svarene fra brudeparrene, var, hvor meget gommene bliver kørt ud på et sidespor, lyder det fra Pernille Redder.
I "Bryllupsbogen" angiver 85 procent af de 112 brudepar, at brylluppet primært blev arrangeret af bruden.
- Nogle brude begyndte at tvivle på, om gommen overhovedet var interesseret i brylluppet, men samtidig kunne de ikke give ham nogle opgaver, fordi de tog al styring med planlægningen, fortæller hun.
Som par bør man ifølge hende derfor huske at tage en snak på forhånd om, hvem der tager ansvar for hvad, og ikke glemme at tjekke ind hos hinanden undervejs.
- Respekter, hvad hinanden vælger. Hvis den ene beslutter menuen, skal den anden acceptere det valg, siger Pernille Redder.
4) Forlæng bryllupsboblen.
Om den er stor eller lille, så er bryllupsfesten en overvældende oplevelse.
Derfor anbefaler Pernille Redder, at de nygifte tager nogle dage fri efter den store dag.
- Der er mange, som i deres planlægning kun har tænkt frem til selve dagen, men egentlig gerne ville være blevet lidt længere i bryllupsboblen.
Især dem, der har brugt mange måneder på forberedelserne, kan blive ramt.
- Det er voldsomt at gå fra måske et års bryllupsplanlægning og så til et afdelingsmøde på kontoret mandag morgen, siger Pernille Redder.
/ritzau fokus/